Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Pomorskom dobru ne piše se dobro

Korisnička ocjena:  / 7
LošeNajbolje 

zicaPrijedlog novog zakona lošiji je od sada važećeg i predstavlja legalizaciju sadašnje nezakonite prakse koje Ministarstvo iz tko zna kojeg razloga tolerira. Sad se to kršenje važećeh zakona namjerava legalizirati novim zakonom! Radi se o nezakonitoj praksi da Upravna vijeća lučkih uprava imenuje župan i radi se o nezakonitom obavljajnju gospodarske djelatnosti od strane županijskih lučkih uprava 

Code civil, Napoleonov zakonik, jedan od najznačajnih zakona u povijesti sastavljen je brzo, a složila ga je komisija od četiri člana izabrana između najpoznatijih i najcjenjenijih pravnika toga doba u Francuskoj. Za razliku od Napoleona naš ministar Butković kome se tepalo da je na tragu jednog drugog slavnog cara sastavljanju jednog važnog zakona pristupa bitno drugačije.

Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama ministar Butković već godinama priprema uz pomoć mnogobrojnog, a javnosti nepoznatog skupa osoba pod nazivom Radna skupina koja radi – rekli bismo – u konspiraciji. Budući da Radnu skupinu sastavljenu od predstavnika raznih interesnih skupina vodi državni tajnik Bilaver i da se radi tajno, sumnje da će prijedlog zakona biti loš i štetan po javni interes su umjesne i opravdane. Na to upućuje i priopćenje za javnost Ministarstva mora nakon uzbune u javnosti zbog najave moguće privatizacije pomorskog dobra, odnosno plaža. U priopćenju se priznaje da su „stručne službe Ministarstva, odnosno državni tajnik Josip Bilaver u više navrata bili u kontaktu s predstavnicom Pokreta otoka te je zatraženo i dobiveno njihovo mišljenje." Dakle, prijedlog sastavlja Radna skupina predstavnika nekih interesnih skupina – ali u njoj nisu i predstavnici Pokreta otoka. A državni tajnik Bilaver, odnosno stručne službe, tu i tamo kontaktiraju predstavnike Pokreta otoka samo iz kurtoazije ili da im to posluži kao smokvin list za sakrivanje stidnih mjesta u prijedlogu zakona.

U Radnoj skupni koja sastavlja prijedlog zakona nalaze se predstavnici interesnih grupacija, hotelijera i postojećih koncesionara, a predstavnicu Pokreta otoka Bilaver kontaktira samo kad mora. Umjesto da tu i tamo kontaktira interesne skupine on interesnim skupinama prepušta da kao članovi Radne skupine pišu zakon kakav si mogu samo poželjeti.

Neslužbena verzija prijedloga zakona poznata u javnosti vjerojatno će samo uz manje kozmetičke korekcije postati službeni prijedlog koji će biti upućen u javno savjetovanje, pa ga se već sada može ocijeniti kao vrlo loš. Ukratko, predložit će se nacrt zakona za legaliziranje sadašnje nelegalne prakse kršenja više odredbi vežećeg zakona, a sadržat će i ozbiljne ustavne probleme. U strateškim određenjima predložit će se lošiji zakon od sada važećeg koji će patiti od koncepcijskog neshvaćanja javnog dobra i važnosti njegovim upravljanjem. A sve to je posljedica uvodno opisane situacije da oni koji imaju veliki interes na pomorskom dobru sastavljaju prijedlog zakona po mjeri svojih interesa. Ukratko, ovakvim zakonom će pomorsko dobro biti isporučeno krupnom kapitalu i regionalnim političarima, odnosno županima.

