Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Kovčanje: Tko je tu lud?

Korisnička ocjena:  / 8
LošeNajbolje 

ludKako reagira lokalna vlast i politika uopće na priče o prodaji Kovčanja? Nikako! Zbog fascinacije visokim naslovom Ministarstvo obrane, državnim uredom ili ruskim investitorima ili pak zbog neshvaćanja vlastite pozicije u poduhvatu kupovanja vojarne Kovčanje svejedno je. I neprihvatljivo je. Gradska vlast mora iskoristiti poziciju koju joj je odredio Ustav RH i zakoni RH, a ne pasivno i autistično promatrati što joj se dešava pred nosom.

IMA LI PILOTA U AVIONU?

Iako je u formalno pravnom smislu prodaja Kovčanja, za sada, nemoguć posao, stvar se prilično zahuktala. Svjedoci smo jagme za taj atraktivan prostor. Javljaju se investitori, mašu idejama i nevjerojatnim iznosima. Iako se radi o području unutar administrativne uprave Grada Malog Lošinja nitko iz političke nomenklature Lošinja se ne oglašava. Na veliku priču o prodaji vojarne Kovčanje nitko ne reagira, kao da se radi o kakvom nebitnom prostoru na nekom drugom kontinentu.

Moguće je da je pasivnost uvjetovana činjenicom da se radi o imovini Republike Hrvatske, činjenicom da se radi o području u prostornim planovima definiranom kao posebna namjena, odnosno vojnom objektu, da je jedan državni ured (Državni ured za upravljanje državnom imovinom - DUUDI) stavio Kovčanje na listu 100 projekata za koje, gle čuda, traži savjete/ideje od građana.

Nesvakidašnji poziv DUUDI-ja kojim od javnosti traže ideje također nije izazvao kritičku reakciju javnosti. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi ista javnost reagirala na poziv predsjednika Vlade RH da građani daju ideje što bi vlada trebala raditi. Kakvo je stanje duha nacije očito je da se na takav poziv nitko ne bi kritički osvrnuo, ali bi mnoštvo dalo savjete premijeru.

Nitko od lokalnih političkih faktora nije o tom fenomenu prozborio ni riječi. Kao da se radi o višoj sili. Tu čovjek ne može ne uočiti licemjerno ponašanje obično zajapurenog "lidera" oporbe u Lošinju koji će skakati na svaku ideju prodaje gradske imovine i proglašavati ju rasprodajom, dok na ideju države da proda 400.000 m2 otoka Lošinja nema glasa. Kako će veliki lokal patriot na čelu lošinjskog HSLS-a opravdati takvu licemjernost ostaje za vidjeti.

Ministar obrane ili trgovine

Postupanje Ministarstva obrane, odnosno ministra, kao i postupanje DUUDI-ja, šokantno je i trebalo je izazvati pažnju nadležnih službi, ali i javnosti. Novi list je objavio, a na to nije bilo demantija: "Kako doznajemo, razgovori ruskih investitora i predstavnika Ministarstva obrane po pitanju Kovčanja vodili su se već nekoliko puta. Štoviše, bliski izvori otkrivaju kako se ministar Ante Kotromanović često sastaje s predstavnicima Beta ulaganja." S pravom se može pretpostaviti da je ista ekipa imala kontakte slične vrste i s predstavnicima DUUDI-ja. Zašto nitko ne pita kako je moguće da "ruski investitor" hoda po Ministarstvu obrane i razgovara o kupnji vojarne?

Moguće je razumjeti interes investitora za Kovčanje. Bio bi shvatljiv i inicijalni razgovor u Ministarstvu gospodarstva. Tome se ne bi nitko čudio. Ali s ministrom obrane razgovarati o kupnji vojarne? Vjerojatno je da bi se građanina, koji bi išao u Ministarstvo obrane razgovarati o kupnji tenka odvelo, odmah s porte, na psihijatrijski pregled, a teško da bi ga poslije toga i pustili. Ali ruski investitori ... mogu sve.

S obzirom na to da nema javne reakcije, izgleda da je to normalno postupanje i investitora i ministra obrane. Da situacija bude čudnija nitko ne pita zašto uopće ministar Kotromanović razgovara s ruskim investitorima o prodaji Kovčanja. Zadnjih 100 godina radi se vojnom području, a u tek izrađenom nacrtu Dugoročnog plana razvoja OSRH 2015-2024 godine, strateškom dokumentu Oružanih snaga, ne predviđa mogućnost takve prodaje. U tom dokumentu je utvrđena politika raspolaganja vojnim objektima i vojnom infrastrukturom. Kao prilog tom dokumentu je i popis objekata koje će se napustiti do 2019. i do 2024. Naravno, na popisu objekata koji će se napustiti do 2019. a ni 2024. nema Kovčanja. U Dugoročnom planu razvoja OSRH navode se tri kategorije nekretnina: perspektivne nekretnine (nekretnine građene za vojnu namjenu koje koristi Ministarstvo obrane), privremeno perspektivne nekretnine (nekretnine građene za vojnu namjenu koje koristi Ministarstvo obrane, a u postupku su napuštanja) i neperspektivne nekretnine (nekretnine građene za vojnu namjenu koje ne koristi Ministarstvo obrane).

