Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Bojana Genov: Otoci moraju biti mjesta za život, a ne samo turističke destinacije

Korisnička ocjena:  / 4
LošeNajbolje 

Povodom nedavno održane akcije Čujete li svoje otoke, svoju obalu? i zahtjeva građanki i građana da se zaustavi donošenje Zakona o koncesijama i omogući javna rasprava, razgovarale smo s Bojanom Genov, feministkinjom i pokretačicom lošinjske inicijative Čovjek po mjeri otoka.

Inicijativa Pokret otoka u priopćenju za javnost obrazložila je svoje prigovore na Zakon o koncesijama. Možeš li izdvojiti neke od spornih odredbi?

Na Zakon o koncesijama imamo niz primjedbi proceduralne i sadržajne naravi. Recimo, prijedlog zakona ne uvažava posebnosti svake koncesije, a ne prepušta niti zasebno uređenje posebnih koncesija (primjerice koncesije na javnom dobru) u zasebnim zakonima, jer ostavlja Zakon o koncesijama nadređenim ostalim zakonima. Tražimo da se prije usvajanja zakona pripreme i sve eventualne izmjene posebnih zakona i propisa koji reguliraju pitanja koncesija na javnim dobrima kako bi se mogao jasno procijeniti učinak propisa na javna dobra i zajednice u kojima se ta dobra nalaze, te na pitanje jednakosti pristupa javnim i zajedničkim dobrima. Nije rijetkost na obali i otocima da su plaže već ograđene i naplaćuje se ulaz na njih, a prijedlog ovog zakona dodatno otvara put privatiziranju pomorskog dobra, odnosno njegovog isključenja iz javne upotrebe.

Zakon također predviđa prijenos koncesije i davanje podkoncesija s jednog koncesionara na drugog bez minimalnih rokova, tako da možemo očekivati potpunu tajkunizaciju procesa koncesioniranja. Donošenjem ovog zakona bit će, primjerice, olakšan prijenos koncesija za crpljenje vodnih izvora koje ima koncern Agrokor onome koga Agrokor, tvrtka s neodgovornim i vjerojatno kriminalnim poslovanjem, sama izabere.

Osim toga, zakon upotrebom pojma inovativnosti u području kriterija za dodjelu koncesije uvodi arbitrarnost u postupak dodjele koncesija, što je fantastičan način za dalje bujanje koruptivnih praksi vezanih uz proces koncesioniranja. Meni je zastrašujuća činjenica da nije određen maksimalni rok trajanja koncesije. To je još jedan od mogućih generatora korupcije.

Zakon ne predviđa uključivanje zainteresirane javnosti u proceduru davanja koncesije. Kako to komentiraš, i zašto je sudjelovanje lokalne zajednice važno?

Da, zainteresirana se javnost uopće ne spominje. Zasipaju nas tvrdnjama o tome da nas zastupaju naši izabrani zastupnici na svim razinama, ali to je koncept demokracije 18. stoljeća koji poručuje narodu da od izbora do izbora šuti i trpi posljedice ponašanja šerifa na svim razinama odlučivanja.

Davanje koncesija ima znatno širi utjecaj na lokalne zajednice nego što je to financijski. Društvene i ekološke posljedice ovaj zakon uopće ne uzima u obzir, nego samo financijske učinke, u koje nisu ukalkulirane ekološke i druge štete. Pa i nadzor se odnosi uglavnom na nadzor naplate, a kazna za obavljanje djelatnosti van područja ugovora o koncesiji je opet naplata. A obavljanje djelatnosti koncesije regulirane ugovorom ili van ugovora mogu djelovati i djeluju i na okoliš, na biološku raznolikost, na kulturnu baštinu i najvažnije, na mogućnost lokalnog stanovništva da privređuje i da opstane.

Kad govorimo o otocima, ograničenim i prometno izoliranim područjima sa smanjenim pristupom doslovno svemu osim moru, onda su ti učinci sudbinskog značaja. Primjerice, zatvori li veliki koncesionar najatraktivnije pomorsko dobro, ne ostaju otočani samo bez mjesta za svoje ručnike, nego i bez mjesta za svoje barke, mali iznajmljivači ostaju bez plaža za svoje goste ili tim gostima sve toliko poskupi da više ne dolaze.

Zbog svega toga je važno da lokalne zajednice sudjeluju u svim koracima koncesioniranja i nadzora provedbe ugovora o koncesioniranju, i to ne samo putem svojih izabranih predstavnika, nego zainteresirana javnost mehanizmima koji moraju biti određeni zakonom. Ako je pomorsko dobro javno dobro, onda su građani stranke u postupku. Ne pristajemo na to da budemo isključeni!

plaze-ostaviteU Malom Lošinju aktivna si u inicijativi Čovjek po mjeri otoka. Na koje ste načine pokušale uključiti svoje sugrađane i sugrađanke u raspravu o razvoju otoka?

Čovjek po mjeri otoka je inicijativa koju smo pokrenule umjetnica Dunja Janković i ja kao pokušaj da aktiviramo građane da se zajedno zauzmemo za održiv razvoj Lošinja. Sam naziv Čovjek po mjeri otoka upozorava na to da su uz prostorne ograničeni i vodni, infrastrukturni, komunalni i svi resursi osjetljivog sustava otoka, te da je nužnost poštovati prirodnu mjeru otoka.

Naša je inicijativa postupno rasla tijekom gotovo tri godine djelovanja, održali smo brojne javne skupove, tribine, javne rasprave, prikupljali potpise na peticije, davali prijedloge, pisali primjedbe na prostorne i urbanističke planove, pisali analize, podnosili (uglavnom neuspjele) prijave, prije par dana održali i prosvjed Čujete li svoje otoke, a u tijeku su pripreme za ustavno ispitivanje Zakona o koncesijama. Što je bilo više štetnih zahvata u okolišu, inicijativa je dobivala sve više podrške i otočna je javnost shvatila da su gubitak autentičnosti i gubitak javnih prostora gubitak cijele zajednice.

U kojem smjeru se Lošinj razvija? U kojoj mjeri su ti trendovi simptomatični za situaciju na cijeloj obali i otocima?

Mali Lošinj doživljava ubrzanu urbanizaciju, a još je u planu veliki broj projekata koji uključuju povećanje broja smještajnih kapaciteta, povećanje broja vezova u malim i čarobnim uvalama zbog kojih se neko područje proglašava odredištem snova, povećanje broja marina, izgradnju golf terena, povećanje aerodroma za velike avione, povećanje broja „uređenih plaža", povećanje katova u hotelima, povećanje kategorije destinacije na pet zvjezdica, povećanje broja parkinga, povećanje broja (sezonskih) radnih mjesta za ljude koji trebaju doći na otok na kojem nema dovoljno vrtića ni stanova, povećanje turističkih i građevinskih zona u prostornim planovima, izgradnja bazena na obali mora, obećava nam se da ćemo postati hrvatska Palma de Mallorca.

Najžalosnije je da se sve ovo zbiva stihijski i suprotno lokalno usvojenim strategijama ukupnog razvoja i održivog razvoja turizma, suprotno volji građana, a da zadovolji volju investitora koji je impresionirao lokalne i županijske vlasti stotinama tisuća eura koje namjerava investirati na Lošinju. Lošinj postaje destinacija, a sve manje mjesto za život, sve više usmjereno potrebama investitora, a sve manje potrebama otočana.

Taj je trend sveprisutan i jadranska obala doživljava trend turističke unifikacije i gubitka upravo onoga po čemu je postala turistički privlačna. Investitori ne mare, njima je važna kratkoročna dobit, političke oligarhije nemaju ni znanja ni razumijevanja ni političke volje; usmjereni su na četverogodišnje cikluse osvajanja i održavanja vlasti, tako da svi gube iz vida činjenicu da je autentičnost najbolji brend. U toj poplavi promjena i „razvoja" svi žele zgrabiti svoj dio kolača, svoju koncesiju na kojoj se može brzo i dobro zaraditi.

otoci golf2 

Punta Križa na Cresu, lokacija planiranog projekta Golf Matalda, investicija tvrtke Jadranka (foto: Čovjek po mjeri otoka/Facebook)

Možeš li nam ukratko objasniti slučaj Jadranke, pete najveće turističko-trgovačke tvrtke u Hrvatskoj koja je ove godine obilježila 70 godina rada na Lošinju i Cresu?

