Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Zanemarene, odbijene, ignoriranje primjedbe

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

pomdobrothTekst Nacrta Prijedloga Zakona o pomorskom dobru nije usklađen s pravnom stečevinom EU-a, Zakonom o javnoj nabavi, te Zakonom o regionalnoj i lokalnoj samoupravi. Ignorirane su i EU Direktive o okolišu, a posebno je bizarno što nije poštivana čak ni Direktiva 2014/89/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 23. srpnja 2014. o uspostavi okvira za pomorsko prostorno planiranje 

Radna skupina Ministarstva za izradu novog Zakona o pomorskom dobru osnovana je 19. siječnja 2022. godine. Udruga za razvitak hrvatskih otoka Otočni Sabor dobila je mogućnost uključivanja u rad Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama tek u kasnijoj fazi, točnije 24. kolovoza 2022. godine. U Radnu skupinu Ministarstva predložena je Vladimira Mascarell iz Otočnog Sabora, odnosno inicijative Javno Je Dobro, koja okuplja više civilnih udruga i građanskih inicijativa, ali i aktivnih građana, a koja je već u prijašnjim pokušajima donošenja Zakona sudjelovala u radu Radne skupine Ministarstva. Shodno tome formirana je interna radna skupina inicijative Javno Je Dobro (JJD), koja je bila kompetentna i voljna u kratkom roku analizirati prijedlog Zakona i davanjem komentara doprinijeti njegovu poboljšanju. Od imenovanja, 24. kolovoza 2022., do zadnje sjednice Radne skupine za novi ZPDLM predali smo šest pisanih mišljenja, primjedbi i prijedloga koje su sastavili članovi interne, uže radne skupine inicijative JJD. (u prilogu 1-6).

Mišljenje na prijedloge revizije pretvorbe i privatizacije te novi prijedlog pristupa problemu i načinu rješavanja - Napisala: Maja Đerek, dipl.iur. za inicijativu Javno Je Dobro 2. rujna 2022.

Mišljenje na poglavlje Upravljanje pomorskim dobrom Članak 7. Stavak 2. : - treba ga brisati, kao i sve vezane odredbe u drugim člancima, u kojima se Vlada postavlja posredno ili neposredno kao skrbnik i upravitelj (jer se radi o pomorskom dobru) - Napisala: Vladimira Mascarell dipl.ing.građ. za inicijativu Javno Je Dobro 7.rujna 2022.

Mišljenje na omogućavanje ZALOŽNOG PRAVA (stvarnog prava) preko koncesijskih ugovora na pomorskom (općem) dobru – Napisala: Vladimira Mascarell dipl.ing.građ. za inicijativu Javno Je Dobro 14. rujna 2022.

Mišljenje: MORSKE PLAŽE s posebnim naglaskom na dio 4. – Morske plaže - Napisali: Prof. dr. sc. Lidija Runko-Luttenberger & Prof. dr. sc. Axel Luttenberger za inicijativu Javno Je Dobro 14. rujna 2022.

Mišljenje o poglavljima i dijelovima prijedloga Zakona koji se odnose na gradnju, prostorno uređenje („dokumente prostornog uređenja" što nije pravni pojam), o pojmu „sanacije", rekonstrukcije i nadzora nad gradnjom - Napisala: MaE BI Dinka Pavelić, dipl.ing.arh. za inicijativu Javno Je Dobro 19. rujna 2022.

Koncesije na plažama, napomene o krivim postavkama, poslano na Radnu skupinu u tijeku rasprave na zadnjoj sjednici - Napisala: Prof. dr. sc. Lidija Runko-Luttenberger za inicijativu Javno Je Dobro 11. studenog 2022.

Pored navedenih pisanih primjedbi inicijative JJD, na sjednicama Radne skupine Ministarstva izložili smo naše stavove o još nekoliko tema, ili jednostavnije, usmene primjedbe i mišljenja prethodno interno razmotrena. Kroz suradnju s udrugama izvan inicijative JJD, napr. Udruge Glas Poduzetnika – malih poslodavaca, koji rade preko odobrenja na pomorskom dobru, kao i Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce te još nekolicine udruga koje se bave okolišnim temama, iskomunicirali smo teme i potom ih izložili na Radnoj skupini Ministarstva, kako bi i ostali članovi Radne skupine Ministarstva bili upoznati.

Obzirom da je zaštita morskog i obalnog okoliša krucijalno pitanje koje se mora implementirati u Zakon o pomorskom dobru, opravdano smo očekivali kako će udruge za zaštitu okoliša dobiti svoje mjesto unutar Radne skupine, posebno zbog stručnosti u području okolišnog prava, međutim za to područje nije bilo imenovanih stručnjaka. Stoga smo problem zaštite okoliša razmatrali na internim sastancima, a predali smo i pisane primjedbe članova udruga, znanstvene radove i stručna mišljenja.