Kovčanje spadaju u prvu kategoriju perspektivne nekretnine koje koristi Ministarstvo obrane. Kovčanje prema toj klasifikaciji nikako ne spadaju u kategoriju onih koje treba prodati. Dapače, u citiranom, strateškom dokumentu Dugoročnom planu razvoja OSRH 2015.-2024. vojarna Kovčanje posebno je označena kao dio ustroja Zapovjedništva za potporu, odnosno jedna je od lokacija Zapovjedništva za potporu.

Uzimajući u obzir navedene činjenice otvara se pitanje kako objasniti i kvalificirati ponašanje ministra Kotromanovića koji se često sastaje s predstavnicima Beta ulaganja, a radi prodaje Kovčanja, prema pisanju Novog Lista.

Zašto ministar obrane razgovara o prodaji vojarne s "ruskim investitorima", a za što nema zakonska ovlaštenja niti mandat, o prodaji koja nije predviđena ni jednim strateškim dokumentom, a predstavlja perspektivnu vojnu imovinu? Zašto to ministar radi? Moguće je to zbog činjenice da ministar Kotromanović živi u stanu za koji je dao kaparu i koji stan je otišao na bubanj. Taj slučaj javnosti je poznat i zbog suca Kolakušića koji je vodio stečajni postupak u kome je ministar ostao bez stana. Stan u kome živi ministar (za koji je platio kaparu, koji je opremio i u kojem živi) je kupljen u stečajnom postupku. I sad dolazimo do zanimljivosti; ministra na Lošinj na noge ruskim investitorima (do)vozi vlasnik stana u kome ministar živi.

DUUDI ili duda varalica

Prema sličnoj čudnovatoj zamisli ponaša se i Državni ured za upravljanje državnom imovinom - DUUDI. DUUDI dakle traži savjete od građana i investitora što napraviti odnosno kako upravljati državnom imovinom za koju je zadužen. Iako je u svojim postupanjima u upravljanju državnom imovinom ograničen Zakonom o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, Strategijom upravljanja i raspolaganje imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za razdoblje od 2013-2017., Odlukom o donošenju plana upravljanja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za 2014., kao i strateškim vojnim dokumentima kao i prostornim planovima, DUUDI voluntaristički i populistički poziva građane i investitore da mu daju savjete što s npr. vojarnom Kovčanje. U svakom od navedenih ograničenja odnosno važećih dokumenata nalaze se razlozi za tvrdnju da je potez DUUDI - ja za vojarnu Kovčanje besmislen, odnosno teško shvatljiv. Za primjer navedimo samo izvadak iz Odluke o donošenju plana upravljanja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za 2014. u kojoj u glavi SAŽETAK UPRAVLJANJA I RASPOLAGANJA GRAĐEVINSKIM ZEMLJIŠTEM U VLASNIŠTVU REPUBLIKE HRVATSKE stoji odredba: "Zemljišta će se u što manjoj mjeri otuđivati iz vlasništva Republike Hrvatske ako se drugim načinom postiže svrha njegova stavljanja u funkciju razvoja i dugoročne koristi za državu i njene građane." Kako se stvari razvijaju, ispast će da dokumenti Vlade Republike Hrvatske kao na primjer Strategija upravljanja i raspolaganje imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za razdoblje od 2013-2017., Odluka o donošenju plana upravljanja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za 2014., strateški vojni dokumenti i dosadašnji vojni ustroj kao i potrebe OSRH imaju manju važnost od želje "ruskih investitora" da kupe Kovčanje.

A lokalna vlast: "Niti pisnu niti zubi škrinu"

Kako reagira lokalna vlast i politika uopće na priče o prodaji Kovčanja? Nikako! Zbog fascinacije visokim naslovom Ministarstvo obrane, državnim uredom ili ruskim investitorima ili pak zbog neshvaćanja vlastite pozicije u poduhvatu kupovanja vojarne Kovčanje svejedno je i neprihvatljivo je. Istina jest da nitko ni iz nevladinog sektora, a niti pojedinačno se javno ne oglašava. Kao da vlada zavjet šutnje. Omerta. Ako se može shvatiti poziciju pojedinca ili kakve nevladine udruge i njihovu nelagodu ili strah od javnog iskazivanja stava koji se ne bi svidio svemoćnom ruskom investitoru, Ministarstvu obrane ili državi općenito, kako shvatiti autističko ponašanje lokalnih političkih stranka, a pogotovo lokalne vlasti u vezi prodaje vojarne Kovčanje?

