Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

"Sve znaju, ali nažalost ne odlučuju"

Korisnička ocjena:  / 1
LošeNajbolje 

mala_d1Najmlađi timovi debatnog kluba IDEM i ja, polaznici šestih razreda osnovne škole, debatirali su proteklog vikenda u Zagrebu na debatnom turniru osnovnih škola Hrvatske o tezi Ulazak Hrvatske u EU ima više prednosti nego nedostataka. Pod naslovom "Sve znaju, ali nažalost ne odlučuju" o turniru je objavljena vijest u središnjem Dnevniku HRT (video 2:01)

Sudjelovanjem na ovom debatnom turniru završen je niz edukativnih radionica Centra za zdravo odrastanje kojima je cilj bio upoznati djecu i mlade sa europskim integracijama. Cjelogodišnju edukaciju o EU podržalo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Sve znaju, ali nažalost ne odlučuju

debata1

debata2

 

d2
d1
 

 

Komentari: 

0 0 # MLADEŽ ABH MALI LOŠINJŠime 2011-12-23 12:30
Politička klatež je bila u izbornoj kampanji,u višednevnom čak i višetjednom cirkusu povodom izbora te na samom kraju roðendana demokracije. Danas imamo kokošinjac od države gdje nelegitimno kokuriće jato crvendaća i što sada pitamo se svi , a posebno mi mladi ?

Je li se netko drznuo pa pitao mlade:

Kako ste?

Što će im mladi na to reći?

Prava pitanja koja bi ova politička klatež trebala postaviti jest:

Razumiju li mladi danas njihove riječi i koliko su one aktualne?

Koliko njima konkretno odgovaraju na pitanja mladih i može li se tim odgovorima uhvatiti glava i rep?

Što će se to zapravo dogotiti u Eu?

Koliko mi mladi shvaćamo ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo?

Koliko mi mladi puta dopuštamo da nas preveslaju?

Pogledajmo "program" kukurikavaca EU ovo ,EU ono!

Odakle pravo kukurikavcima da našim krvavo stečenim kunama grade ceste preko drugih država ili ti ga ne znam kuda , odakle im pravo puhati se mmf-om,kao da nismo već preveć zaduženi?!

Zašto im je svima jednak izgovor ako ne uðemo u EU idemo na balkan?

Ionako nas drugovi odavno smatraju zapadnim balkanom.....

Zapravo, ništa novo i ništa što većina mladeži nije imala priliku već čuti.

Ova politička klatež nama mladima govori povjesnim jezikom komunizma i staraca ,a to je spoj koji bez jednostavnosti i konkretnosti ne može biti razumljiv.

Barem ne za većinu srednjoškolaca i studenata koji žive u domovini.

Njihovi narcisoidni planovi i umišljeni stavovi kako samo oni razumiju narod,ali narod ne razumije njih.

Njihov govor i reklame za ulazak u EU teško dopiru do tog naroda čak njime i vrijeðaju inteligenciju nas mladih na kojima bi i trebala počivati budućnost domovine .

Kako onda politička klatež može razumjeti mlade i govoriti im o EU kada ih vrjeðaju niskobuðetnim reklamama, posebno onim govorom koji će biti aktualan i razumljiv?

Politička klatež s tim problemom, možda i nesvjesno, susreće mlade ljude.

Poznaje li politička klatež uopće probleme mladih?

Možda samo znaju za jedan – i to onaj problem koji nije toliko problem mladih već te političke klateži.

Barem bi trebao biti.

Riječ je o trendu da sve veći broj mladih, ali i starijih, napušta Hrvatsku, koju je posljednjih godina okaljala politička klatež koja je bila na vlasti od 2000 pa do sada.

Okaljali su Hrvatsku s financijskim skandalima,blać enjem Crkve,blaćenjem Domovinskoga rata, sa slikom podobnih u skupim automobilima, "domoljuba" koji su u Hrvatskoj posezali za kapitalističkim načinom života ili ogrezli u nemoralu s ljubavnicama...

Može li se mladima danas tako olako narediti ili preporučiti da ostanu u okrilju napaćene,posram ljene i pokradene Hrvatske?

Može li im se tako olako, bez argumenata, reći kako je EU dobra za nas,te da se oslone na njih kao organizaciju?

Mogu li se propusti te iste organizacije tako olako izbrisati te poručiti mladima kako osim njih ne postoje druge opcije ni drugi putevi?

Kao da se Hrvatska ne može spoznati ako se prvo ne pita političku klatež ?!

Mi mladi domoljubi moramo biti nositelji ove Domovine i Hrvatske državotvornosti.

Mladi moraju upregnuti svoja leða te reći: DOSTA je vrijeðanja naše inteligencije!

DOSTA je da nas gurate u svakojake masonske tvorevine!

DRUGOVI I "GOSPODO" NE PRAVITE NAS BUDALAMA NI KRETENIMA JER ĆEMO SE ZNATI ODUPRIJETI HTJELI VI TO ILI NE.

BRANITELJI VI KOJI STE SVOJOM KRVLJU BRANILI I OBRANILI NAŠU DOMOVINU PODIGNITE GLAVE I USPRAVNO NAPRIJED SA HRVATSKIM STIJEGOM,A MI MLADI ĆEMO ZA VAMA!!!

MLADI PROBUDITE SE I VRATIMO HRVATSKU PONOSNU I LIJEPU KO U SNOVIMA KAKVU SU SANJALI NAŠI DIDOVI ,A KRVLJU BRANILI NAŠI RODITELJI!!!

DUŠA NEMA MIRA TRAŽI JE...!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Pavle 2011-12-23 13:08
Šime piše:
Citat:
Danas imamo kokošinjac od države gdje nelegitimno kokuriće jato crvendaća
Ako time misliš na Kukuriku koaliciju, ne znam zašto kažeš da "nelegitimno kokoriće" (valjda kukuriče :-) ). To jato kukuriče sasvim legitimno, jer im legitimitet daje ishod izbora. A ako misliš da su Čačić, Pusićka i Jakovčić crvendaći, jako si se zaj***

A što se tiče blaćenja Crkve nitko je nije oblatio kao ona samu sebe svojom pohlepom, rastrošnošću, licemjerjem, pedofilskim skandalima i netolerancijom drugačijih.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # euro 2011-12-23 18:31
Citat:
Sve znaju, ali nažalost ne odlučuju"
Odlučit će za njih oni koji ne znaju, ovakvi kao Šime ;-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # mladimaeuropa 2011-12-23 19:27
Zanimljivo da se protivnici pozivaju samo na nacionalne gubitke poput jezika i baštine i dr. Jezik i baštinu čine i njeguju graðani Hrvatske a njih je sve manje u Hrvatskoj i to ne zbog ulaska u EU nego zbog toga što roditelji nemaju uvjeta dobiti dijete i proširiti obitelj. Zadnjih 20 godina nitko nije pitao mlade kako im je niti se mladi pitaju kada se odlučuje o njihovoj budućnosti, a zato nisu krivi ni roditelji jer ni njih nitko ne pita kava će biti budućnost njihove djece a ni ulazak u EU. I dan danas se u glavama mnogih pljuje i osuðuje UN-ova prava djeteta! Sada se pokušava zaboraviti i oprostiti krivcima koji su zadnjih 20 godina uništili Hrvatsku i doveli do ovakvog stanja i svaliti krivnju na "crvene" i novu vlast koja je tek sjela na kormilo Hrvatske koja se davi u oluji cunamija. Hoće li im uspjeti? Nitko nezna! Možda da, a možda ne! Bolje obrazovanje ćemo svakako imati jer ovo koje imamo zastarjelo je! Znanost napreduje iz sata u sat, ali do naših školskih knjiga ne stiže, tj. djeca nam uče ono što smo mi stari učili prije 30-40 godina! O znanstvenom napretku možemo doznati putem interneta ali samo na engleskom i drugim jezicima . Zašto ne i na hrvatskom? Ne znam odgovor na to pitanje! Naše ceste su graðene i grade se i danas ne krvavim kunama nego krvavim dolarima i krvavim eurima! Ono malo krvavih kuna odavno je sagorjelo! Zašto se zadužujemo? Pa pitajte Sanadera Kosoricu Bozanića, naše tajkune i ostalu elitu koja se voza u skupocjenim autima i rasipa okolo sa zlatom tko to plaća i kako im to uspjeva. Ah da oni su sad samo jadnici jer su izgubili vlast pa ih se može pljuvati i blatiti do besvjesti. Što niste prdili vi koji sad napadate "crvene" kad su harali HDZ-ovci? Žalosno je da se sudi planovima "crvenih" a ne djelima, propustima i raskalšnosti, rasipanju i zaduživanju bivših (HDZ)! Tko i kako vrijeða inteligenciju i kako netko nekome može ukrasti identitet nije mi jasno. Identitet se može ukrasti onima koji ga nemaju kao inteligencija. Vašu inteligenciju i identitet vrijeðaju oni koji vam ga uskraćuju!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Morin nije mladLošinjan 2011-12-26 16:03
zanimljivo je kako se pozivate na mlade, a govorite jezikom staraca koji vam očito ove proglase i pišu. mladi se danas ne sjećaju Jugoslavije i nisu toliko opterećeni njome (kao što vi očito jeste); mladi znaju da EU nije nova Jugoslavija, već nešto drugo; mladi znaju za postojanje neoliberalnog kapitalizma (o kojemu vi očito ne znate ništa, jer ste zapeli u razdoblju četnika, ustaša, komunjara, masona i inih); mladi znaju zašto je europska unija zapravo štetna; mladi znaju kako situaciju napraviti boljom!
vi neznate ništa od toga! po čemu ste vi "mladi"?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # MLADEŽ ABH MALI LOŠINJŠime 2011-12-27 17:18
EUROPSKA UNIJA BACILA SLOVENSKO GOSPODARSTVO NA KOLJENA

LOVAC JE POSTAO LOVINA: ŠTO JE OSTALO OD NEKADAŠNJE REGIONALNE EKONOMSKE SILE?

Brojne, nekad moćne slovenske tvrtke žarile su i palile na području bivše Jugoslavije.

Danas su ili u stečaju ili su prodane ili očajno traže nove vlasnike koji bi ih spasili od propasti. Mura, Istrabenz, Pivovarna Laško, Fructal, Nova ljubljanska banka, Droga Kolinska kao i aktualni Marcator samo su neke od najpoznatijih.

Slovenski san o regionalnom gospodarskom lideru raspuknuo se kao mjehur od sapunice već s prvim naletima krize koja je zahvatila Europsku uniju. Moćne slovenske tvrtke koje su nekad žarile i palile na području bivše Jugoslavije danas su ili u stečaju, ili su prodane ili očajno traže nove vlasnike koji bi ih spasili od propasti. Mura, Istrabenz, Pivovarna Laško, Fructal, Nova ljubljanska banka, Droga Kolinska kao i aktualni Marcator samo su neke od najpoznatijih.