Legaliziranje županijskih luka kao privatnih prčija
Prijedlog novog zakona lošiji je od sada važećeg i predstavlja legalizaciju sadašnje nezakonite prakse koje Ministarstvo iz tko zna kojeg razloga tolerira. Sad se to kršenje važećeh zakona namjerava legalizirati novim zakonom! Radi se o nezakonitoj praksi da Upravna vijeća lučkih uprava imenuje župan i radi se o nezakonitom obavljajnju gospodarske djelatnosti od strane županijskih lučkih uprava. Tako prema važećem zakonu Upravna vijeća županijskih lučkih uprava imenuje osnivač. Suprotno tome, praksa je da Upravna vijeća imenuju župani. U novom prijedlogu zakona predlaže se da Upravno vijeće imenuje župan samostalno. Bit će zanimljivo vidjeti da li će se i kako će se obrazložiti takva suštinski bitna promjena u imenovanju Upravnih vijeća. Jasno je da kad župan ima moć samostanog imenovanja Upravnog vijeća bez ikakvog kriterija da se taj odabir svodi na stranačko uhljebljivanje i osobne preferencije. Takvom praksom imenovanja podobnih i mahom nesposobnih stranačkih kadrova, koji biraju još nesposobnije ravnatelje, lučke uprave su pretvorene u ozbiljne kočničare društvenog razvoja i izvora društvene nejednakosti i konflikta sa pogubnim posljedicama.

Lučke uprave, barem u PGŽ su se pretvorile u samostalne entitete izvan pravnog sustava i koji se svojim postupanjima izruguju pojmu pravne države. Postale su rasadnik ozbiljnih skandala. Najbolji konkretni primjeri štetnih posljedica takvog nezakonitog kadroviranja župana po lučkim upravama su recentni događaji i propasti projekta luke Mrtvaška i Ribarske luke Krk. Nesposobna Upravna vijeća koje imenuje sam župana i još nesposobniji županovi ravnatelji su doveli do gubitka više od 130 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Takva nezakonita praksa županovog kadroviranja u lučkim upravama je pretvorila lučke uprave ali i županijske luke u privatnu prčiju regionalnog šerifa – župana. Koliko je ta tvrdnja o lučkim upravama kao privatnim prčijama župana točna pokazuje svježi primjer, opet ŽLU Krk, kad je župan Komadina smjenio Upravno vijeća ŽLU Krk jer ono nije izabralo ravanatelja koji je bio njegov osobni izbor. Župan je smjenio Upravno vijeće na Krku i imenovao novo iako odredba čl.76. važećeg Zakona jasno utvrđuje da Upravna vijeća imenuje osnivač - a ne župan. Takvu nezakonitu praksu na žalost Ministarstvo hladno tolerira i pored mnogobrojnih prijava. Prijedlogom novog Zakona se takva nelegalna praksa sada želi legalizirati bez ikakvog obrazloženja zašto se to radi.

Povratak socijalizma?
Ustav RH u glavi III. definira zaštitu ljudskih prava i temeljne slobode. U toj glavi, u čl.49., Ustava se utvrđuje da su poduzetnička i tržišna sloboda temelj gospodarskog ustroja RH. Ustav također garantira svim poduzetnicima jednak položaj na tržištu ali i zabranjuje zloputprebu monopolsko položaja određenog zakonom. Sadašnji Zakon je sukladan s Ustavom. No nacrt novog Zakona je upravo u suprotnosti s navedenim ustavnim normama koje govore da je tržišna sloboda temelj gospodarskog ustroja.