Iako se radi o teoretski mogućem poslu koji bi provodila Vlada Republike Hrvatske ili DUUDI, usprkos činjenici da to ni jedan od dokumenata o raspolaganju državnim nekretninama ne predviđa, a gle čuda, donosi ih sama Vlada u okviru svojih ovlasti, to je moguće napraviti. Dakle Vlada RH može prodati vojarnu Kovčanje odnosno 400.000 m2 otočnog zemljišta. Ali može samo to, prodati vojarnu i zemljište. A tko bi kupio vojarnu ili neperspektivno zemljište? I činjenica da se iznenada, iz "čista mira" - bilo bi zanimljivo utvrditi na čiji mig - počinje pričati o prodaji vojarne Kovčanje, iako to ni jedna politika, strategija ni odluka Vlade ni Ministarstva obrane nije predviđala, govori o stihijskom i ad hoc vođenju politike sadašnje državne vlasti.

Vlada RH može prodati vojarnu Kovčanje, i to će vjerojatno i napraviti, ali lokalna vlast treba reagirati i upozoriti i Vladu RH i zaigrane investitore na ustavna i zakonska prava lokalne samuprave u raspolaganju prostorom. Tako u Ustavu RH u čl.135. stoji odredba: Jedinice lokalne samouprave obavljaju poslove iz lokalnog djelokruga kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana, a osobito poslove koji se odnose na uređenje naselja i stanovanja, prostorno i urbanističko planiranje..." .
Također u Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi u glavi III. koja govori o samoupravnom djelokrugu općine, grada i županije u čl.19. Utvrđuje da: Općine i gradovi u svom samoupravnom djelokrugu obavljaju poslove lokalnog značaja kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana, a koji nisu Ustavom ili zakonom dodijeljeni državnim tijelima i to osobito poslove koji se odnose na:
–uređenje naselja i stanovanje,
–prostorno i urbanističko planiranje.

Račun bez krčmara

Ovako kako se razvija priča o prodaji Kovčanja, na nevjerojatno neozbiljan način, kako od strane državne vlasti i tako i od strane investitora, uzimajući u obzir navedene ustavne i zakonske ovlasti lokalne samouprave odnosno lokalne vlasti, svakako zahtijeva reakciju lokalne javnosti, ali prvenstveno gradske vlasti. Gradska vlast mora upozoriti Vladu Republike Hrvatske i sve zainteresirane investitore da bez uključivanja lokalne samouprave u priču oko prodaje vojarne Kovčanje, prave račun bez krčmara. Bez suglasnosti lokalne vlasti Vlada može prodati samo vojarnu i zemljište, ali to ne jamči mogućnost bilo kakve komercijalne djelatnost, pa je stoga to čudniji interes investitora. Tek kad lokalna vlast promijeni svoje prostorne planove tada će biti razumljiv interes investitora za Kovčanje.

Država preko DUUDI traži ideje za Kovčanje, a investitori daju ideje. Tako netko predlaže centar za darovitu djecu, netko pristaje na kupnju, najam ili koncesiju radi izgradnje hotelsko turističkog objekta visoke kategorije, dok bi netko izgradilo luksuzni kompleks medicinsko rehabilitacijskog karaktera ...  A važeći prostorni planovi kažu da je tamo zona posebne namjene odnosno vojarna. Koliko su to ozbiljni investitori koji žele kupiti vojarnu i graditi nešto što se ne može graditi, bez suglasnosti lokalne vlasti?

Kako nam je "predstavnik" Jadranke Perenčević, otprilike izačunao 100.000.000 € će netko platiti zemljište na kojem ne može raditi ono što planira. Da li netko tko plati državi, moguće, 100.000.000 € računa da će mu zbog toga lokalna vlast ničice pasti pod noge pa mijenjati planove kako on hoće, ili misli da to može Vlada RH? Moguće je da se radi o takvoj sigurnosti nekih investitora zbog dosadašnjeg iskustva s lokalnom i područnom vlasti koje mijenjaju svoje planove već i na sam šapat investitora. Sjetimo se izmjene županijskog plana za golf, koji predviđa golf igralište u Ustrinama, a koji je u proceduri bio davno prije nego je uopće potpisan ugovor o zakupu na Mataldi. O tome je bilo već riječi na ovoj stranici.

