Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Mit o otoku vitalnosti

Korisnička ocjena:  / 7
LošeNajbolje 

vitalnostRazmotrimo pojam vitalnosti i stavimo njegovo značenje u kontekst s porukom koja treba prodati Lošinj kao turističku destinaciju pod nazivom "Otok vitalnosti", potom raspravimo uvjete koje takva destinacija treba pružiti, te što Lošinj zaista pruža turistima i svojim žiteljima  

Kakva je Mali Lošinj destinacija? Propagandna poruka predstavlja ga kao otok vitalnosti.

Što bi to bila vitalnost? Vitalne osobe su živahne, pune energije i poleta, rijetko baš izmoždene od umora. Vitalnost se odnosi na mentalno i na tjelesno funkcioniranje. Sama riječ vodi podrijetlo od latinske riječi vita i znači život. Premda vitalnost jest povezana s energijom, ne bi ju s njom trebalo poistovjećivati. Naime, netko može biti naenergiziran, pun energije,  zbog ljutnje ili napetosti, a onda to nije ono o čemu ovdje pričamo. Također, i neki oblici aktivacije mogu biti uzrokovani konfliktom ili pak stimulansima, pa opet nema vitalnosti. Vitalnost, dakle, označava posebno pozitivno emocionalno stanje koje nas potiče na akciju. "Smirena energija", najbliži je konceptu vitalnosti: čovjek ima energije, živahan je, pritom smiren i aktivno usmjeren.

Kad smo raščlanili pojam vitalnosti i stavimo ga u kontekst s porukom koja treba prodati Lošinj kao turističku destinaciju, pogledajmo koje uvjete ta destinacija treba pružiti, kako bi nas održala smirenima i istovremeno punima energije. Znamo li koji su znanstveno utvrđeni faktori koji utječu na vitalnost i s tim pojmom tijesno povezano zdravlje i dugovječnost (stabilan brak, nepušenje, razumna konzumacija alkohola, redovito tjelesno vježbanje, održavanje normalne tjelesne težine, stalno učenje, autonomija), definiranje nužnih sadržaja otoka vitalnosti je lako.

Općenitosti tipa čist zrak i voda, zdrava prirodno uzgojena hrana bez pesticida, hormona, i antibiotika se podrazumijevaju. Slijedi životna okolina koja osigurava pravilnu izmjenu odmora i rada, te različite poželjne i za održavanje vitalnosti nužne tjelesne aktivnosti. Dodatak su kulturne i zabavne aktivnosti, raznovrsne i sa naglaskom na mogućnost izbora.

Prije no što pobrojimo lošinjski potencijal za ostvarenje vitalnosti, složimo se još da ovaj slogan nužno mora pokrivati uvjete kako za turiste, tako i za stanovništvo. U protivnom, bio bi to promašen slogan i previše očigledna laž.

Stabilan brak kao faktor dugovječnosti izuzet ćemo iz ove brzinske analize, zbog izuzetne složenosti pojave i male ingerencije gradskih tijela i utjecaja gradskih politika na njegovu stabilnost, te pretpostavljajući da na njegovoj stabilnosti uspješno rade vjerske zajednice, kojima je, uz državu, i Grad Mali Lošinj dodijelio 200.000 kuna poticaja.

Razumna je pretpostavka da zrak i voda zadovoljavaju potrebne uvjete, a čini se da je to potkrijepljeno istraživanjima i mjerenjima kojima se je ne tako davno dičila Turistička zajednica. Odlično, dobar temelj. Tomu valja pribrojiti čistoću mora, koja naše more svrstava još uvijek u jedno od onih pri vrhu. Istina, lokalna je vlast odbila proglasiti rezervat prirode, ribe je očigledno sve manje pa i UN popisu mora gdje postoji realna opasnost od izlova ribe pribraja i Jadransko, ali te činjenice ne ugrožavaju vitalnost današnjih turista i stanovništva, nego nekih budućih, pa neka to onda oni odrade sami. Dakle, još uvijek sve plusevi za otok vitalnosti.

Hrana je već malo problematičnije područje. Lidl, Jadranka i Ultragros te Konzum ne podupiru baš imidž vitalnosti hranom koja je konfekcionirana, pakirana, celofanirana, opisana brojnim E oznakama dodataka hrani, često bez boje, okusa i mirisa, ponekad sasušena i sparušena, redovito oskudno opisanog porijekla. Lokalni ugostitelji pokušavaju stvoriti dojam prirodne i domaće prehrane, pa ovoj konfekcijskoj ponudi dodaju ponekad malo mirisnih dodataka reklamiranih iz Miomirisnog vrta smještenog između dvije ceste, a ribu prodaju kao pravo blago (što anticipira njezinu ekskluzivnost i rijetkost).  Na cijelom otoku nema niti jedne fine trgovinice delikatesnim, domaćim i deklarirano zdravim proizvodima  što je svjetski hit i nužan dodatak imenici vitalnost, a u gradskom proračunu niti politikama nikakva mjera ili poticaj zamisli o proizvodnji i prodaji lokalno proizvedene zdrave hrane. Recimo da je na području prehrane turistička populacija u laganoj prednosti pred domicilnom, jer veliku količinu hrane donose sa sobom, a oni koji imaju novca uživaju ogromnu psihološku prednost stečenu uvjerenjem da u restoranima konzumiraju domaću, zdravu, prirodno proizvedenu mediteransku kuhinju. 

Održavanje težine i tjelesne aktivnosti kao fakori vitalnosti uzajamno su povezani, što nas dovodi do mogućnosti bavljenja sportom i rekreacijom. Za programsku aktivnost udruga u sportu Grad Mali Lošinj odvojio je tekuće godine 919.000 kuna. Ovdje je lokalno stanovništvo u prednosti, jer nije poznato da ijedna sportska udruga nudi ikakve aktivnosti za turiste i njihovu djecu u ljetnim mjesecima. Iznos od 442.000 kuna za upravljanje sportskim objektima odnosi se pretežno na sportsku dvoranu Bočac, rezerviranu za škole i lokalne udruge, dok samo 152.000 za održavanje dječjih i sportskih igrališta. Malo para znači i malo muzike, pa je teško povjerovati da bi turisti imali volje doći na igrališta na kojima se razbija staklo, urinira i defecira, zaključani su zahodi i nema tekuće vode ni koševa za smeće, a sve se to ne čisti (vidi igralište Bočac). Za rekreativne aktivnosti, znači populaciju srednje i starije dobi postoje samo rijetki i nedovoljno kapacitirani komercijalni sadržaji, a vanjske površine otoka vitalnosti oskudne su resursima za stjecanje vitalnosti. Nema biciklističkih staza niti staza za trčanje, pa turisti i stareća populacija koja nastoji odolijevati zubu vremena iskušavaju svoje zglobove na neravno betoniranim tvrdim šetnicama uz more.

Nepušenje i razumna konzumacija alkohola možda jesu faktor vitalnosti, ali su crvena krpa lokalnim ugostiteljima, koji svoju zaradu baziraju na ovim slabostima. Prodaja alkohola i duhana maloljetnicima cvate, bez ikakve reakcije inspekcija, policije ili tijela dekorativno osnovanih za sprječavanje kriminaliteta, što Hrvatsku svrstava iznad europskog prosjeka po konzumaciji alohola i pušenja (Mladi u Hrvatskoj su po pušenju cigareta i konzumiranju alkohola iznad europskog prosjeka, pokazalo je to Europsko istraživanje o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima među učenicima - ESPAD provedeno tijekom 2011. godine u 36 europskih zemalja, a predstavljeno jučer u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo). Mada su na otoku vlasnici kafića svete krave, jer postoji ničim utemeljeni mit da su oni temelj turističke ponude, praksa ova vjerovanja demantira, pa i površan pregled gostiju po kafićima i slično kategoriziranim ugostiteljskim objektima pokazuje da je pretežita klijentela lokalna maloljetnička adolescentska populacija. Oni turisti kojima se fućka za vitalnost ili je zamjenjuju za energiju stečenu konzumacijom alkoholnih pića, cugaju uglavnom na jedrilicama, na rivi i ostalim javnim površinama, gdje se glasno dernjaju i pružaju model zabave lokalnim maloljetnicima.

Stalno učenje kao faktor vitalnosti nije turistički orijentirana niti isplativa aktivnost, pa nije zanimljiva ni kao ponuda turistima ni lokalnom stanovništvu. Stalno učenje nema zastupljenih proračunskih stavki, pa osim redovite podrške školama i 50.000 za prekvalifikaciju nezaposlenih osoba stalno učenje nije prepoznato kao turistički potencijal i nema nikakvih tečajeva za turiste kojima bi ih se upoznalo sa sadnjom i njegom lokalnog bilja, izradom grnčarije, lokalnim plesovima, izradom suhozida, kuhanjem lokalnih specijaliteta i sličnim sadržajima koje čine potencijal promišljenijih turističkih destinacija. Zato lošinjski turisti kidaju biljke na javnim površinama i privatnim vrtovima, preskaču i ruše suhozide, jedu špagete i pizze, a otočane smatraju divljacima sa početka civilizacije.

