Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Ne, to nije šala niti vic!

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

 Nakon što je projektna dokumentacija za muzej Apoksiomena gotovo u cijelosti završena, pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci Lilian Stošić dosjetila se da bi trebalo preispitati je li predviđena lokacija za smještaj antičke skulpture u Malom Lošinju uopće primjereno odabrana. Ne, to nije šala niti vic koji se na račun poslovično zakašnjelih reakcija riječkih konzervatora prepričava po kuloarima, već živa istina, javlja Novi list.

U dopisu kojim se definiraju posebni uvjeti zaštite vezano uz prenamjenu Palače »Kvarner« u muzej Apoksiomena, crno na bijelo stoji kako s obzirom na važnost eksponata za koji se oformljuje muzej, u riječkom Konzervatorskom odjelu smatraju potrebnim preispitati planiranu lokaciju.

Da je odluku o prenamjeni Palače »Kvarner« u muzej Apoksiomena donijela nekakva skupina ljubitelja antičkih spomenika ili mjesna zajednica Malog Lošinja, možda bi to još i imalo nekakvog smisla, ali kako su odluku donijeli Hrvatsko muzejsko vijeće i Hrvatsko vijeće za kulturna dobra, a iza svega stao sam ministar kulture Božo Biškupić, postavlja se pitanje čije odluke Konzervatorski odjel u Rijeci ovime opstruira. Pa ne valjda Ministarstva unutar kojega djeluje?

U uvodnom dijelu dopisa, stoji doduše rečenica kako je Konzervatorski odjel suglasan s prenamjenom Palače »Kvarner« u muzej Apoksiomena, ali se odmah u nastavku kaže kako odluku o lokaciji treba preispitati, pri čemu se nudi i alternativna solucija. Po mišljenju Lilian Stošić bilo bi, eto, optimalno da se sada – nakon što je u provedbu natječaja i izradu projektne dokumentacije utrošeno cirka pola milijuna kuna – izvidi bi li možda bilo bolje da se muzej locira u zgradi Pomorske škole!

"S obzirom na važnost eksponata za koji se oformljuje muzej, kao i mjesto njegova pronalaska, smatramo potrebnim preispitati planiranu lokaciju, budući da skulptura koja će postati simbol kulturnog identiteta svoje sredine zaslužuje reprezentativnije izložbeno mjesto, kao što je npr. zgrada Pomorske škole, i sama pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, koje je i svojim izdvojenim položajem u matrici grada i svojim memorijalnim značajem za Mali Lošinj kao pomorsko središte s dugom tradicijom svakako primjerenija lokacija za predmetno kulturno dobro" – stoji u rješenju koje je datirano još 22. 12. 2009. godine, a sadrži i stanovite primjedbe na račun idejnog projekta riječkih arhitekata Saše Randića i Idisa Turata.

Tako se, primjerice, ne prihvaćaju predložene intervencije na krovištu Palače »Kvarner«, jer se – a kako drukčije nego naknadno – uspostavlja i njegova zaštita, iako je natječajnim uvjetima utvrđeno da je »zbog novih prostornih uvjeta, pri rekonstrukciji zgrade dozvoljena potpuno nova organizacija volumena zgrade«.

Rješenje Konzervatorskog odjela sadrži i primjedbe vezane uz tretman antičke skulpture, no uz iskazano mišljenje o pogrešnom odabiru lokacije muzeja, one u ovom trenutku postaju sporedne.

Podsjetimo, odluka o prenamjeni Palače »Kvarner« u muzej donesena je u listopadu 2007. a natječaj u organizaciji UHA-e i grada Malog Lošinja raspisan je godinu kasnije, u listopadu 2008. godine. Dakako, komentar čitavog slučaja potražili smo i u Ministarstvu kulture, zamolivši pojašnjenje ne samo pročelnice Lilian Stiošić, već i mišljenje glavnog konzervatora Miljenka Domijana koji je kao član žirija sudjelovao u natječaju za izradu idejnog rješenja muzeja Apoksiomena, a isto tako i ministra Biškupića. Tijekom jučerašnjeg dana nismo ih uspjeli dobiti, između ostalog zbog službenog odsustva ministra, no glasnogovornica Ministarstva Ivana Krušec najavila je mogućnost da se očituju danas.