Gospodo iz gradske vlasti i politike, uzmite alat koji imate na raspolaganju, Ustav Republike Hrvatske i Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi i uključite se u priču o prodaji Kovčanja, a u interesu građana! Prvenstveno prema Vladi RH treba istaknuti da cijenu zemljišta određuje lokalna samouprava kroz prostorno planiranje. Zemljište na kome se ne može ništa graditi vrijedi 1 €/m2, a zemljište na kojem je moguće graditi komercijalne sadržaje na atraktivnoj lokaciji vrijedi više stotina puta odnosno 200-300 €/m2. Dakle, vrijednost zemljišta koje prodaje država određuje lokalna samouprava. Na to treba upozoriti i Vladu RH, ali i investitore. Gradska vlast mora iskoristiti poziciju koju joj je odredio Ustav RH i zakoni RH, a ne pasivno i autistično promatrati što joj se dešava pred nosom, fascinirana visokom vlasti i moćnim investitorima, a pogotovo ne smije bez pogovora i nekritički opsluživati ih po sistemu "al carte" naručenim planovima.

Ivković: kako galama prelazi u tajac

U fenomenu prodaje Kovčanja, zrcale se i drugi otočki politički fenomeni. Jedan od njih je i neshvatljiva i nagla metamorfoza velikog borca za pravdu i poštenje, nepokolebljivog protivnika bilo kakve prodaje na otoku, oporbenog lidera, HSLS-ovca Rudolfa Ivkovića. Zbog svoje silne galame i žestine iskazane prilikom prodaje gradske imovina cca 8000 m2 zemljišta na Čikatu, nemoguće je ne primijetiti tajac oporbenog vijećnika Rudolfa Ivkovića u vezi s pričom o prodaji 400.000 m2 atraktivnog zemljišta na Kovčanju. Na prodaju samo 8.000 m2 na Čikatu izvodio je performans kako na vijeću tako i na tiskovnim konferencijama HSLS-a. Optuživao je prodavatelje (gradsku vlast) žestoko, izjednačavao je to gotovo sa veleizdajom, navodno i kazneno prijavljivao, ali svakako javno prizivao Uskok da to istraži. A o prodaji 400.000 m2 zemljišta na Kovčanju, vjerojatno istim investitorima - ni da zucne. Dojam je da su njegovi osjećaj za pravdu i hrabrost prijavljivanja obrnuto proporcionani razini vlasti i veličini zemljišta. Dakle što je niža razina vlasti i manje zemljište te je hrabrost i galama veća. Kad gradska vlast prodaje 8.000 m2 zemljišta to izaziva nevjerojatnu galamu, hrabrost i odvažnost za prijavljivanje, a kad Vlada RH prodaje 400.000 m2 sličnog zemljišta onda muk. Interesantan fenomen u gospodina Ivkovića. Ili se ipak ne radi o fenomenu nego o puno prizemnijim stvarima?

Opozicija koja to ne može biti

O problemu lošinjske opozicije je već pisano u člancima na ovoj stranci. I ona je jedan od otočnih političkih fenomena. Opozicija koja je sretna jer nije na vlasti i što nema odgovornosti pa iz usluge podržava vlast. Mora se priznati da u po definiciji lagodnoj situaciji opozicije, lošinjskoj opoziciji nije lagodno. Problem lošinjske opozicije je da su svi vodeći ljudi opozicijskih stanaka ujedno i vijećnici u gradskom vijeću u najamnom/nadničarskom odnosu kod moćnog investitora. Ovaj saziv vijeća uglavnom se mora baviti interesima Jadranke, odnosno ruskog investitora kojem mora ispunjavati želje. Prilikom odlučivanja u graskom vijeću njihova pozicija nije sjajna; ovisni su o svome poslodavcu, a odgovorni građanima koji su ih izabrali. Ideju o vlastitom stavu odavno su izgubili. Uzimajući u obzir takvu poziciju opozicije i gore opisanog opozicijskog lidera, vijećnika Ivkovića čiji politički interes ne prelazi dalje od Rukavića i čežnje za položajem gradonačelnika te odnosa vlasti prema ideji prodaje Kovčanja dolazimo do još jednog lošinjskog fenomena. Iako imamo vlast i opoziciju, imamo vijeće i gradsku upravu, ali u stvari uopće nemamo politiku. U takav politički prazni prostor uletio je moćni investitor koji je cijeli politički sustav pretvorio u medij koji služi bespogovornom, nekritičkom i mehaničkom ispunjavanju njegovih želja. Da tragedije bude veća i situacija depresivnija, pokazuje se da ni na višim razinama vlasti ne postoji sustavna i promišljena politika, ne postoje jasne strategije ni čvrsti stavovi.

U postupanju Vlade RH, Ministarstva obrane, DUUDI-ja u slučaju prodaje Kovčanja po svoj prilici istim ruskim investitorima, pokazuju se iste boljke koje pokazuje i lokalna politika, odnosno prazan prostor koji se vješto koristi. Taj prazni prostor, nedostatak suvisle i odgovorne politike Eldorado je za moćne investitore.