Pravilna izmjena odmora i rada neiscrpan su izvor konflikata u lokalnoj zajednici, o njima je napisano stotine stranica i komentara, a brana njihovom razumijevanju, prihvaćanju i realizaciji su interesi lokalnog poduzetništva u sprezi sa lokalnom politikom i najprimitivnije i najneznalačkije poimanje zabave i turizma. Usprkos dokazanoj vezi s gubitkom vitalnosti, otočani i turisti izloženi su neprekidnoj i neselektivnoj buci, od koje nema bijega, nema se kamo skloniti, i nema mogućnosti izbora oblika, vremena i intenziteta zabave. Mada je Grad za projekte u turizmu u proračunu odvojio 449.730 kuna, od toga lijep zalogajčić projektu održivog turizma, nije im u projekt kapnula ideja da je zaštita od buke EU priritet okoliša, da je izrazito važna za turističku djelatnost koja se bazira na pojmu godišnji odmor i da je minimum osiguranja kvalitete života građana, u razini sa zrakom i vodom.

pranjeUmjesto donošenja prostornih planova koji reguliraju zone zabave, umjesto provođenja postojećih propisa o zaštiti od buke, gradonačelnik osobno potpisuje dozvole za noćni rad ugostiteljima koji cjelogodišnje toče alkohol lošinjskoj djeci, smatrajući se pritom stručnjakom za turizam. Zbog ovog problema trpe otočani, iz privatnog smještaja bježe zaprepašteni gosti, a grad se iz zone cjelogodišnjeg stanovanja i mjesta za život pretvara u ljetno naselje koje bljesne bukom, vatrometom, pijanim i glasnim kolonama golobradih dječačića po ulicama i prizorima osobnog života jahtaša za koje je luka pretvorena u marinu.

Sačuvaj nas Bože ovako shvaćenog turizma prilikom utroška proračunskih 200.000 predviđenih za razvoj zimskog turizma, pri čemu bi se moglo dogoditi da kakofonija zvukova iz na fasade postavljenih zvučnika i Bibijevo muziciranje po kantunima nastavi i zimi!

Što ima Lošinj, dakle, zbog čega bi se mogao i smio nazivati otokom vitalnosti? Zrak, vodu, more i propagandu. Baš kao i mnogi priobalni gradići. Je li to dovoljno?

pranje1Možda otok vitalnosti ima ipak ima drugačije značenje. Mada se sve ovdje može, može se prati kosu ispred zgrade lokalne samouprave, može se ući  ući u trgovinu u gaćama, može se cijelu noć bančiti na rivi i glasno pjevati, svađati se, pišati i povraćati po ulicama,  može se puštati muziku gdje i koliko glasno hoće, može se i okušati u muziciranju, može se kafiće pretvoriti u noćne barove na otvorenom, vi ste dovoljno vitalni da to preživite. Smirena energija vaše vitalnosti omogućit će vam da preživite i ovakav turizam i ovakvu vlast i ovakvu razvojnu politiku i održivi turizam.

 

Komentari: 

01 # Održivi 2012-06-07 10:08
Mene zanima je li netko uopće vidio taj projekt održivog turizma ili se o njemu zna samo iz prepričavanja za radio i Novi list. A zanima me i koliko smo mi platili za njegovu izradu. Kažem *mi* a ne *Grad* jer Grad nema svoga novca nego samo koliko uzme od nas ili nas zaduži.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # Pranje jajaDomaća 2012-06-07 12:26
Ova fotografija je super, ja sam prolazila kada je muškarac nedaleko mjesta o kojem se govori u tekstu šamponirao(teme ljito)svoja jaja i ostalo u sred dana. nisam snimila jer mi je bilo neugodno. Onaj tko je dovolio marinu u gradskoj luci je neprijatelj ovog grada, njegovih ljudi i općenito turizma. Pozivam vas da napravimo izložbu fotografija s naših ulica, odnosno jedrilica pa da pokažemo kako smo vitalni i ljubazni domaćini.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Nered i naradDragica 2012-06-07 12:31
Predlažem da pobrojite zapuštene vrtove, devastirane komadiće zemlje, zasaðenog voća, povrća u ovom gradu vitalnosti. Kolko grad vodi računa o svom zemljištu i prostoru, može li kazniti ili naplatiti ljudima koji drže okućnice zaraslim, prljavim, zapuštenim?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Luc 2012-06-07 12:51
Dragice, kolko grad vodi računa o svom zemljištu i prostoru vidi se po tome što dopušta da privatnik zauzme dvorište bivše Kapetanije koje pripada gradu i da ga koristi bez plaćanja. I još dopušta da tamo ima pečenjaru koja dimi i smrdi, a kad je srušio ogradu grad je izjavio da to nije javni interes.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # .....Vitalni penzioner 2012-06-08 12:19
Problem ovoga grada a tako i turizma je taj što sve to vode nesposobni ljudi koji nisu vidjeli svijeta dalje od Sajma turizma u Munchenu ili Milanu.I onda tu svoju nesposobnost pokušavaju opravdati sa raznopraznim menagerima koje dovode da vode turizam.U životu nisam čuo gluplji slogan:"Otok vitalnosti",što bi u prevodu značili da je Ibiza ili Palma se Malorca ili Maldivi da su otoci ne kojima nema vitalnosti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # i singuzonja 2012-06-08 15:50
Zo što grad izgleda kako izgleda zaslužan je Gari i njegova ekipa,za to što netko može koristiti gradsi prostor na crno zaslužni su Gari i njegovi inspektori,za to što nam je turizam ovakav zaslužan je Gari idirektorica turističke zajednice koju je on postavio,ustvar i to je jedan nesposoban čovjek za bilo što osim za zaduživanja,ras prodaju,razne prenamjene ,namještanja,za pošljavanje dupelizaca te punjenje svog ðepa.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Marina usred gradaJahtaš 2012-06-08 18:16
Izvješće o stanju okoliša u Republici Hrvatskoj priznaje da je značajan porast nautičkog turizma - broja noćenja u lukama nautičkog turizma od čak osam posto, rast broja luka i marina za 15 posto te broj vezova za čak 22 posto - uz neosporne pozitivne učinke, donio i osjetno povećanje opterećenja morskog okoliša i obalnog područja. Najčešće je riječ o nezbrinjavanju otpada i otpadnih voda s plovila te utjecaju kemikalija na morski ekosistem, kao što su, primjerice, štetni premazi za sprečavanje obrašćivanja brodova, ulja i dr., ali i o zauzimanju prirodno oblikovanog prostora i prirodnih dobara.

More i sunce su osnovni motiv dolaska u Hrvatsku za više od 90 posto gostiju, pokazuju rezultati istraživanja Instituta za turizam. Padne li ozbiljno kakvoća mora, Hrvatska će izgubiti glavni turistički resurs, ali i važne životne uvjete svojih graðana, što bi bila prevelika cijena za kakvo god razvojno postignuće. Meðutim, za sada ništa ozbiljno ne govori da će Hrvatska voditi politiku održivog nautičkog turizma, a obilje je naznaka da se na njihovu izgradnju gleda logikom isključivo trenutnog ekonomskog interesa.
...
Meðutim, dio vlasti ne smatra odgovornim niti odgovoriti na naša pitanja o kontekstu razvoja nautičkog turizma (pa čak ni notornom kulturnom gestom potvrditi zaprimanje pitanja), što razumijemo kao svojevrsni signal za budućnost planiranja marina. Ministarstvo turizma je vratilo pitanja uz odgovor da nisu nadležni - čak ni na dio u kojem tražimo njihov stav prema sudbini turističkog resursa broj jedan u Hrvatskoj - te nas uputilo na Ministarstvo prometa, pomorstva i infrastrukture. Ono, pak, do predaje ovoga teksta nije odgovorilo ništa. Jedan lokalni dužnosnik iz Slanog, gdje se uskoro treba početi graditi marina, oportuno je odgovorio da je bolje napraviti marinu i naplaćivati pritiske na okoliš koji ionako već postoje.
...
Doajen nautičkog turizma u Hrvatskoj prof. dr. Vlatko Jadrešić upozorava da razvoj marina ne smije biti izgradnja "parkirališta" koja će umanjiti vrijednost resursa, nego da se one moraju višestruko uklopiti u prostor, oplemeniti ga i biti u službi stanovništva. "Previše se govori o rastu, a premalo o razvoju", kritički će Jadrešić. Znanstvenici i predstavnici udruga često se javno žale da se ukazivanje na te probleme iz nekih krugova stigmatizira kao antiinvesticijs ka hajka, iako se radi o zaštiti općeg interesa. Ako i ovdje pobijede goli argumenti za ulaganja, nastavit će se uništavanje mora kao najveće turističke vrijednosti, na što nas upozorava nesreća stanovnika mora epohalnih razmjera.
Link Text (h-alter.org/.../...)