Predstavnici Grada Malog Lošinja također su nam ostali nedostupni, pa jedini kometar za sada dolazi od arhitekta Idisa Turata koji nam je, na pitanje je li upoznat s idejama Lilian Stošić, kazao:

– Upoznat sam i nevjerojatno iznenađen! Mi smo u završnoj fazi izrade izvedbenog projekta, a dopis sam primio prije tri dana i iz njega saznao ne samo da se negiraju bitni elementi na natječaju odabranog idejnog rješenja, već se i lokacija muzeja dovodi u pitanje. Na taj način doveden je u pitanje ne samo naš posao koji je već daleko odmakao, već cijela procedura natječaja i prethodnog odabira lokacije muzeja. Iskreno, uopće ne znam što sada napraviti.

Dopis konzervatora datiran još 22. 12. 2009. godine, autori projekta arhitekti Idis Turato i Saša Randić dobili su prije tri dana! 

Komentari: 

0 0 # Već rečenoVeć rečeno 2010-03-19 16:45
Da, planovi su savršeni i genijalni. Usporedimo li ih sa proračunskim stavkama, onda je odmah jasno da Grad Mali Lošinj ovaj projekt neće realizirati, jer je u proračunu predviðeno milijun kuna. Znamo što je moguće sa milijun kuna.

Ako Cappelli nema osiguran novac iz drugih izvora - a znali bismo da ima i već bi to bilo slavodobitno obznanjeno u svim medijima - onda je i ovo jedno zamazivanje očiju. Odličan plan: Sanader presudi u korist Maloga Lošinja kao krajnjeg odredišta Apoksiomena, svi svršavaju, hvale HDZ, sanadera i Cappelija, onda se ne dogodi ništa, nitko ništa ne gradi, projekti su odlični i svi ih hvale još par godina ( a političari i računaju samo na kratke staze, mandat, najviše dva), a Apoksiomen je negdje drugdje. Tako HDZ uspjeva pobijediti zakone fizike, Apoksiomen je i tu i tamo, birači su i tu i tamo, svi su sretni.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # 8čan 2010-03-19 18:21
Prije dva dana gledam na tv-u Apoxiomen dolazi u Zadar i ostaje do 10. mjeseca a možda i duže,očigledno se priprema teren da tamo i ostane.Kako netko može predlagati da se Apoxiomen stavi u staru pomorsku školu kad je ona privatno vlasništvo,a danas vidim da se pojavila i Kerumova ekipa i kopaju nešto po školi,ako je čovjek to kupio kako njemu netko može narediti da unutra stavi nešto što njega možda uopće ne zanima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2010-03-19 18:39
Istina polakao dolazi na soje štuko i pitura otpada i postaje jasno da su od početka lagali i Gari i Ðurða Apoxiomen nije nikad ni imao šanse da doðe u Lošinj on je jedino bio alat za one budale koji su se dvoumili zašto gariju dati glas pa evo zašto ste mu dali glas u sedam godina nije uspio završiti cestu niti je završio zgradu za smještaj Apoxiomena.
Ali evo pošto je lidl odustao od dolaska u Lošinj predlažem da tamo stave kopiju Aposiomenusa te Ðurðu za kustosicu jer kako izgleda kao kopija loših kopija to bi bio primjeren posao za nju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # eee 2010-03-19 18:52
Odakle ti to da se lagalo? To što nekakva pročelnica sada predlaže da se preispita lokacija to je na vrbi svirala jer odluka za bivšu Modu je donesena i natječaj je završen. A to za dovršetak zgrade je druga priča jer je pitanje novca kojeg je sve manje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # zavjerakonzerva 2010-03-20 10:45
Već rečeno je smislio zgodnu teoriju zavjere da je Apoksiomen i tu i tamo, birači su i tu i tamo, svi su sretni. Ali to su naša posla : Capelli ne valja jer je za Lošinj dobio Apoksiomena, a da nije dobio opet ne bi valjao. A kad smišljamo teorije zavjere evo još jedne. Vidimo da konzervatorica gura nos u posao koji nije njezin, a to je biranje smještaja za Apoksiomena i muzej. Njeno je da se brine za zgradu koja je odabrana, a ne da se mješa u nadležnost Grada, muzejskih stručnjaka i Ministarstva kulture i da predlaže druge lokacije. E sad zašto se petlja u tuði posao? Sigurno zna da stara nautika nije gradska nego privatna te da je ruševina, pa bi sprečavanjem da se Apoks. smjesti u Modu (jer u nautiku ne može) postigla da ga se smjesti u Rijeku. A možda ona ima dil s Kerumom pa da grad bude primoran da od njega za veliki novac otkupi ruševinu s kojom ne zna šta bi i samo ima troškove.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # svinjarijadfg 2010-03-20 11:02
Ima o toj svinjariji konzervatorskog zavoda danas u Novom Listu:

Prijedlog o Palači »Kvarner« kao lokaciji za trajni smještaj Apoksiomena star je osam godina, pa tim više čudi prijedlog riječkog Konzervatorskog odjela da se ta lokacija sada preispita

Link Text (novilist.hr/.../...)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # briga za baštinuguba 2010-03-20 12:03
Ma vidi ti brige za baštinu. A kako to da je konzervatorici promaklo rušenje vile "Mirasole" na Čikatu? Biće da je dala dozvolu, jer da će investitor sagraditi ljepšu i stariju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2010-03-20 14:48
Gospoða pročelnica iz Rijeke je više nego profesionalna odradila je ono što se od nje tražilo dala je mišljenje struke to što Capeli radi po sistemu Sanadera pa sve odluke idu nekim drugim putem i uvjek zaobilazi hijerjarhiju i struku pa na kraju kad struka progovori onda drvlje i kamenja te omalovažavanje, ali što možete očekivati od inžinjera prometa koji se bavi cijeli život bavio iznajmljivanjem apartmana.
Pročelnica je tamo jer je netko procjenio da ta istanca treba da bi pripremala situacije za više instance meðutim što je tu je sad će bit što bude a biti će to da Apoksiomena nećemo vidjeti nikad jer Domijan je i od trenutka kad je izvaðen govorio da ga treba u Zadar staviti i gle čuda ovo ljeto će biti u zadru gdje je on inače glavni za sva arheološka pitanja.
A što se tiče tvrdnje da je gari apoksiomena dobio za lošinj je notorna glupost jer to je samo bila navlakuša za izbore i ta je navlakuša stara skoro šest godina to je razlog zašto mu se prigovara jer šest godina je dovoljno svakoj budali da shvati da je navučen na prevaru.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # botox 2010-03-20 15:14
Ajde ne lupetaj nego reci dje je gða pročelnica bila osam godina i kako pismo od prošle godine stiže tek sada. Nadalje tko je pa ona da odreðuje gdje će Grad i ministarstvo smjestiti eksponat i još upravljati tuðom imovinom tj. Kerumovom i to još ruševinom. Njena nadležnost staje na zgradi palača Kvarner, a drugo je se ne tiče. Gospoða je ta koja zaobilazi hijerarhiju i nadležnosti a glede struke eno primijera struke i brige za baštinu na Čikatu. A u svezi pljuvanja po inženjeru prometa ima sitnica: inžinjer prometa nije odlučivao sam nego što piše u članku: "a za mjesto stalnog postava još je 2002. godine bila odreðena Palača »Kvarner« na lošinjskoj rivi, što su pismom namjere definirali Grad Mali Lošinj i Ministarstvo kulture." Gða pročelnica je to sigurno znala, ali sve do sada je šutjela.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Zdrav razumlovro 2010-03-20 15:37
Pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci je zaista neovlašteno ugazila u tuðe dvorište i tu je Botox sasvim u pravu. Njeno je da prosudi eventualne intervencije na Palači Kvarner i tu njena nadlećnost prestaje. Predlažući smještaj Apoksiomena na drugu lokaciju ona uzurpira nadležnost ne samo lokalne samouprave nego i Ministarstva kulture, a predlažući da ga se smjesti u zgradu koje Grad Mali Lošinj nije vlasnik, zaista izaziva sumnju ako ne baš u neki poseban poslobvni interes, onda u zdrav razum, utoliko više što se radi o ruševini. Priču o nekakvim izbornim navlakušama smatram uobičajenim malomišćanskim folklorom pa se na nju neću ni osvrnuti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # prijedlogIskra 2010-03-20 20:31
Činjenica je da se kod nas sve radi zbog neobičnih interesa, bilo da su izbori u pitanju, bilo uvlačanje vlasti bilo trpanje love u vlastite ðepove.
Sve te gluposti koje se kod nas dogaðaju ne mogu biti slučajne.
Obzirom da je onaj grozan objekat na Bočacu napokon pri završetku, a naš je dragi gradonačelnik Gari najavljivao veliko zapošljavanje, jako mi se sviða ideja da se tamo smjesti Apoksiomen. Pored njega trebalo bi napraviti malo manju skulpturu gradonačelnika, pa još manjeg Mujagića.
Tako bi se moglo zaposliti još ljudi, svakog bi mogla čuvati bar dvojica.
Brine me jedino jel nam gradonačelnik pred smjenjivanjem kad mu ovako podmeću!?
Znam da je Ivo bio njegov zaštitnik, a sad ga više nema!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2010-03-20 22:09
Botox i Lovro nisu pratili cijelu priču u kompletu pa seru bez veze jer gospoða pročelnica iz rijeke je dala mišljenje na upit ministarstva a ne zato jer joj se to prohtjelo netko se sjetio da bi po proceduri trebalo pitati struku i sad kad struka reče svoje svi laju baš kao i ova dva branitelja HDZ-a gore navedeni.
PS. pozdrav mala.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # hjhkl 2010-03-20 22:36
A šta ta struka ima predlagati drugi smiještaj i to još u tuðu zgradu koja samo što se nije srušila. A ti mora da si neki politčar ka ti je HDZ tiha patnja :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # HDZ ZNAmala 2010-03-20 23:17
Bez brige, nije potrebno da osoba bude politicar pa da mu HDZ bude ne samo tiha, nego i GLASNA PATNJA. Dovoljno je vidjeti sto nam napravise od drzave pa se onda spustiti na lokalni nivo i vidjeti kako stvari funkcioniraju kada HDZ uzme stvari u svoje ruke. A ti valjda cekas da drzava i sluzbeno proglesi bankrot pa da vidis o cemo se prica. Smijesno je da netko u danasnje vrijeme ima uopce vise volje i snage braniti HDZ.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Glasna patnjabubašvaba 2010-03-21 09:10
Znači ne zanima iskru i malu priča o apoksiomenu nego oni o svojoj patnji zbog hadezeja. još će reći da je i apoksiomen hadezejac :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # mala 2010-03-21 11:36
Prica o apoksiomenu je prica o HZD-u. Strasno si duhovit s tom forom da ja apoksiomen hadezejac, vi hadezejovski vojnici dezurate na forumu i optuzujete ljude da su politicari jer imaju nesto protiv HDZ-a, sta je to kao neka uvreda reci nekom da je politicar? Zar nije svima jasno, nema vise tatice sanadera, nema apoksiomena. A za pretpostaviti je i da Gari nece dugo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Apox 2010-03-21 12:32
Smatram da je bezobrazno i pokvareno od nekih komentatora što problem smještaja Apoksiomena stavljaju u politikantski kontekst stranačkog prepucavanja, a dobivanje te vrijedne statute prikazuju kao isključivu zaslugu gradonačelnika Kapelija i blagonaklonosti bivšeg premijera Sanadera. Ovi komentatori naprosto lažu, no u politici je to uobičajena metoda. Zato u ime istine iz članka ICM u Novom listu citiram sljedeće:

«Otkad je Apoksiomen 27. travnja 1999. godine izvaðen iz mora i procijenjen jednim od najdragocjeniji h hrvatskih arheoloških nalaza svih vremena, trajala je bitka za mjesto njegova stalnog postava, a govorilo se o Malom Lošinju, Rijeci, Zagrebu, Zadru.

Apoksiomen je niz godina bio u središtu javne polemike u koju su se uključili mnogi – od otočana, stručnjaka, političkih stranaka, zavičajnih klubova, turističkih djelatnika, institucija, ustanova, medija...

Lošinj je svoje pravo na Apoksiomena polagao na temelju prakse po kojoj se artefakt trajno izlaže u mjestu nalaza, a za mjesto stalnog postava još je 2002. godine bila odreðena Palača »Kvarner« na lošinjskoj rivi, što su pismom namjere definirali Grad Mali Lošinj i Ministarstvo kulture.

Meðutim na konačnu odluku da Apoksiomen bude smješten u Malom Lošinju trebalo je čekati sve do listopada 2007. godine kada su tu odluku donijeli Muzejsko vijeće i Vijeće za kulturna dobra RH.

Dakle prijedlog o Palači »Kvarner« kao lokaciji za trajni smještaj Apoksiomena star je osam godina, pa tim više začuðuje prijedlog riječkog Konzervatorskog odjela da se ta lokacija sada preispita.»