Komentari: 

01 # uz tupsonemax 2014-10-05 20:11
najača opcija je da to sve odrade stranci .. mi smo tu da se čudimo i divimo svemu tomu .. zarada nam je dakle otkriće tople vode kojoj nismo dorasli
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
32 # kaj bu, buSamaritanac 2014-10-05 21:07
1. Vlada će unatoč dugoročnim strategijama, u stanju opće besparice i sveopćeg rasula države, bez puno razmišljanja prodati Kovčanje najboljem ponuditelju.
2. Prije nekoliko mjeseci smo utvrdili da se lokalna vlast ponaša kao džuboks, a dokaz tome je što u svakom trenutku postoji čak nekoliko aktualnih izmjena i dopuna Prostornog plana.
3. Ko god kupio Kovčanje, tamo će se uskoro desiti Miami i Las Vegas zajedno, pa i neka se desi. Bolje tamo nego na Čikatu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # kapadokiaizet 2014-10-06 07:20
Citat Samaritanac:
1.
3. Ko god kupio Kovčanje, tamo će se uskoro desiti Miami i Las Vegas zajedno, pa i neka se desi. Bolje tamo nego na Čikatu.
Daj Bože da nam se desi Las Vegas, ali mi sve to više sliči na Krasnojarsk. Bez cesta, aerodroma i ostale infrastrukture ne bu niš od glamura.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # ...Šuvar 2014-10-06 10:39
Svaka čast-"popu pop, a bobu bob"
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # lova do krovaVladimir 2014-10-06 12:00
"Zemljište na kome se ne može ništa graditi vrijedi 1 €/m2, a zemljište na kojem je moguće graditi komercijalne sadržaje na atraktivnoj lokaciji vrijedi više stotina puta odnosno 200-300 €/m2."

matematika kaže:
400.000 m2 x 300 €/m2 = 120.000.000 €

U članku "Vlada monetizira vojne nekretnine" volim-losinj.org/.../... navodi se da su Rusi za vojarnu spremni platiti čak 200 milijuna eura (500 €/m2), što za onako atraktivno zemljište i uvalu i nije previše koliko se na prvi pogled čini.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...Mletački trgovac 2014-10-06 12:51
Vlada monetizira autoceste, vidimo ovdje da želi monetizirati i vojarne...što je sljedeće?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # Kakva bijedasopela 2014-10-06 13:11
Kakva bijeda lokalne vlasti, opozicije i svih onih što tračaju. Kada treba barem reći što misli, e onda otočani puštaju u gaće. Zato i je tako, a biti će i gore. Uglavnom mi u gradsko vijeće biramo nesposobne ljude koji su loše obrazovani i nemaju karaktera.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # vox populiciceron 2014-10-06 13:58
Citat sopela:
Zato i je tako, a biti će i gore. Uglavnom mi u gradsko vijeće biramo nesposobne ljude koji su loše obrazovani i nemaju karaktera.

Ne biramo mi nesposobne nego stranke stavljaju takve na liste, a onda u vijeće ulazi i onaj koji je na osmom mjestu jer mu ustupi svoje mjesto onaj sa drugog mjesta. Uglavnom događa se negativna selekcija kako na lokalnoj tako i na državnoj razini. Dok se mi opametimo takvi će rasprodati cijeli otok pa će biti svejedno tko je gradonačelnik ili tko su vijećnici.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
23 # Dobro jutrobuona notte 2014-10-06 16:33
Sad se odjednom proziva Ivković,pa će i Rukonička pa će i Ikar.Odjednom su zašutjeli,i sada pomalo počinje panika.Rudiju su prijetili smrću i njemu i obitelji.Za Rukoničku i Ikara neznam ali i oni šute.Jednom je Rudi rekao,a zašto da se ja borim kao Don Kihot protiv vjetrenjače.Kan didirao sam se na izborima a narod je odabrao Kapelija.Pa narode Lošinjski ako Vam sve ovo odgovara,držite si osmog sa liste HDZ-a,i njegovog predsjednika i gradonačelnika, i nemojte sada kukati kada se počinjete buditi i vidite kako požar hara ovim gradom.I Rudi i Rukonička i Ikar imaju pravo da su zašutili.Ako nekome ne treba da se zamjera vlastodršcima koji prijete smrću onda su to ova trojica.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
21 # prijetnje smrćuFol 2014-10-06 18:38
Citat buona notte:
Ako nekome ne treba da se zamjera vlastodršcima koji prijete smrću onda su to ova trojica.
Jesu li te /navodne/ prijetnje prijavljene Policiji? Ako nisu, nije ih ni bilo, jer se zna da se za lažno prijavljivanje odgovara. Zato su i prijave protiv Grada išle anonimno. Zna se od koga ;-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # ...Delirium Tremens 2014-10-06 19:02
Koliko su te tvrdnje ozbiljne govori to što "brkati" lider opozicije stalno i neprestano javno proziva i napada te iste koji su mu navodno prijetili a šuti kad su drugi u igri...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # svašta!gost 2014-10-06 17:22
Spomenuti nacrt Dugoročnog plana razvoja OSRH 2015-2024 godine ima funkciju pipanja pulsa, tj. da se ispitaju sve moguće reakcije i provede odgovarajuća "prilagodba"! Prema tome, sigurno je jedino jedno, a to je da ništa nije odlučeno, a zainteresirani kupci (a što se to prodaje???) iz Rusije i Turske mogu jedino "aktivno pomoći" u rješavanju mogućih dilema vlasti na državnoj i lokalnoj razini! Princip "tko da više" nije isključen!
Sigurno je i to da se MORH ne želi odreći ljetovališta (nema sumnje dijela nužnog za potporu), a bez snažno izraženog interesa lokalne vlasti zašto i bi!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
12 # dva niškoristiunijan 2014-10-06 21:51
O Rudiju i Ljiljani i njihovim životnim djelima i postignućima je znano svima nama lošinjanima. U tom pogledu dvije potpune niškoristi. Točnije rečeno - štetočine. U plitičkom smislu dva analfabeta. Potpuno politički nepismeni likovi, takve su im i uloge. Ništa, prazno, rupa, bezdan. A kada im se pridoda i naš gradonačelnik, onda to mijenja na stvari. To je trojka iz snova.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # bleee bleeeenakitu mićići 2014-10-07 14:26
Citat unijan:
O Rudiju i Ljiljani i njihovim životnim djelima i postignućima je znano svima nama lošinjanima.