U ovom članku govori se o marinama. A što tek reći da lošinjska luka službeno i nije marina, ali u stvarnost je marina u samom središtu grada meðu stambenim i poslovnim prostorima ispred zgrade suda i gradske uprave, znači mjesto gdje jahtaši šamponiraju jaja a na rivi izvode jutarnje vježbe ?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Marina u graduSP 2012-06-08 23:06
@jahtaš,
vidi se iz tvog izlaganja da si na proračunu,
drugi misle i rade da bi ti imao plačicu,regres,božičnicu
ljenčina nesposobna
koja još i pametuje u
ultrakrizna vremena
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # baš svašta 2012-06-09 10:19
Pa nije Jahtaš izmislio podatke o zagaðenju mora zbog marina, a mi zaista imamo marinu u centru grada, budalo!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # ...lipa 2012-06-09 11:46
Na Velopinu bi trebala biti marina a ne u gradu,mogao bi to biti jedan oblik javno-privatnog partnerstva,Gra d(Gari) da teren,investira Arsen,radove izvodi Radnik,a direktor nove marine bude Šepuka,radnici na privezu Kuki i Šego(Kuki na crno),kada več nisu htjeli dati drugom investitoru. :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Eho 2012-06-09 13:01
Reakcija SP je tipična. Kada netko potakne promišljanje dugoročno važne teme, na njega se poteže uvijek isto oružje: kriza je i sada nije vrijeme i još osobni napad tipa vidi se da si na proračunu (kao da ljudi koji su na proračunu ništa ne rade, a drugi se za njih znoje).
Moguć odgovor SP je: vidi se da si poduzetnik koji ne prijavljuje prihod, lažni domoljub i lažni radnik. Vidi se da živiš od nekontrolirane eksploatacije i zagaðivanja mora i da te svaka pomisao na to da se na to područje uvede reda tjera da iskočiš iz kože.

Tekst koji je jahtaš djelomično prenio je kvalitetan, argumentiran i vrlo zabrinjavajući. Za one koji ovdje žive, imaju djecu i planiraju budućnost vrlo aktualan. Za one koji vode poslovnu politiku po načelu ZGRABI I BJEŽI dakako iritantan.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # upravopušmipuli 2012-06-09 16:15
Spominjanje investicija kao nepotrebne nije dobro. Svaka investicija u infrastrukturu kao što je to slučaj u Lošinju je poželjna. Problem je u načinu financiranja te konačnoj cijeni koju plaćaju graðani. Milijuni utrošeni u muzej,rivu i sanaciju odlagališta vrlo su lako i jednostavno mogli biti financirani iz predpristupnih fondova EU. Ovakvo razbacivanje daje na razmišljanje svakome. Možda sredstva iz EU nevaljaju jer se nemogu trošiti nenamjenski i bez ikakve kontrole, što cijene izvoðenja a što dodatnih radova (prenapuhanih). A možda u cijeloj Gradskoj upravi nema dva sposobna koji bi projekt sastavili i predstavili iako takav ured postoji. I na kraju balade nema se ni za papir u Gradskoj upravi pa ajmo prodavati Čikat. Sposobnost stvaranja vrlih nam voða nama kraja.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # MarinaSP 2012-06-10 00:43
@jahtaš ,@eho @baš svašta
A što tek reći da lošinjska luka službeno i nije marina, ali u stvarnost je marina u samom središtu grada meðu stambenim i poslovnim prostorima ispred zgrade suda i gradske uprave ...

Jeste li se Vi makli dalje od Trsta ?
uz bilo čiju obalu mislim ..
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # marinainicijativa 2012-06-12 01:59
je je ,ja sam bio po cijeloj azurnoj obali,costarici ,miami-florida i još posvugdje i zamislite budala svi oni trpaju brodove,jahte i jedrilice u sam centar grada mjesta,lučice a ne kuže da im navigatori peru jaja i da brodi ispuštaju toksine a jadan narod to gleda bespomoćno,tobo že vizura,----baš su glupi!!
ja sam za to da uopće ne dozvolimo pristup brodova u lošinjsku luku i izbacimo i pumpe i škver i sve marine i ine servise i okrenemo se na EKO-to je danas hit---EKO ,educirani smo i elokventni 100% a vrijedniji od mrava ne kužim čemu turizam,to neka rade Makarani,Brelan i...itd,oni nemaju bogom dane vale i otočiće,prekras ni akvatorij kao lošinj,neka tamo turisti šporkivaju a ne naše ljepote ,mi bismo se stvarno trebali okrenuti biljkama,životi njicama,tarantu lama i EKO
lijepo nam se radi riva koja će dogodine biti gotova i divota ih je gledati kako lijepo grade krasnu rivu ali me jeza ulovi kad vidim kako taj predivan graðevinski zahvat remeti smrad odojaka i janjetine koja dopire iz smjera gostionice Kate,stvarno nemaju osjećaja!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # farcajg 2012-06-12 11:48
Inicijativa, ti si jedan od onih koji su za politiku ZGRABI I BJEŽI kako je to ovdje netko napisao. Ili politiku "poslije nas potop". A pri tom podupireš bezakonje, korupciju i pogodovanje pojedincima jer gostionica Kate ima protivpropisnu pečenjaru na otvorenom i to na tuðoj površini za koju ne plaća. Tako da iz tog smjera ne dopire samo smrad odojaka i janjetine nego i kriminala.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # marinainicijativa 2012-06-12 17:09
ne ne,krivo si me shvatio,slažem se da je to apsolutni kriminal i apokalipsa i protivpropisno, sve je kriva gostionica Kate i bode me u oči takav nemar a još više nakaradni jahtaši i njihova plovila usred grada i gradske skupštine uprave vjeća ,zbora ,i poštenih graðana,općenit o sve ugostiteljske radnje i konobari i kuhari i barmeni....pa di to ima ??di to ima??di to ima da neko u gostionici peče janjce ribe čevape i smrdi i di se to u lukama vezuju brodovi??
to je baš ZGRABI I BJEŽI,lošinj sa stoljetnom tradicijom turizma mora se okrenuti novim proizvodima poput prodavanja pameti,npr:razn e graðanske udruge preko kojih se traže razna prava tj. novac,razne inicijative,aso cijative,legala tive,udruga ova udruga ona ,zeleni svijet,plavo more,čisti zrak,bistra voda.....miliju n naziva,milijun zanimanja,milij un radnih mjesta ,to je budućnost