Tvrtka Jadranka je bila godinama isticana kao primjer radničkog dioničarstva, a onda je poslovodstvo proglasilo da se povlače sa burze i uplašili su preostale male dioničare da će ostati bez mogućnosti prodaje dionica i bez dobiti. Dionice su munjevito prodane, u tvrtku je ušao ruski kapital, a u javnom prostoru pričalo se o stotinama tisuća eura teškim investicijama. Lokalne vlasti su postale servis tvrtke Jadranka, napravile su im po narudžbi brojne izmjene prostornih planova (trenutno su u izradi 7. ciljane izmjene prostornog plana uređenja), otpisale potraživanje za najam zemljišta na kojem se nalazi kamp i prodale to zemljište uz još ogromne površine zemljišta unutar zaštićene park šume Čikat, podržale koncesioniranje i stvaranje uvjeta za zatvaranje uvale Čikat, najljepše uvale s povijesnim vilama, koje su „rekonstruirane" bagerima, srušene do temelja i napravljene replike.

Tvrtka Jadranka ponaša se kao vlasnik Lošinja, preorali su kamene grote, ravnaju, pikamiraju, betoniraju, mijenjaju obalnu crtu, a podržani od lokalnih i regionalnih šerifa zaštićeni su od bilo kakvih inspekcija i posljedica. Mi smo podnijeli brojne prijave, pisali smo Anki Mrak Taritaš dok je bila ministrica o bespravnim radovima na pomorskom dobru, ali nije se dogodilo ništa. Znam primjere da su ljudi bespravno postavili u more plutajuće vezove od par metara, što im je brzo i opravdano srušeno, a u ovom slučaju dobili smo odgovor da inspekcija postupa po svome godišnjem planu, a ne prijavama građana.

Ova tvrtka započela je ovih dana gradnju nelegalne marine u istoj osvojenoj uvali, van obuhvata koncesije, van djelatnosti za koju ima koncesiju i van prostornoplanskih odredbi, pa je ova priča o osvajanju Lošinja savršena potkrjepa naših tvrdnji da su koncesije na pomorskom dobru potencijalno opasne za lokalne zajednice bez kontrolnih mehanizama i sudjelovanja nezavisne javnosti u nadzoru.

otoci rekonstrukcija ikat

»Rekonstrukcija« u uvali Čikat (foto: Čovjek po mjeri otoka/Facebook)

Vezano uz izgradnju i razvoj na otoku, nastojale ste uspostaviti dijalog s predstavnicima gradskih vlasti i institucija. Kako je išla ta komunikacija?

Odnosi s vlastima su prošli različite faze, od ljutnje na nas, preko ismijavanja naših zahtjeva i kritika te minoriziranja našeg razumijevanja razvoja i propisa, pa do prihvaćanja našeg postojanja. Osnovali smo Nezavisni građanski odbor za praćenje javnih politika, čije je osnivanje gradonačelnik Gari Cappelli (aktualni ministar turizma, op.a.) pozdravio kao "praznik demokracije". Smatramo da je letvica podignuta i da je više nije moguće spuštati te da proces donošenja odluka mora uključiti savjetovanja s građanima i biti pod stalnom paskom javnosti.

Da su udruženi građani najbolji kontrolni mehanizam vlasti, najbolje je vidljivo iz aktivnosti Pokreta otoka, gdje više nije moguće ignorirati toliko mnogo ljudi, inicijativa, lokalnih zajednica. Onaj tko pokaže da ne čuje svoje otoke i obalu, nema mu opstanka na vlasti.

www.voxfeminae.net

 

Komentari: 

013 # Radio JadrankaNovi list 2017-06-26 23:45
Odlično rečeno. Sada još samo treba ovaj intervju objaviti u Novom listu i na Radio Jadranci, da dopre do mozga (ako ga još uvijek imaju) onim Lošinjanima koji ne prate članke na Volim Lošinj.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Zavisni medijiBezbeli 2017-06-28 16:53
Citat Novi list:
Odlično rečeno. Sada još samo treba ovaj intervju objaviti u Novom listu i na Radio Jadranci, da dopre do mozga (ako ga još uvijek imaju) onim Lošinjanima koji ne prate članke na Volim Lošinj.
Ništa od toga. Otočku stranicu Novog Lista uređuje Šolić, a radio Jadranka je ... radio Jadranka, ne? :lol:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
015 # Mi smo to zaslužiliHB 2017-06-27 10:21
Pokazalo se da smo u naslijeđe dobili više nego što zaslužujemo jer smo dozvolili Gariju, Ani i raspikućama u Gradskom vijeću da to naslijeđe nepovratno rasfrćkaju. A kako je krenulo od vrha pa do lokalne "hobotnice" u koncesiju će otići i za sada čisti lošinjski zrak.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
28 # baslol 2017-06-27 16:24
odlicno glasajte i dalje za Anu i dobit cete plaze negdje tamo....
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
81 # ProglasPraščić 2017-06-27 17:16
Zbog ovog nedemokratskog poteza vijećnika HNS-a i IDS-a predlažem Adminu da na tri dana zacrni ovaj portal i ne objavi ništa. Mogli bi pozvati civilno društvo na mirne prosvjede na Trgu. Kolumnisti ovog portala bi u znak protesta mogli nositi crnu vrpcu barem sedam dana oko njega.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
142 # baš...hranitelj tuljana 2017-06-27 18:34
Citat Praščić:
Kolumnisti ovog portala bi u znak protesta mogli nositi crnu vrpcu...
Zar oboje da to nose?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # Deficitarna robaJ.S. 2017-06-28 12:29
Citat hranitelj tuljana:
Citat Praščić:
Kolumnisti ovog portala bi u znak protesta mogli nositi crnu vrpcu...
Zar oboje da to nose?
A šta ćeš ... Pismenost je na Lošinju deficitarna roba, a ni s mudima ne stojimo najbolje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # Trijumf ovog portalagost 2017-06-28 10:05
Citat Praščić:
Zbog ovog nedemokratskog poteza vijećnika HNS-a i IDS-a predlažem Adminu da na tri dana zacrni ovaj portal i ne objavi ništa.
Naprotiv, zbog ovog trgovačkog poteza dueta Andrino-Elvis koji su nas prvo zvali da zaplovimo zajedno, a onda se nakon izbora sami ukrcali na HDZ-ov brod, admin ima dobar razlog za slavlje i objavu trijumfalnih članaka zbog objave nepristranih, objektivnih analiza i predviđanja koja su se gotovo u dlaku i ostvarila.Citat:
Mogli bi pozvati civilno društvo na mirne prosvjede na Trgu.
Prosvjed protiv koga? Protiv kupca ili protiv prodavača mandata, ili protiv birača koji su glasovali za njih? Treba li suditi prostitutki ili njenoj mušteriji?Citat:
Kolumnisti ovog portala bi u znak protesta mogli nositi crnu vrpcu barem sedam dana oko njega.
Kolumnisti ovog portala mogu trijumfirati i naslađivati se što su HDZ i njegovi podrepci potvrdili gotovo sve što se ovdje pisalo o trgovačkoj konačnici i četvrtih izbora na ovim otocima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
121 # Nitko nesme da vas bijeJogurt revolucija 2017-06-27 17:18
Tako je. Pod hitno pripremiti spontane demonstracije.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
91 # Više sreće drugi putHrvatska lutrija 2017-06-27 17:21
Nažalost ništa. Pokušajte ponovo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
111 # crna trakacrnac 2017-06-28 11:33
I trebali bi kolumnisti ovog portala nositi crnu traku. No malo bi te trake potrošili, bilo bi ih 3-4, ili možda i manje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
212 # Pogreb moralaJ.S. 2017-06-28 12:27
Citat crnac:
I trebali bi kolumnisti ovog portala nositi crnu traku.
Crnu traku trebaju nositi svi pristojni Lošinjani, jer danas je pogreb političkog morala na Lošinju. Umro je i pokopan je gdje god je HDZ na vlasti ili sudjeluje u njoj, a na red je došao i Lošinj. Hvala Andrinu. Hvala i Elvisu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
8 0 # Tak jeVarždinsko zelje 2017-06-28 14:53
Tak je Kikiću.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
18 # vlast je slastFF 2017-06-28 18:13
Citat J.S.:
Crnu traku trebaju nositi svi pristojni Lošinjani, jer danas je pogreb političkog morala na Lošinju. Umro je i pokopan je gdje god je HDZ na vlasti ili sudjeluje u njoj, a na red je došao i Lošinj. Hvala Andrinu. Hvala i Elvisu.
Na današnji dan izvršen je atentat u Sarajevu na prijestolonaslj ednika Franza Ferdinanda u Sarajevu i to je bio povod za početak I svjetskog rata. U Lošinju će se ovaj dan pamtiti po sumraku demokracije i izdaji birača dvoje vijećnika koji su se prodali za fotelje predsjednika i potpredsjednika gradskog vijeća.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
17 # monograf 2017-06-28 18:24
Citat FF:
Citat J.S.:
Crnu traku trebaju nositi svi pristojni Lošinjani, jer danas je pogreb političkog morala na Lošinju. Umro je i pokopan je gdje god je HDZ na vlasti ili sudjeluje u njoj, a na red je došao i Lošinj. Hvala Andrinu. Hvala i Elvisu.
Na današnji dan izvršen je atentat u Sarajevu na prijestolonasljednika Franza Ferdinanda u Sarajevu i to je bio povod za početak I svjetskog rata. U Lošinju će se ovaj dan pamtiti po sumraku demokracije i izdaji birača dvoje vijećnika koji su se prodali za fotelje predsjednika i potpredsjednika gradskog vijeća.
... a u drugom izdanju tamo neke monografije će pisati da je na današnji dan gospdin E.Ž. izdao birače i tako postao predsjednik gradskog vijeća
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
116 # dokumentiranoza buduća pokoljenja 2017-06-29 18:34
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
173 # AutorPhoto 2017-06-29 18:47
Admin neka odmah ukloni ovu fotografiju jer je i autor fotografije i onaj koji je objavio kazneno odgovarat,jer fotografiju je slikao službeni fotograf koji je to podijelio i on ako je bio službeni fotograf mora znati pravila ponašanja na službenim događajima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
211 # kaznena odgovornost za nepismenostbn 2017-06-29 19:12
A ti bi trebao kazneno odgovarati jer si tragično nepismen, a pišeš u javnom mediju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
27 # AutorPhoto 2017-06-29 21:38
Ja nisam nepismen.Ja imam diplomu Univerziteta iz Banja Luke i ta diploma je međunarodno priznata.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
14 # univerzitetpromatrač 2017-06-30 16:54
A i da se iz priloženog komentara primjetiti da ti je diploma iz Banja Luke...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # Hrvatska uvodi obavezno cijepljenje protiv satirecharliehebdo 2017-06-29 20:31
Za razliku od ostalih cjepiva, gdje sve veći broj ljudi odbija cijepiti djecu tvrdeći da cijepljenje uzrokuje autizam, ovdje se strahuje od puno ozbiljnijih nuspojava, poput gubitka kritičkog mišljenja, humora i osjećaja demokratskog uređenja u državi.