Znači, za Apoksiomena je bilo natjecanje u kojem je Lošinj imao jaku konkurenciju, a u javnu polemiku su se uključili mnogi – od otočana, stručnjaka, političkih stranaka, zavičajnih klubova, turističkih djelatnika, institucija, ustanova, medija... i dobio ga je Lošinj. Dakako da za to zasluge ima i gradonačelnik, odnosno njegov položaj u vladajućoj stranci, ali sigurno je da je u tome pripomogao i pritisak javnosti. A gospoda s nikovima Već rečeno, 8čan, BEZIMENI, Iskra i mala mogli su o tome saznati i na ovom sajtu pod Apoksiomen gdje je mnoštvo članaka o toj borbi. Moj je dojam da su gradske vlasti nevoljko prihvatile taj « dar « jer su znali kakav teret to nosi, ali to je samo moj dojam. Štoviše, politikanti iz naših kala i kalica umanjuju značaj te vrednote i govore da šta će to Lošinju, a da je Grad nije dobio posipali bi drvlje i kamenje da je gradonačelnik nesposoban. A to što mala kaže da je priča o apoksiomenu priča o HDZ-u pokazuje da nju uopće ne zanima apoksiomen nego HDZ i da se samo nada da Gari neće dugo. A mene ne zanima ni HDZ ni Gari nego istina i Apoksiomen pa se njenim i sličnim glupostima mogu samo smijati.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # darmala 2010-03-21 13:09
''Moj je dojam da su gradske vlasti nevoljko prihvatile taj « dar « jer su znali kakav teret to nosi, ali to je samo moj dojam'' :D

Savrseno su skrivali tu nevoljkost!!! Cak je zvucalo kao da se time hvale!!! Ali to objesnjava zasto je Gari u saboru glasao protiv onog prijedloga da se odigura nekih ekstra miljun kuna ili koliko je vec bilo za losinj da lakse stekne uvjete za smjestaj apoksiomena. Valjda je on zna kakav teret to nosi kako kazes, pa nije htio uzimati pare za nesto sto ce se ispostaviti kao prevelik teret.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # bam 2010-03-21 13:15
mala, ubij me ako ja kužim šta hoćeš reći. Ali da sereš sereš :-) samo ti je do toga da Gari neće dugo, ali ako je to samo do apoksiomena može mirno da spava.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # S nadom u srcuApox 2010-03-21 13:24
Mala je prava političarka. Ka buldog zagrizla to što kažem da je samo moj dojam i ne ispušta, ali ništa na ono da je bezobrazno i pokvareno što problem smještaja Apoksiomena stavlja u politikantski kontekst stranačkog prepucavanja. Jer nu nju kako sam rekao uopće ne zanima apoksiomen nego HDZ i samo se nada da Gari neće dugo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # mala 2010-03-21 13:46
Sta to znaci da moze da mirno spava, jel to znaci da ce apoksiomen doci ubrzo na losinj? Nego u kakav stavit nego u politikantski kontekst, ili zelis reci da Gari nije zasluzan za tobznje dobivanje apoksiomena? Ti meni kazes bezobrazno i pokvareno, ja tebi odgovorim i tako se prepucavamo, ne vidim svrhu odgovarati na taj nivo primjedbi. A legitimno je da me zanima i apoksiomen i gari, ne vidim zasto jedno iskljucuje drugo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # apoxuiskra 2010-03-21 14:22
Ma dragi moj što je danas izvan politike i politikanstva, sve se radi samo radi "viših" interesa.
Svi se trude za dobrobit zajednice, sve sami altruisti oko nas. Blago nama!
Ne moramo mi brinuti za budućnost kad nas ovakvi vode! Prodati će sve da bi plaće za novozaposlene hadezejovce osigurali. A hvali se naš Gari kako će se sada 70-ak novih radnih mjesta na Bočacu otvoriti, sva zemljišta i vile po Lošinju se prodaju.
Sigurna sam da će biti posla za čuvare plaža i vila u zimskom periodu. lošinj će se pretvoriti u ljetovalište bogatih stranaca a zimi postati mrtav grad.
Priznaj Apoxe ako smiješ da nam je aktualna vlast za to kriva!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Apox 2010-03-21 14:26
mala piše "zelis reci da Gari nije zasluzan za tobznje dobivanje apoksiomena?"

Hajde mala ne budali, meni nije do suradnje u tvojem djetinjastom političkom prepucavanju. Ja ne želim reći to što bi ti voljela da kažem, tj da Gari nije zasluzan za dobivanje apoksiomena, a ne nasjedam ni na na tvoje glupavo podmetanje o toboznjem dobivanju.