Ne čudi stoga što Slovenci s malo optimizma gledaju na 2012., u kojoj ih čeka pitanje jesu li se spremni još dublje se integrirati s Europskom unijom te se odreći dijela nacionalne suverenosti pristankom na 'fiskalni pakt' što su ga članicama zbog dužničke krize u eurozoni predložile Njemačka i Francuska.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # XM 2011-12-27 18:16
Dobro Šime ti kažeš "Brojne, nekad moćne slovenske tvrtke žarile su i palile na području bivše Jugoslavije" , iste te firme su same sebi zatvorile najjača tržišta u zemljama bivše jugoslavije i gurale se na zapadno tržište dok su se zemlje EU borile za nova tržišta. Zaista ne razumijem koliko ovdje ima napisanih gluposti o Eu , ali budale je očigledno teško razuvjeriti.
Eu nam daje jako puno mogućnosti ,ali uz ovakvo zatupljeno zaostalo razmišljanje bi nam ujedinjenje zaista moglo i štetiti ,ne zbog EU nego zbog domaćih budala i lopova koji će to iskoristiti za sebe a ponovno na štetu onih koji imaju najmanje.
Potrebno je unaprijediti obrazovanje a to nećemo postići štampanjem diploma ,nego kvalitetom obrazovanja koje je u istom stanju kao i država.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ?pušmipuli 2011-12-28 11:28
Da nisi ti XM jedan od onih što će sjediti u Europskom parlamentu za dnevnicu od neki 280 eura + troškovi puta pa troškovi ureda?? Bome velike mogućnosti se otvaraju nekima...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # MLADEŽ ABH MALI LOŠINJŠime 2011-12-28 15:17
KOJE 'POGODNOSTI' ĆEMO IMATI U EU:

1.) Hrvatska će imati manje od 1% pravo glasa u europskom parlamentu

2.) Hrvatska će morati plaćati članarinu u visini od 4 milijarde kuna godišnje

3.) Poskupljenje duhanskih i naftnih derivata vjerovatno i alkoholnih proizvoda

4.) Ograničavanje proizvodnje na normu koju će odrediti EU parlament (npr. u Slavoniji postoje tri šećerane koje će svoju proizvodnju morati smanjiti za 35% što znači zatvaranje jedne od tri šečerane)

5.) Hrvatska nema pravo na gospodarski pojas u Jadranskom moru (talijani imaju pravo loviti u našem moru i vaditi naftu iz istoga, napomenimo da su svoj dio Jadrana izlovili zato što posjeduju ogromnu i najmoderniju brodicu na mediteranu)

6.) Hrvatska se obvezuje na izgradnju i dodjelu stanova onima koji su 1991. godine napustili Hrvatsku i sudjelovali u agresiji na nju

7.) Pristanak na pretvaranje velikosrpske agresije u graðanski rat i s tim u vezi odustajanje od ratne odštete

8.) U procesu tzv. pregovora Hrvatska je bila izložena ucjenama (prodaja ili predaja nacionalnih bogatstava, teritorijalne ustupke susjedima, otvaranje tržišta nelojalnoj konkurenciji i monopolima, prodaju poljoprivrednog zemljišta i dr.)

9.) EU fondovi financiraju što je u interesu EU, a ne što je u interesu RH

10.) Za Hrvatsku su predviðeni višestruko manji iznosi EU fondova za RH u odnosu na zemlje koje su nedavno postale nove članiceAKO JE GORE NAVEDENO NETOČNO – OČEKUJU SE ARGUMENTIRANI DEMANTI
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...europa 2011-12-28 18:54
Citat:
AKO JE GORE NAVEDENO NETOČNO – OČEKUJU SE ARGUMENTIRANI DEMANTI
navedi nam tvoje argumente kojima možeš potvrditi da je gore navedeno točno!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ABH SPAMERI 2011-12-28 20:33
VEDRANE PRESTANITE SPAMATI PLEASE
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ?septik 2011-12-29 03:40
Zašto spam? Pa čovjek ulaže enorman trud umalo da vam crta. Zadnje vrijeme sam dosta u kontaktu sa Italijanskim i Austrijskim državljanima. Jedno od obaveznih pitanja koje im postavim je: Kako je u Europi??? Šta mislite šta kažu? Nijedan a ima ih podosta nije rekao nijednu lijepu o toj tvorevini. Možda ABH-ovci neznaju o čemu pričaju ali zašto ne učite iz iskustva onih koji nešto znaju? Pa upitajte i vi pokojeg stranca šta misli neće vam kruna s glave spast. Učenje iz tuðih grešaka je zapravo odlika inteligentnih ako tako možemo nazvati pojedine koji bi tu htjeli cenzurirati mišljenja.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # EU-lakrdijaGizmo 2011-12-29 07:26
Mogu potvrditi tezu da sam i ja dosta u kontaktu sa Talijanima i Njemcima koje čak imam i u obitelji. Niti jedan do sada mi nije reko da je ta tvorevina dobra i da se u noj živi super odnosno kako to nama vlada nastoji protumačiti. Zato ako imalo imate pameti nedajte glas da nas uvuku u njihove kandže. Recite NE EU Neolapitalizmu i političkim elitama kojima je prvenstveno interes velike plaće po raznim administracijam a ,a vi Narode ćete i dalje sa potrošačkom košaricom živjeti. Mater im je.em svima njima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..... 2011-12-29 17:01
ABH ili Aldo koji spamaju komentarima nisu zapravo komentari nego copy paste gluposti koje se šire od foruma do fruma. Imam i ja obitelji i prijatelje u toj EU koji nikako ne žele da se vrate a imam dosta obitelji i prijatelja koji odlaze u tu "propalu tvorevinu" i ostaju tamo jer je tamo lošije a bježe od nas jer je ovdje bolje! Kažite vi svojim prijateljima njemcima talijanima slovencima neka se presele kod nas jer je kod na sbolje a biti će još bolje ako ne uðemo u EU
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ABH LOŠINJAldo 2011-12-29 20:34
Pa naravno, da ponekad pri iznošenju argumenata bude i "copy/paste", bitno je da je diskusija argumentirana i dokaziva. Pa, dajte i vi kontra-argument e, ma bili oni i copy... ili mislite da je dovoljan argumenat ako nekoga diskreditiraš kao osobu ili njegov način iznošenja dokaza.
ABH Lošinj voli Hrvatsku i Lošinj i stalo nam je da ovdje stvorimo uvjete za bolji život, a što je itekako moguće, pa da nam otočanine moraju odlaziti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Konfin 2011-12-29 20:59
ABH -SPAAAAAAAAAAAA AAAAAAMERI. DOSTA, PRESTANITE
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2011-12-29 21:02
Baš ovakve poruke kao Konfinove su spam.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..... 2011-12-29 23:21
Što bi bilo kad bi graðani glasali protiv EU?
Link Text (tportal.hr/.../...)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ?njofra 2011-12-30 02:40
Ko je pare uzeo neka ih i vraća. Ja nisam uzeo ništa i ništa nemoram vratit Europi. Ili neko misli da smo svi dužni. Treba tu nama jedan Gadafi da pobije bandite i nacionalizira ono što su banditi u bescijenje prodali pa ispočetka... domovinski rat itd.....
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ABH LOŠINJAldo 2011-12-30 17:42
Zašto HDZ, SDP i mediji lažu hrvatskome narodu o EU?

Europska unija nema alternative. Ako ne uðemo u Europsku uniju, Hrvatska će propasti. Mi ne možemo sami sebi pomoći, treba nam Europska unija i njezina velikodušna pomoć. Već 11 godina slušamo iste parole. Obasibaju nas njima iz svih pravaca. Navodni suparnici HDZ i SDP potpuno su složni u namjeri da se Hrvatska preda u ruke briselskih birokrata, i to je otišlo tako daleko da su ustavnim izmjenama znatno smanjili moć naroda da tome nešto prigovori. Mediji pažljivo filtriraju samo one lijepe priče o EU, a mnogobrojne negativnosti, koje zapravo u velikoj mjeri poništavaju one prenaglašavane pozitivnosti, nekako izostaju. Europska se unija predstavlja kao zemlja u kojoj teče med i mlijeko. Mediji su se iz sredstva informiranja prometnuli u sredstvo besramnog propagiranja. Makar je potpora naroda ulasku u EU već pri samome dnu, stalno nas "hrane" anketama koje imaju svrhu uvjeriti nas da su protivnici ulaska u manjini i da im uopće nema smisla izlaziti na referendum. Što se savršeno poklapa s protuhrvatskim izmjenama Ustava RH u suradnji gorljivih "rivala" HDZ-a i SDP-a.

I iako mi, hrvatski narod, stalno sve više osjećamo na vlastitoj koži posljedice bespogovorne podaničke politike prema Europskoj uniji i iako možemo svjedočiti kako velika europska gospodarstva kolabiraju jedno za drugim pod težinom blagostanja koje EU nudi svojim članicama, i dalje nam besramno u lice lažu i pokušavaju nas uvjeriti kako će nam u Europskoj uniji biti mnogo bolje nego izvan.

I to im u izvjesnoj mjeri uspjeva.

Jer oni ne moraju uvjeriti čitav hrvatski narod da moramo ući u EU, već uvjeriti dovoljno veliki broj da je potpuno uzaludno buniti se protiv toga. Tako da što manji broj birača izaðe na referendum, i da to budu uglavnom zagovornici ulaska u EU. To se postiže spregom politike i medija. Objektivne informacije o EU teško je dobiti. Ogroman se kapital ulaže u agresivnu kampanju. Gotovo da nema medija koji ne sudjeluje u njoj. Kao jedine alternative na političkoj sceni nude nam se tek dvije stranke, obje duboko zagrezle u korupciju i s gotovo identičnim programima koji se baziraju na poslušništvu Bruxellesu. Rasprava o ulasku gotovo da i ne postoji, protivnici ulaska, odnosno zagovornici hrvatske suverenosti ne dobivaju medijski prostor, a na njihove se argumente nitko ne obazire. A ako se netko i osvrne na njih, učini se to usputno, proglašavajući ih euroskepticima, ksenofobima, nazadnjacima, neobrazovanima, ustašama, fašistima, klerofašistima, homofobima, primitivcima, itd. I tu završava rasprava.
Takvo postupanje može imati samo jedan naziv. Cenzura.
Njihova je moć u potpunoj kontroli informacija. No koliko se god trudili, ta kontrola nikako ne može biti potpuna. Još uvijek postoje neovisni listovi i portali, blogovi i privatne stranice koje se ne libe govoriti istinu.
Europska unija je prijevara, ali da bi se taj kriminal mogao onemogućiti i sankcionirati, potrebno je restrukturirati političku scenu. A to znači izbaciti unioniste iz Sabora i ubaciti suvereniste.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Za, a protivDr. No 2011-12-30 18:02
Ne daj nam Bože NE na referendumu: toliko bi nas jebali onim benignim reklamama da bismo na popravnom referendumu ponovno pali. A da nam bude treća nesreća, pobrinuli bi se vanjski faktori skoro pa osobno. Nama bi ostao samo nauk o forsiranom marketingu, a sve na naš račun koji je ionako u kategoriji Grčke. I zato valja na reerendumu reć' DA, da nam bude jeftinije i da nam ostane ovo malo kože šta je imamo poslije hadezejske deračine. U EU ĆE NAS ISTO DERATI, ALI ONI BAR DAJU ANESTEZIJU.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Pročitajte i nešto drugačijeAdministrator 2011-12-31 10:02
Pokrenut je portal koji govori o objektivnim razlozima zašto ulazak Hrvatske u EU nije dobar: www.protiv-eu.org (www.protiv-eu.org/)

Hrvatska je već godinama uvjeravana da ne postoji alternativa Europskoj uniji, a da se ondje ne dogaða ništa osim protoka rijeka meda i mlijeka, dojam je koji smo mogli steći i zahvaljujući propagandi koju direktno plaćamo novcem od poreza - putem kampanja Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Početkom iduće godine ta kampanja će se dodatno zaoštriti budući da je u interesu i novoizabrane Vlade, kao i onih prethodnih pod ravnanjem HDZ-a, da se hrvatski graðani izjasne za ulazak u EU kada izaðu na referendum 22. siječnja 2012. godine.