Hrvatska postaje prva država na svijetu koja uvodi obavezno cijepljenje protiv satire, prenose mediji. Za razliku od ostalih cjepiva, gdje sve veći broj ljudi odbija cijepiti djecu tvrdeći da cijepljenje uzrokuje autizam, ovdje se strahuje od puno ozbiljnijih nuspojava, poput gubitka kritičkog mišljenja, humora i osjećaja demokratskog uređenja u državi, navodi neimenovana znanstvena studija. Ovu uredbu propisao je novi ministar zdravstva Dario Nakić, koji nam je ujedno i objasnio potencijalne opasnosti satire.

- Satira je jedna od najvećih pošasti 20. i 21. stoljeća. Sjetite se samo razdoblja devedesetih i Feral Tribuna. Trebalo nam je punih 15 godina da iskorijenimo tu pošast. Čak i danas njeni dijelovi egzistiraju, koliko god mi to pokušali blokirati. Satira kod čovjeka razvija socijalnu empatiju, kritičko mišljenje, izaziva smijeh i promišljanje, te daje osjećaj demokracije i slobode govora. To su opasne nuspojave koje poput virusa proždiru tradicionalne vrijednosti poput nacionalizma, šovinizma i dogmatičnog prihvaćanja stvari - objasnio nam je s gnušanjem nuspojave ministar Nakić.

U Republici Hrvatskoj cijepljenje je obavezno, a prema članku 77. Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, satire i zdravog razuma roditelj, odnosno skrbnik koji odbije cijepiti dijete kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 20 000,00 kn ili zatvorskom kaznom u trajanju od 10 godina, bez mogućnosti proceduralne pogreške ili angažiranja odvjetničkog tima Prodanović-Sloković.

Za kraj saznajemo kako nitko ne zna koji su točno sastojci cjepiva, ali neki liječnici nagađaju kako sadrže opasne retorike vodeće političke stranke, te ispraznu demagogiju koja se na ovim prostorima provlači već desetljećima. Vlada je već počela medijski propagirati ovu uredbu sloganom „ Bog, domovina, nacija - slom duha, ovo je vakcinacija!“


news-bar.hr/vijesti/hrvatska/hrvatska-uvodi-obavezno-cijepljenje-protiv-satire
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Foto?Na samo slika! 2017-06-29 22:39
Citat Photo:
Admin neka odmah ukloni ovu fotografiju jer je i autor fotografije i onaj koji je objavio kazneno odgovarat,jer fotografiju je slikao službeni fotograf koji je to podijelio i on ako je bio službeni fotograf mora znati pravila ponašanja na službenim događajima.
Što si se zapjenio sada ti i ostali prijetite?
Slika je baš lijepa mogla je biti i gora prema tjelu!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
015 # censoreddemocracy control 2017-06-29 22:50
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # Free Legal DisclaimerQuentin 2017-06-29 23:27
Citat Photo:
Admin neka odmah ukloni ovu fotografiju jer je i autor fotografije i onaj koji je objavio kazneno odgovarat,jer fotografiju je slikao službeni fotograf koji je to podijelio i on ako je bio službeni fotograf mora znati pravila ponašanja na službenim događajima.
Standard Disclaimer:
This photo is meant for educational purposes only.
No real Ferengi was harmed in the making of this photograph.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # PrilikaSlika 2017-06-29 23:52
Baš lijepa slika....slika govori više od riječi...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # Izglasan zločinački zakon o koncesijamagost 2017-06-30 17:01
FB Komentari: Sve domoljub do domoljuba izglasali Zakon o koncesijama. Pade Hrvatska bez ispaljenog metka. Pomorsko dobro, voda, mineralne sirovine, nafta.....Velik a rasprodaja!!!!!!

Sva sreća da je Savudrijska vala pripada Sloveniji. Tako je sigurno zaštićena od ograđivanja i straža jer to u Sloveniji nije moguće. Njihov je Ustavni sud stao na stanovište da plaže ne mogu biti isključene iz opće upotrebe.

Kada su izglasali ovaj izdajnički zakon sjetila sam se stare izreke s našeg otoka,koja važi za lupeže nad lupežima:"Ukral i bi dite iz matere"

Hrvatska mora Sloveniji osigurati izlaz na otvoreno more. Eto kako se i mi Hrvati mozemo otici kupati- osobnu iskaznicu u zube, prijeci u Soveniju, pa na kupanje!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # Sve je to radi nasSuperhik 2017-06-30 17:43
Sigurno će nam objasniti kako su ga izglasali radi nas građana da nam bude bolje. isto kao što naši lokalni mangupi sklapaju nemoralne pogodbe radi našeg boljitka a ne poradi svoje koristi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # ko će kome nego svoj svomedanilo 2017-06-30 17:45
Citat gost:
FB Komentari: Sve domoljub do domoljuba izglasali Zakon o koncesijama. Pade Hrvatska bez ispaljenog metka. Pomorsko dobro, voda, mineralne sirovine, nafta.....Velika rasprodaja!!!!!!

Sva sreća da je Savudrijska vala pripada Sloveniji. Tako je sigurno zaštićena od ograđivanja i straža jer to u Sloveniji nije moguće. Njihov je Ustavni sud stao na stanovište da plaže ne mogu biti isključene iz opće upotrebe.