Novim Zakonom se u županijskim lukama namjerava protuustavno isključuje tržišne slobode jer se pravo na obavljanje lučkih djelatnosti odnosno gospodarske djelatnosti monopolizira i daje samo lučkim upravama. Dakle, Zakonom bi se osiguravalo monopol za obavljanje gospodarske djelatnosti - i to kome? Neprofitnim pravnim osobama i javnopravnim tijelima. Iako su, a to je jedino ustavnopravno ispravno, prema važećem Zakonu lučke uprave mogle obavljati lučke djelatnosti samo iznimno i to samo tamo gdje nema gospodarskog interesa, u praksi lučke uprave obavljaju gospodarsku djelatnost. Danas nekome u Ministarstvu 30 godina nakon bijega iz etatističke - socijalističke privrede u kojoj su glavnu ulogu imala društvena i državna poduzeća pada na pamet ograničavati tržišno gospodarstvo u županijskim i lokalnim lukama. Prema ovom "originalnom" planu iz županijskih luka se izbacuje tržište i privatno poduzetništvo i uvodi monopol. Prema Bilaveru gospodarsku djelatnost u županijskim lukama smiju obavljati sam županijske lučke uprave. Pisci Zakona ne vide ništa sporno u činjenici da lučke uprave kao neprofitne pravne osobe i javnopravna tijela obavljaju gospodarske djelatnosti. Dakle pomorsko dobro koje je u statusu županijske i lokalne luke se namjerava isporučiti lučkoj upravi koja je ovisna o jednom čovjeku – županu. Po važećem Zakonu je upravo obrnuto. Upravna vijeća imenuje osnivač (Skupština) a gospodarsku djelatnost ne smije obavljati županijska lučka uprava. Zbog takve nezakonite prakse, koja se novim Zakonom iz teško shvatljivih razloga želi legalizirati, je Akcija mladih optužila SDP i župana Komadinu da su lučke uprave u PGŽ stranačka kasica prasica odnosno njhova Fimi medija.

Zašto Ministarstvo tolerira bezakonje u županijskim lučkim upravama
Zašto Ministarstvo tolerira svima vidljivo nezakonit „biznis" županijskih lučkih uprava kao javnopravnih tijela, barem u PGŽ-u, znaju samo u Ministarstvu. Ali zašto je Akcija mladih optužila župana Komadinu da su mu lučke uprave kasica prasica pokazuju financijski i revizorski izvještaji. Tako ŽLU Mali Lošinj nezakonito obavlja lučku djelatnost koju po važećem Zakonu mora koncesionirati – privez i odvez jahti i brodica u nautičkom dijelu luke. Bez ikakvog sustava interne kontrole, van sustava fiskalizacije ŽLU Mali Lošinj ostvaruje milijunske prihode. A da treba biti sumnjičav pokazuje činjenica da je od naplate nautičkih vezova u 2018. godini ostvaren prihod od 7.380.275 kuna, a iduće rekordne 2019. g. prijavljen je prihod od istih vezova u iznosu od 4.650.647 kuna. Svima u turističkoj branši su rasli prihodi u 2019., svi pokazatelji nautičkog turizma su rasli 2019., samo je ŽLU Mali Lošinj imala drastičan pad prihoda od nautičih vezova? Sjetimo se samo da ŽLU nije u sustavu fiskalizacije, da nema nikakog sustava unutarnje kontrole, da ju ne kontriolira Državni inspektorat ni Porezna uprava jer se radi o neprofitnoj pravnoj osobi. S druge strane prihodi se troše na odvjetnike, revizore i dobavljače povezane s županom i SDP-om. Samo kao ilustracija suspektnog poslovanja je činjenica da je ŽLU Mali Lošinj za odvjetničke poslove angažirala odvjetničko društvo Vojka Brauta, SDP-ovog mladog lava sada dožupana. Zbog takvih saznanja i takvih činjenica je Akcija mladih i optužila Komadinu i SDP da su lučke uprave njihova kasica prasica. E sad novim Zakonom se takva praksa želi legalizirati. Jasno je da to nije loše rješenje nego je to katastrofalno rješenje.

Iako je osobito vrijedno nek' o njemu brinu pojedinci
I takva retrogradna promjena u prijedlogu zakona pokazuje nerazumijevanje značaja pomorskog dobra kao općeg dobra kao i nerazumjevalnja cjelog koncepta sustava brige i upravljanja tako vrijednim i osobitim resursom. Logika koncepcije sustava brige i upravljanja osobito vrijednim pomorskim dobrom jest da o njemu brigu ne mogu i ne smiju voditi pojedinci, načelnici, gradonačelnici, župani pa ni predsjednik Vlade. O pomorskom dobru i prema logici važnosti ali i prema ustavnim određenjima treba voditi država. A država su Sabor, predstvnička tijela regionalne i lokalne samouprave, a ne predsjenik Vlade, župan, gradonačelnik ili općinski načelnik.