Ajde Unijko prosvijetli me jer i ja sam Lošinjanin i ne znam ništa o njihovim postignućima kao ni o tvojim kojih zasigurno ima. One koze po Unijama bi imale mnogo toga za reći zar ne? Da ti nije Rudija lubenicu bi gledao samo na slikama..
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # bumerangsrakanjež 2014-10-07 15:04
Citat nakitu mićići:

One koze po Unijama bi imale mnogo toga za reći zar ne? Da ti nije Rudija lubenicu bi gledao samo na slikama..
Nemoj na tako primitivan način braniti Rudija jer mu više štetiš nego koristiš.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # podaničko netalasanjelošinjanka 2014-10-07 16:11
Neshvatljivo je da se oglašava prikupljanje ponuda za prodaju zemljišta i objekata (u koje se do jučer ulagalo iz Državnog proračuna) na Kovčanju, koja su planovima označena kao perspektivne nekretnine, kako autor članka naglašava. Još je neshvatljivije ne/reagiranje aktualne lokalne vlasti i oporbe na navedenu činjenicu. Očito da jedan od natjecatelja ima dobre veze u državnoj, regionalnoj i lokalnoj upravi pa bi trebalo to njemu i prodati tako da cijeli otok i gospodarstvo dođu u ruke jednom investitoru. Pa da svi budemo vazali jednog savjetnika ruskog kapitala. To je nedopustivo i protivno HR zakonima o monopolskom položaju u jednoj, ionako, izoliranoj otočnoj zajednici.
Da li se mogu očekivati udruživanja građana i nekih udruga u cilju razotkrivanja istine i raznih kupoprodajnih namjera koje će utjecati na kvalitetu života u Lošinju, kad već vlast i oporba nisu sposobni brinuti se o interesu svih današnjih stanovnika i budućih generacija? Bojim se da je Lošinj već dugo zagazio u vode apatije i nezainteresiran osti za svoju sudbinu pa će proći i ova megalomanska investicija "u cilju boljeg sutra". Čisto mi je tužno živjeti u ovakvom okruženju netalasanja!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # kovčanje ne pers ratna lukapromatrač 2015-12-03 23:41
Bravo LOŠINJANKO došlo je vrijeme da mi građani LOŠINJA odbranimo LOŠINJ ali svi zajedno jer ova vlast će prodat svaki kamen LOŠINJA .MIsvi skupa sa gospođom BOJANOM trebamo zaštititi naš LOŠINJ od ovih LEŠINARA .
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # prodane dušejuda 2015-12-04 08:05
Citat promatrač:
Bravo LOŠINJANKO došlo je vrijeme da mi građani LOŠINJA odbranimo LOŠINJ ali svi zajedno jer ova vlast će prodat svaki kamen LOŠINJA .MIsvi skupa sa gospođom BOJANOM trebamo zaštititi naš LOŠINJ od ovih LEŠINARA .
Treba najprije potjerati gradske vijećnike koji rade za stranog okupatora Čikata i bore se da se ne poveća komunalna naknada tajkunima koji žive u vilama.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # gost..... 2014-10-07 16:58
Lošinjanka dobro zboriš.Prijedlo g je dobar i mislim da bi i ovaj puta takvu inicijativu trebala pokrenuti udruga Idem i ja koja je i do sada pokazala da je sposobna i stručna u obavljanju takvih akcija.Udruga ima sposobne ljude koji"imaju muda" i trebaju pokrenuti takvu inicijativu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # sposobnostgost 2014-10-07 18:59
Citat .....:
Udruga ima sposobne ljude koji"imaju muda"
Da, kod njih čak i dame imaju muda, a što prečesto nije slučaj kod lošinjskih vijećnika!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # calimerokvisko 2015-12-02 21:25
A lokalna vlast: "Niti pisnu niti zubi škrinu"