Lijepo sam napisao da je pokvareno prikazati to kao isključivu zaslugu gradonačelnika Kapelija i naveo iz Novog lista da je bio pritisak javnosti. Znači, nisam napisao da Gari nije zaslužan nego da su i drugi pripomogli. Ali ti nebi bila političar kad nebi ćerala vodu na svoj mlin, pa melješ, melješ, melješ.

Naravski da je legitimno da te zanima i apoksiomen i gari i da jedno ne iskljucuje drugo, ali malo poštenja i poštivanja istine ti ne bi škodili.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2010-03-21 14:28
[censored]te, kakve sad veze s apoksiomenom ima prodaja vila i radna mijesta na Bočacu sa apoksiomenom.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Muzej bljeska i obećanjaKustosica 2010-03-21 14:31
Mišljenja sam da je Gari, ovakvi turistički i razvojni koncepti samo odraz današnjeg vremena. Važnija je poza, projektno i tematsko "gospodarenje". Ovo nisu vremena za dugotrajne strategije, odgovorna promišljanja i dugoročnije vizije. Ljudi u svom kućnom odgoju, pa onada obrazovanju i medijskim i širim društvenim okruženjem ne dobivaju poruke da se projekti ne postavljaju preko noći, živeći u črtverogodišnje m ritmu praznih i nesadržajnih izbora.Ne vidim nužno problem u Garijevoj osobi, već društvenom trenutku, da se izrazim riječnikom prošlih dana. Samo površnost, neznanje je moglo izroditi onako skandalozan prikaz Lošinja kao onaj od neki dan u emisiji Hrvatska u živo ili kako se već zove ta emisija.Meni je ovo oko Apox. samo logičan slijed posljedica koje donosi improvizacija, želja za kratkotrajnim "bljeskovima nade i obećanja"...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # mala 2010-03-21 14:38
Nije ti do suradnje u mojem politickom prepucavanju, a odgovaras mi, dakle suradjujes, iako nepistojno. Kad kazes da sam politicar mislis na to da pripadam nekoj stranci ili da sam politicar onako u dusi? Mene zanima da li bi bilo moguce dobiti apoksiomena samo pritiskom javnosti i brigom za to od strane vlasti koja ne bi bila HDZ-ova. Znaci govorim o hipotetickom slucaju da su se slicne radnje poduzimale od strane nekog tko nije HDZ. Da li ista u ovoj zemlji moze proci bez veza i vezica i barba Luki koji sredjuju stvari.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # igre su započelebotox 2010-03-21 14:44
mala, i mene zanima da li bi bilo moguce dobiti apoksiomena samo pritiskom javnosti i brigom za to od strane vlasti koja ne bi bila HDZ-ova, ali ne znam odgovor. Znam samo da se vodila borba i da smo ga dobili. A koje su igre sada započelo ja ne znam, no ne pada mi napamet stvarati teorije zavjere. Jer se ne bavim politikantstvom .
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # mala 2010-03-21 14:49
Ako smo ga dobili onda dobro, ali sto je onda s ovim natpisima? Sto ako konzervatorski odjel ne da suglasnost?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # javnostpretraživač 2010-03-21 15:04
Mislim da su zasluge gradske vlasti za dobivanje Apoksiomena nesporne, ali vjerujem da je uspjehu doprinijela i javnost. Malo sam pretraživao ovaj sajt i evo što sam našao:

KUD Apoksiomen(?)
Nakon što je Lošinjski Apoksiomen naprasno postao Hrvatski Apoksiomen, Mali Lošinj je na neobičan način zaobiðen u prvom konkretnom koraku za dobijanje kipa Apoksiomena: nisu mu, prema našim saznanjima, upućeni Uvjeti za čuvanje i izlaganje kipa Apoksiomena.

Usprkos uzusima prema kojem se kulturno blago čuva i izlaže tamo gdje je pronaðeno, usprkos sporazumu o povratku Apoksiomena koji je Ministarstvo kulture potpisalo sa Gradom Malim Lošinjem, te usprkos nedvosmisleno izraženoj političkoj volji - premijer Sanader je izjavio da smatra da je mjesto Apoksiomenu na Lošinju - Ministarstvo kulture je, saznajemo, propustilo poslati uvjete u Mali Lošinj. Neslužbeno smo dobili uvjete koje je potrebno ispuniti za čuvanje i izlaganje kipa.