Rad u Radnoj skupini Ministarstva bio je iznimno naporan jer smo nove verzije Nacrta prijedloga zakona dobivali samo dva-tri dana prije sastanaka, koji su održani 2. rujna, 14. rujna i zadnji 11. studenog 2022. Na sastanku od 14. rujna Ministarstvo nas je obavijestilo kako prijedlog Zakona odmah šalju na usklađenja resornim ministarstvima i DORH-u te da će na naše primjedbe, koje su povezane s drugim institucijama, odgovoriti nakon što dobiju povratnu informaciju. Nažalost, odgovore nismo dobili jer Ministarstvo, odnosno državni tajnik Bilaver, smatra kako članovima Radne skupine ne mora argumentirati odgovor ako on nije prihvaćen.

Zanemarene, odbijene, primjedbe JJD uglavnom su se odnosile na neusklađenost Prijedloga Zakona s važećim zakonima i Ustavom RH. Problem se, po našem mišljenju, morao pažljivo iskomunicirati i razmotriti na Radnoj skupini uz sudjelovanje ostalih resornih institucija, svakako prije slanja Prijedloga Zakona na e-savjetovanje. Sve navedeno je argumentirano i izloženo u pisanim primjedbama iz gornjeg popisa pod točkama 1. - 6., a odnosi se na Ustav RH, Zakon o vlasništvu, Zakon o prostornom uređenju, Zakon o građenju, Zakon o zaštiti okoliša, Zakon o upravnom postupku, itd.

Nadležnosti tijela na općem dobru, ali ni po područjima nisu ispoštovana, a po pitanju preklapanja ili nedostatka nadležnosti stvorena je zbrka unutar zakona, ali i unutar jednog članka. Pored tih neusklađenosti ili suprotno navedenim zakonima, tekst Nacrta Prijedloga Zakona nije usklađen ni s pravnom stečevinom EU-a, Zakonom o javnoj nabavi, te Zakonom o regionalnoj i lokalnoj samoupravi. Ignorirane su i EU Direktive o okolišu, a posebno je bizarno što nije poštivana čak ni Direktiva 2014/89/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 23. srpnja 2014. o uspostavi okvira za pomorsko prostorno planiranje. (Directive 2014/89/EU of the European Parliament and of the Council of 23 July 2014 establishing a framework for maritime spatial planning).

Naglasili smo više puta kako je na Prijedlogu Zakona potrebno još mnogo raditi i da ovakav, nedorađen, ne bi smio biti poslan na javno savjetovanje. Uzalud.

Nakon objave o stavljanju Prijedloga Zakona na e-savjetovanje, ogradili smo se od tog Prijedloga Zakona, pogotovo zato što je on čak i mijenjan nakon zadnje Sjednice Radne skupine Ministarstva.

Za Inicijativu Javno Je Dobro: Denis Barić, predsjednik udruge ''Otočni Sabor'' Vladimira Mascarell, dipl.ing.građ., MaE BI Dinka Pavelić, dipl.ing.arh., Prof. dr. sc. Lidija Runko-Luttenberger, Maja Đerek, dipl.iur. i Prof. dr. sc. Axel Luttenberger

Javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama s Obrascem Iskaza o procjeni učinaka propisa otvoreno je do 17. prosinca 2022. godine.

 

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Grad za Gerija 07.12.2022 16:28
  Miodrag
  Danas se Geri smijulji iza leđa Matešiću dok ovaj raspreda o sumnjivom šeiku i još sumnjivijim ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Grad za Tebe 07.12.2022 16:22
  Lova za njih
  A smeta mu što se svi petljaju u poslovanje Grada, a on bi volio da se samo njegovi ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Realist 07.12.2022 14:32
  Trla baba lan da gradonačelnica žmiri na dugove
  Buđenje HDZ-a iz kome Volariću sigurno ne odgovara. Ima sve što mu treba (vodi čak tri ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  gost 07.12.2022 10:47
  Ne talasaj
  Buđenje članstva iz kome nekima ne bi odgovaralo. Kao napr. Nediću ,Volariću, Fabijaniću..
   
 • Pomorskom dobru ne piše se dobro

  Jojo 06.12.2022 12:27
  Ruske veze
  Koliko se sjećam koncesiju je dobio Rus preko svoje firme Katina d.o.o. Ne znam kako ...
   
 • Pomorskom dobru ne piše se dobro

  Jojo 06.12.2022 12:05
  Privatizacija javnog dobra
  Pomorskom dobru na Lošinju odzvonilo je odavno zahvaljujući poltronstvu gradskih vlasti.
   
 • Napuhavanje Proračuna

  Grad za Tebe 06.12.2022 08:41
  A lova za nju
  Ne zamišlja si. Jesu.
   