Premda je i udruga GONG upozoravala Vladu da na europske običaje koji nalažu da se jednaka sredstva troše jednako na oba odgovora referendumskog pitanja, ništa se nije dogodilo i odgode referenduma do trenutka kada se smanji broj graðana koji se osjećaju neinformirani o EU, neće biti.

"Iako je prema svim anketama velik dio graðana Hrvatske protiv ulaska u EU, takav stav ne zastupa nijedna parlamentarna stranka ni suvisla politička opcija. To je samo još jedan dokaz nefunkcioniranj a 'demokracije' u kojoj, navodno, živimo. Neophodno je EU kritizirati iz objektivnog ekonomskog i demokratskog gledišta - da bi se išta moglo poduzeti, prvo je potrebno biti svjestan realne političko-ekono mske situacije u svijetu općenito, pa tako i stvarne slike o EU", navode autori stranice, koja sadrži brojne članke vezane za gospodarstvo i politiku u Uniji. No, evo glavnog prigovora:

"EU je institucionalni okvir neoliberalne ekonomske politike u Europi, tj. ekonomske politike čiji je isključivi smisao pogodovanje kapitalu i političko-gospo darskoj eliti, a ne običnim ljudima. EU bi nam, navodno, trebala donijeti med i mlijeko, no Hrvatska će, zajedno s drugim novim zemljama-članic ama, samo (p)ostati dijelom europske periferije izložene na milost i nemilost velikim zapadnoeuropski m korporacijama i interesima", upozoravaju.

Od ulaska u EU, navode, "profitirat će samo hrvatska politička i kapitalistička elita nastala u privatizaciji koja je upropastila nekoć perspektivnu hrvatsku industriju i gospodarstvo. Hrvatska brodogradilišta su pred gašenjem meðu ostalim i zbog zahtjeva EU, a posebno teška situacija u Europi čeka hrvatske seljake".

Nakon ekonomije, glavna zamjerka je da je za EU "suprotno javno proklamiranim neutemeljenim tvrdnjama, tipičan izrazit nedostatak demokracije (danas.net.hr/svijet/page/2011/11/16/0679006.html)".

"Europom uglavnom upravljaju neizabrani birokrati (danas.net.hr/svijet/page/2011/12/01/0053006.html) na koje graðani imaju zanemariv utjecaj. Hrvatska će, kao mala zemlja, imati vrlo slab utjecaj u EU, a još će manji utjecaj imati njezini graðani", navode u obrazloženju svježe pokrenutog portala.

Preuzeto s H-alter.org (h-alter.org/.../...)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # neo 2011-12-31 11:58
Ne kuzim to bas s tim neoliberalizmom i europskom unijom, moj dojam se da europska unija strano puno i u svim aspektima intervenira u gospodarstvo svojih zemalja i da je sto se toga tice daleko od slobodnog trzista. E sad, sigurno postoji objasnjenje koje su to neoliberalne karakteristike politike europske unije, ali to objasnjenje necete naci na navedenom portalu, jer tamo pod naslovom ''zasto je EU neoliberalna'' stoji tautologija: Eu je neoliberalna jer je neoliberalna, evo citata, mozda je netko u stanju nesto konstruktivnije izvuci:
Zašto je EU neoliberalna?
EU je neoliberalna je provodi neoliberalnu politiku, tj. politiku koja radi u korist sitne gospodarsko-pol itičke elite i korporacijâ a na štetu većine graðana. Neoliberalna se politika kroz institucije EU provodi na različite načine, različitim kanalima i mjerama – katkad formalno i službeno, katkad neslužbeno – ali obuhvaća sve sektore ekonomije i društva. Osim toga, nije ograničena samo na države članice EU, nego i na države-pristupn ice, kojima se neoliberalna politika, u još strožem obliku nego u starijim državama-članic ama, nameće kao uvjet ulaska u EU. Ne treba se, naravno, zavaravati da neoliberalizam postoji samo u EU, jer takva politika prevladava u čitavom svijetu, no ona se kroz institucije EU još više promiče i uvlači u sve pore ekonomije i društva.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Ne-EUGaga 2011-12-31 15:49
Graðani Lošinja izaðite na referendum 22. siječnja i recite NE EU. Nedajte da nam diktiraju hoštapleri iz Brisela što da radimo i kako da radimo. Vidite da nemožemo kontrolirati svoj gspodarski pojas u Jadranu jer nam ti šugavci to nedaju. Piranski zaljev ćemo izgubiti jer ti šugavci to i hoće od prvog trenutka. Mislite na svoju domovinu i recite ne korporacijama i kapitalizmu koj oni imaju i sa kojim tonu sve duble i dublje iz dana u dan.

RECITE TAKVOJ EUROPI NE.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # stop EUI say NO 2011-12-31 16:11
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ne euslobo milosevic 2011-12-31 18:43
ne verujte belosvetskim fukarama
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Antispam 2011-12-31 21:43
.... a još manje onima iz ABH
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...svećenik 2012-01-02 00:32
Hrvatska je jedina katolička država u Europi koja nije članica EU
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # EU- tvorevinaKiki 2012-01-02 06:29
I što onda nisam primjetio do sada da je to naš minus. Naprotiv vidiš ni Švicarska nije članica EU i nikada im neće past napamet da budu u toj neodrživoj tvorevini koja je kao i što se vidi iz priloženoga na rubu propasti i pitanje je koliko dugo će se još moći održavati ovako. Meni ne treba EU i njihov neokapitalizam i birokracija koja ždere ogromnu lovu , hoštapleri koji sijede u Eu parlamentu i dobivaju ogromnu plaću za to. Meni treba sposobna vlada da izvuče ovu pokradenu zemlju od velikih domoljuba Hrvata i novo pečenih tajkuna koji du od 90 godina pokrali sve što su ljudi stvarali godinama ,ne plativši niti kune za to već im je to privatizacija omogučila.Eto to meni treba ne EU ,no kako stavri stoje ne vidim ništa dobroga niti u ovim Kukurikavcima a momentalno nema novih ljudi da pokrenu HRVATSKU.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # lupetanjeraspop 2012-01-02 09:59
Svećenik je lupio i ostao živ:
Citat:
Hrvatska je jedina katolička država u Europi koja nije članica EU
Da si graðanski odgojen i obrazovan znao bi da Hrvatska nije katolička država. Hrvatsku se može nazvati katoličkom zemljom jer prema vjerskom izjašnjavanju na popisu stanovništva ima najviše katolika, ali prema istom mjerilu Hrvatska je i ženska zemlje, jer žena ima više od muškaraca.

Kao država, Hrvatska je svjetovna država u kojoj su sve vjere ravnopravne i odvojene od države. Da bi bila katolička država, morao bi biti izglasan ustav u kojem bi pisalo da je katolička vjeroispovijest državna vjeroispovijest.