Prema Zakonu briga i način upravljanja pomorskim dobrom ostvaruje se kroz Strateški plan upravljnja i gospodarenja pomorskim dobrom koje donosi država i kroz godišnje planove upravljanja pomorskim dobrom koje donose predstavnička tijela regionalne i lokalne samouprave. U nacrtu novog Zakona se pogrešno određuje da državni, desetgodišnji, Strateški plan upravljanja i gospodarenja pomorskim dobrom donosi Vlada. To je pogrešno sa aspekta ustvnog prava ali je i u suprotnosti s Zakonom o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem RH po kojem strategije donosi Sabor. Tako i Strateški plan upravljanja pomorskim dobrom mora donijeti Sabor, a ne Vlada.

Da površni pisci Zakona imaju problema s neshvaćanjem pojma javnog dobra i važnosti njegovog upravljanja pokazuje se kroz više odredbi. Iako je pomorsko dobro opće dobro od interesa za Republiku Hrvatsku i ima njezinu osobitu zaštitu Zakonom se predviđa da tu veliku brigu o pomorskom dobru kroz donošenje Stateškog plana preuzme umjesto Sabora Vlada RH, a upravljanje županijskim lukama kroz institut imenovanja Upravnih vijeća prepušta pojedincu - županu. Što možemo očekivati od takvog koncepta pokazuju recentni događaji na Mrtvaškoj i Krku. U čl.7. nacrta Zakona stoji "Pomorskim dobrom upravlja, o njemu vodi brigu i odgovara Republika Hrvatska." No pisci Zakona kao da ne znaju ili ih nije briga tko je Republika Hrvatska iz st.1. čl.7. Zakona jer odmah u idućem stavku navode da u ime Republike Hrvatske brigu i upravljanje pomorskim dobrom izvršava Vlada kroz donošenje Strateškog plana. Kako Ustav RH u temeljnim odredbama određuje narod kao suverena koji svoju vlast ostvaruje putem svojih, na izborima odabranih, predstavnika jasno je da predstavnička tijela predstavljuju Republiku Hrvatsku. Tako Republika Hrvatska iz st.1. čl.7. Zakona može biti samo Sabor, jer njega čine na izborima odabrani predstavnici naroda.

Da postoji ozbiljno nerazumjevanje pomorskog dobra ali i da se jako dobro razumiju interesi pojednih interesnih skupina govori i to što nacrt Zakona prepoznaje morske plaže hotela, kampova i turističkih naselja. Takvo definiranje plaža jasno pokazuje da pisci Zakona ne shvaćaju da pomorsko dobro ( plaža ) kao opće dobro ne mogu biti od hotela, kampova i turističkih naselja. Ali jasno pokazuje skrivene aspiracije prema pomorskom dobru pored koga je izgrađen hotel, kamp ili turističko naselje.

Ovakav nacrt se najkraće može ocjeniti poznatom poštapalicom: tko ga je pisao dobar je, za koga je pisan još bolji je.

Komentari: 

011 # Čuli su ih u Zagrebu!Frost 2022-10-11 18:33
Nije čudo što ministar u radnu skupinu za izradu prijedloga zakona nije uključio Pokret otoka. Ta udruga se prije pet godina grdo zamjerila vladajućima, a i njihovim klijentima. Citiram vijest sa ovog portala:

Nakon nedjeljne akcije Potrubi za otoke i obalu, nek nas čuju i u Zagrebu! aktivisti Pokreta otoka su se u ponedjeljak okupili i u Zagrebu na Markovom trgu uoči zasjedanja Sabora kako bi u nastavku akcije Čujete li svoje otoke, svoju obalu? apelirali na zastupnike da glasaju protiv donošenja štetnog Zakona o koncesijama.

Premda je ministar Zdravko Marić dan ranije odlučno tvrdio kako trećeg čitanja prijedloga Zakona o koncesijama prema zahtjevu prosvjednika neće biti jer prijedlog je prošao dva čitanja na kojima je »postignuta visoka razina zadovoljstva oko provedene javne rasprave i usuglašavanja« okupljeni prosvjednici koji su Markov trg pretvorili u plažu ukrašenu rječitim transparentima saznaju da glasovanja neće biti.