tada će u lošinj dolaziti ljudi u autobusima na kojima neće pisati onako odvratno TOURS nego neki drugi naziv povezan s zdravljem i neće im biti potrebna kava ili ručak nego će plaćati seminare o mudrosti i održivom razvoju o simbiozi izmeðu čovjeka i ostalih organizama te psiho analizu utjecaja muzike na ptičji ili vodeni svijet..
s ovim projektom treba krenuti tamo negdje u 11 mjesecu taman kad bude gotova riva i kad ljudi idu na godišnji odmor a gostionicu Kate podhitno u zatvor zbog kriminala jer ako se pročuje..... TKO ĆE DOĆI??
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # tradicija 2012-06-12 18:51
Inicijativa, sredi se malo. Da bi se u gostionici pekli janjci, ribe i čevapi treba ispuniti minimalne uvjete, pa ako ih ne ispunjavaš inspekcije ti naplate kaznu i zatvore objekt. Ali ako imaš kumove za inspektore i pročelnike u gradskoj upravi onda možeš pečenjaru staviti bez minimalnih uvjeta i na gradsku površinu bez da plaćaš, a kumovi će te ostaviti na miru i još sudjelovati na tvojim terevenkama. Pa ako takvo bezakonje podržavaš u ime stoljetne tradicije turizma na Lošinju o turizmu ti nemaš pojma. A luke zaista služe za privez brodova, ali ne služe kao marine pa centar grada ne treba biti dnevna soba jahtaša, niti treba biti terasa noćnih klubova s glazbom i kričanjem pijane rulje po svu noć. To nije stoljetna tradicija Lošinja.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # MarinaSP 2012-06-12 18:57
@inicijativa
ahahaa
nemoj tako, ovi bi te mogli i ozbiljno shvatiti,pa tražiti da se i automobili maknu sa parkinga ,što imaju automobili tražiti na parkingu i brodovi u luci ?
Možda da se zabrani i hodanje pred zgradom Suda i Grada ,osim onima koji dobiju poziv poštom da se jave ??
A Kate ?
Ne laje pas radi sela .
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # selo 2012-06-12 19:35
Naravno da ne laje pas radi sela. Tako ni vi koji ismijavajte pravila, propise i red ne lajete radi sela nego radi sebe, tj. da ih možete slobodno kršiti. Nije vas briga za selo nego za vlastiti džep pa makar selo krepalo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
2 0 # Kate 2012-06-12 19:49
Neznam zašto se toliko često,skoro nema teme gdje se ne spominje gostionica Kate,odnosno bespravno zauzimanje gradskog prostora.Ja mislim da je gostionica Kate jedna super gostionica sa super ponudom i super personalom.Tamo često dolazim i uvijek sam pristojno poslužen i tamo je predivno sijediti i odmarati se te "puniti akumulatore"za nove poslove.Siguran sam da vlasnik gostionice i terase koju koristi nema duga prema državi ili lokalnoj samoupravi i ja mislim da nam takvi lokali trebaju,te moramo poštivati tu vrstu poreznih obveznika.Uosta lom vlasnik je Hrvat i katolik.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # MarinaSP 2012-06-12 19:50
Neće selo krepat radi roštilja u Kati,
ali bi moglo itekako krepat ako se turisti potjeraju sa otoka ,
a tada ni za ove parazite iz kojekakvih udruga nebi bilo para ,
samo kako to njima objasniti ?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # .. 2012-06-12 20:08
A bi li turiste potjeralo s otoka pa bi selo propalo kad bi za vlasnika Kate vrjedili zakoni koji važe za druge ugostitelje i kad bi i on plaćao za gradsku površinu ka i svi drugi?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
2 0 # ....Kate 2012-06-12 20:35
Ja ne razumijem šta ima tu loše što se u Kate vrti prasence,ili peče roštilj.Pa to su mirisi koji će privući turiste iz naudaljenijih djelova svijeta.To su mirisi koji privlače bolje od mirisa Dior ili Dolce BaganaO kakvom tjeranju turista pričate.Nema ništa ljepšega u svijetu kada iseš kao turist i osjetiš miris prasetine ili roštilja a ti si gladan.Svaka čast vlasniku restorana koji nas obdaruju tim afrodizijskim mirisima kojima nebi mogao odoliti niti Sveti otac Papa.I zato trebamo čuvati takve kulturne spomenike.Bravo Kate.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ....Kate 2012-06-12 20:39
...a što se tiče Gradske površine,niti vijećnici Grada ne plaćaju gradsku površinu kada sjede na stolicama za vrije sjednice Gradskog vijeća koje su na gradskoj površini i mlate praznu slamu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...mitoprimac 2012-06-12 21:56
Direktorica TZ skupa sa njenim šefom Garijem,zbog kojeg i je direktorica, godinama govore na sva usta o produženju turističke sezone,a ono 6.mjesec,turist i hodaju po raskopanom trgu,obilaze rupe od šahti i uživaju u mirisima kanalizacije,ne maju gdje parkirati jer je parking zatrpan graðevinskim otpadom punog fekalija.Možda je ta sitnica važnija od mirisa pečenog odojka
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # šeta 2012-06-12 22:08
@mitoprimac
Kad ti ne smeta da se gradska imovina samo tako okupira izgubiš prava prigovarati i zbog drugih stvari.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # marinainicijativa 2012-06-13 00:55
tako je--upravo tako ---sve su to sitnice i male stvari i treba se fokusirati na gostionicu Kate i njene uzurpatorske vlasnike kriminalce koji pod krinkom obrtnika (koji su se itekako oznojili i naplaćali obaveza i poreza,prireza i podigli i školovali 3 djece i zaposlili ljudi i ljudi i bili velikodušni i srdačni prema svim i svakome cijeli život )---njih treba oblatiti,ocrnit i i zgnječiti i to ne samo putem ove sranjske stranice pune debila i parazita koji nikad nisu podigli teže od čaše i pinjura nego i pravnim putem jer di to ima da onaj koji radi ima,ili da onaj koji proizvodi ima--bezveze,sv i oni trebaju biti siromašni jadni i bijedni jer u protivnom mogli bi si kupiti kompjuter i ovdje se obraniti od komprimitiranja i dapače postaviti pokoja neugodna pitanja i teze

raskopana riva,zatvoren promet i ugašen život napokon će nam svima otvoriti oči i vidjeti će se da marina u gradu zapravo i ne treba jer vizura grada je sada ljepša nego ikad prije,nigdje nikoga, lijepo tišina i ptičice se čuju još samo da ugasimo te pečenjare i osjetili bismo i kadulju i rutu iz vrta a maslački bi razigrano lepršali nošeni povjetarcem ljetnog maestrala po predivnoj lošinjskoj vali poznatoj po bogatim ulovima brancina orada i palamida nerjetko opisanim u Pesca&Mare časopisom koji se kosi sa načelima udruge Plavi Svijet ali ljubi se s udrugom Idem i Ja i sve je to u redu jer glavno da se nitko ne ljubi sa turizmom i turistom koji jedini ali baš jedini donosi svoj prljavi novac na otok i njime eksploatira vrijednosti i baštinu te za budućnost to sigurno nije dobro-nikako dobro-BOLJE GLAD NEGO RAD tj za bolje sutra i budućnost

mislim da bi u lošinju dobro došla još jedna udruga poput one Brigade Rose u Italiji
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # MarinaSP 2012-06-13 02:22
@inicijativa
..tako nekako nažalost ..

obrtnik nekako uspije zaraditi Euro,
citiram Inicijativu "jer je velikodušan i srdačan prema svima i svakom cjeli život .."
i neuspije se ni okrenuti več se pojavi njih 10 s kojima mora podijeliti taj Euro,
s time da njemu ostane najmanji dio ..
i onda još mora čitati ovakva sr.... koja pišu debili koji ni sebi ni drugima Euro nikad zaradili nisu
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # ......Kate 2012-06-13 10:16
Živila presetina i pečenjara Kate.Onome kumu smeta neka se odseli tako odklen je doša.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # MJ 2012-06-13 11:26
Inicijativa, ti kažeš da se tu nekog ocrnilo, oblatilo i zgnječilo. Ostavimo se pjesničkih prikaza velikodušnosti i srdačnosti dotičnih, plaćanja poreza i prireza, podizanja djece i da su Hrvati i Katolici odgovori ti na sljedeća pitanja:
Da li dotični imaju ugovor sa Gradom za korištenje gradske površine?
Da li dotični plaćaju za tu površinu?
Da li ispunjavaju minimalne uvjete za pečenjaru na tuðoj terasi?
Sve drugo je trla baba lan da se nešto zabašuri i zataška i da se promijeni tema. Kad bi neko postavio roštilj na Rivu ne bi stigao ni zapaliti vatru već bi se na njega obrušili svi mogući inspektori i policija. A dotični kojeg se kao ocrnjuje je tamo sa svojom pečenjarom već 15 godina i nikom ništa.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Guest 2012-06-13 17:41
Svi drugi koji plaćaju za terase i poslovne prostore su budale ako to uopće nije potrebno. Samohrane majke se tjera iz gradskih prostora a nekome se daje besplatno .Kao da je vlasništvo svih graðana lošinja nečija privatna prčija.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ....Kate 2012-06-13 18:35
MJ ja znam da Kate ima sve potrebne dozvole,jer inače nebi mogao raditi.Imaju ugovor s gradom,i ispunjavaju sve uvjete propisane zakonom.Zar mislite vi da bi gospoða Marković i gospoða Brandić izdale rješenje o minimalnim uvjetima za tu djelatnost a da nisu ispunjeni svi uvjeti koji su propisani zakonom?Zar mislite vi da bi gospodin inspektor dozvolio da se ta djelatnost obavlja na uzurpiranom prostoru vlasništva grada?
Ljudi u Kate rade pošteno pošteno plaćaju porez,gosti su zadovoljni i cijenom i kvalitetom,i daj Bože više ovakvih lokala koje turisti vole i cijene.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ....Kate 2012-06-13 18:38
Uostalom oni su katolici i Hrvati.I pustimo Hrvatskog čovjeka da radi stvara plaća porez i pomaže napretku Lijepe naše.Svi koji ste protiv,vi ste protiv Htvatske.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # ; 2012-06-13 19:43
A ja mislim da se Kate zafrkava i da kao i cijeli grad znade da nema nikakvog ugovora jer tako su iz gradske uprave izvjestili preko radija. A kad nema ugovora za terasu ne može se izdati ni rješenje o ispunjavanju zakonskih uvjeta. A da se zafrkava znam po tome što piše "oni su katolici i Hrvati.I pustimo Hrvatskog čovjeka da radi stvara plaća porez i pomaže napretku Lijepe naše" jer ta ekipa je dužna kao Grčka. I još kaže "Zar mislite vi da bi gospodin inspektor dozvolio da se ta djelatnost obavlja na uzurpiranom prostoru vlasništva grada?", a svi znaju da je baš takva situacija :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Crikvenički gradski oci protiv turizma?Dvorska luda 2012-06-13 22:53
Novi list 9.6.2012.