 • Napuhavanje Proračuna

  NN 06.12.2022 08:12
  a ona troši li ga troši
  Valjda si zamišlja da su građani kojima plaća nije povećana već 15 godina njen bankomat. I ...
   
 • Napuhavanje Proračuna

  Beg 05.12.2022 18:17
  Avaj
  Uskočit će pobratimi iz Turske s kojom miljom . Pa nije beg cicija. Šta će nama EU kad imamo ...
   
 • Napuhavanje Proračuna

  Licemjer 05.12.2022 13:10
  ...
  Ne možeš povećanje troškova uslijed inflacije i nestašice zbog rata u Ukrajini pokrivat iz ...
   
 • Napuhavanje Proračuna

  .... 05.12.2022 12:14
  ...
  Okrećemo se EU-u kao izvoru novca, reče gradonačelnica. A onda digne poreze i druge namete ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Jojo 04.12.2022 08:59
  Kapelijev terenski rad
  Kad im se ne da u Sabor, zastupnici pišu “terenski rad”, piše portal N1 ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Doktori i doktorice 03.12.2022 20:26
  Grad za tebe
  Ima tih hdz- ovih doktora i doktorica koliko god im treba. Nije ni skupo, treba samo obraz ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Z 03.12.2022 10:11
  Tko se okoristio pretrčavanjem
  Gari nije bio među osnivačima. Kad je grmilo bio je u HNS-u. Ali od pridošlica kad je prošla ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  .... 02.12.2022 20:33
  ....
  Gricko, Miško i Sivko
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  garda 02.12.2022 16:40
  Lago di
  Kako ne, pa Geri je bio na Lago di Garda i to više puta, nakon što je pretrčao iz Zvezdinog ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  gost 02.12.2022 13:20
  .....
  Napisao sam stara garda osnivača HDZ-a. Garda tj ZNG je osnovana kasnije oko mjesec dana ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Stara garda 02.12.2022 11:08
  ...
  Stara garda ,a većina ih nije bila ni u gardi kad je grmilo.
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Nosač kofera 02.12.2022 11:07
  Doktor klaun
  Taj klaun je trebao nositi kofere kako mu je i preporučio šef u Jadranci, a ne gurati nos ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  gost 02.12.2022 10:24
  Kad je prošla opasnost ....
  Dali će buđenju iz kome pomoći stara garda osnivača Prkačin, Kikić, Levinger i drugi. I991.
   
 • Cipelarenje oporbe

  Jel ga neko tražio 01.12.2022 13:54
  Nije, ali hoće
  Baš na toj zadnjoj objavi je njen kompanjon koji mlati lovu na kruzeru, a u ljubljenoj ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Bijar 01.12.2022 12:56
  Pasivni agresivci
  Ana je prošlim mandatom neispunjenih obećanja i proteklim dijelom ovoga, tekućeg napravila ...
   
 • Cipelarenje oporbe

  asdf 01.12.2022 12:22
  Je li HDZ ML odumro?
  Izgleda da je njena nesposobnost zabrinula neumrežene hadezejce za budućnost stranke.
   
 • Cipelarenje oporbe

  OMG 01.12.2022 12:19
  ......
  Voditelj na lokalnom radiju koji sam sebi tepa da je novinar. Na jednom mjestu kaže "čitao ...
   
 • Cipelarenje oporbe

  gost 01.12.2022 10:02
  Svi sveci zaštitnici
  Nastupi na radiju Jadranka postaju redovita dopuna njenih propagandnih statusa na Fejsu.
   
 • Cipelarenje oporbe

  Kim 30.11.2022 17:25
  demokracija kao u Sjevernoj Koreji
  Ta žena stvarno nema pametnijeg posla, vrhunski domet joj je posjet lokalnom radiju i ...
   
 • Cipelarenje oporbe

  OMG 30.11.2022 15:11
  Cenzura
  Odmah nakon objave pao je komentar da je puno obećala a malo napravila. Sada ga više nema :P ...
   
 • Cipelarenje oporbe

  gost 30.11.2022 14:56
  Advent aktualniji od veze s Putinovim oligarsima
  Eno se opet slikala. Na fejsu je objavila Upravo na Radio Lošinj - Radio Jadranka govorimo ...
   
 • Napuhavanje Proračuna

  Jel ga neko tražio 29.11.2022 21:47
  Nije, ali hoće uskoro
  Taman za njenog kompanjona kad se iskrca d kruzera ukrca lovu od poticaja, Da ne mora ...
   
 • Napuhavanje Proračuna

  gost 29.11.2022 10:22
  Kupovanje potpore dijeljenjem potpore?
  Na fejsu je oglašeno "Grad Mali Lošinj objavio je javni poziv za podnošenje zahtjeva za ...