Budući da je glasovanje iznenada odgođeno, vladajuća stranka se potrudila da ukloni dojam kako su prosvjednici uspjeli nametnuti svoje zahtjeve izjavom kako odgoda glasovanja ne znači da se odustaje od zakona niti da će biti trećeg čitanja, već da žele još jednom proučiti argumente iznesene u saborskoj raspravi.

Na donjem linku su i video snimci emisija HRT o toj temi
volim-losinj.org/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
018 # Da se ne zaboravi!gost 2022-10-12 09:30
Na Čikatu je odzvonilo pomorskom dobru kad su ispred svojih hotela plaže ogradili ruski vlasnici Jadranke d.d. A to se dogodilo u vrijeme kad je na vlasti u Gradu Malom Lošinju bio HDZ s gradonačelnikom Kapelijem (HDZ) i dogradonačelnic om Kučić (simpatizerkom HDZ-a).
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Privatizacija javnog dobraJojo 2022-12-06 12:05
Citat gost:
Na Čikatu je odzvonilo pomorskom dobru kad su ispred svojih hotela plaže ogradili ruski vlasnici Jadranke d.d. A to se dogodilo u vrijeme kad je na vlasti u Gradu Malom Lošinju bio HDZ s gradonačelnikom Kapelijem (HDZ) i dogradonačelnicom Kučić (simpatizerkom HDZ-a).
Pomorskom dobru na Lošinju odzvonilo je odavno zahvaljujući poltronstvu gradskih vlasti. Najnoviji primjer pruža mul ispred vile karoline. Objava Čovjek po mjeri otoka s fotografijama na fejsu:

Kad dobiješ koncesiju na starom austrougarskom moliću pod izlikom da ćeš obavljati gospodarsku djelatnost i kad svi znaju da je to izlika, onda možeš ograditi molić i proglasiti ga privatnim, možeš srušiti ogradu i sve što poželiš. Samo je nebo granica za koncesionare.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Ruske vezeJojo 2022-12-06 12:27
Citat Jojo:
Citat gost:
Na Čikatu je odzvonilo pomorskom dobru kad su ispred svojih hotela plaže ogradili ruski vlasnici Jadranke d.d. A to se dogodilo u vrijeme kad je na vlasti u Gradu Malom Lošinju bio HDZ s gradonačelnikom Kapelijem (HDZ) i dogradonačelnicom Kučić (simpatizerkom HDZ-a).
Pomorskom dobru na Lošinju odzvonilo je odavno zahvaljujući poltronstvu gradskih vlasti. Najnoviji primjer pruža mul ispred vile karoline.
Koliko se sjećam koncesiju je dobio Rus preko svoje firme Katina d.o.o. Ne znam kako sada stvari stoje, ali ograda je srušena a Rus pod sankcijama kao Putinov oligarh.
volim-losinj.org/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
018 # ŽLU ML kao Balijina prčijagost 2022-10-12 10:50
Da su županijske luke postale privatne prčije i prije donošenja Butkovićevog zakona pokazuje i slučaj lučke uprave Mali Lošinj. Njen šef Balija je i bez tog zakona ograničio ljudima pristup pomorskom dobru na Mrtvaški, čak i nakon službenog odustanka od radova.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # kardeşlikBratimljenje 2022-10-13 18:36
İyi günler En küçük sorun liman idaresiyle olan bu En büyük sorun Lošinj'in Türk Bodrum'la kardeş olması Lošinj ve Türk Bodrum'un ilgisi nedir Lošinj'in Bodrum'la ne zaman kardeş olacağını neden kimse bilmiyordu? gizli yürütülür ve orada özel olarak ne kararlaştırılır .Bu, kardeşliğe katılanların en şüpheli davranışıdır, çünkü her şey gizlice yürütülürdü.