Grupa ad hoc organiziranih graðana i eksperata usred je procesa osnivanja inicijative koja se prozvala KUD Apoksiomen(?), te je koristeći svoje graðansko pravo temeljeno na članku 4. Zakona o pravu na pristup informacijama, uputila Ministarstvu kulture zahtjev za sljedećim informacijama, na koje je ono dužno odgovoriti u roku od 15 dana:

* koji su Uvjeti za čuvanje i izlaganje kipa Apoksiomena,
* popis adresa, koje ministar Biškupić u medijima izrijekom naziva „svima zainteresiranim a", na koje su upućeni Uvjeti za čuvanje i izlaganje kipa Apoksiomena,
* kriteriji temeljem kojih su odabrani „svi zainteresirani" ,
* ako se na tom popisu ne nalazi, obrazloženje zašto nije meðu „svima zainteresiranim a" Grad Mali Lošinj, na čijem je području kip pronaðen te sa kojim je Ministarstvo kulture potpisalo sporazum o povratku Apoksiomena,
* informaciju da li Arheološki muzej u Zagrebu, u kojem se trenutačno nalazi Apoksiomen, ispunjava Uvjete za čuvanje i izlaganje kipa Apoksiomena.

KUD Apoksiomen(?) ima sljedeće ciljeve: prikupljati, pratiti i distribuirati informacije vezane uz kip, proces donošenja odluka i sadržaj odluka o čuvanju i izlaganju Apoksiomena, okupljanje domaćih i inozemnih stručnjaka te senzibiliziranj e javnosti.

Na stranici su objavljeni UVJETI ZA ČUVANJE I IZLAGANJE KIPA APOKSIOMENA
Link Text (volim-losinj.org/.../...)

Kamo s Apoksiomenom?
Link Text (volim-losinj.org/.../...)

Lošinjski Apoksiomen izgubljen u prijevodu
Link Text (volim-losinj.org/.../...)

Hrvatska inačica lorda Elgina
Link Text (volim-losinj.org/.../...)

Tko o čemu - i Vjesnik o salinitetu ...
Link Text (volim-losinj.org/.../...)

Apoksiomen: Imaju li graðani pravo glasa?
Link Text (volim-losinj.org/.../...)

Ima toga još, a zanimljivi su komentari ispod članaka ;-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Mićo 2010-03-21 15:30
Da li palaca Kvarner ima direktni prometni pristup?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Početak krajaMilanoljubac 2010-03-22 19:30
Poanta je da je Kosorica dobila na stol tzv. „posebno izvješće“ koje se tiče oštećivanja gradskog proračuna zbog političkog zbrinjavanja Milana Mužića u Vodovodu. S obzirom da se u politici ne može čovjeka preko noći sbuksati potrebno je prvo za to spremiti teren. Prva faza je da mu se odrežu projekti na kojima radi i koji mu donose bodove u stranci i u lokalnoj zajednici. Za Garija je takav projekt Apoksiomen. Iduće što možemo očekivati je objavljivanje dogovora po kojemu je Gari navodno trebao odraditi samo pola saborskog mandata (već viðen scenarij). Činjenica da mu je Sanader bio idol sigurno mu neće biti olakšavajuća.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


Članak 69. Ustava RH

Volim LošinjSvatko ima pravo na zdrav život.
Volim LošinjDržava osigurava uvjete za zdrav okoliš.
Volim LošinjSvatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša.

setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Naličje izbornog trijumfa