Kada su izglasali ovaj izdajnički zakon sjetila sam se stare izreke s našeg otoka,koja važi za lupeže nad lupežima:"Ukrali bi dite iz matere"

Hrvatska mora Sloveniji osigurati izlaz na otvoreno more. Eto kako se i mi Hrvati mozemo otici kupati- osobnu iskaznicu u zube, prijeci u Soveniju, pa na kupanje!
Ovaj Zakon koji će uništiti otočane do kraja izglasan je u Saboru za vrijeme kad lošinjani prvi put u povijesti imaju svoga ministra turizma. Sada ne mogu kriviti ni Veneziu, Austro-ugarsku, Italiju, Jugoslaviju nego upravo izdanak autohtonog otočana čiji su preci rođeni na ovim grotama. Janjičari su uvijek bili gori od Turaka. :-*
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # Zasluge autohtonih otočanagost 2017-06-30 18:39
Citat danilo:
Citat gost:
FB Komentari: Sve domoljub do domoljuba izglasali Zakon o koncesijama. Pade Hrvatska bez ispaljenog metka. Pomorsko dobro, voda, mineralne sirovine, nafta.....Velika rasprodaja!!!!!!
Ovaj Zakon koji će uništiti otočane do kraja izglasan je u Saboru za vrijeme kad lošinjani prvi put u povijesti imaju svoga ministra turizma. Sada ne mogu kriviti ni Veneziu, Austro-ugarsku, Italiju, Jugoslaviju nego upravo izdanak autohtonog otočana čiji su preci rođeni na ovim grotama. Janjičari su uvijek bili gori od Turaka. :-*
Taj izdanak autohtonog otočana se kao ministar založio da pitanje privatizacije pomorskog dobra rješava "struka" volim-losinj.org/.../...A jedan drugi izdanak autohtonog otočana je ovih dana izručio Lošinj na milost i nemilost lokalnom HDZ-u koji je najavio nastavak politike kojom je najatraktivniji dio otoka Lošinja pripao ruskom kapitalu. A po novom zakonu koncesiju će moći zalagati i prenositi, čime će faktički postati vlasnik javnog dobra. Obični građani Lošinja će s Čikatom imati veze samo utoliko što će se oni, njihova djeca i gosti kupati u otpadnim vodama koje se s Čikata sljevaju kod Kijca.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # Ministar rasprodajeI.so 2017-06-30 18:06
Citat gost:
Sva sreća da je Savudrijska vala pripada Sloveniji. Tako je sigurno zaštićena od ograđivanja i straža jer to u Sloveniji nije moguće. Njihov je Ustavni sud stao na stanovište da plaže ne mogu biti isključene iz opće upotrebe.
Iskreno, i meni je drago da su je dobili Slovenci, jer naši vrli domoljubi bi je dali u koncesiju. Isto kao što je Gari dok je bio oporba brinuo što Balija rasprodaje gradsku imovinu pa njemu neće ostati, a onda kao gradonačelnik rasprodavao i davao u koncesiju. A sada kao ministar turizma podržava zakon o rasprodaji svega što već nije prodano.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # BagraVS 2017-06-30 19:25
Adezejska bagra je disciplinirano izglasala taj zakon, a netko je primijetio da su protiv amandmana da u odluci o davanju koncesije sudjeluje i lokalna zajednica glasovali i adezejski gradonačelnici u koji su birani u Sabor.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Kako nešto napraviš, tako će ti se i vratitigrađanin 2017-07-01 07:43
Citat VS:
Adezejska bagra je disciplinirano izglasala taj zakon, a netko je primijetio da su protiv amandmana da u odluci o davanju koncesije sudjeluje i lokalna zajednica glasovali i adezejski gradonačelnici u koji su birani u Sabor.
Predviđam ubrzano raseljavanje otoka i odlazak u veće gradove ili van države, pa im uskoro neće nedostajati 2700 radnika u turizmu nego puno više.
Skuplje cestarine, ponovno čekanje više od sat vremena na slovenskoj granici, baš me zanima što će ovaj put izjaviti ministar turizma.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # Hrvatska će biti destinacija ili je nećer bitiTin 2017-07-01 08:31
Citat građanin:
Citat VS:
Adezejska bagra je disciplinirano izglasala taj zakon, a netko je primijetio da su protiv amandmana da u odluci o davanju koncesije sudjeluje i lokalna zajednica glasovali i adezejski gradonačelnici u koji su birani u Sabor.
Predviđam ubrzano raseljavanje otoka i odlazak u veće gradove ili van države, pa im uskoro neće nedostajati 2700 radnika u turizmu nego puno više.
Skuplje cestarine, ponovno čekanje više od sat vremena na slovenskoj granici, baš me zanima što će ovaj put izjaviti ministar turizma.
Stalno nešto izjavljuje. I izvaljuje. Sve će rješiti novi, domoljubniji slogan s više hrvatskih kockica jer sadašnji "Hrvatska puna života" ne opisuje stvarnost države iz koje građani bježe glavom bez obzira pod parolom "Croatia full of shit". U skladu sa svojom politikom "Gradićemo koliko god stane" za Poslovni dnevnik je izjavio "U Hrvatskoj treba izgraditi još 400 do 500 hotela kako bismo mogli konkurirati jakim turističkim zemljama poput Portugala, Španjolske, Italije... ", a za T-portal Hrvatski da turizam ne treba samo djelatnike kao što su konobari, kuhari ili spremačice – ozbiljan je problem i nedostatak menadžera. podsjeća da se u hrvatskom turizmu ostvaruju brojne investicije i da nam zbog toga nedostaje visokoobrazovan og kadra za vođenje tih novih hotela. Prema njegovim riječima, oko 800 milijuna eura ulaže se u 40-ak hotela koji se otvaraju ove godine, a sličan broj hotela svoja će vrata gostima otvoriti i u 2018. godini. Ja tu vidim plan da cijela Hrvatska, a ne samo otoci postane destinacija a ne mjesto za život njenih građana.
tportal.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # Kategorizacija marine na neviđenoMarinero 2017-07-01 08:50
Citat Tin:
Ja tu vidim plan da cijela Hrvatska, a ne samo otoci postane destinacija a ne mjesto za život njenih građana.
tportal.hr/.../...
U članku još piše da Cappelli je rekao da se procjenjuje da u Hrvatskoj nedostaje oko 15.000 vezova. Kao priznati stručnjak za izmotavanje s ovim podatkom će braniti nezakonitu gradnju marine ispred plaže hotela Belevue na Čikatu za koju marinu je već dao kategorizaciju bez da je sagrađena.

volim-losinj.org/.../...
volim-losinj.org/.../...
volim-losinj.org/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # država u kojoj ničega nema dovoljnoDron 2017-07-01 09:29
Fali nam radnika, fali nam direktora, fali doktora i medicinskih sestara, fali informatičara, fali seljaka, a eno Slavonija ostala prazna.

Fali nam i još oko 140 saborskih zastupnika, jer vidimo da im je ova sabornica prevelika, ima u njoj previše praznih mjesta.