NOVE REGULE ZA CRIKVENIČKE NAUTIČARE
Protekcija samo za pranonićev »guc«

Vez za drvene barke, tzv. klasične graðe, bit će 50 posto jeftiniji ako je očuvana izvorna gradnja, ako plovila nisu plastificirana ili na neki drugi način modificirana i modernizirana kad je u pitanju materijal za gradnju

Ova je odluka primjer mjere koja je poticajna za turizam, mada daje prednost starim barkama, a "diskriminira" turiste. Nitko nije rekao da luka treba biti prazna niti da jahtaše treba otjerati i nautički turizam ukinuti. Rečeno je samo to da su komparativne prednosti Jadrana i Lošinja kao turističke destinacije očuvanost tradicionalnog pejzaža, kuhinje, ambijenta, prirode, biološke raznolikosti, čistoće mora..... Ono što je turistički resurs mjesta koje je netko ovdje spomenuo - azurne obale,costarike ,miami-florida - to je visok stupanj urbanizacije, preizgraðenost, gubitak ambijentalne vrijednosti, apartmanizacija , depopulizacija, pad cijena nekretnina i najvažnije, svijest stanovnika tih dijelova svijeta da su pogriješili, pa tamo gdje je to uopće moguće (Azurna obala, neki dijelovi Španjolske) nastoje vratiti stvari na staro. Ludost je natjecati se sa tim, umjesto istaknuti, vrednovati i naplatiti ono što imamo. Nije bez veze jedna od ključnih propagandnih turističkih poruka "Mediteran kakav je nekad bio".
U tom smislu ckrikvenička nova pravila jasno pokazuju trend očuvanja ambijenta.
Kada netko doðe u neku jadransku luku, zadivljuju ga upravo male barke, ribarske barke, tradicionalna gradnja. I sve poznate turističke destinacije itekako pokazuju tradicionalnu gradnju barki i brodova, zato potiču njihovo očuvanje, rekonstrukciju i smještaj u luke koje su turistički zbog toga samo dobile.
Jarbole i jedra tipski izgraðenih jedrilica moguće je vidjeti u svakoj luci – tipskoj – koja nudi tipski turizam, masovni, jeftin i zagaðujući, onaj koji broji noćenja, a ne novce.
Marina, dakle, da, ali ne u srcu Malog Lošinja. Marina zahtijeva sadržaje koji ne pristaju u urbani okoliš, ispred muzeja Apoksiomena, nego treba biti izmještena van grada, a u njemu neka bude luka, kako je tradicionalno i bila.
Promišljanje o vrsti turizma, o profiliranju i održivom razvoju nije usmjerenost protiv turizma, nego za pametni turizam, koji donosi dobit svima i čuva Lošinj kao destinaciju i mjesto za život i za sljedeće generacije.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # promidžbeni program 2012-06-13 23:08
Jako mi se sviða tekst kojim je KATE opisao djelatnost gostionice Kate:
“To su mirisi koji privlače bolje od mirisa Dior ili Dolce BaganaO kakvom tjeranju turista pričate.Nema ništa ljepšega u svijetu kada iseš kao turist i osjetiš miris prasetine ili roštilja a ti si gladan.Svaka čast vlasniku restorana koji nas obdaruju tim afrodizijskim mirisima kojima nebi mogao odoliti niti Sveti otac Papa.”

Mirisi, dakle, prasetine, autoru komentara potiču seksualnu moć, on zna da bi i Papi, a bolji su od parfema poznatih kuća koje autor komentara ne zna ispravno napisati i koje u jednom danu ostvare veći prihod nego godišnji lošinjski turizam.

Ovaj propagandni tekst posve je pogodio stil i poslovanje objekta koji hvali, a koji se ukratko može opisati kao sirov, neuk, i nametljiv.

Bravo majstore!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # MarinaSP 2012-06-14 01:34
Tekst (Dvorske) lude nema smisla komentirati ,vuče na svoj mlin ili živi u oblacima,
plaču,regrese,božičnice,itd ima očito osigurane inače nebi tako pisala .
A ovaj sa prasetinom koji svagdje i na svakoj temi uleče (sa prasetinom) nije valjda bio dovoljno brz da si uzme terasu (gdje je Katin roštilj) za garažu,obrt,da sadi tamo pelagonije i kafeniše ili što več,pa sad valjda očekuje da na Volim-Lošinj zaluta Ivo Josipović,ili bar Vesna Pusić te njegov problem sa prasetinom iznese u Strasbourgu ..
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # ....pušmipuli 2012-06-14 07:11
Nisu ljudi zavidni niti zlonamjerni. Ljudi bi željeli biti jednaki a ne jednakiji i sva je poanta u tome. Dok se u ovoj zemlji zakon na jedne bude odnosio a na druge ne neće biti sreće i to ljude smeta. Ne smeta ni roštilj ni terasa, smeta izrazita neravnopravnost .Dok jedni nemogu pristojno živjeti os svoga rada drugi rade što hoće a službe koje su zadužene za rad ne zaraðuju radom nego žmirenjem. Pametnome dosta. Banana država, banana Grad.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
2 0 # .....Kate 2012-06-14 10:27
Svi koji komentirate moje razmišljanje ste nekorektni i nepismeni.Dolce Bagana(to je naziv za vas nepismene kako je bilo prezentirano u filmu Blagajnica ide na more ili tako nekako),a zna se tko je bila ta blagajnica.Vi koji komentirate zlonamjerno te komentare ste Dolce Bagane,i Kate smeta samo vama,A ZNA SE KOME SMETA,samo se krijete iza tobože napaćenog Lošinjskog naroda,a za vas je nacionalna hrana prasetina kao što je za nas primorce škampi i jastozi.
Prestanite srati po tom pitanju i po pitanju kulturnih i pismenih i poštenih i počnite nešto raditi pošteno.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Vitamin C 2012-06-14 11:20
SP je sasma u pravu kad kaže da tekst Dvorske lude nema smisla komentirati. O Lošinju kao "Otoku vitalnosti" sve je rečeno i nema se što ni dodati ni oduzeti. Sve što je u tekstu napisano stoji. Oni koji to ne vide žive u oblacima, a oni koji vide ali neće priznati (kao SP) vuku na svoj mlin jer im takvo stanje odgovara. SP se zalaže za politiku ZGRABI I BJEŽI, a Dvorska luda lijepo piše "Promišljanje o vrsti turizma, o profiliranju i održivom razvoju nije usmjerenost protiv turizma, nego za pametni turizam, koji donosi dobit svima i čuva Lošinj kao destinaciju i mjesto za život i za sljedeće generacije." Ove riječi nema smisla komentirati, osim ako te nije briga hoće li od turizma koristi imati svi, nego želiš da korist imaju samo neki i ako te baš ni malo nije briga za očuvanje Lošinja kao mjesta za život i za sljedeće generacije.

A glede Katinog roštilja Pušmipuli ti je uljudno pojasnio "Ne smeta ni roštilj ni terasa, smeta izrazita neravnopravnost .Dok jedni nemogu pristojno živjeti os svoga rada drugi rade što hoće a službe koje su zadužene za rad ne zaraðuju radom nego žmirenjem." A ti se rugaš da "nije valjda bio dovoljno brz da si uzme terasu" pa da mu zato smeta. Ne dragi prijatelju. Ljudima smeta bezobrazluk, ljudima smeta što gradska vlast bezobrazluk nagraðuje i smeta im što nismo jednaki pred zakonom i propisima.