Educiraj se svećeniće, to ne boli :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...svećenik 2012-01-02 15:05
Ako hrvatska nije katolička zemlja zašto slavimo katoličke blagdana kao državne Ženski praznik 8. 3. nije napopisu državnih blagdana iako su žene većina!
Državni praznici u 2012 u Hrvatskoj.
01.01.2012 Nova Godina
06.01.2012 Sveta tri kralja
09.04.2012 Uskrsni ponedjeljak
01.05.2012 Praznik rada
07.06.2012 Tijelovo
22.06.2012 Dan antifašističke borbe
25.06.2012 Dan državnosti
05.08.2012 Dan domovinske zahvalnosti
15.08.2012 Velika Gospa
08.10.2012 Dan neovisnosti
01.11.2012 Dan svih svetih
25.12.2012 Božić
26.12.2012 Sveti Stjepan
Švicarska nije katolička zemlja za razliku od Hrvatske koja broji preko 90% katolika u Švicarskoj je nešto oko 40%
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # bistrićmarko 2012-01-02 15:16
Glupane, pa rečeno ti je da Hrvatska je katolička ZEMLJA, ali da nije katolička DRŽAVA. Stvarno ti treba edukacija, ali iz čitanja s razumijevanjem
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...svećenik 2012-01-02 15:55
oprostite mi malo sam priglup pa mi treba posebno objasniti.
ajmo još jednom! Hravatska je katolička zemlja a ne država.
Država slavi katoličke blagdane kao državne a ne zemaljske. moje dijete u državnom svjetovnom vrtiću i školi uči i slavi katoličke blagdane kao državne. Jesu li katolički blagdani državni ili nisu? Znači da bi trebali biti radni dani u svjetovnoj državi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # za priglupog svećenikamarko 2012-01-02 16:08
Država ništa ne slavi, blesane. Jer država je političko-pravn a, meðunarodno priznata upravna organizacija s punim ili ograničenim suverenitetom, s različitim oblicima vladavine i ureðenja. Dakle, država je upravna organizacija koja donosi ustav i zakone, a jedan takav je i zakon o državnim blagdanima. To što su uzeti kršćanski (naglašavam: kršćanski, a ne nužno katolički) blagdani je izraz poštovanja običaja većine graðana. Slavi ih tko hoće, ne slavi tko neće. Da je država katolička, svatko bi ih morao slaviti. A to što tvoje dijete u državnoj školi uči vjeronauk je tvoj izbor. Ne mora ga učiti. U katoličkoj državi bi morao.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # mag 2012-01-02 16:23
Sveta tri kralja nisu bili nikakvi kraljevi nego magi (nešto kao čarobnjaci, magičari, likovi koji se bave magijom), ali su iz promiðbenih razloga unaprjeðeni u kraljeve :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..svećenik 2012-01-02 17:00
Hvala marko na odgovoru. Sad mi je jasnije zašto smo prisiljeni slaviti katoličke blagdane u pravnoj državi kao državne. Imamo demokraciju ko nemoramo ih slaviti ako nećemo a ni djeca ne moraju ići na vjeronauk ako neće. Mogu postati i musliman i dijete ispisati sa vjeronauka ali porez katoličkoj crkvi moram plaćati, tu slobodu izbora nisam dobio niti imam pravo reći ne.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # porezni ured 2012-01-02 17:31
Zapravo, porez ne plaćaš katoličkoj crkvi nego državi, a onda država crkvi isplati koliko joj pripada prema ugovoru s Vatikanom. A obračun se vrši na temelju popisa stanovništva; koliko katolika toliko novaca. Kad bi se porez plaćao direktno katoličkoj crkvi ne bi naši biskupi mogli voziti skupe aute i graditi palače od oniksa, jer bi odjednom nastao manjak katolika :-) :-) ;-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # EU-NEEEEEEEEERizo 2012-01-02 18:29
Švicarska je isto katolička zemlja ako nisi znao. Papina garda je sastavljena isključivo od Švicaraca i nemožeš biti u njoj ako nisi državljanin Švicarske. Prema tome da li bi papa uzimao svoju gardu iz recimo Albanije. Zato ne trabunjaj gluposti. Kakve veze ima vjera sa ureðenjem države. Mi tu debatiramo o ulasku u EU a ne o Vatikanu i vjeronauku u školi. Stoga molim da se ne miješa tema nego da se diskutira o Hrvatskom NE za EU na referendumu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ....ne 2012-01-02 18:32
NE za EU!!!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # sto kunića...100 kuna 2012-01-02 18:42
....baš su strašni svećenici kad doðu blagoslovit kuću...jedino je bitna kuvertica!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...svećenik 2012-01-02 19:12
Švicarska je katolička ko što je BiH pravoslavna. Švicarska nije katolička država zato što je papina garda iz Švicarske. To je jedna druga povjesna priča i tradicija. Što papi nisu dobri albanski katolici? Možemo reći i da je Afrika puna katolika ali crni afrikanac nikad nije postao papa. I ja se stalno pitam kakve veze ima vjera sa državnim ureðenjem i državnim blagdanima a nitko da mi odgovori. Naravno da debatiramo o ulasku u EU i razlozima za i protiv. Eto mene zanima socijalna i vjerska struktura EU pa se raspitujem. Uskoro ćemo postati članica te tvorevine pa će to biti i naš problem. Ako 22. 01. na referendumu bude NE, tada će biti drugi referendum i sve dok ne kažemo DA. Jel zna ko jel Vatikan u EU?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # cia 2012-01-02 19:49
Ovo da je Švicarska katolička zemlja zato što je papina garde iz Švicarske me od srca nasmijalo. Takva se djetinjarija rijetko čuje izvan dječjeg vrtića :-)
Švicarska kao i Hrvatska nije katolička država, jer nema službenu državnu religiju, a kao zemlja manje je katolička od Hrvatske, jer ima samo 41.8% katolika u ukupnom stanovništvu. Protestanata ima 35.3%), Muslimana 4.26%, a pravoslavaca 1.8%, i t.d.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...svećenik 2012-01-02 22:08
Neda mi onaj gore mira, stalno me bocka i propituje! E sad mene još zanima ako mi ne plaćamo porez katoličkoj crkvi nego državi a ova (država) bez našeg pitanja plati crkvi porez, jesmo li mi doista svjetovna država ili katolička? Ako katolička crkva na temelju popisa stanovništva koje provodi država, dobije toliko novca koliko se stanovništva izjasni katolicima onda mi nismo odvojeni od crkve, jer crkva dobiva automatski svoj udio bez obzira što graðani kažu??!!! Kojim državnim, svjetovnim pravom to Crkva dobiva??? Ja znam da naše svjetovne državne škole i vrtići imaju od države plaćen vjeronauk tj. od poreznih obveznika i drugih vjera, bez da ih tko pita, pa mi to nije jasno. Zanima me i tko plaća katoličke blagdane radnicima država ili Crkva?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # učo 2012-01-02 23:12
Svećenik pita
Citat:
Kojim državnim, svjetovnim pravom to Crkva dobiva?
Sve to (i još mnogo više) Crkva dobiva na temelju ugovora izmeðu države Hrvatske i Vatikana kojim je plaćeno priznanje samostalne Hrvatske. Crkva je uvijek bila jako dobar trgovac, a ovaj ugovor s Hrvatskom joj je jedan od najunosnijih poslova. Nije čudo što pape malo malo pa posjete svoje imanje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...svećenik 2012-01-02 23:23
Hvala učo! Znači da smo ipak katolička država a ne svjetovna kako nas neki gore ubjeðuju?! Papin pir u Hrvatskoj plaćaju i vjernici i nevjernci a i oni druge vjere. Znači da su i bosanske i muslimanske i albanske i srpske i nevjerničke pare dobre al samo jedna vjera katolička važeća??!! Mene zamalo ubijediše da sam retard kad kažem da smo katolička a ne svjetovna država!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # NE- EURizo 2012-01-03 09:00
Odgovor cia ne shvaćaš što sam ti htio objasniti, Švicarska normalno da nemora biti katolička ako je papina garda sastavljena isključivo od Švicaraca, ali je pretežno nastanjena pučanstvom koje je katoličke vjeroispovjesti što si i sam napisao u postocima stoga ne [cenzurirano]i bez veze. Što bi poslovica rekla ne [cenzurirano]i kad nisi iz Splita.z
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # RECITE NE-EUKokolo 2012-01-03 16:14
Evo prenosim zanimljivi tekst o tenutnoj situaciji u Njemačkoj aq ne zaostaju ni druge zemlje. Uglavnom tone EU sve dublje i dublje zato garðani nedajte da nas uvuku politički hoštapleri u kandže Brisela koj je pred potonučem. RECITE NE EU i takvom kapitalizmu.

Europska unija je poznata po svojoj birokratskoj potrebi da sve opiše i regulira, što zna dovesti do apsurdnih situacija bavljenja oblikom krastavaca u službenim dokumentima EU-a.

S druge strane, EU jednako precizno kao krastavce definira i ono što se smatra siromaštvom: imati primanja ispod 40 posto prosječnih smatra se teškim siromaštvom, a ako se nalazite na 60 posto prosjeka, onda ste na granici siromaštva. Ako se mjeri po tim kriterijima, kao što je to u svojoj studiji učinio Savez za blagostanje iz Njemačke, onda se dolazi do uznemirujućeg podatka da u ekonomski najsnažnijoj europskoj državi čak dvanaest milijuna ljudi živi u opasnosti od siromaštva.

Taj broj u zemlji s više od osamdeset milijuna stanovnika nije zanemariv, a još više zabrinjava to što se siromaštvo ponajviše širi u nekoć najbogatijem dijelu Njemačke. Industrijska oblast Ruhr je sa svojim rudnicima i tvornicama nekad bila motor njemačkog razvoja, dok se danas u gradovima poput Dortmunda, Duisburga i Gelsenkirchena broj onih kojima prijeti siromaštvo popeo iznad 20 posto!

'Za mnoge nema svjetla na kraju tunela. Mogući su i neredi poput onih u Londonu, jer ljudi u beznaðu gube osjećaj društvene kontrole. Kada taj lonac od pet milijuna ljudi proključa, bit će ga teško smiriti', dramatično je za njemačke medije opisao situaciju u Ruhru Ulrich Schneider iz Saveza za blagostanje koji je objavio studiju.

Još jedna velika novost te studije je što skreće pažnju na činjenicu da siromaštvo u Njemačkoj više nije samo problem bivšeg komunističkog istoka države. Osim Ruhra, koji se nalazi u pokrajini Nordrhein-Westf allen, postoje i dijelovi drugih pokrajina koji su pogoðeni siromaštvom. U Bavarskoj je sveukupan prosjek siromaštva 4,4 posto, no u regijama Hof i Oberpfalz broj siromašnih se penje na više od deset posto. Ipak, najgori su rezultati iz istočne pokrajine Mecklneburg-Vor pommern u kojoj pod prijetnjom siromaštva ili u njemu živi 22 posto stanovništva.

Jednako tako zabrinjava to što njemački odličan gospodarski rast ima sve manje utjecaja na izlazak ugroženog dijela stanovništva iz siromaštva, a da bi se situacija značajno popravila procjenjuje se da njemačka savezna vlada treba investirati još 20 milijardi eura godišnje u socijalne programe. Zasad takve namjere nema.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Zašto reći NE- EUHaider 2012-01-03 16:40
Neće li EU uništiti korupciju u Hrvatskoj?

Često se kao argument iznosi to da će ulazak u EU iskorijeniti korupciju u Hrvatskoj.

Kao prvo, EU jest protiv korupcije u Hrvatskoj (i drugim zemljama pristupnicama), ali ne zbog svojih "civilizacijski h dosega", "načelne netolerancije korupcije" ili sličnih floskula, nego iz vrlo pragmatičnih i prizemnih razloga. Zemljama EU ne odgovara korupcija u Hrvatskoj jer to znači da se na taj način njima otima dio tržišnog kolača otežavajući im ili potpuno sprječavajući "ulaganja" (tj. izvlačenje profita iz Hrvatske i drugih zemalja). Recimo – ako korporacije iz EU ne mogu ući u Hrvatsku zbog političkih veza domaćih kapitalista, to je za njih gubitak potencijalnog profita. Ili – ako trebaju potplaćivati lokalne vlasti za svaki korak, to su za njih dodatni troškovi (na koje su spremne ako drugačije ne ide, a profit je zajamčen, no koje je bolje eliminirati). Dakle, pitanje je iskorjenjivanja korupcije za EU ponajprije pitanje vlastite koristi.

Kao drugo, u samom se argumentu da nam je za rješavanje vlastitih problema nužno potrebna EU može iščitati česti samoprezir koji se u Hrvatskoj javlja, pri čemu se sve što dolazi iz našeg "balkanskog blata" nužno smatra manje vrijednim od onoga što dolazi s "razvijenog Zapada". Riječ je o zapravo autorasističkim idejama da smo mi (valjda genetski?) nesposobni sami sobom upravljati te nam tu treba pomoć "civiliziranog Zapada".

Kao treće, tvrditi da u EU nema korupcije znači u potpunosti biti nesvjestan stvarnosti. Korupcija je u mnogim sferama gospodarstva i politike jednako prisutna i u EU kao i kod nas, samo što se ondje dogaða na drugačije načine i sa specifičnim lokalnim posebitostima. Dovoljno je primjerice istaći financiranje nekih mafijaških poduzeća preko fondova EU, što je nedavno razotkriveno, ili recimo ponašanje finske tvornice oružja Patria u Sloveniji (afera s potkupljivanjem).

Kao četvrto, korupcija postoji u samom neoliberalnom sustavu koji EU promiče, a kojemu su u osnovi interesi kapitala na štetu većine društva. Čak i kada bi se sve provodilo po zakonima te kada nezakonite, izravne, korupcije ne bi bilo, to ne znači da istinska korupcija, korupcija samog sistema, tu i dalje ne bi bila prisutna.

Nećemo li, ako uðemo u EU, biti u društvu s velikima i moćnima?

Ideja da će male zemlje bolje proći ako budu u "društvu s velikima" je sama po sebi naivna. Hrvatska je, ušla u EU ili ne, nužno u podreðenom položaju kao ekonomsko-polit ička periferija EU. No ne treba se zavaravati da će se to ulaskom promijeniti. Dapače, načini dominacije najmoćnijih zemalja EU i eurobirokracije će samo postati još eksplicitniji i lakši, dok će se utjecaj običnih graðana na vlasti još više smanjiti (koga će primjerice u Bruxellesu biti briga što netko u dalekoj Hrvatskoj prosvjeduje ili štrajka?).