A ja mislim da nam najviše fali pametnih i poštenih političara jer nas ovi već 27 godina vode u totalnu propast.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ministre, ne znate gdje su vam radnici?ISELJAVANJE 2017-07-01 17:08
Lani Lijepu našu napustilo najviše ljudi u 15 godina, nestao grad veličine Samobora

Hrvatsko stanovništvo se tako samo lani - i to prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji su, kad se radi o iseljavanju, krajnje neprecizni - smanjilo za gotovo 36.500 osoba, odnosno grad veličine Samobora.
Stvarni su podaci, sasvim sigurno, barem dvostruko porazniji. Naime, DZS, kad se radi o migracijama, podatke temelji na podacima MUP-a, koji pak registrira samo one koji su uredno odjavili prebivalište u Hrvatskoj pri preseljenju u inozemstvo. Sudeći po podacima država u koje se odseljavaju - a gdje se moraju registrirati da bi ostvarili bilo koje pravo ili se zaposlili - broj iseljenika neusporedivo je veći. Konkretno, ukupni broj iseljenika iz Hrvatske, prema podacima DZS-a, u 2016. bio je 36.436, što je najveći službeni broj iseljenih u zadnjih 15-ak godina. Međutim, prema podacima njemačkog zavoda za statistiku objavljenim ovih dana, samo se u Njemačku 2016. doselilo 54.245 osoba s hrvatskom putovnicom. Od tog broja gotovo 15% čine djeca do 15 godina, što jasno upućuje na to da se radi o preseljenju cijelih obitelji. Dodaju li se tome brojke o odseljenima u Irsku, Austriju, Italiju i druge države, broj iseljenika sigurno je kudikamo veći.

www.jutarnji.hr/.../6323380
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # nesposobnost kao univerzalna vještina hrvatskih političaraStatus Quo 2017-07-01 17:32
Tito 2.0

Kada je Broz otišao s ovog svijeta, ostavio je za sobom Hrvatsku kao drugu najrazvijeniju socijalističku zemlju, ispred je bila samo Slovenija, a danas je opet druga, ali odozdo – siromašnija je samo Bugarska. Otuda rugalica ‘Niste u stanju ni okrečiti ono što je on sazidao’

www.portalnovosti.com/tito-2-0
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # NamještaljkaTV 2017-07-01 10:14
Citat Marinero:
Citat Tin:
Ja tu vidim plan da cijela Hrvatska, a ne samo otoci postane destinacija a ne mjesto za život njenih građana.
tportal.hr/.../...
U članku još piše da Cappelli je rekao da se procjenjuje da u Hrvatskoj nedostaje oko 15.000 vezova. Kao priznati stručnjak za izmotavanje s ovim podatkom će braniti nezakonitu gradnju marine ispred plaže hotela Belevue na Čikatu za koju marinu je već dao kategorizaciju bez da je sagrađena.
volim-losinj.org/.../...
volim-losinj.org/.../...
volim-losinj.org/.../...
Pa time on plaća investitoru kakvog se može samo poželjeti što ga je postavio za ministra. I jo će mu napuniti hotele da mu popravi financijski rezultat. Dani hrvatskog turizma ove će se godine u listopadu održati u Malom Lošinju u organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice. A na prijedlog da se zbog promicanja kontinentalnog turizma Dani turizma 2018. održe u Slavoniji, izmotavalo Capelli kaže "razvoj kontinentalnog turizma jedan je od mojih glavnih ciljeva u mandatu. Iz tog razloga, podržavam vašu inicijativu da se Dani hrvatskog turizma u budućnosti održe u jednoj od kontinentalnih destinacija što bi sigurno dodatno u turističkom segmentu stimuliralo kontinent i vrijedne dionike u turizmu hrvatskog kontinenta. Pri tome se kod odabira destinacije treba voditi računa o smještajnim mogućnostima i veličini dostupnih dvorana za odvijanje ovako velikog skupa koji svake godine okuplja preko 1000 sudionika.“ Ukratko, Slavonci odjebite, tisuću gostiju namjestit ću svojim Rusima, a ne vama, poručuje ministar Capelli.
hrturizam.hr/dani-turizma-2017-odrzati-ce-se-u-malom-losinju-pokrenuta-inicijativa-da-se-sljedece-godine-dani-turizma-odrze-u-slavoniji/
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # SINDIKATUPOZORAVA 2017-07-01 10:23
U skladu sa svojom politikom "Gradićemo koliko god stane" za Poslovni dnevnik je izjavio "U Hrvatskoj treba izgraditi još 400 do 500 hotela kako bismo mogli konkurirati jakim turističkim zemljama poput Portugala, Španjolske, Italije... "

Mislim da mu matematika i logika nisu jača strana. Nema dovoljno radnika ni za postojeće hotele, a on bi gradio još 400-500 novih. Halo???

Evo što o tome kaže sindikat:

U Hrvatskoj nedostaje oko 2700 sezonskih radnika, ali taj problem nije nastao odjednom i treba ga rješavati sustavnim poboljšavanjem njihova položaja, rečeno je u petak na konferenciji za novinare Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD)

Predsjednica sindikalnog Odbora za turizam Marina Cvitić rekla je da za takvo stanje, osim poslodavaca, koji su mislili da će unedogled moći povećavati svoju dobit, najviše na račun niske cijene rada, odgovornost snose sve vlade i ministarstva turizma jer nisu pravodobno uočili problem i pronašli rješenje zakonskom regulativom.

U sindikatu smatraju kako - da bi se riješio problem nedostatka sezonskih radnika, od kojih najviše pomoćnog osoblja - ponajprije treba povećati plaće u turizmu, koje su 18 posto niže od nacionalnog prosjeka. Također smatraju da treba spriječiti nelojalnu konkurenciju dijela poslodavaca koji radnicima isplaćuju dio plaće kao minimalnu plaću, a ostatak 'na crno'.

Potrebno je uvesti normative i standarde rada na temelju kojih će se, ovisno o kategoriji objekata, propisati koliko radnika treba biti zaposleno, koliko soba može počistiti jedna osoba, koliko gostiju poslužiti.... Tada, smatraju u sindikatu, ne bi bilo izrabljivanja, a poslove u turizmu mogle bi obavljati i osobe starije od 50 godina.

Kao jedan od uvjeta za rješavanje problema nedostatka radnika, iz sindikata su naveli odgovarajuće uvjete rada i smještaj za sezonske radnike. Drže da u poreznom sustavu trebaju izmjene kako bi se spriječila diskriminacija radnika. Objasnili su da radnik kojemu poslodavac preko plaće isplaćuje novac za smještaj i hranu poslije na zavodu ima veću naknadu, a zatim i mirovinu.

Sindikat predlaže da se delimitira pravo na rad do pola radnog vremena samo za umirovljenike koji su ostvarili pravo na punu starosnu mirovinu i to pravo omogući i umirovljenicima koji su išli u prijevremenu mirovinu. Treba produljiti turističku sezonu i olakšicama stimulirati poslodavce koji zapošljavaju radnike na neodređeno vrijeme te čiji objekti rade tijekom cijele godine.

Marina Cvitić rekla je kako je za ovu godinu kasno te da rješenja treba tražiti za sljedeću turističku sezonu. Dodala je da će se ova sezona nekako skrpati, ali u tome ne bi smjeli stradati i biti iskorištavani radnici, u čemu važnu ulogu ima Državni inspektorat.

Predsjednik SIKD-a Bruno Bulić ocijenio je da radnike u turizmu ne treba uvoziti te da ima novca za njihove bolje plaće jer je dobit turističkih tvrtaka u Hrvatskoj veća od sličnih u inozemstvu. Smatra da je u turizmu nužno osigurati što više ugovora o radu na neodređeno vrijeme, što bi dodatno motiviralo školovanje kadrova za zanimanja koja nedostaju.

tportal.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # Sezonske radnice ili moderne robinje?!STUH 2017-07-01 14:58
Sezonske radnice ili moderne robinje?! Radi se u neljudskim uvjetima, u jednoj sobi spava po 20 žena, a djelatnice jednog splitskog hotela znale su završavati na Hitnoj!

...

Zbog svega toga Sindikat turizma i usluga je prije nekoliko dana izišao s Pravilima za dodjelu oznake "Fair hotels" kako bi natjerao poslodavce da poštuju radnička prava. Spomenutu bi oznaku dobivali oni hoteli čiji vlasnici poštuju dogovore sa STUH-om, a Sindikat bi zauzvrat svoje poslovne partnere i članove upućivao da za svoja poslovna događanja, ljetovanja i zimovanja koriste isključivo "fer hotele".


www.stuh.hr/.../1303


Vidjet ćemo hoće li Novi List objaviti vijest da je neki hotel na Lošinju dobio
oznaku "Fair hotels"
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # Kupovanje oznakass 2017-07-01 15:38
Citat STUH:
Vidjet ćemo hoće li Novi List objaviti vijest da je neki hotel na Lošinju dobio oznaku "Fair hotels"
Nadam se da se tu oznaku ne može kupiti kao Bijelu zastavu onog hohštaplera Curavića kojom se Jadranka tako ponosi ili certfikatom Tripadvisora za koji postoje upute kako postići visok rang megabooker.hr/kako-se-oglasiti-na-tripadvisor/, pa je ostvareni rang rezultat uloženog truda i novca u oglašavanje, a ne u kvalitet usluge.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Ovo su najtraženije ljetne destinacije u Hrvatskoja gdje je tu Lošinj? 2017-07-17 19:04
Ovo su najtraženije ljetne destinacije u Hrvatskoj

Među najtraženijim vrstama objekata u Hrvatskoj su apartmani, hoteli, kuće za odmor, hosteli i objekti B&B (bed&breakfast).