I na kraju, SP i njemu slični komentatori dokazuju da je članak Lude pogodio u sridu. Lošinj se reklamira kao Otok vitalnosti, ali od održivog turizma nema ni O kraj ovakvih poput SP-a.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # MarinaSP 2012-06-14 17:33
@pušmipuli
slažem se s tobom u cjelosti .
Dvorska luda piše u skladu sa svojom titulom i najvjerojatnije za račun nekog tko planira otvoriti marinu negdje drugdje na Lošinju .
Marina u luci su u prijevodu 2 hotela A kategorije u centru grada sa otprilike 1000 gostiju koji se svakodnevno mjenjaju ,od kojih imaju koristi cjela Lošinjska privreda,Republ ika i gosti naravno a i indirektno i Dvorska luda .
Onaj koji to naziva ZGRABI I BJEŽI je debil (velikim slovima) .
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Vitamin C 2012-06-14 18:26
SP se sad odjednom slaže s pušmipuli, a sve do sada je branio ilegalni roštilj na uzurpiranom gradskom zemljištu koje se koristi bez plaćanja i rugao se da netko "nije valjda bio dovoljno brz da si uzme terasu" pa se buni zbog zavisti. Ma da li si ti uopće razumio što je napisao pušmipuli Čisto sumnjam.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # MarinaSP 2012-06-14 19:17
Ovaj Vitamin je uz to što je debil(velikim slovima) i polupismen,zna pisati ali nezna čitati,ili neželi čitati ukoliko se ne piše o prasetini .
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # SistemKate 2012-06-14 19:21
Sistem ZGRABI I BJEŽI ne pali.Vidite i sami da taj sistem ne funkcionira niti na državnom nivou.Oni su zgrabili,ali nisu mogli pobjeći.Zato ja mislim da je kod Kate sve uredu jer da nije već bi netko postavio pitanje.Pa zar to nebi smetalo sve one koji stanuju i rade u blizini Kate?Pa zar se ti ljudi nebi već pobunili da im smeta i da stvari nisu čiste?Mislim da se ovdje netko zafrkava i pali vatru kako bi se ocrnilo Garia i gradske službe da ne rade svoj posao.To je sigurno podvala nekog iz oporbe u ovome gradu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # MarinaSP 2012-06-14 19:39
ma pali vatru ( i skreče teme) i očekuje pomoč s neba,ne radi Garija ,prije radi sebe iz nekog razloga ,
sve više sam siguran da je razlog dvorište (terasa), ili tako nešto ..
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # qw 2012-06-14 19:43
Kate, bilo je žalbi susjeda i pitanja na Radio Lošinj, ali niš od toga. Imaš dolje link pa možeš čuti na svoje uši da gradska imovina nije javni nego privatni interes:
Link Text (volim-losinj.org/.../...)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # . 2012-06-14 20:02
SP spleo si se ko pile u kučine i pišeš gluposti. Popušio si od pušmipuli i vitamina :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # MarinaSP 2012-06-14 20:16
ma naravno ..
u centar pa skupljajte potpise za peticiju protiv prasetine ,djelite letke,zovite HTV,
ako ne upali onda referendum
Pravna smo država ima načina
a ne na svakoj temi daviti ljudi prasetinom
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Maca Maradona 2012-06-15 01:54
Bila je nedavno tema o ugostiteljskom objektu u jednom nogometnom klubu na jednom našem malom i pjeskovitom otoku . Klub ima navijače , eto sad i Europske . I legalno radi (čitaj ILEGALNO). Čini mi se da klub ima navijače a nema igrače. Prasetinu još ne peku , al sve je
I(LEGALNO) . Toliko o Mitu i mitu o vítalnosti ...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # .....Kate 2012-06-15 10:31
Ne razumijem zašto ste se svi uhvatili te jadne Kate koja je "uzrpirala" gradski prostor.Ja znam mnoge lokale koje su uzrpirale terase,kao na primjer onaj ugost.objekt pored stare pomorske škole koji trešti cajkama do 3 u noći,svi šiptari imaju više od 50% ilegalno uzurpiranog prostora.Svi romi koji prodaju ilegalnu robu iz Kine imaju ilegalno uzurpiran prostor,svi graðevinari koji nešto rade imaju iligalno uzurpiran prostor na kojem odlažu metarijal i ne plaćaju korištenje površine,betona ra na kojoj je odlagan materijal za GP Krk je iligalno uzurpiran prostor i ne plaća se gradu naknada.Eeee ali to Admini ne smeta jer mu ti uzurpatori nisu ispod prozora kancelarije gdje cijeli dan dangubi i cenzurira ovaj portal,gdje se javljaju graðani ovoga grada.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ajmo svi 2012-06-15 10:50
A ja ne razumijem zašto tebi smeta što nekima smeta ova a ne ona otimačina gradskog prostora :D Možda jednostavno neznaju to za rome, graðevinare i šiptare?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # tema 2012-06-15 11:11
Ja bi rekao da admin nedovoljno cenzurira ovaj portal. Većina komentara uz članak o lažnoj reklami za Lošinj kao otok vitalnosti nemaju veze s temom. Pa tako ni ovo razvlačenje Kate o uzurpaciji terase, osim glede zagaðivanja zraka nepropisnom pečenjarom. A to bi se rješilo prijavom Sanitarnoj inspekciji kad bi inspektorica radila svoj posao. Ali ne radi. A to, kao i što gradska uprava tolerira uzurpaciju gradske imovine stvar je za temu o politici i prijavu DORH-u, a ne za temu Otok vitalnosti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ....Kate 2012-06-15 11:42
Svako nelegalno otimanje i bespravno korištenje gradskog prostora je otimačina,pa bilo da se radi o Kate ili o graðevinarima,k oji čak niti ne plaćaju porez ovom gradu pa i tu otimaju gradsku imovinu.A sve to ima i te kako veze sa ovom temom,jer svi zagaðuju okoliš bez plaćanja naknade za zagaðenje.I tu je poanta o otoku vitalnosti jer imamo čisto more,donekle čisti zrak i nečisti okoliš.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Održivi turizamVitamin C 2012-06-18 11:45
Nisu samo Criveničani "glupi" pa neće marinu u gradskoj luci, nego Mediteran kakav je nekad bio, neće marinu ni Ilovičani, nego hoće održivi turizam:

Ilovik u emisiji "More" (www.youtube.com/.../)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # enjoy croatiaVita 2012-07-01 02:14
U Nerezinama postoji trgovinica delikatesnim, domaćim zdravim proizvodima a i u Miomirisnom vrtu mogu se kupiti delikatesni zdravi domaći proizvodi. nije mi jasno kakve veze imaju socijalni problemi mladih lošinjskih alkoholičara s brandom "otok vitalnosti" i ugostiteljima. Pa ugostitelji a ni turistički djelatnici nisu socijalni radnici ni policajci ni psiholozi. Trpate sve probleme u isti koš. Prije svega turist koji doðe na otok vitalnosti želi da se opusti prži guzu na suncu, pliva u moru, zabavi i da se odmori. Osim sunca mora i zraka postoji i zdrava ponuda i u Konzumu i Jadranci u DM-u restoranima i kafićima hotelima itd.. Turisti dobro znaju što žele. Što će tko odabrati stvar je ukusa a i znanja. Koja glupost da turist smatra otočane divljacima s početka civilizacije! U tekstu se navodi puno problema koje nemaju veze s otokom vitalnosti! Ljudi se zabavljaju i provede na različite načine.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # odgovor katiodgovor kati 2012-07-07 15:32
vidi se da nisi u gradu...... ne trešte cajkle kod konobe ili kako ti kažeš kod nautike , nego ti cajke do pet ujutro trešte blizu Skazlića, a ne samo to ....?????
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # vitalac 2012-07-07 15:50
A onda kad cajke i pijanci od blizu Skazlića prestanu revati pa ljudi misle da će malo odspavati krenu komunalci u ophodnju sa svojim kamionima i lupaju kontejnerima. Eto, to je otok vitalnosti: samo jako vitalni i gluhi ko top mogu preživiti sezonu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Je li to elitni turizam?bh 2012-07-27 19:57
Kome postaviti pitanje od kada je prestalo važiti pravilo ili je to bio neki zakon da početkom sezone prestaju graðevinski radovi?Od 71,godine od kada živim u Lošinju nisam vidjela da radovi bušenja pravljenja maltera ispred prozora zgrade počinju polovicom sedmog mjeseca na garaži koja je bila zatvorena tridesetpet godina ,pa zaboga miloga moglo se to raditi i prije ili poslije sezone.To je takva buka od 7 sati ujutro do na veće i za divno čudo što smo mi narod naviknut na tlaku i svi šute..Pa što mi hoćemo pokazati turistima da smo ...mali crnci koji marljivo rade ili graðani bez prava glasa...Hoćemo "elitni"turizam
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # buka 2012-07-27 20:10
Takvo pitanje je bilo na Radiju Lošinj zbog buke radova na knjižnici. Iz Grada su javili da je privremeno ali lagali su. Pitaj na radio telefonom ili na mejl.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # vitalko 2012-07-29 12:33
Ranojutarnja nedjeljna budnica pred stambenim blokom U Malom Lošinju na otoku vitalnosti:

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Buðenje mrtvihasja 2012-07-30 22:02
Otok vitalnosti? da li je to zato što dernek na trgu budi i mrtve na Sv. Martinu?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # plaćena reklamadecibel 2012-07-30 23:47
Zanimljivo, na Lošinju nema stresa, čak ni ako noćima ne možeš spavati od dernjave sa trga.Naravno, skriveni benefiti u vidu deprivacije sna nigdje se ne spominju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Guest 2012-07-31 11:26
Gerijatrija a ne vitalnosti i ako ovako nastavi postat će hospicij......
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # glupostiinspektor 2012-07-31 14:55
ideja nije loša ali nema puno veze s realitetom. Niti je osmišljena (tko?), niti promišljena...l judi lupetaju bez veze i ostanu živi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # furešt 2012-08-01 11:07
Ja u Lošinju udišem aerosol iz mora i mirise mačje i pseće kakice koje se nalaze posvuda u gradu oko nas i taj savršen spoj je jedinstven samo za Lošinj.