Hrvatska, kao ni druge male zemlje, neće u EU imati gotovo pa nikakvu pravu snagu, isto kao što je nemaju ni u drugim takvim organizacijama (npr. NATO-u). I gospodarski i politički, Hrvatska će, s ostalim zemljama istočne (i u manjoj mjeri južne Europe) biti i jest periferija prema moćnijim zapadnim zemljama prema kojima stoji u neokolonijalnom odnosu. Takav se odnos vidi već danas, dok je Hrvatska još pristupnica – za sve se traži dopuštenje Bruxellesa, a direktive iz EU se bespogovorno izvršavaju čak i kad vrlo očito nisu u našem interesu.

Hoćemo li imati više demokracije u EU?

Takva tvrdnja daleko je od istine. Dapače, Europska unija je još manje demokratična od Hrvatske. Jedino tijelo EU-a koje graðani izravno biraju na izborima je Europski parlament, a on gotovo da ni nema neke bitne ovlasti. Naime, u Europskoj uniji sve bitne odluke donosi Europska komisija, a ona se sastoji od 27 povjerenika koji graðani uopće biraju izravno niti su podložni njihovoj volji. U dosadašnjoj praksi Europska komisija donosila je odluke koje su isključivo u interesu krupnog kapitala te je postupno forsirala sveopću privatizaciju javnog sektora, što je naravno dovelo do sve manje socijalne zaštite graðana (primjerice rezanjem radničkih prava i prepuštanjem radnika nemilosti velikih korporacija). Osim toga, ako uðemo u EU, velik će dio pritiska odozdo (npr. javne kampanje, prosvjedi, štrajkovi i sl.) i zahtjeva graðana umjesto na hrvatsku vladu morati biti usmjeren na Bruxelles, čime će na vlasti biti još teže izvršiti pritisak nego što je to sada.

Isto tako treba reći da Europska unija ima iznimno velike ovlasti i zakonsko pravo odlučivanja o gotovo svim bitnim ekonomskim i socijalnim pitanjima (poljoprivreda, ribarstvo, opskrba električnom energijom, transport itd.) pa nije ni čudno da nas Europska komisija danas prisiljava na privatizaciju škverova ili da se već sad bruji o "liberalizaciji " HEP-a.

Gdje se može saznati što je točno Vlada ispregovarala s EU?

Sve što nas čeka ako uðemo u EU, dakle, proizvodne kvote, gospodarenje javnim dobrima, uvjeti vlasništva nad nekretninama, ograničenja na poslovnu mobilnost hrvatskih graðana, i ostale ključne stvari koje bi mogle odrediti budućnost svih nas, definirane su u poglavljima predpristupnih pregovora. Javnosti je sadržaj ovih poglavlja nedostupan, makar ne postoji nikakav razlog da privremeno zatvorena poglavlja o kojima se trenutno ne raspravlja, njih 28 od 35, ne budu u potpunosti predočena javnosti. Poljaci, Slovenci, i druge nove zemlje članice tolerirale su da im njihove vlade zataje sadržaje pregovora; sada se mogu samo žaliti.

Nećemo li imati koristi od EU fondova?

EU nije Caritas i ne dijeli novce siromašnima i nerazvijenima iz dobrote. EU je organizacija koja djeluje u interesu kapitala, ponajprije onoga iz razvijene zapadne jezgre EU (Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Nizozemska). Osim toga, EU fondovi nisu "dijeljenje novaca" bez ikakvih uvjeta kako se to često predstavlja u javnosti. Novac iz fondova se može trošiti samo ciljano, u skladu s pravilima koja postavlja EU i uz njenu dozvolu, na aktivnosti koje EU procijeni da idu u korist zajedničkog tržišta, a ne graðana zemlje kojoj je navodno namijenjen. Zbog toga, kao i često zastrašujuće birokracije koja prati svaki euro iz fondova, reklamirane svote se nikad ne iskoriste u potpunosti.

Pregovarački jake i dobro organizirane države uspijevaju dobiveni novac upotrijebiti kao nadopunu već planiranim aktivnostima. Pregovarački slabe i birokratski neorganizirane države kao što je Hrvatska iz starta ostanu bez velikog dijela za njih predviðenog novca, jer ne uspijevaju napisati dovoljan broj projekata, a i dio koji dobiju zapravo rasipaju na toj državi nepotrebne aktivnosti, što znači i rasipanje novca (jer većina projekata zapravo služi provoðenju zakona EU, jer se svaki projekt sufinancira, jer oduzimaju dragocjeno vrijeme zaposlenika, i jer veći dio ode nazad u zapadne države EU preko javnih nabava i konzultantskih ugovora). Neka istraživanja tako pokazuju da novac iz fondova u konačnici ima negativan učinak na ekonomski boljitak država poput Grčke ili Bugarske.

Neke činjenice o EU-fondovima:

1) EU nikada ne daje novce u cijelosti, nego financira 50-90% projekta, dok ostatak mora namaći primatelj novaca iz fonda (npr. država). Ako dotična država nema novaca, kao npr. Hrvatska, i ako je riječ o većim ulaganjima, novci za dio koji država sama mora platiti se često mogu namaći samo uzimanjem kredita od banaka. Banke su pak, i u slučaju Hrvatske i cijele istočnoeuropske periferije, najvećim dijelom u vlasništvu stranih zapadnih banaka. Tako banke iz jezgre EU profitiraju od EU fondova čak i kad novci iz fondova idu siromašnijim državama. U fondovima za države članice EU uopće ne daje novce unaprijed nego ih (dijelom) uplaćuje tek nakon završetka projekta (tzv. predfinanciranj e), što znači da zaduženje i kamate moraju biti još veće.

2) Novci iz EU fondova nisu poklonjeni novci. Hrvatska će, kao članica (a u nekim slučajevima i kao pristupnica), morati uplaćivati u te fondove iz kojih će se onda dijeliti sredstva. Prema trenutnim procjenama, u prvoj godini članstva ćemo u proračun EU morati uplatiti izmeðu 400 i 600 milijuna eura; od EU ćemo u tu svrhu moći dobiti do 200 milijuna, a ostatak ćemo morati namaknuti sami (vjerojatno daljnjim komercijalnim zaduživanjem i povećanjem javnog duga). Već iduće godine ćemo moći dobiti samo 30-ak milijuna pomoći, i nakon toga ništa. Sav ostali novac koji dobijemo od EU dobivat će se projektnim financiranjem u kojem vjerojatno nećemo biti uspješni; spomenimo tu primjer Bugarske koja kao siromašna zemlja teoretski ima pravo na sve postojeće oblike pomoći pa je ipak od ulaska svake godine više dala EU nego što je do nje dobila.

3) Velik dio novaca dodijeljenih siromašnim zemljama preko EU fondova zapravo ide za nerazvijene regije bogatih, a i ono što se načelno da siromašnima se vrlo brzo vraća u zapadnoeuropske zemlje i tako što se uvjetuje da se tim novcima moraju npr. kupovati proizvodi i usluge njihovih državno protežiranih tvrtki koje uspijevaju ponuditi najmanje cijene na javnim nabavama i sl. Tako ta sredstva za "pomoć" manjim zemljama zapravo služe i kao subvencije gospodarstvima razvijenih EU zemalja.

4) Iz EU fondova se teoretski može povući jako puno sredstava, no to je namjerno zamišljeno tako da se u praksi to ne dogaða.

5) EU preko fondova manjim zemljama diktira čime se mogu baviti, a čime ne, u što i kako trebaju ulagati te na taj način provodi svoj nadzor nad dijelovima gospodarstva i društva koja nisu regulirana zakonima EU i drugačije ne može kontrolirati. Takav je nadzor u konačnici uvijek ne u interesu društva ili većine stanovnika manjih zemalja, nego u interesu ekonomskih elita pretežno najmoćnijih država europske jezgre.

Čak i ako država ne može dobro iskoristiti novce, neće li to uspjeti graðanima preko udruga i tvrtki?

Novac će moći dobiti samo udruge i tvrtke koje su već etablirane u onom što rade, imaju iskustva s birokracijom oko projekata i aktivnosti im se procjenjuju kao isplative po kriterijima EU, ne dugoročne isplativosti, dobrobiti graðana ili samih tvrtki ili udruga. Projekte će morati sufinancirati (dakle, dati 10 do 50% vlastitih sredstava), moći će financirati samo one aktivnosti koje su predviðene pravilima EU (sve nepredviðene i s ovim neusklaðene troškove morat će sami snositi), i novac će dobiti tek po završetku projekta – dakle, svejedno će biti prisiljeni posezati za komercijalnim kreditima.

Što će biti s radničkim pravima u EU?

Neizvjesni rad je termin koji se koristi kako bi se opisao rad koji je nestalan, nezaštićen, slabo plaćen, s kojim se ne (ili jedva) može uzdržavati kućanstvo, te koji se često ne regulira Zakonom o radu. Najčešće se veže uz pojmove kao što su npr. rad na odreðeno, privremeni rad, povremeni rad, studentski rad, rad imigranata itd., dakle radi se o onim poslovima gdje je radnik zaposlen na kratko vrijeme dok ugovor ne istekne, a nakon toga mora ponovno tražiti posao. Posao se najčešće ugovara preko tzv. agencija za privremeno zapošljavanje (kod nas npr.: Dekra, Adecco, UPS d.o.o., Kadus d.o.o. itd.). Agencije su poslodavci koji na temelju sporazuma ustupaju svoje radnike drugim poslodavcima. Poslodavci vrlo rado unajmljuju radnike preko agencija jer dobiju radnu snagu za manji novac, a ne snose gotovo nikakvu odgovornost prema radnicima. Radnici najčešće rade preko ugovora na odreðeno, u puno lošijim uvjetima rada od radnika koji su direktno zaposleni kod poslodavca, za manju plaću, a najčešće nisu sindikalno organizirani jer sindikati nemaju interesa za radnicima čija je budućnost, i time plaćanje sindikalne članarine, neizvjesna, a koji donose puno „problema“.

Kakva je veza EU i neizvjesnog rada?

Neizvjesni rad je „globalni trend“, već je prisutan u Hrvatskoj i samo pristupanje EU neće donijeti puno izmjena u politici zapošljavanja. Naime, sve one su već više-manje uvedene kroz različita neoliberalna ekonomska prilagoðavanja Hrvatske EU u tzv. „pregovorima“. EU politika zagovara neizvjesni rad, tj. fleksibilizacij u rada, te isto zahtijeva i od potencijalnih pristupnica u EU.

Koje su glavne ideje EU politike zapošljavanja?

Glavne ideje europske strategije zapošljavanja moguće je pronaći u Lisabonskoj strategiji. Ključne „ideje“ tog dokumenta su fleksibilnost i „životno učenje“, čija je poanta prilagodba radnikâ tržištu rada, konstantnim prekvalifikacij ama, seljenjima i sl. U EU se često govori o „potpunom zaposlenju“, no ne misli se na to da svaki radnik ima osigurano radno mjesto na kojem će raditi do kraja radnog vijeka, već na to da radnici popunjavaju tržište rada svojim kvalifikacijama te da je poslodavcima tako lakše pronaći radnu snagu. 2004. objavljeno je tzv. Kokovo izvješće u kojem on poziva na to da se „standarni ugovori“, pod kojima se dakako misli na kolektivne ugovore i sve ostale ugovore koje sklapaju poslodavac i radnik, pregledaju i fleksibiliziraj u, te smatra da je čak potrebno uvesti i druge vrste ugovora koji bi bili fleksibilniji, kao i fleksibilnije radno vrijeme. Ove ideje su temelj fleksigurnosti.