Dubrovnik, Makarska, Poreč, Rovinj, Split, Zadar i Zagreb među najtraženijim su ljetnim turističkim destinacijama u Hrvatskoj na nekima od najvećih globalnih rezervacijskih platformi za smještaj, kao što su Booking.com i Trivago.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # re:a gdje je tu Lošinj? 2017-07-17 19:05 Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Lošinj protiv paštete i termos boceVizionar 2017-07-17 19:44
Citat a gdje je tu Lošinj?:
Ovo su najtraženije ljetne destinacije u Hrvatskoj
Među najtraženijim vrstama objekata u Hrvatskoj su apartmani, hoteli, kuće za odmor, hosteli i objekti B&B (bed&breakfast).
Dubrovnik, Makarska, Poreč, Rovinj, Split, Zadar i Zagreb među najtraženijim su ljetnim turističkim destinacijama u Hrvatskoj na nekima od najvećih globalnih rezervacijskih platformi za smještaj, kao što su Booking.com i Trivago.
Uprava Jadranke ni ne želi da Lošinj bude među najtraženijim ljetnim destinacijama u Hrvatskoj, nego da bude mamac za topmilijardere volim-losinj.org/.../...Sjetite se da je Đurđica kao direktorica Turističke zajednice i HDZ-ova članica Gradskog vijeća provodila Šolićevu destinacijsku politiku o čemu je pisao Jadrankin bilten Novi list
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # siromašni nisu poželjniFilip 2017-07-17 20:18
Citat Vizionar:
Uprava Jadranke ni ne želi da Lošinj bude među najtraženijim ljetnim destinacijama u Hrvatskoj, nego da bude mamac za topmilijardere volim-losinj.org/.../...Sjetite se da je Đurđica kao direktorica Turističke zajednice i HDZ-ova članica Gradskog vijeća provodila Šolićevu destinacijsku politiku o čemu je pisao Jadrankin bilten Novi list
Baš tako, oni žele potjerati turiste sa Lošinja i zadržati samo najbogatije za svoje hotele i kamp visoke kategorije.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # granični prijelaziHAK 2017-07-01 10:57
Citat građanin:
Skuplje cestarine, ponovno čekanje više od sat vremena na slovenskoj granici, baš me zanima što će ovaj put izjaviti ministar turizma.


hak.hr/.../#granicni-prijelazi
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 0 # Ima neštoVeselko 2017-07-01 10:07
Jedino čega nam ne fali je udruga civilnog društva. Mislim da će uskoro umjesto platforme 112 osvanuti platforma 999.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # Platforma VjerodostojnoCD 2017-07-01 12:43
Citat Veselko:
Jedino čega nam ne fali je udruga civilnog društva. Mislim da će uskoro umjesto platforme 112 osvanuti platforma 999.
Pa ne fali nam ni hadezejskih šupaka kojima su jedini problem udruge civilnog društva, a ne mafija na vlasti od Sabora do gradskog vjeća i korupcija gdje god se okreneš.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
9 0 # poštenjačinetarik f. 2017-07-01 13:25
Citat CD:
Pa ne fali nam ni hadezejskih šupaka kojima su jedini problem udruge civilnog društva, a ne mafija na vlasti od Sabora do gradskog vjeća i korupcija gdje god se okreneš.
U Lošinju konačno došli na vlast dvoje poštenjaka Elvis i Andrino koji će zaustaviti korupciju i kriminal.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # KorupcijaBambi 2017-07-01 19:34
Citat tarik f.:
Citat CD:
Pa ne fali nam ni hadezejskih šupaka kojima su jedini problem udruge civilnog društva, a ne mafija na vlasti od Sabora do gradskog vjeća i korupcija gdje god se okreneš.
U Lošinju konačno došli na vlast dvoje poštenjaka Elvis i Andrino koji će zaustaviti korupciju i kriminal.
Korumpirane marionete će zaustaviti korupciju? Pa da vidimo i to čudo :eek:

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # ????Gost 2017-07-01 12:58
Imaš problem s udrugama civilnog društva? Smetaju ti?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # destinacija, a ne mjesto za životX man 2017-08-24 10:01
Citat:
Mali Lošinj doživljava ubrzanu urbanizaciju, a još je u planu veliki broj projekata koji uključuju povećanje broja smještajnih kapaciteta, povećanje broja vezova u malim i čarobnim uvalama zbog kojih se neko područje proglašava odredištem snova, povećanje broja marina, izgradnju golf terena, povećanje aerodroma za velike avione, povećanje broja „uređenih plaža", povećanje katova u hotelima, povećanje kategorije destinacije na pet zvjezdica, povećanje broja parkinga, povećanje broja (sezonskih) radnih mjesta za ljude koji trebaju doći na otok na kojem nema dovoljno vrtića ni stanova, povećanje turističkih i građevinskih zona u prostornim planovima, izgradnja bazena na obali mora, obećava nam se da ćemo postati hrvatska Palma de Mallorca. Najžalosnije je da se sve ovo zbiva stihijski i suprotno lokalno usvojenim strategijama ukupnog razvoja i održivog razvoja turizma, suprotno volji građana, a da zadovolji volju investitora koji je impresionirao lokalne i županijske vlasti stotinama tisuća eura koje namjerava investirati na Lošinju. Lošinj postaje destinacija, a sve manje mjesto za život, sve više usmjereno potrebama investitora, a sve manje potrebama otočana.
"Ne tako davno čuli smo poruke od dvojca Cappelli - Šolić de će preobraziti Lošinj u hrvatsku Mallorcu. Hvala, nemojte! Masovni turizam, pretvaranje grada u turističke kulise, pretvaranje lokalnog stanovništva u jeftinu radnu snagu i privatizacija općeg dobra zagrađivanjem i naplaćivanjem plaža nije ono što Lošinju treba.
Prosvjednici su rekli da protestiraju protiv ‘paralizirajuće g masovnog turizma koji uništava Mallorcu a katalonsku radničku klasu osuđuje na bijedu’. Naveli su također da masovni turizam stanovnike tjera iz kvartova i uništava okoliš, te da njihove akcije nisu vandalizam nego samoobrana. ‘Morati potpisati bijedni ugovor o radu je nasilje, biti prisiljen napustiti svoj kvart i socijalnu mrežu zbog turizma je nasilje’, poručili su." Status fejsa Čovjek po mjeri otoka
www.portalnovosti.com/.../

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # jadranski odgovor na Mallorcu.gost 2017-08-25 15:19
Citat X man:
"Ne tako davno čuli smo poruke od dvojca Cappelli - Šolić de će preobraziti Lošinj u hrvatsku Mallorcu. Hvala, nemojte!
prije malo više od dvije godine Daily Mail piše kako bi hrvatski otok Lošinj mogao biti jadranski odgovor na Mallorcu.
Nešto veliko se događa na hrvatskom otoku Lošinju. Rečenica je to kojom Daily Mail počinje članak o otoku koji bi, kažu, mogao biti jadranski odgovor na Mallorku.
Hotelska grupa pod nazivom Jadranka troši bogatstvo nekoliko oligarha pokušavajući pretvoriti mjesto u jedno od europskih najuzbudljiviji h mjesta za odmor. Izgradili su i ponovno razvili niz hotela i luksuznih vila i imaju planove za golf terene s 18 rupa, pa čak i međunarodnu zračnu luku, stoji u tekstu.
dnevnik.hr/vijesti/zanimljivosti/nesto-se-veliko-dogadja-na-hrvatskom-otoku-losinju---395904.html
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # kupnja-prodajafrižimenula 2017-08-25 16:33
Citat gost:

Hotelska grupa pod nazivom Jadranka troši bogatstvo nekoliko oligarha pokušavajući pretvoriti mjesto u jedno od europskih najuzbudljivijih mjesta za odmor. Izgradili su i ponovno razvili niz hotela i luksuznih vila i imaju planove za golf terene s 18 rupa, pa čak i međunarodnu zračnu luku, stoji u tekstu.
To je plaćeni članak u Daily Mail-u, ali ništa od silnih ulaganja ruskih oligarha. Dapače čeka se samo dobra prilika da se nekom proda kompletna tvrtka,
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
012 # Prevara pa prodajaDomorocima bez menula 2017-08-25 18:41
Mislim da im neće biti bitno kako prodati u kompletu sa svim sranjima koji su se desili gradu zbog velikog investitora ili u komadima ili komadićima.
Njima sve dobro ako ide sve rješit će se na brzaka i nestati će lova van dometa.
Možda veći igrači prodaju veće objekte a manjima će ostati manji ali svima opet dobro.
Mi ostajemo mone kao i do sada a vidjet ćemo da li će biti svađe oko podjele plijena.