Sva sreća da oborinska kanalizacija ne postoji ili ne radi kako treba, pa sve te miomirise isperu periodične bujice poslije kiše.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ðezba 2012-08-03 22:58
Ima li večeras neki dobar dernek?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Čemu služe zaštitari?security 2012-10-27 09:34
Doprinos vitalnosti žitelja ovoga grada osim ugostitelja, Bibija i komunalaca sa svojim ranojutarnjim tutnjanjem kroz grad i lupom poklopaca kontejnera daju i zaštitarske tvrtke koje održavaju alarmne ureðaje. Jutros rano oko 6 sati, u subotu, za mnoge dan odmora, sam izdaleka čuo prodorno, iritantno zavijanje alarmnog ureðaja i krenuo prema izvoru zvuka. Bila je to zgrada suda. Otišao sam svojim poslom, a kad sam se sat vremena kasnije vratio, zavijanje se još uvijek čulo.
Snimak ulaza zgrade suda na kojem se zbog mraka vidi samo bljeskanje alarmnog svjetla, ali se zavijanje dobro čuje.Na stranu bezobzirnost zaštitarske tvrtke prema graðanima i njihovom miru, postavlja se pitanje njene odgovornosti prema onima koji joj plaćaju uslugu. Alarm služi za to da pokrene zaštitare na akciju, a u ovom slučaju eventualni provalnici su imali najmanje sat vremena da poharaju sudske urede.
Video www.youtube.com/.../
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # AlarmT.N. 2018-10-14 18:53
Citat security:
Doprinos vitalnosti žitelja ovoga grada osim ugostitelja, Bibija i komunalaca sa svojim ranojutarnjim tutnjanjem kroz grad i lupom poklopaca kontejnera daju i zaštitarske tvrtke koje održavaju alarmne ureðaje. Jutros rano oko 6 sati, u subotu, za mnoge dan odmora, sam izdaleka čuo prodorno, iritantno zavijanje alarmnog ureðaja i krenuo prema izvoru zvuka. Bila je to zgrada suda. Otišao sam svojim poslom, a kad sam se sat vremena kasnije vratio, zavijanje se još uvijek čulo.
Snimak ulaza zgrade suda na kojem se zbog mraka vidi samo bljeskanje alarmnog svjetla, ali se zavijanje dobro čuje.Na stranu bezobzirnost zaštitarske tvrtke prema graðanima i njihovom miru, postavlja se pitanje njene odgovornosti prema onima koji joj plaćaju uslugu. Alarm služi za to da pokrene zaštitare na akciju, a u ovom slučaju eventualni provalnici su imali najmanje sat vremena da poharaju sudske urede.
Video www.youtube.com/.../
I danas smo imali takav slučaj bezobzirnosti ili nemara zaštitarske tvrtke ili rukovoditelja prodavaonice Tisak. Oko podne čulo se svakih minutu do dvije prodorno zavijanje alarma. Jedan od okolnih stanara je rekao da je počelo u pet ujutro a da se prodavačica nije usudila zvati šeficu. I ja se pitam čemu služe zaštitarske tvrtke kad ne reagiraju na alarm ni tijekom sedam sati. Da su bili provalnici imali su vremena ne samo poharati trgovinu nego je rasprodati i pobjeći na kopno.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Otok buke, smrada i galameLobo 2018-10-15 14:16
Još jedan prilog mitu o "otoku vitalnosti" i Kapelijevom "ugodnom mjestu za život":

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # a 2012-10-27 10:04
Sada je 9:03 sati i još uvjek zavija. Saljem s smartfona.
Ovo je strašno
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # odvjetnik 2012-10-27 12:06
treba ih tužiti !!!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # banana 2012-10-27 13:25
Od jednog susjeda sam saznao da je alarm počeo zavijati u 4 sata ujutro. Što znači da najmanje pet sati dežurnom zaštitaru nije palo na pamet provjeriti o čemu se radi. Za to vrijeme netko je mogao razvaliti cijeli sud i pokupiti svu dokumentaciju. Banana sud u banana državi, i to je to.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # PitanjeDado 2012-10-27 18:25
A kako znate da nije?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Vjera je vjeravjeroučitelj 2012-10-27 18:30
Dječak pita prijateljicu :
- Što ćeš ti tražiti od Djeda Mraza za Novu godinu ?
- Jednu Barbiku! A ti ?
- Ja ću tražiti jedan "Tampon" !
- Što ti je to "Tampon" ?
- Pa ne znam točno ... ali na TV-u kažu da kad imaš taj tampon onda možeš ići na plažu svaki dan, voziti bicikl, praviti tulume, trčati, raditi sve što ti se sviða - a da nitko ništa ni ne primijeti!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # ? 2012-10-28 07:46
Alarm je isključen tek oko 10 sati, znači zavijao je ukupno šest sati :cry:
Zanimljivo da za alarma nije bilo briga ni djelatnike suda, a bogami ni policiju ;-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
21 # Main kampfja,ja i grad... 2012-10-28 20:28
Od teme članka.koji je prilično dobar neki su otišli pitaj boga gdje sve ne.Ja mislim da u ovom "gradu"treba i marina u centru,i noćna zabava a trebalo bi pod hitno riješiti staru pomorsku ,završiti muzej.osmisliti makar i prodati staru osnovnu,vrtić,d om JNA.Velopin,odg ojne domove koji nisu u funkciji čak i zgradu ŠUP-a zamjeniti (tolika zgradurina za par "domaca").To je što mi trenutno na pameti,uglavnom poraditi na izgledu i malo drugačijem imiðu... zašto ne otvorit i hostel...a ne se furati samo na "zdravi" zivot,jer prava lova je negdje drugdje!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # kancero 2012-10-29 09:25
Lošinj nikad neće biti otok vitalnosti dok pijemo kancerogenu vodu (70% sjevovoda je od salonitnih cijevi).
HDZ i Gari ulažu u štuko i pituru dok je zdravlje graðana ozbiljno ugroženo, kad ste čuli da je ijedan rezervoar pitke vode popravljan i nedaj bože obnovljen.....p itam se što bi turisti rekli kad bi čuli za ove podatke.
Sa smetlišta se kišnicom slijevaju tone zatrovane vode u more brodogradilište sav otrov sa brodova pere u luku o pjeskarenju neću ni govoriti koliko čestica otrovnog metala udišemo koji se šire zrakom sa doka....
To je samo mali djelić otoka vitalnosti.....
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # kapitalna ulaganjann 2012-10-29 12:16
@kancero
ne otvaraj temu jer ako to vide ovi iz Vodovoda i čistoće opet će biti kapitalnih ulaganja,novih tereta privredi,dizanj a kredita,zaduživ anja graðana,dizanja cjene i izmišljanja naknada za vodu,poskupljen ja zakupnina,novih spomeničkih i inih renti,raskopani h prometnica u sezoni od Vrane naovamo ...itd,
ili hoćeš li to možda ti platiti iz svog ðepa ?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # ...Dupin 2013-03-09 15:09
Citat:
Kakva je Mali Lošinj destinacija? Propagandna poruka predstavlja ga kao otok vitalnosti.


netko je ozbiljno pretjerao sa tom reklamom Lošinja kao otokom vitalnosti :-x
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # otok vitalnostigrađanin 2013-03-09 16:21
normalan i zbunjen i lud i nitko drugi
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Otok vitalnosti, moš mislitbukomor 2014-03-12 10:15
Još malo o mitu o otoku vitalnosti. Već dva tjedna dan i noć neprekidno 24 sata bruje motori Marka Pola privezanog uz Škver. Noću bruji i cijela uvala pa se od te izluđujuće buke može spavati samo ako si gluh ili imaš čepiče u ušima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # SvinjarijaIC 2014-03-13 15:13
Citat bukomor:
Još malo o mitu o otoku vitalnosti. Već dva tjedna dan i noć neprekidno 24 sata bruje motori Marka Pola privezanog uz Škver. Noću bruji i cijela uvala pa se od te izluđujuće buke može spavati samo ako si gluh ili imaš čepiče u ušima.
Svi koji stanujemo u okolici škvera jučer smo odahnuli jer je M. Polo konačno otplovio. Ovih dva tjedna bilo je zaista neizdrživo jer ta monotona buka dan i noć bez prestanka jednostavno ubija. A sve to da bi Lučka uprava naplatila privez i dobila novac od kojeg mi građani Lošinja nemamo baš ništa. Nažalost u ovom gradu se nemaš kome obratiti nego moraš trpiti te i slične svinjarije.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # marenostrum 2014-03-13 16:36
Citat IC:
[quote name="bukomor"]Svi koji stanujemo u okolici škvera jučer smo odahnuli jer je M. Polo konačno otplovio. Ovih dva tjedna bilo je zaista neizdrživo jer ta monotona buka dan i noć bez prestanka jednostavno ubija. A sve to da bi Lučka uprava naplatila privez i dobila novac od kojeg mi građani Lošinja nemamo baš ništa. Nažalost u ovom gradu se nemaš kome obratiti nego moraš trpiti te i slične svinjarije.
možeš se obratiti predsjednici vijeća LU gđi Lj.R. sa molbom da riješi taj problem, pa ćeš na narednim izborima glasovati da ina postane gradonačelnica.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # $Marko 2014-03-13 17:19
Tu je lovu pokupio Pinki a ne LU ,pa se njemu žali.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
15 # bijeg od bukepospani 2014-03-13 19:24
Zna li gospođa Đurđica da je lažno oglašavanje kažnjivo?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
5 0 # LošinjKlub55 2016-08-18 22:16
Pa Lošinj je jedini brendirani otok na Jadranu! I jest otok vitalnosti! Najživlje je u 7 ujutro na šetnici uz uvalu Valdarke! Šeta se, trči, meditira....uva la se uredno čisti, odvozi smeće, čisti
plaža od čikova! Neki dan sam vidjela kako metalnom četkom čiste alge sa nedavno sagrađenog ulaza u more na plaži!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
# Mit o otoku vitalnostiGuest 2017-05-05 23:08
Ovaj komentar je obrisao administrator
06 # Mit o Lošinju kao otoku vitalnostiWD 40 2019-05-30 15:44
Na portalu otoci objavljen je članak da će
prvog prosinca bit će objavljeno je li Mali Lošinj uspio u naumu da stekne titulu "europskog otoka sporta 2020. godine", koju dodjeljuje organizacija ACES, čiji predstavnici ovih dana borave na Lošinju, a prisustvovali su i jučerašnjoj proslavi Svjetskog dana sporta.
otoci.net/.../...
To me navelo da zapitam da li je na sličan način Lošinj proglašen otkom vitalnosti, ma ne samo europskim nego svjetskim, ili je to nečija proizvoljna izmišljotina bez provjere činjenica, odnosno mit kako je to opisano u članku
volim-losinj.org/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # Ugodno mjesto za zivotgost 2019-07-01 21:31
Tradicionalnim izvorima noćne buke pridruzio se "zsbavni park" na Velopinu. Cijeli grad odjekuje bubnjanjem i izvikivsnjem reklame. Serem vam se na otok zdravlja i vitalnosti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # ...RDx 2019-07-02 06:34
ministar elitnog turizma je više puta rekao da se moramo orijentirati na elitni turizam, prema tome pučke fešte po gradu treba ukinuti
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # master planbruno 2019-07-02 07:24
Citat RDx:
ministar elitnog turizma je više puta rekao da se moramo orijentirati na elitni turizam, prema tome pučke fešte po gradu treba ukinuti
Ne samo fešte nego treba isprazniti cijeli grad kako bi bjelosvjetski hebivjetri mogli mirno šetati, kupati se i tulumariti gdje god im se prohtje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # Jedan od primjera elitnog turizmaTHC 2019-07-02 09:13
Citat RDx:
ministar elitnog turizma je više puta rekao da se moramo orijentirati na elitni turizam, prema tome pučke fešte po gradu treba ukinuti
Jahte za orgije kao dio turističke ponude na Jadranu
slobodnadalmacija.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # Opovrgavanje službene lažigost 2019-07-02 10:16
Citat gost:
Tradicionalnim izvorima noćne buke pridruzio se "zsbavni park" na Velopinu. Cijeli grad odjekuje bubnjanjem i izvikivsnjem reklame. Serem vam se na otok zdravlja i vitalnosti.
Snimak buke s Velopina iz stana na suprotnoj strani zaljeva: Red zgrada ispred stana prigušuje buku. Ipak je ima dovoljno za negaciju službeni laži o otoku zdravlja, vitalnosti i ugodnom mjestu za život.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