Kako reagira lokalna vlast i politika uopće na priče o prodaji Kovčanja? Nikako! Gospodo iz gradske vlasti i politike, uzmite alat koji imate na raspolaganju, Ustav Republike Hrvatske i Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi i uključite se u priču o prodaji Kovčanja, a u interesu građana! Prvenstveno prema Vladi RH treba istaknuti da cijenu zemljišta određuje lokalna samouprava kroz prostorno planiranje. Zemljište na kome se ne može ništa graditi vrijedi 1 €/m2, a zemljište na kojem je moguće graditi komercijalne sadržaje na atraktivnoj lokaciji vrijedi više stotina puta odnosno 200-300 €/m2. Dakle, vrijednost zemljišta koje prodaje država određuje lokalna samouprava. Na to treba upozoriti i Vladu RH, ali i investitore. Ovaj saziv vijeća uglavnom se mora baviti interesima Jadranke, odnosno ruskog investitora kojem mora ispunjavati želje. Prilikom odlučivanja u graskom vijeću njihova pozicija nije sjajna; ovisni su o svome poslodavcu, a odgovorni građanima koji su ih izabrali. Ideju o vlastitom stavu odavno su izgubili.Bojim se da je Lošinj već dugo zagazio u vode apatije i nezainteresiran osti za svoju sudbinu pa će proći i ova megalomanska investicija "u cilju boljeg sutra" Prije nekoliko mjeseci smo utvrdili da se lokalna vlast ponaša kao džuboks, a dokaz tome je što u svakom trenutku postoji čak nekoliko aktualnih izmjena i dopuna Prostornog plana. Pardon,još će im grad i kanalizaciju izgraditi...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # KleptomanLošinjan 2015-12-02 21:27
Sve je to i počelo od lokalnih lopova koji kao psi sjede pokraj stola i čekaju mrvice da prodaju našu imovinu kao da im je to čaća ostavio.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # drpi i bježdomaći 2015-12-02 22:44
Citat Lošinjan:
Sve je to i počelo od lokalnih lopova koji kao psi sjede pokraj stola i čekaju mrvice da prodaju našu imovinu kao da im je to čaća ostavio.
Na ovom portalu najviše se vrtila imena :
kao Cappelli,Nedić, Šolić, Badurina itd.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # kovč tko je tu ludanima 2015-12-12 21:53
U LOŠINJU se mora udruga osnovati i izvesti na čistac ove lokalce prodane duše.Ovdje građani šute jer se boje ove krim organizacije anisu svjesni da ovi kriminalci prodaju sve što postoji.Još malo nećemo ni iz svojih kuća moć izlaziti jer i trotoare će prodat.Rukonićk a ne šuti ali nema podršku a sama je nemoćna.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Povratak brodske linije 311 u Mrtvašku

  De Bill 06.10.2022 16:19
  Tajni dogovor s gradonačelnicom?
  A zašto šuti "Doaći"? Taj bi trebao likovati jer kako je pisao "Ilovčani su radili i odradili ...
   
 • Raznorazno

  Gost 06.10.2022 15:14
  ?
  Jadranka najbolja firma,i ne treba biti na poslu a plaća kao premijer. danica.hr/?s=poznati+sommelier ...
   
 • Zločinačko udruženje

  Riba smrdi od glave 06.10.2022 12:50
  Kovačević: Plenković je rekao Ćoriću da se potpiše ugovor o izvozu nafte u Mađarsku
  Bivši šef Janafa i Uskokov optuženik Dragan Kovačević izjavio je na saslušanju pred ...
   
 • Savjetnik koji sjedi na dvije stolice

  qwe 06.10.2022 11:17
  HDZ-ov aktivist Na Mrtvaškoj
  Ovaj HDZ-ov aktivist za rušenju vlade SDP-a da uzjaši HDZ omastio se i na otoku Aninih ...
   
 • Zločinačko udruženje

  Tok 06.10.2022 08:45
  Tik
  HDZ mafija koja već 30 godina pljačka ovu državu i njene građane smatra da će današnja ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  S.L. 05.10.2022 13:31
  Program socijalno osjetljiv izvedba neosjetljiva
  A da li je ispunila i jedno izborno obećanje biračima a prošla je već trećina mandata?
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Liječeni hadezejac 05.10.2022 12:08
  Stanje pasivnosti
  Nakon čistke HDZ-a ML Ana ga je stavila u stanje mirovanja, hibernacije. Pitanje je da li je ...
   