Jedna manjina u Lošinju je na to ukazivala neki su hrabro stali uz tu manjinu a vi ostali što ćete dobiti što ste šutjeli?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # svaka rit dojde na šekretjoža 2017-08-26 12:06
Citat Domorocima bez menula:
Mislim da im neće biti bitno kako prodati u kompletu sa svim sranjima koji su se desili gradu zbog velikog investitora ili u komadima ili komadićima.
Neće to ići tako kako su oni zamislili. U pitanju je velika lova koja je rasprčkana bez ikakvog smisla.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # privatni biznisel bahati 2017-08-26 20:57
Citat joža:
Neće to ići tako kako su oni zamislili. U pitanju je velika lova koja je rasprčkana bez ikakvog smisla.
Lova je potrošena za kupovinu luksuznih privatnih vila umjesto da su se gradili hoteli i kampovi, aerodrom, golf tereni...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # Samo privat?Yes, naravno, ja,ja, ja 2017-08-26 21:38
To je i bio cilj xamo privatno a ostalo je bilo mazanje očiju da ne vidite dobro.
Nisam dobro upoznat tko je koga tu z......da li je sve po planu ili je netko nekoga više zafrknuo?

Vi ostala raja lošinjanska mislili ste da će investicije biti za vašu dobrobit?

Situacija se takova predviđala da je to sve pranje i sušenje privatnih mudanda a ne vaših.

Zato su neki i bili protiv takvih "investitora" a vi mone i tada i sada.

Znam da su "moji" mještani bili oduvjek mone, pričaj i melji ali ne tamo gdje treba ali vi koji ste došli na Lošinj bez obzira kada, zar niste vi trebali donijeti i nešto pameti da oplemenite ove tukce?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # istina je voda dubokaočerupani 2017-08-26 21:49
Citat Yes, naravno, ja,ja, ja:
To je i bio cilj xamo privatno a ostalo je bilo mazanje očiju da ne vidite dobro.
Nisam dobro upoznat tko je koga tu z......da li je sve po planu ili je netko nekoga više zafrknuo?
Kako će nam sada Gari i Šolić objasniti da je sve to bilo u privatnom interesu a ne za dobrobit lošinjana ?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # kao i do sadCrna Marica 2017-08-27 11:03
Citat očerupani:
Kako će nam sada Gari i Šolić objasniti da je sve to bilo u privatnom interesu a ne za dobrobit lošinjana ?
jednostavno, gledaju te u oči dok izmišljaju i lažu

Kapeli je imao pun ured urbanističkih planova, kaže da ih nije stigao ni prelistati, a njegovi službenici izjavljuju da je sve napravljeno po njegovim instrukcijama.

Na tribini Šolić izjavljuje kako na Dražici ima pun ured građevinskih dozvola. Nema veze što u njima ne piše da se Čikat može sravniti sa zemljom. I naravno, kasnije on gradi marinu, nema veze što se u dozvoli nigdje ne spominje marina na Čikatu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # sve je to jedan isti Mamićev mentalni sklopkibi dabi 2017-08-27 11:51
pročitati članak
Pretvaranje demokratske procedure u sprdačinu
volim-losinj.org/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # Uz spisak lažovaVaC 2017-08-28 10:14
Citat Crna Marica:
Citat očerupani:
Kako će nam sada Gari i Šolić objasniti da je sve to bilo u privatnom interesu a ne za dobrobit lošinjana ?
jednostavno, gledaju te u oči dok izmišljaju i lažu
Kapeli je imao pun ured urbanističkih planova, kaže da ih nije stigao ni prelistati, a njegovi službenici izjavljuju da je sve napravljeno po njegovim instrukcijama.
Na tribini Šolić izjavljuje kako na Dražici ima pun ured građevinskih dozvola. Nema veze što u njima ne piše da se Čikat može sravniti sa zemljom. I naravno, kasnije on gradi marinu, nema veze što se u dozvoli nigdje ne spominje marina na Čikatu.
Nepravedno je iz ovog spiska lažova izostaviti predsjednika GV Antu Nedića bez kojeg sve ovo ne bi bilo moguće, da bi na opravdane primjedbe građana bahato izvalio "Naša transparentnost izbija argumente onima koji žele stvoriti pomutnju".
otoci.net/index.php/u-politici/5858-proracun-prosao-jednoglasno-upu-cikata-s-11-za-i-jednim-protiv
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
71 # poštenjačinaprsten 2017-08-28 16:14
Citat VaC:
Nepravedno je iz ovog spiska lažova izostaviti predsjednika GV Antu Nedića bez kojeg sve ovo ne bi bilo moguće, da bi na opravdane primjedbe građana bahato izvalio "Naša transparentnost izbija argumente onima koji žele stvoriti pomutnju".
Čini se da će on platiti za svih, a vjerojatno je najpošteniji od cijele te ekipe.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # NaplataVaC 2017-08-28 17:02
Citat prsten:
Citat VaC:
Nepravedno je iz ovog spiska lažova izostaviti predsjednika GV Antu Nedića bez kojeg sve ovo ne bi bilo moguće, da bi na opravdane primjedbe građana bahato izvalio "Naša transparentnost izbija argumente onima koji žele stvoriti pomutnju".
Čini se da će on platiti za svih, a vjerojatno je najpošteniji od cijele te ekipe.
Platićemo mi svi koje je lažima i pričama o transparentnost i vukao za nos, a ne ono. Te laži on je naplatio; Eno ga u fotelji dogradonačelnik a.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # Očerupaniskuhani i pojedeni! 2017-08-27 12:41
kako misliš kako će objasniti?
Kao i do sada, nikako, izrečene laži vi povjerovali i još pljeskali kao tuljani!

Da vam i sada nešto kažu vi bi opet bravo, bravo, pljas, pljas.
Nedavno ste imali priliku drugačije izabrati i koga ste?