Dobar dan.najmanji problem je ovo sa lučkom upravom.Veći problem je to što se Lošinj pobratimio sa Turskim Bodrumom.Koji je interes Lošinja i Turskog Bodruma?Zašto nitko nije znao kada će se Lošinj bratimiti sa Bodrumom i zašto?Zašto je u tajnosti to sprovedeno i što se tamo dogovorilo u četri oka.To je najveće sumnivo ponašanje ljudi koji su bili na bratimljenje,je r sve je izvedeno u tajnosti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
13 # SalamDeja Vu 2022-10-15 20:01
Citat Bratimljenje:
İyi günler En küçük sorun liman idaresiyle olan bu En büyük sorun Lošinj'in Türk Bodrum'la kardeş olması Lošinj ve Türk Bodrum'un ilgisi nedir Lošinj'in Bodrum'la ne zaman kardeş olacağını neden kimse bilmiyordu? gizli yürütülür ve orada özel olarak ne kararlaştırılır.Bu, kardeşliğe katılanların en şüpheli davranışıdır, çünkü her şey gizlice yürütülürdü.

Dobar dan.najmanji problem je ovo sa lučkom upravom.Veći problem je to što se Lošinj pobratimio sa Turskim Bodrumom.Koji je interes Lošinja i Turskog Bodruma?Zašto nitko nije znao kada će se Lošinj bratimiti sa Bodrumom i zašto?Zašto je u tajnosti to sprovedeno i što se tamo dogovorilo u četri oka.To je najveće sumnivo ponašanje ljudi koji su bili na bratimljenje,jer sve je izvedeno u tajnosti.
Mozda potencijalni kupci firme koja se navodila kao uspjesni primjer privatizacije po ekonomskim fakultetima i cije su radnice u ratno vrijeme radile goblene kako bi prezivjele?? Radnici bili dionicari, a dobrocinitelji koji su prodavali nisu ni zucnuli o temi GOLDEN SHARES.Zivi bili pa vidjeli.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Grad za Gerija 07.12.2022 16:28
  Miodrag
  Danas se Geri smijulji iza leđa Matešiću dok ovaj raspreda o sumnjivom šeiku i još sumnjivijim ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Grad za Tebe 07.12.2022 16:22
  Lova za njih
  A smeta mu što se svi petljaju u poslovanje Grada, a on bi volio da se samo njegovi ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Realist 07.12.2022 14:32
  Trla baba lan da gradonačelnica žmiri na dugove
  Buđenje HDZ-a iz kome Volariću sigurno ne odgovara. Ima sve što mu treba (vodi čak tri ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  gost 07.12.2022 10:47
  Ne talasaj
  Buđenje članstva iz kome nekima ne bi odgovaralo. Kao napr. Nediću ,Volariću, Fabijaniću..
   
 • Pomorskom dobru ne piše se dobro

  Jojo 06.12.2022 12:27
  Ruske veze
  Koliko se sjećam koncesiju je dobio Rus preko svoje firme Katina d.o.o. Ne znam kako ...
   
 • Pomorskom dobru ne piše se dobro

  Jojo 06.12.2022 12:05
  Privatizacija javnog dobra
  Pomorskom dobru na Lošinju odzvonilo je odavno zahvaljujući poltronstvu gradskih vlasti.
   
 • Napuhavanje Proračuna

  Grad za Tebe 06.12.2022 08:41
  A lova za nju
  Ne zamišlja si. Jesu.
   
 • Napuhavanje Proračuna

  NN 06.12.2022 08:12
  a ona troši li ga troši
  Valjda si zamišlja da su građani kojima plaća nije povećana već 15 godina njen bankomat. I ...
   
 • Napuhavanje Proračuna

  Beg 05.12.2022 18:17
  Avaj
  Uskočit će pobratimi iz Turske s kojom miljom . Pa nije beg cicija. Šta će nama EU kad imamo ...
   
 • Napuhavanje Proračuna

  Licemjer 05.12.2022 13:10
  ...
  Ne možeš povećanje troškova uslijed inflacije i nestašice zbog rata u Ukrajini pokrivat iz ...
   