Što je fleksigurnost?

Fleksigurnost je službena europska politika zapošljavanja. Sam pojam fleksigurnost je nastao spajanjem pojmova sigurnost i fleksibilnost, odnosno navodne želje za fleksibilnim poslovima i sigurnim prijelazom izmeðu poslova. Sigurnost bi se trebala odnositi na socijalne beneficije za one koji izgube posao, uz koje je ide i „cjeloživotno učenje“, tj. prekvalificiran je. Nominalni cilj EU nije zadržati radnika na poslu već na tržištu, omogućujući mu da glatko mijenja karijere i napreduje u njima. No potrebno je napraviti razliku izmeðu propagande i stvarnosti jer Europska unija je poznata po svojoj neoliberalnoj propagandi u socijaldemokrat skom ruhu. Fleksigurnost u teoriji jako dobro zvuči, no u praksi je riječ o pogodovanju poslodavcima na štetu radnika. Kao prvo, fleksigurnost se često uzima samo kao zamjena za drugi termin – fleksibilizacij u – pri čemu se olakšava otpuštanje radnika, ali se naknada za nezaposlenost i pomoć u prekvalificiran ju ne povećava. Osim toga, kad je riječ o fleksibilnosti
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # KokoloGuest 2012-01-03 17:03
Zaboravljaš da je to što oni zovu siromaštvo za naše uvjete nedostižan standard kojim se rijetki stanovnici Hrvatske mogu pohvaliti. Prosjek plaće u Njemačkoj je 3 445 Eura , to znači da je kod njih siromašan svaki graðanin koji zaraðuje manje od 10 000 Kuna. Ono što svi moraju kupovati je hrana a kod nas je znatno skuplja nego u Njemačkoj. A primanja od 10 000 Kuna imaju rijetki graðani i nitko ih ne smatra siromasima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # EU- siromaštvoKokolo 2012-01-03 18:22
Je sigurno te čeka kad budeš u EU povišica plaće i taj prag siromaštva. Ajde ne pričaj gluposti da će ti život pojeftiniti , to se dogodilo svim zemljama do sada od Slovenije, Poljske, Baltičkih zemalja ,Slovačke, Rumunjske i dr. svima je puno bolje i narasle su im palaće i penzije. Ajde kome prodajete priču.I dalje ćeš rintati za 500 eura i možeš biti deset puta u toj Europi nikada nečeš imati prava ko što imaju zapadnjaci.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Još malo o EUAngela Merkel 2012-01-03 21:36
Zanimljiv teskt sa jedne stranice na webu koja se bavi temeljitim proučavanjem što Hrvatska dobiva odnosno gubi ulaskom u ovu lakrdiju od EU.

“Što donosi članstvo u EU” i “101 pitanje o utjecaju EU na živote graðana” (anotirane verzije za eurorealiste)


2012/01/021 Komentar

MVPEI je na hrvatsko tržište ideja (koje je pod strogom kontrolom euro-foteljaša i euro-unitarista kao što su gospoða Kosor, gospoða Pusić te predsjednik Josipović) izbacio novi propagandni dokument uobičajeno niske vrijednosti. Dokument se zove Što donosi članstvo u EU i zbir je poznatih tlapnji u novom ruhu (i to na 88 stranica, kako bi svi bez magisterija ili doktorata što prije prestali čitati). No mi smo taj dokument ipak pročitali i usput anotirali (tj. u njega umetnuli komentare). To nismo učinili na svim mjestima jer bi komentara tako bilo stvarno previše, ali koga interesira može pogledati komentare u dokumentu – ili, ako ne želi čitati naše komentare – jednostavno preskočiti komentare i čitati službnenu poruku hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europske istine (MVPEI).

Isto tako delegacija euro-birokrata na odmoru u Hrvatskoj objavila je “101 pitanje o utjecaju EU na živote graðana“. Taj dokument je verzija gornjeg dokumenta “Što donosi članstvo u EU” napravljena za korisnike Facebook-a, tj. malo je kraći i ima više bijelog na stranicama (ah, da, verzija za mlade – eto dokaza da je EU država blagostanja – informacija se može pakirati u bezbroj verzija, jer za njih svaki trošak je sitnica!).

U interesu demokratske debate, skinili smo obadava dokumenta i anotirali neke tvrdnje. Gornje dokumente – neizmijenjene, ali s našim primjedbama – možete skinuti ovdje.
 Anotirani PDF dokument MVPEI-ja možete skinuti ovdje: Što donosi clanstvo u EU? – službena ali anotirana verzija
 Anotirani PDF dokument Europske unije možete skinuti ovdje: 101 pitanje za referendum protiv EU – službena ali anotirana verzija

Par primjedbi koje su malo izvan teme pa ih nismo stavili u sam dokument:

1. Propagandna mašinerija Ministarstva istine je u isto vrijeme smiješna i strašna. Strašna je iz razloga što se graðane na najpodliji način, poluistinama i obećanjima bez podloge, gura u EU. A smiješna je što su te laži često upravo apsurdne (vidi dolje pod 3). Dokument Europske delegacije na odmoru u Hrvatskoj sadrži iste tvrdnje, tako da nije potrebno čitati oba dokumenta.

2. Kad se govori o teškim i dugotrajnim pregovorima, postoje 2 scenarija: gdje je Hrvatska “izgubila” i gdje je “dobila”. Ovaj blog zapravo podržava slobodnu trgovinu tako da je naše poimanje gubitka i dobitka suprotno od većine domaćih (socijalistički h) medija i kritičara koji o tome pišu, no koristimo njihovu terminologiju: gubitak je kad se nešto mora liberalizirati, a dobitak je kad se dobije odgoda na par godina.

Tako svaki puta kad je vlada u nečemu izgubila, to se u dokumentu hvali kao liberalizacija koja će sniziti cijene, povećati kvalitetu i niz drugih gluposti (inače, kad bismo liberalizirali u liberalnom kapitalizmu, to bi bili očekivani učinci, ali u EUSSR-u to nije slučaj). A svaki put kad je liberalizacija odgoðena, vlada se hvali pobjedom izborenom upravo za Vas, malog čovjeka (iako to zapravo znači da ćete još niz godina nastaviti plaćati preskupe proizvode i usluge kako bi vladi svojim novcem pomogli kupiti glasove).

3. Inače dokumenti su tek dosadnije verzija svih nepotpunih istina, poluistina i neistina koje smo već čuli i ne sadrži ništa što bi normalnog euro-realistu (a da o euro-skepticima i ne govorimo!) moglo privoljeti da glasa za pridruživanje. Recimo, genijalci iz EU delegacije i Ministarstva istine tvrde kako bi pridruživanje i usklaðivanje s EU propisima dodatno osiguralo visok stupanj financijske stabilnosti. Ha-ha-ha! I to čitamo u poluvremenu izmeðu dva krizna sastanka na vrhu na kojima zemlje članice pokušavaju spriječiti raspad eurozone i bankrot zemalja članica! Navodi se i niz drugih prenapuhanih koristi, od slobodne trgovine i ostalog, kao da je nedostatak članstva u EU pet uzastopnih hrvatskih vlada prisiljavao da dosad ne uvedu pravila za bolju zaštitu pitke vode ili kao da slobodna trgovina ne može biti uvedena bez hrvatskog članstva u EU (a upravo takav sporazum s EU imaju Švicarska i Norveška). Nevjerojatne gluposti!

Već smo pomalo umorni od negiranja svih tih laži, no što god nije komentirano u dokumentu vjerojatno da jest na stranicama Zašto treba glasati protiv pridruživanja i O ovom blogu.

Ulazak u EU niti bi nam donijeo blagostanje, niti bi nas učinio slobodnijima, a istovremeno bi stvorio ogromne rizike – financijske i političke – za sve graðane. Ovaj blog se pridruživanju protivi iz vrlo jednostavnih razloga – radi se o neslobodnoj, socijalističkoj tvorevini koja će ili propasti ili postati polu-totalitarn a/totalitarna država.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # EU stabilan da nemože boljeSarkozy 2012-01-03 21:52
Evo primjera Slovenije članice EU

Kako bi prošla Slovenija da nije uvela euro?


2011/12/29Napiši Komentar

To je tek pitanje, a odgovor – barem nekima – je već poznat: ne bi bilo bolje.

Autor ovog bloga drži suprotno, no najprije pogledajmo dvije današnje vijesti iz Slovenije:

U Sloveniji rekordna nelikvidnost od 552,9 milijuna eura


Nepodmirene su obveze poduzeća u posljednjih mjesec dana narasle za skoro 19 milijuna eura, a od siječnja ove godine za skoro 141 milijun eura. Kod samostalnih su poduzetnika nepodmirene obveze u studenom bile za 14 milijuna eura više u odnosu na siječanj.

To je nedavni prosjek od 633 tisuće eura (4,7 milijuna kuna) u novim nepodmirenim obavezama na dan. Kako je od početka godine nabijeno oko 141 milijun eura, to je 386 tisuće na dan. Dakle, očigledno je da se situacija pogoršava.

Franjo Bobinac: Ulazak Slovenije u eurozonu bio je vrlo dobra odluka


“Ukidanje eura ne bi riješilo naše teškoće, vjerojatno bi ih povećalo”, to je skoro jedinstveno mišljenje vodećih slovenskih gospodarstvenik a koje je ljubljansko “Delo” istaknulo u naslov teksta povodom pete obljetnice uvoðenja eura u platni promet.

Što to znači? To ne znači ništa. Sigurno je da je firmama lakše poslovati kad su ulazni i izlazni troškovi u istoj valuti u kojoj plaća 95% njihovih kupaca (možda ne 95%, ali vjerujemo da je to približno točno). Dakle to je kako na problem gledaju privrednici. Zato kažemo da nam to ne govori ništa, jer njihovo gledište je vrlo jednostavno. Isto tako, kad biste pitali člana savjeta guvernera Europske centralne banke, on bi isto rekao da je jako zadovoljan što postoji euro. Pa naravno.

Evo par kratkih tvrdnji za razmišljanje:

1. Euro-kriza s poduzećima gotovo da nema nikakve veze. A kao što smo gore rekli, zato prema njihovom mišljenju nema problema koje je uzrokovao euro.

2. Euro, kao što kaže drugi članak (možete ga pročitati u cijelosti na stranici SEEbiz-a), je uveo lažno pouzdanje u fiskalno zdravlje svih slabijih eurozonskih zemalja. Tako su se one – kao npr. Italija – prejeftino zaduživale dok se jednog dana ljudi nisu zapitali: “Samo malo, kako će te zemlje vratiti dug koji je 100 i više posto od BDP-a?”. To je dakle fiskalni problem, problem socijalizma u kojem se novac na kraju potroši i problem upravljanja valutom. Sve te probleme privrednici po definiciji ne mogu shvatiti, jer s njima nemaju izravne veze. Možda će ih shvatiti kad Slovenija izgubi rejting ili kad koja veća banka propadne (ili kad koja zemlja izaðe iz eurozone).