Mogli ste malo više slušati ne one tračeve koje slušate već onu manjinu koja se usudila nešto reći.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
81 # očerupani mozakčuperak 2017-08-28 18:31
Ovaj pod nickom očerupani, vjerojatno ima očerupan mozak. Slušanje manjine smo imali u raznim diktaturama, a on bi gle čuda i onda kada su birači dali svoj pravorijek i nisu poslušali tu "manjinu" (dakle ovdje nije riječ o nacionalnim manjinama našim sugrađanima) da se pod svaku cijenu sluša manjina. Manjina nije poslušana i basta, stoga nemojte liti svoje krokodilske suze za sudbinog svekolikog pučanstva jer mu niste uspjeli usaditi svoje gluparije u glavu, i jer vas to pučanstvo nije uzelo za ozbiljno. Zato - prvo se uozbiljite.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # Manjina je na vlasti, i basta!Dodo 2017-08-28 18:45
Citat čuperak:
Ovaj pod nickom očerupani, vjerojatno ima očerupan mozak. Slušanje manjine smo imali u raznim diktaturama, a on bi gle čuda i onda kada su birači dali svoj pravorijek i nisu poslušali tu "manjinu" (dakle ovdje nije riječ o nacionalnim manjinama našim sugrađanima) da se pod svaku cijenu sluša manjina. Manjina nije poslušana i basta, stoga nemojte liti svoje krokodilske suze za sudbinog svekolikog pučanstva jer mu niste uspjeli usaditi svoje gluparije u glavu, i jer vas to pučanstvo nije uzelo za ozbiljno. Zato - prvo se uozbiljite.
Problem Lošinja je što se već četvrti put izigrava volja većine. Birački pravorijek zadnjih 12 godina bio je NE HDZ, ali HDZ je sve vrijeme bio na vlasti. Na vlasti je i sada premda na izborima nije dobio većinu. Kako je moguće da je bio i ostao na vlasti iako je manjina? Jednostavno, kupovao si je većinu. Tako si je nakon zadnjih izbora kupio Andrina iz IDS -a i Elvisa iz HNS-a i opet ima vlast iako je većina birača glasovala protiv HDZ-a. A ti se uozbilji i ne prodaji nam muda pod bubrege.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # podanički mentalitetanel 2017-08-28 20:11
Citat Dodo:
Problem Lošinja je što se već četvrti put izigrava volja većine. Birački pravorijek zadnjih 12 godina bio je NE HDZ, ali HDZ je sve vrijeme bio na vlasti. Na vlasti je i sada premda na izborima nije dobio većinu. Kako je moguće da je bio i ostao na vlasti iako je manjina? Jednostavno, kupovao si je većinu. Tako si je nakon zadnjih izbora kupio Andrina iz IDS -a i Elvisa iz HNS-a i opet ima vlast iako je većina birača glasovala protiv HDZ-a. A ti se uozbilji i ne prodaji nam muda pod bubrege.
Zaboravio si da su HNS i IDS bili stalno HDZ-ove ekspoziture i da su 12 godina njihovi vijećnici glasovali za HDZ-ove prijedloge. Sada kada je HDZ-u ponestalo vijećnika da bi imali većinu u vijeću to su i formalno potvrdili koalicijskim sporazumom. Time je Andrino sebi osigurao dobru mirovinu a Elvis zaposlenje kada se brodogradilište u Nerezinama proda strancima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom uz koju su uneseni bit će premješteni u "škovacu" ili uklonjeni. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


Članak 69. Ustava RH

Volim LošinjSvatko ima pravo na zdrav život.
Volim LošinjDržava osigurava uvjete za zdrav okoliš.
Volim LošinjSvatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša.

setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Rašomon oko UPU Čikat

  Roseanne 20.09.2018 08:22
  Rašomon oko UPU Čikat
  A person to some readers, yet they are vital to online success with the Autopilot Cash ...
   
 • Doktrina šoka: Beatizacija investitora

  Maude 20.09.2018 06:42
  Doktrina šoka: Beatizacija investitora
  Ƭheге aгe alkso the considerations fгom ʏⲟur insurance company ɑnd what homе security ѕystem ...
   
 • »Svaštara« 2

  gošća 19.09.2018 21:15
  Ma bravo
  Baš ti je jak komentar +
   
 • »Svaštara« 2

  gost 19.09.2018 20:19
  ...+...
  Glupost do gluposti - Rentgen
   
 • »Svaštara« 2

  Rentgen 19.09.2018 20:11
  Kad se Hdz-ovci ulove ideologije...
  Zanimljivi su ovi likovi koji napadaju novog predsjednika UV OD ML koji je istupio iz HDZ-a ...
   
 • »Svaštara« 2

  gost 19.09.2018 19:26
  hvaljen Isus
  Ssd ce i on pozdravljat sa Hvaljen Isus kao Bruna u Saboru
   
 • »Svaštara« 2

  rotarijanac 19.09.2018 17:40
  uvijek na pravoj strani
  Očito je Gari shvatio što se ešava u HDZ-u pa već si stvara odstupnicu.
   
 • »Svaštara« 2

  Zorro 19.09.2018 17:27
  U ime obitelji
  Predsjednik UV Odgojnog doma je krenuo stopama Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića koji su ...
   
 • »Svaštara« 2

  gost 19.09.2018 16:06
  Sve je na svome mjestu
  Kapelijevi advokati su utihnuli jer sve je došlo na svoje mjesto. Upravno vijeće Doma ...
   
 • »Svaštara« 2

  gost 19.09.2018 12:25
  Pantagane
  Gledajte ove u pozadini. To su pantagane koje će izist naše mirovine.
   
 • »Svaštara« 2

  HRT 19.09.2018 11:29  
 • »Svaštara« 2

  HRT1 - Otvoreno 19.09.2018 11:06
  Mirovinska reforma
  [youtube]ouBl-- HTrVw[/youtube]
   
 • »Svaštara« 2

  Crkveni miš 19.09.2018 10:07
  Od nas bolji samo Mađari
  Ali ne štedi se ni na crkvenim uhljebima. Neće oni biti siromašni kao crkveni miševi, nego ...
   
 • »Svaštara« 2

  Za kontejner spremni! 19.09.2018 09:52
  Borba za mjesto kraj kontejnera
  Ovo ne važi za saborske zastupnike, ministre, doministre pa na niže do zadnjeg uhljeba.
   
 • »Svaštara« 2

  dnevnik.hr 19.09.2018 09:35
  Završni prijedlog mirovinske reforme: Radit će se duže, a mirovine će biti manje
  i.imgur.com/UIPMxrt.jpg (http://i.imgur.com/UIPMxrt.jpg) dnevnik.hr/.../...
   
 • »Svaštara« 2

  Not for kids under 12 18.09.2018 20:35
  Gade mi se - Vjerodostojno
  Sve je to ljigava banda koja vjerodostojno brine samo kako da nahrani svoju debelu guzicu.
   
 • »Svaštara« 2

  građanin 18.09.2018 20:00
  evo kako se HDZ brine za dobrobit građana
  i.imgur.com/qwVupp9.jpg (http://i.imgur.com/qwVupp9.jpg) 24sata.hr/.../...
   
 • »Svaštara« 2

  alec b. 18.09.2018 07:49
  maskenbal
  Sačuvaj nas Bože takvih klerikalaca i takvih branitelja.
   
 • »Svaštara« 2

  Deen 17.09.2018 16:12
  Vatromet
  Hoće mu Miha za vjenčanje prirediti vatromet na Čikatu?
   
 • »Svaštara« 2

  LJUBAV 17.09.2018 13:58
  MINISTRA
  Otkad je slobodan, tj. službeno rastavljen više mu nije ljubavnica, možda bude vjenčanje ...
   
 • »Svaštara« 2

  teklić 17.09.2018 11:58
  oko za oko
  Navek je tak bilo da je nekak bilo. Gari vraća svom mentoru milo za drago. :lol:
   
 • »Svaštara« 2

  gost 17.09.2018 09:22
  Tko se to tamo žesti?
  Ne bih baš rekao da se ovdje itko žesti zbog smjene Vinka Mužića, ali ima ih koji se žeste ...
   
 • »Svaštara« 2

  gost 17.09.2018 08:48
  Balkanska krčma
  To su klerikalci kojima je važnije učešće u vlasti nego principi. Rade isto što i branitelji ...
   
 • »Svaštara« 2

  Sara 16.09.2018 22:14
  komentar
  Kakvi su to "klerikalci" koji podržavaju stranku koja je isforsirala Stambolsku? Znate ...
   
 • »Svaštara« 2

  MK 16.09.2018 21:20
  Omaška, lijepo ime za laž
  Kako god da je nastala, to je laž, a ne "laž".Pogledaj komentar # I uz najbolju volju ...
   
 • »Svaštara« 2

  Vedran 16.09.2018 20:59
  Pobrkani lončići
  Tekstom koji citiraš nisam ni pokušao biti ironičan, nego tekstom pod naslovom Ja sam za ...
   
 • »Svaštara« 2

  RG 16.09.2018 20:49
  Tri dana te žulja...
  Netko, Rici, je napisao: "... moguće je i da se radni staž za bankovnim šalterom prizna kao ...
   
 • »Svaštara« 2

  Vedran 16.09.2018 20:48
  Krivo spojeno
  Napisao sam da je iz navedenih razloga - a naročito zbog postavljanja lokalnog ...
   
 • »Svaštara« 2

  Gošća 16.09.2018 20:11
  Duboko skrivena ironija
  Ok, ajmo prihvatiti da je čovjek glup, ali ajde reci kako da netko tko nema nizak nivo ...
   
 • »Svaštara« 2

  Gost 16.09.2018 20:06
  A bilo je to jučer...
  Verane, jučer si objavio komentar u kome pišeš da je potreban rasprava o ovom UV jer je ...