ZADNJI KOMENTARI

 • Kad pravna država utihne dogode se Ustrine

  gost 03.12.2023 18:29
  Ljiga
  On se nada da će netko vaditi kestenje iz vatre da on ne opeče prste :sad:
   
 • Kad pravna država utihne dogode se Ustrine

  hranitelj tuljana 03.12.2023 17:53
  NEĆE
  Nadam se da će se u jednom od sljedećih članka obraditi bespravno sagrađen mol u Vinikova i ...
   
 • Raznorazno

  aRa 03.12.2023 17:28
  Lobiranje kod Boga
  Katolički fanatici, okupljeni u inicijativu koja se zove "Muževni budite", i ove subote ...
   
 • Kad pravna država utihne dogode se Ustrine

  gost 03.12.2023 15:26
  Plenki ipak prelomio
  Plenković smijenio Franu Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a zbog bespravne gradnje ...
   
 • Kad pravna država utihne dogode se Ustrine

  az 03.12.2023 09:49
  Preseravanje
  Opravdana sumnja postoji samo u tvoju inteligenciju ako misliš da ovo preseravanje nije ...
   
 • Kad pravna država utihne dogode se Ustrine

  hranitelj tuljana 03.12.2023 09:12
  "Zašto baš sada"
  Kad se ovako iznenada na otoku preplavljenom bespravnom gradnjom, pojavi "članak" koji ...
   
 • Kad pravna država utihne dogode se Ustrine

  gost 03.12.2023 03:08
  ,,,,
  I za radove na djedovini trebaju papiri. A zašto ti nisi digao glas kad je Talijan sagradio ...
   
 • Kad pravna država utihne dogode se Ustrine

  dežurni 02.12.2023 22:16
  samo naprijed
  Da kojim slucajem radi Slovenac ili Zagrebcanin, onda bi to bilo uredu (sljedeca uvala ...
   
 • Tko su odgovorni?

  Yo 02.12.2023 13:22
  More do koljena na Aleji kapetana
  Do spomenika propaloj brodogradnji danas more još malo pa do koljena na aleji kapetana :sad ...
   
 • Njoj je žao ...

  ... 01.12.2023 17:30
  neka visi Pedro
  Dok se potpisuju ugovori onda su svi prijatelji, spremni za slikanje. Kada se situacija ...
   
 • Njoj je žao ...

  cestar 01.12.2023 16:36
  raskid ugovora
  PGŽ-i lučkoj upravi je odgovarao takav slijed događaja. Imali su neuspjele dogovore s ...
   
 • Njoj je žao ...

  qwert 01.12.2023 09:46
  Županijski politički kažin
  Skupština PGŽ odbila izvješće o propalom projektu Mrtvaška. Javno Dobro: “Komadina i Butković ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 30.11.2023 14:39
  Koliko je sati?
  I bivši predsjednik Anine partije je volio ručne satove. Novine su pisale: Oko ruku domaćih ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Baksuz 30.11.2023 13:48
  Samo što ne iskače iz paštete
  Ne možeš izbjeći da je pratiš. Plaća za širenje statusa na fejsu, portalima i novinama ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  ZZ 30.11.2023 12:48
  Zakucavanje
  Da si sposoban razumjeti napisano znao bi da je ono bitno itekako istaknuto. U dramaturgiji ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Rambo 30.11.2023 12:25
  Događanje podupiranjem
  Osim ovog podupiranja obećala ih je još nekoliko: :P podupirat ćemo rješavanje stambenog ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  hranitelj tuljana 30.11.2023 11:48
  I svi sretni...
  Sretna je gradonačelnica koja ima tako vjerne pratitelje. I koji znaju prepoznati bitno.
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 30.11.2023 11:45
  Rado Ana za fejsbuk pozira
  Kaže "Danas je održano potpisivanje ugovora između ministra gospodarstva Davora Filipovića ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  ZZ 30.11.2023 10:43
  Oni će podupirat, a drugi neka rade
  O stalnom stanju samopromocije svjedoči i njena zadnja objava na službenim fejsu kao ...
   
 • »Televizija Mali Lošinj«

  Bing 29.11.2023 13:32
  Aleja glumatanja
  Ako je za vjerovat iTransparentnos ti tvrtka Televizija d.o.o., društvo s ograničenom ...
   
 • »Znamo mi otkud vjetar puše!«

  Admin. 29.11.2023 10:29
  "jede go*na" i "jede govna"
  U odgovoru se nisam pozvao na nešto što je netko mislio, nego na ono što je napisao. A ...
   
 • »Znamo mi otkud vjetar puše!«

  hranitelj tuljana 29.11.2023 10:04
  ne jagiti...
  Zanimljivo je a to se stalno ponavlja, kako jako dobro razumiješ što je točno mislio "drugi" ...
   
 • »Televizija Mali Lošinj«

  gost 29.11.2023 09:56
  Aleja za ulizivanje
  U osam dana video je prikupio samo 135 lajkova. Ali neizostavni su lajkovi njenog savjetnika ...
   
 • »Televizija Mali Lošinj«

  xy 29.11.2023 09:36
  U slavu kapetana malih barki
  Ni u videu od prije par dana nema ni n od novinarstva. To je jeftina samopromocija glumatanjem ...
   
 • »Znamo mi otkud vjetar puše!«

  Admin. 28.11.2023 20:19
  Tko to tamo "jede go*na"?
  Komentar je govorio samo o sličnosti istupa premijera i gradonačelnice protiv oporbe, a ne ...
   
 • »Znamo mi otkud vjetar puše!«

  hranitelj tuljana 28.11.2023 19:18
  ...
  1. Nije istina, komentar je govorio o gradonačelnicin oj izjavi, ja sam pisao isto. Doslovno ...
   
 • »Znamo mi otkud vjetar puše!«

  Admin. 28.11.2023 19:07
  Higijena, a ne cenzura
  Tvoja replika na citirani komentar nije imala nikakve veze sa sadržajem komentara. Nije ...
   
 • Raznorazno

  hranitelj tuljana 28.11.2023 18:47
  Prava strana povijesti
  Diljem svijeta ljudi su shvatili koliko je zla učinjeno ljudskim pravima u zadnje 3 godine.
   
 • »Znamo mi otkud vjetar puše!«

  hranitelj tuljana 28.11.2023 18:21
  Centura na 1./1000
  Kako admin briše svaki pokušaj rasprave, samo jedna strana smije pisati i iznositi, što god ...
   
 • Nagradom po glavi

  gost 28.11.2023 15:18
  Plaćanje prava građana da budu javno obmanuti
  Ne znamo koliko je Ana tada platila za titulu, ali ove godine prema iTransparentnos t od ...

Slikovnica-MEME

setnja

ubojstvoborocid

Komentiranje članaka