3. Nitko ne sprječava Maðarsku (koju pro-euro ispitanici spominju kao primjer “Eto vidite kako je njima bez eura”) da koristi euro. Koristi ga i Crna Gora. Slovenci su slobodno mogli koristiti euro samo da je država to dozvolila. Oni uopće nisu morali ulaziti u euro zonu. Tko zna da li više od trećine ljudi koji su dali odgovore (tj. u anketi izrazili mišljenje) uopće znade kako to zapravo funkcionira.

4. Troškovi izlaska iz eurozone – ako se eurozona raspadne ili ako se pojavi potreba izlaska – bi višestruko premašili sve “koristi” koje su slovenske firme dosad imale od eura. To nije izvjesno, ali ta mogućnost postoji.

5. Slovenija nema izbora nego da sudjeluje u akcijama spašavanja euro-propalica. Samo za ESM Slovenija će morati uložiti 3,6 milijardi eura. Osim toga svoj ulog će možda još morati i povećati. A ako se eurozona raspadne, financijski nestabilne zemlje kao Slovenija mogle bi u kratkom roku i same bankrotirati jer ne bi bile u stanju prebroditi takav dogaðaj.

6. Nitko tko ne koristi euro ne želi prijeći na euro. Bugarska je svoj zahtjev odgodila (pametno), a ostali koji ga nemaju, protiv su uvoðenja. Ideja da bi netko želio prijeći na valutu koja slabi i koja je potencijalna crna rupa za spašavanje zamalja-propali ca je apsurdna.

Da nije uvela euro, Slovenija bi prošla bolje zato što bi u teškoće ušla ranije, a danas – kao Velika Britanija – prema euro-propalicam a ne bi imala tako velike obveze.

Slovenija je danas u jako velikoj krizi, a što je još gore, većina njihovih kupaca je takoðer u krizi (upravo zahvaljujući euru koji je većinu zemalja eurozone doveo na tanak led). Graðanima bi bolje bilo da nisu uopće ušli u EU, a kad su već ušli, da su ostali izvan eurozone. Sad su prepušteni na milost i nemilost kolektivističko m ponašanju socijalista u Europskoj komisiji, koja ni sama ništa ne odlučuje nego tek blagosilja odluke Njemačke i Francuske.

Do kraja krize ima još dosta i Slovenija će tek doći u prave teškoće. Zabava je tek počela.P.S. U drugom članku za krizu se krivi tajkunizacija. To je potpuno pogrešno, ali nećemo izvan teme. Koga interesiraju slobodna tržišta, gospodarstvo i ova euro-kriza može svratiti na naš glavni blog, NedjeljniKoment ar.wordpress.co m.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # KokoloEu siromaštvo 2012-01-03 22:09
Nije mi jasno zašto svi očekuju da će se ulaskom u Eu naš standard izjednačiti sa onim zapadnih zemalja,do sada nismo imali isti standard pa ne možemo imati ni pristupom u Eu.Prava ćemo imati ista kao i zapadnjaci ali to znači da trebamo toliko i doprinjeti .Ono što mi neće pojeftiniti ću kupiti tamo gdje je jeftinije i koštat će me jeftinije sa dostavom iz skandinavije nego ovdje u diskontu,konzum u,elipsu ili mimi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # NEuEUEU skeptik 2012-01-04 01:42
Imam masu prijatelja i znanaca u Slo. Svi kažu da im je drastično pao standard od kad su ušli u EU, a da će nama sa već lošim standardom biti daleko teže nego njima.
To su preporuke onih koji su ''blagodati'' EU osjetili nasvojoj koži, a budale neka vjeruju političarima kojima je ulazak u EU interes radi debelih plaća i denvnica u EU parlamentu.
Naðite mi političara ili bilo kojeg EU zagovornika koji je spreman svojom imovinom ili životom jamčiti ne da će mi biti bolje nego da mi neće pasti ionako nizak standard. Naravno, nema takvoga jer znaju da nas guraju u 'tamnicu naroda' iz niskih i sebičnih pobuda.
Samo mi je krivo što će budalasti i praznoglavi poslušnici naših političara izaći ne referendum i odlučivati umjesto onih idiota kojih se ''ulazak u EU ne tiče'' i smatraju da svojim glasom ne mogu utjecati na svoje sudbine, pa neće ni glasati. Žao mi je svih onih koji su dali svoj život ili zdravlje u ratu da bi sada veleizdajnici koji su na vlasti prodali Hrvatsku kriminalcima koji se sakrivaju iza EU parlamenta i birokracije.
Koju godinu iza ulaska u EU svoju će mo vodu skupo plaćati ili ju nećemo moći piti iz špine nego ćemo morati kupovati uvoznu 'pitku' vodu (gdje u EU možete piti vodu iz špine?) - već sada su neka izvorišta pitke vode postala odlagališta opasnog otpada, u organizaciji EU, novcem pretpristupnih fondova, u realizaciji domaćih veleizdajnika - pardon - naših političara.
Naftu smo odavno poklonili (neki su to dobro utržili u svoj džep) - a vrlo malo ili nimalo se u javnost plasira informacija da je INA - pardon, MOL vlasnik i brojnih bušotina pitke vode, uz naftu i plin, čime smo mogli imati nezavisnost od svjetske nafte i vode koju će mo uskoro uvoziti bez da preðe granicu.
Naši ribari neć imati što loviti - talijanska flota jedva čeka da krene poharati naše more, svoje su već odavno sterilizirali.
Odlazak na kopno trajektom bit će skupo plaćeni luksuz.
Kamo će otići radnici iz brodogradilišta koja se moraju ugasiti po EU direktivi jer su prekvalitetna za njihove planove?
Jeli scenarij iz željezare Sisak generalna proba za predstavu zvanu ''uništimo Hrvatsko'' čiji je režiser EU, a glavni akteri - pogodite - naši dragi na vlasti, a reprize će uslijediti na uljaniku, 3.maju...

Treba doprijeti do onih koji smatraju da se EU dogaða i sa njima i bez njih, svima koji ne misle izaći na referendum, i njima objasniti u kakvoj smo opasnosti, u rukama indiferentnih je naša sudbina i budućnost naše djece.
Imamo još 20 dana slobode, poslije će Vrag doći po nas...A kad gledam gornjih 3/4 postova vidim samo nepismene seljačine koji se oko gluposti kolju kao gladni psi oko bačene kosti...zar je u ovom trenutku bitno jesmo li ili nismo katolička zemlja, država, i što već...bitno je da smo svi ljudi u istom brodu, brodu koji srlja na greben u oluji, sa poludjelim i pokvarenim kapetanom, kojem ne trebaju putnici koji se tuku meðu sobom da bi se nasukao na hrid. Dapače, stanimo na loptu, krenimo svi zajedno, pokucajmo kapetanu na komandni most i zajedno mu kažimo - kapetane, NE vozi nas na hridi!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ABH - VIJEĆE ZA HRVATSKUAldo 2012-01-04 18:49
Zato što volimo Lošinj i Hrvatsku, NE U eu-ROPSKU uniju!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..titanik 2012-01-04 22:38
Što da nas kapetan ostavi da potonemo!! Vozi nas na hrid kapetane, tamo netko može i prživit a ispod mora ne može!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Opet spamajuantispameri 2012-01-04 23:59
ABH - VIJEĆE ZA HRVATSKU
Zato što volimo Lošinj i Hrvatsku, NE U eu-ROPSKU uniju!

Nova godina - stari spameri.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Ne u eu-ROPSKU unijuLosinjan 2012-01-05 03:20
Iz mojih kontakata sa "Europljanima", koji inace spadaju u srednju klasu, dobro obrazovanih i nacitanih ljudi mogu reci da nisam dobio utisak lagodnog zivita u EU. Koliko mi ljudi govore, te to uredno i argumentiraju sa vrlo jakim i smislenim argumentima (koji su daleko od prizemnih rasprava koje se kod nas vode) zivot u EU unistava one koji su bili najbrojini: srednju klasu. Moji kolega iz EURO zone, vrlo dobro placeni pomorski kapetan, nema niti jednu rijec hvale za EU. Od njega se ponekad moze cuti ogorcenost zbog placanja tudjih dugova, ali opet on za sve krivi EU birokraciju i politicare koji rade u svrhu kapitala.
Na zalost Hrvati smo vecinom politicki i opce nepismen narod. Nikog ne sudimo prema dijelima, nego prema rijecima. Nazalost, ljudima se niti pored one skupe propagande na TV (placene od nas poreznih obveznika) ne budi ni zrno sumnje da nas netko zeli odveti "na klanje". NAsim ljudima niti nakon ovih 20 godina potkradanja i zaglupljivanja nije jasno da politicari ne predlazu nista dobro, pa tako je i EU jedna od podvala za koju cemo mi srednja i niza klasa placati danak. Vesna Pusic kada izgubi fotelju, odleprsati ce na birokratko odlicno placeno mjesto u EU, a nama preostaje da budemo robovi EU-a.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2012-01-05 07:39
Skupina hrvatskih intelektualaca traži odgodu referenduma

Skupina više od tisuću hrvatskih potpisnika, uglavnom intelektualaca, meðu kojima su akademici i sveučilišni profesori, uputila je zahtjev vlastima Republike Hrvatske da se referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji održi tek nakon donošenja konačne presude hrvatskim generalima u Haagu.
Potpisnici smatraju kako Hrvati imaju vrijednosti koje se u Europi gube, a bez kojih ona ne može živjeti. Dodaju kako to pokazuje EU, koja je kaznila Hrvatsku zato što je, kako ističu, na temelju prava i obveza iz Ženevske konvencije oslobodila svoj okupirani teritorij.
Na tome tragu Tužiteljstvo Haaškoga suda optužilo je hrvatske generale, iskonstruiralo pravnu normu o ‘zajedničkom zločinačkom pothvatu’ kako bi moglo optužiti čitave civilne i vojne strukture’, napominju potpisnici te podsjećaju kako Hrvati nakon takvih optužaba postavili pitanje o prekomjernom granatiranju svojih gradova, a na njega nikada nisu dobili odgovor.