 • Napuhavanje Proračuna

  .... 05.12.2022 12:14
  ...
  Okrećemo se EU-u kao izvoru novca, reče gradonačelnica. A onda digne poreze i druge namete ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Jojo 04.12.2022 08:59
  Kapelijev terenski rad
  Kad im se ne da u Sabor, zastupnici pišu “terenski rad”, piše portal N1 ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Doktori i doktorice 03.12.2022 20:26
  Grad za tebe
  Ima tih hdz- ovih doktora i doktorica koliko god im treba. Nije ni skupo, treba samo obraz ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Z 03.12.2022 10:11
  Tko se okoristio pretrčavanjem
  Gari nije bio među osnivačima. Kad je grmilo bio je u HNS-u. Ali od pridošlica kad je prošla ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  .... 02.12.2022 20:33
  ....
  Gricko, Miško i Sivko
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  garda 02.12.2022 16:40
  Lago di
  Kako ne, pa Geri je bio na Lago di Garda i to više puta, nakon što je pretrčao iz Zvezdinog ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  gost 02.12.2022 13:20
  .....
  Napisao sam stara garda osnivača HDZ-a. Garda tj ZNG je osnovana kasnije oko mjesec dana ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Stara garda 02.12.2022 11:08
  ...
  Stara garda ,a većina ih nije bila ni u gardi kad je grmilo.
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Nosač kofera 02.12.2022 11:07
  Doktor klaun
  Taj klaun je trebao nositi kofere kako mu je i preporučio šef u Jadranci, a ne gurati nos ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  gost 02.12.2022 10:24
  Kad je prošla opasnost ....
  Dali će buđenju iz kome pomoći stara garda osnivača Prkačin, Kikić, Levinger i drugi. I991.
   
 • Cipelarenje oporbe

  Jel ga neko tražio 01.12.2022 13:54
  Nije, ali hoće
  Baš na toj zadnjoj objavi je njen kompanjon koji mlati lovu na kruzeru, a u ljubljenoj ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Bijar 01.12.2022 12:56
  Pasivni agresivci
  Ana je prošlim mandatom neispunjenih obećanja i proteklim dijelom ovoga, tekućeg napravila ...
   
 • Cipelarenje oporbe

  asdf 01.12.2022 12:22
  Je li HDZ ML odumro?
  Izgleda da je njena nesposobnost zabrinula neumrežene hadezejce za budućnost stranke.
   
 • Cipelarenje oporbe

  OMG 01.12.2022 12:19
  ......
  Voditelj na lokalnom radiju koji sam sebi tepa da je novinar. Na jednom mjestu kaže "čitao ...
   
 • Cipelarenje oporbe

  gost 01.12.2022 10:02
  Svi sveci zaštitnici
  Nastupi na radiju Jadranka postaju redovita dopuna njenih propagandnih statusa na Fejsu.
   
 • Cipelarenje oporbe

  Kim 30.11.2022 17:25
  demokracija kao u Sjevernoj Koreji
  Ta žena stvarno nema pametnijeg posla, vrhunski domet joj je posjet lokalnom radiju i ...
   
 • Cipelarenje oporbe

  OMG 30.11.2022 15:11
  Cenzura
  Odmah nakon objave pao je komentar da je puno obećala a malo napravila. Sada ga više nema :P ...
   
 • Cipelarenje oporbe

  gost 30.11.2022 14:56
  Advent aktualniji od veze s Putinovim oligarsima
  Eno se opet slikala. Na fejsu je objavila Upravo na Radio Lošinj - Radio Jadranka govorimo ...
   
 • Napuhavanje Proračuna

  Jel ga neko tražio 29.11.2022 21:47
  Nije, ali hoće uskoro
  Taman za njenog kompanjona kad se iskrca d kruzera ukrca lovu od poticaja, Da ne mora ...
   
 • Napuhavanje Proračuna

  gost 29.11.2022 10:22
  Kupovanje potpore dijeljenjem potpore?
  Na fejsu je oglašeno "Grad Mali Lošinj objavio je javni poziv za podnošenje zahtjeva za ...