 • Povratak brodske linije 311 u Mrtvašku

  Riva 05.10.2022 09:04
  Riva
  E da je malo viša riva kako bi lakše pristao brod....
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  gost 04.10.2022 12:39
  Sami ste si krivi
  Volio bih vidjeti scenu da neki od vijećnika upita Anu što je ostvarila iz svog programa ...
   
 • Povratak brodske linije 311 u Mrtvašku

  DT 04.10.2022 10:45
  Narodno veselje
  Nešto se ušutio onaj mamlaz koji je kao GOST histerizirao protiv Ilovčana tvrdeći da su ih ...
   
 • Povratak brodske linije 311 u Mrtvašku

  Grunf 04.10.2022 09:57
  Na neki način gradonačelnica
  Sve to su zakuhali pojedinci, govorila je gradonačelnica na radio Jadranka. U ledeno plavoj ...
   
 • Njoj je žao ...

  Polagači vijenaca 04.10.2022 09:34
  Veliki
  Nadam se da će tamo završiti i ovaj polagač vijenaca koji prima braniteljsku mirovinu, a ...
   
 • Njoj je žao ...

  Vidjelica 04.10.2022 08:54
  Ruzinavi brod
  Nedodirljivi, nezamjenjivi i vječni su samo dok ne završe u zatvoru. A takvih je sve više.
   
 • Povratak brodske linije 311 u Mrtvašku

  Deja Vu 03.10.2022 19:34
  Bravo Ilovčani!!!
  Čestitam vam hrabri ljudi!!!
   
 • Njoj je žao ...

  Bonaca 03.10.2022 18:30
  Njoj je zao
  Nasi politicari misle da su:nedodirljivi ,nezamjenjivi i vjecni .
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  gost 03.10.2022 13:10
  Laž: "Ostvarili smo sve što smo najavili"
  Zato otoci.net, Radio Jadranka i Novi list uoči zadnjih izbora Anu Kučić nisu pitali ništa ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  gost 03.10.2022 12:39
  Pitaj me samo po dogovoru
  Sve što si naveo bila bi prisiljena pravdati kad bi je se o tome javno pitalo. Da to učini ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Znatiželja 03.10.2022 11:25
  Provjerena
  Baš sam znatiželjan kako će opravdati glasine da čovjek koji je u njenom najužem društvu ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  gost 03.10.2022 10:39
  Pitaj me nježno
  Kako nisi prepoznao? Radi se o Aninom multipraktiku za replike oporbenim vijećnicima i ...
   
 • Njoj je žao ...

  Naftni 03.10.2022 10:12
  General
  To je onaj general koji je prodavao naftu za srpske tenkove koji su harali Hrvatskom ? Fino ...
   
 • Njoj je žao ...

  ZC 03.10.2022 09:17
  Slavlje na Iloviku
  Na fejsu je objavljeno oko 80 fotki slavlja na Iloviku povodom vraćanja linije. "Ovo danas ...
   
 • Raznorazno

  hranitelj tuljana 03.10.2022 06:33
  Krivo si vidio
  Postoje snažne indicije da su prikazani podaci potpuno pogrešni, a uz malo googlanja naići ...
   
 • Njoj je žao ...

  Anina spirala smrti 02.10.2022 15:47
  Harač rajo, harač
  Koliko vidim, ispunila joj se želja iz najslađih snova, dobila je još jedan mandat za ...
   
 • Njoj je žao ...

  Prevareni penzić 02.10.2022 13:50
  Ješke za budale
  Prošlo je 16 mjeseci da je po drugi put zasjela u fotelju gradonačelnice. Da li netko da ...
   
 • Njoj je žao ...

  Šteta 02.10.2022 12:09
  Pašteta
  Šteta što joj je novi ataše za branitelje na kruzeru pa nije mogao nazočiti ovom divnom ...
   
 • Njoj je žao ...

  Laži,laži me 02.10.2022 11:02
  Sadomazo
  Ovo je nadrealno, gradonačelnica pozdravlja one koje je već nasamarila bezbroj puta, ali ...
   
 • Njoj je žao ...

  Toni 02.10.2022 05:59
  Ne vjeruj onome tko ti laže
  Jučer se bez imalo srama gradonačelnica koja je u ovom mandatu prvo sebi podigla plaću ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Grdobina 01.10.2022 10:38
  Ministar s velikim ambicijama?
  Da li će i zbog svog ministra Butkovića premijer morat jesti znate već što? HDZ-ovci OTKRIVAJU ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  pepermint 01.10.2022 10:07
  Trta od europskog ureda
  Da sve optužnice radi europski ured, a ne DORH, ovo bi bila drugačija zemlja. telegram.hr/.../...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Licemjer 30.09.2022 12:18
  ...
  Opet se isčuđavate onome što se već dogodilo. Tiranija, jednoumlje i apsolutna moć je ...