  gost 10.07.2020 19:15
  Ne šamarajte govno
  Nevjerojatno je kako vas taj dripac uvijek navuče na raspravu i samoga sebe nametne kao ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  Ljubopitljivi 10.07.2020 17:35
  Luj, Lujo, tuljan
  Tuljan svoju važnost izjednačava s važnosti države. Omalovažavanje jedne države izjednačava ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  Licemjer 10.07.2020 16:18
  ...
  To Si BuDeM zApAmTiO kada bude nešto za NDH i derivate istoga.
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  Rambo 10.07.2020 15:25
  To je nama naša borba dala
  A zašto bi trebao reagirati? U tom nazivu nema ništa uvredljivo. Jer naziv Domovinski rat je ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  hranitelj tuljana 10.07.2020 14:20
  Licemjerje ljevičara
  Zašto pokvareni Patolog i za ovo iskrivljavanje imena nije reagirao kad netko vrijeđa ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  hranitelj tuljana 10.07.2020 14:12
  Apologetu totalitarizma
  To si budem zapamtio kada mene drugi budu omalovažavali na ovom portalu. Inače, omalovažavao ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  Broj 1 10.07.2020 11:59
  wannabe tajkun pod okriljem visoke politike
  Sjeća li tko onog dečka, zvao se Bruno Orešar. Nekad je dobro igrao tenis, i ničim drugim se ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  gost 10.07.2020 10:04
  Politika bez programa
  Koji stranački programi? Anin program bila je laž da je Lošinj bio i da će ostati prvi ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  Patolog 10.07.2020 09:44
  Simptom bjesnila
  Potreba da se nešto ili netko omalovažava iskrivljavanjem imena odaje ekstremnu tendencioznost ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  Amigo 10.07.2020 09:32
  .....
  Da, neke firme su bile u ozbiljnim problemima. Ali daleko od toga da je njihova vrijednost ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  NN 10.07.2020 07:39
  ne znam otkud samo dolaze svi ovi članci
  POVIJESNA OBMANA NARODA: Što nam je to dala velebna privatizacija? Da bismo razumjeli zašto ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  Rambo 10.07.2020 07:11
  Imovinski rat
  Zato ga neki s pravom nazivaju Imovinski rat.
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  NN 10.07.2020 07:10
  Vrijeme je za istinu
  PROČITAJTE IMENA TAJKUNA KOJI VLADAJU HRVATSKOM Prema podatcima HNB-a, u nepune dvije godine ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  hranitelj tuljana 10.07.2020 07:07
  Baš...
  Prodane su za kunu, istina ali ili ste namjerno prešutjeli da su imale milijunske dugove ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  Amigo 10.07.2020 06:49
  kako su se bogatili naši tajkuni
  A prilike za lopovluk su se ukazale još za vrijeme Domovinskog rata, kada je gomila tvornica ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  Rambo 09.07.2020 21:04
  Prilika čini lopova
  Samo što je HDZ češće imao vlast s time i priliku za lopovluk i korupciju. Jedini koji ima ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  P 09.07.2020 20:44
  ......
  Kao stari partijski kadar dobar je u spletkarenju, a možda će s Anom Kučić postati svojta.
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  Mijau mijau 09.07.2020 19:09
  Koja steta
  Bilo bi puno bolje da je Mirko B. Na cElu SDP - a .
   
 • Mala zemlja za veliku pljačku

  gost 09.07.2020 15:32
  Suučesnici, a ne žrtve
  Pokazalo se da je general s pravom upitao hoće li ovi izbori išta promijeniti kad je u ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  BR 09.07.2020 14:55
  Ostavke!
  Dobar početak bio bi da predsjednik ogranka i cijeli Gradski odbor HDZ-a daju ostavku prije ...
   
 • »Ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti«

  gost 09.07.2020 12:56
  "Veličanstvena pobjeda"
  "I opet smo dopustili da se mizeran broj birača proglasi većinom, da se sa stvarnih 17 koma ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  Zumba 09.07.2020 09:31
  Čudo na Lošinju
  Zar ćeš na izborima za gradsku vlast glasovati za ove koji pokušavaju oživit mrtvaca?
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  Gost 08.07.2020 21:09
  ?
  Zašto se uopće stalno uspoređuje HDZ i SDP kao neke suprostavljene stranke kada su to skoro ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  NN 08.07.2020 15:31
  Degeneracija vlasti
  Kad u vlasti sudjeluje predugo ista škvadra vlast degenerira. Vrhunac degeneracije lošinjske ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  Tin 08.07.2020 14:57
  Zvonili ste, milorde?
  Umjesto da rade svoj posao, gradski vijećnici uživaju izigravati običnu služinčad
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  cica maca 08.07.2020 09:54
  izgubljeni u vremenu i prostoru
  Nakon ovakvih rezultata u Lošinju protuprirodna koalicija na vlasti može početi pakirati ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  gost 08.07.2020 09:15
  Luftiguzi
  Manekenstvo je njen najviši domet. Prava zamjena na čelu Grada nakon manekena Cappelija.
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  gost 08.07.2020 09:06
  Korona? Sifilis? TBC? ...
  A što je tek onda Ana Kučić? Nedić je ipak samo njen zamjenik.
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  Licemjer 08.07.2020 08:46
  ...
  HDZ je rak, a nedić je samo jedna od metastaza.
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  Kec 08.07.2020 08:00
  , ###
  A ja ne želim OVAKAV lošinjski HDZ, HDZ kojeg preko mlitavog Nedića kontrolira ...