Kompletan tekst na Link Text (znet.hr/.../...)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # 12345njuro 2012-01-05 10:15
Ti isti Europljani su nas 90-tih htjeli zatrt kao govna. Nepada mi napamet glasati za to da s njima živim u istoj državi. NE Europi!!! Ako treba propasti neka se propada u stilu i za to smo sami krivi. A guzonjama koji bi sjedili u Bruxellesu za dobre dnevnice figa. U cijeloj priči su fotelje najbitnije (njima).
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Ne-EUAndro 2012-01-05 10:43
Nije mi jasno kako neki ljudi još uvijek misle da će ulaskom u EU bti bolje graðanima odnosno srednjoj klasi koja je gotovo nestala iz svih društva pa i tog europskog. Ljudi ne shvaćaju da političri guraju nas u tu tvorevinu samo radi sebe i svojih interesa, a poslije će reći da su mislils najbolje za Hrvatsku. Ona glupača od Vesne Pusić dobro je reko jedan prije kad je najure iz Ministarstva otoći će nekaomo u Eu parlament na plaću od 8000 eura i prodavati će graðanima Hrvatske gluposti kako živjeti u EU. A mi obični smrtnici i dalje ćemo gracati sa plaćom od 500 eura, nabijati će nam poreze na sve živo, i tako ćemo mo opet reći [cenzurirano]u mater onome koj je upalio svijetlo bolji je bio mrak. I opet Hrvati pošlusnici moramo imati da nam netko kroji zakone i postavlja uvijete kako moramo živjeti. Ta Europa nas ne smatra nikakvim bitnim čimbenikon niti ćemo mi to ikada biti u EU. Mi već sada ne kontroliramo naš gospodarski pojas u kome Talijani i Slovenci love ribu bez problema , isto tako vaditi će i plin a nama Hrvatima ono što visi preko dva. Naš glavni problem je da imamo blesave političare počevši od Predsjednika države koj je takav smutljivac da ga nema većeg, ni Mesić ništa nije bolji kad se družio sa Gadafijem. Premijeri koj god došo nezna izvući naciju od 4 5 milijuna ljudi sa ovakmo zemljom i ovakvim geostrateškim položajem. Uglavnom da skratim vode na budale i mutikaše koje gledaju samo svoj interes a ne državu i narod. STOGA GRAÐANI NEDAJTE GLAS TOJ EU LAKRDIJI ako kmislite da vam sutra ne bude još teže izlaziti na kraj od 01 do 31 u mjesecu.JOŠ JEDNOM NE -EU
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # udajaeu skeptik 2012-01-05 11:16
Zanimljivo razmišljanje s jednog foruma:

Pitaju nas zelimo li u EU, kao da pitaju djevojku zeli li se udati. Zeli.

Ali ne zeli se ona udati za rugobu, ne za onog koji ju ucjenjuje, za nasilnika, lijencinu,
pijanca, niskoristi, onog koji ce ju iskoristavati, pokvarenjaka.

Danasnja EU je rugoba koja propada. Zeli iskoristiti nasa prirodna i
rudna bogatstva, narocito more, zabranjuje nam proizvodnju hrane koja bi
bila dovoljna za nase potrebe, ucjenjuje nas da poklanjamo teritorij
drugima i oprastamo ubojicama i drugim zlocincima, da priznajemo
okupaciju teritorija i legaliziramo protjerivanje stanovnistva.

Danasnja nama bliska EU je Madzarska koja ima visoku nezaposlenost i
u kojoj se ljude sili da rade za trecinu minimalne place, a istovremeno
drzavna vlast kao i kod nas drzi zakone koji onemogucavaju
samozaposljavan je najsiromasnijoj trecini stanovnistva, dizu pdv koji
najvise pogadja najsiromasnije, i, ukratko, nemaju rjesenje za krizu.

Ma da, cim prije se moramo s takvima udruziti da rijese nase
probleme, inace smo toboze propali. Kao sto ce mlada djevojka propasti
ako se ne uda za nasilnika i pokvarenjaka.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # EU blagostanjeGuverner 2012-01-05 14:17
Evo dans lijepo piše na T-portalu što će Hrvatska dobiti a što će morati dati toj zajednici. Pa neznam koje budale su da idu u tu EU. Naša vlada nema kinte da ju okreneš naopako samo će još više zajašiti i ovako siromašno graðanstvo da se plaća taj servis. Recite NE- EU

Hrvatska će, ako usporedimo izdatke i primanja, ukupno od članstva u Europskoj uniji potencijalno uprihoditi 360 milijuna eura samo u prvih pola godine članstva u 2013. godini, a u 2014. godini se taj iznos penje do nešto više od 620 milijuna eura. S druge strane u tih godinu i pol Hrvatska će platiti 835,680,000 eura u kao članarinu za EU, ali i u temeljni kapital Europske investicijske banke.

Treba, meðutim, napomenuti da je iznos koji se odnosi na izdatke fiksan, ali to nije slučaj i s primanjima jer su oni potencijal koji ovisi o nama samima tj. o projektima koje ćemo predložiti kako bi povukli novac.

Dakle što se uplata tiče Hrvatska je dužna u proračun Europske unije za pola 2013. godine uplatiti 275 milijuna eura i godinu kasnije još 550 milijuna eura. Za razdoblje od 2015. do 2018. godine još uvijek se ne zna točna svota jer se uplate odreðuju po GDP-u per capita svake zemlje posebno, a to će se tek znati kada se usvoji financijska perspektiva za iduće proračunsko razdoblje do 2018. godine. Za pretpostavit će da će godišnji iznos biti sličan onome u 2014. godini jer nam GDP stagnira.

Osim uplata u proračun Europske unije Hrvatska će uplatiti 42 720 000 milijuna eura u temeljni kapital Europske investicijske banke. Inače Hrvatska upisuje 854 400 000 eura u temeljni kapital te banke.

Novac će se uplaćivati u osam do 2018. godine s tim da bi za pola 2013. godine platili 5 340 000 eura, kao i 2014. i 2015., a potom 10 680 000 do uplate pune svote. Ali ni to nisu jedini izdaci koje je Hrvatska dužna plaćati na razne adrese unutar EU-a

Tako će Hrvatska takoðer uplaćivati u četiri obroka od 2015. do 2018. godine u Istraživački fond za ugljen i čelik iznos od 494 tisuće eura.

S druge strane kroz sredstva koja će primiti od Europske unije su 29 milijuna kuna koji spadaju u prijelazne instrumente u prvoj godini nakon stupanja u članstvo za razvoj i jačanje administrativni h i pravosudnih sposobnosti.

U 2013. i 2014. godini dobit ćemo ukupno 120 milijuna kuna za tzv. privremeni schengenski instrument kojim se financiraju mjere na novim vanjskim granicama Unije za provedbu schengenske pravne stečevine i nadzora vanjskih granica.

Zatim kroz strukturne i Kohezijski fond Hrvatska će rezervirati alokaciju od 449 400 000 eura odobrenih sredstava. Kroz spomenute fondove predviðena sredstva za Hrvatsku u 2014. godini su 1 047 102 000 eura i u 2015. godini 1 348 200 000 eura.

Spremljen je i novac kroz privremeni instrument za jačanje novčanog toka kojim bi se u dobilo u 2013. godini 75 milijuna eura i godinu kasnije 26 600 000 eura.

Takoðer ribare bi trebalo obradovati što će kroz ribarski fond dobiti 2013. godine 8 700 000, u 2014. 20 271 000 i u 2015 godini 26 100 000 eura. Takoðer nisu zaboravljeni ni poljoprivrednic i koji bi kroz fond za ruralni razvoj 27 700 000 eura.

Sveukupno zagarantirano Hrvatska bi trebala dobit 180 400 000 eura. S potencijalnim novcem koji se može preko projekata izvući iz fondova fondovima iznose se penje do 629 800 000 eura. Ako odbijemo izdate potencijalno ćemo uprihoditi 360 milijuna eura. Ako računamo samo 2014. godinu, prvu punu godinu članstva Hrvatske u Europskoj uniji potencijalno bi mogli računati na 619 645 000 eura. Potencijalno možemo povući 1 175 973 000 eura, a fiksno moramo uplatiti 555 844 000 eura.

Sve skupa kad se zbroji i oduzme treba se napomenuti da svota koja se može dobiti je potencijalna jer za povlačenje novca iz fondova treba osmisliti projekte, a novac koji trebamo uplatiti u Bruxelles je fiksan.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # . 2012-01-05 14:38
Citat:
Potencijalno možemo povući 1 175 973 000 eura, a fiksno moramo uplatiti 555 844 000 eura.
Meni ovo liči na sportsku kladionicu. Uplatiš, a možda dobiješ okladu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # NE U EUMilanović 2012-01-05 16:18
Nerazumijem ako mi već te novce moramo njima uplaćivati i ond se moramo tresti na kojekavim projektima i admisnistracijo m i EU birokracijom hoće oni nama to dati ili ne . Pa ljudi dajte osvijestiti es već jednom da je to da izvinite jedna kur..na od zajednice i odnosa unutar te zajednice. Ako je Hrvatska imalo voljna da sa novim ljudima organizira svoju ekonomiju jer mi smo jedan veći europski grad možemo živjeti normalno i bez tih šupaka i hoštaplera iz Brisela. Bitno je da se glave slože da se prestane sa lopovlukom i da se organizira svatko od lokalne zajednice do države i sigurno nam predstoji boljitak. Recite ne tom šugavom udruženju na slijedećem referendumu. Nedajte da vas zavade Pusićka, Mailnaović, Kosorica i ovaj naš predsjednik Republike Josipović. To su ljudi koji sutra kad popuše tu di jesu tražiti će stolicu u kojekakvim institucijama te EU , a za narod ih zabole ona stvar. Bitno je da su oni sebi osigurali plaće. Pa vidite koga spremaju sad u EU parlament Jozu Radoša ljigavca koj je bio u propalom HSLS i sad bi ga trebalo jer je u HNS udomiti na plaću da bude Europski parlamentarac na plaći opet od 10000 eura.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # eu 2012-01-05 21:20
imaš pravo milanović mi smo jedan veći europski grad. Oni mogu živjeti bez nas i naše tržište nije tako privlačno za njih, a mi bez njih ne možemo! Previše smo zaglibili u pakao ovisnosti iz kojeg se malo tko izliječio! Ono što mi poznajemo kao liječenje ovisnosti jest zamjenjivanje jedne nepoželjne ovisnosti drugom više poželjnom ovisnošću! Mi smo pokazali nažalost da Hrvatska nije bila voljna s novim ljudima organizirati svoju ekonomiju! Svaki novi ljudi koji su došli na vlast bili su pogrešni! Moraš znati da Pusićka, Mailnaović, Kosorica i ovaj naš predsjednik Republike Josipović nisu pokretači ni glavni akteri pristupa Hrvatske EU! Zaista si naivan ako vjeruješ onima koji optužuju sadašnju "vlast" za rasprodaju i izdajstvo! Sve započelo i rasprodano prije nešto 20-tak godina. Ovo što ti sada laprdaš i tebi slični abh i eu skeptici imali smo isti scenarij prije više od 20 godina! Pa EU ima u Hrvatskoj sve što poželi ne treba Hrvatska postati članica za to! Razmisli budemo li pravili probleme kome će nas prodati? Rusima? Arapima? Kinezima? Najjadniji argumenti protiv EU su plaće političara i zastupnika, ispada da je nekima samo to bitno!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Sluga Nevjerni 2012-01-05 22:49
Mene samo brine propagiranje naveliko svih pozitivnih strana našeg ulaska u EU, kao da ne postoji nijedna, ni najmanja negativnost po nas. Prelijepo da bi bilo istinito!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # početak rata s Iranomcrni scenarij 2012-01-06 14:38
Svjedočimo pomahnitalim provokacijama koje nas guraju u rat globalnih razmjera
Link Text (www.lajk.ba/.../)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Istina o EU o kojoj se šutiEU tanazija 2012-01-07 10:33
"Vozač kamiona iz Slovenije je negdje na TV-u rekao kako radi dnevno po 16-18 sati za golu plaću, bez plaćenih prekovremenih sati, bez plaćenog toplog obroka. Kad bi se pobunio, kaže, to njegov gazda jedva čeka, jer bi ga poslao na burzu i uzeo Rumunja koji bi mu vozio u pola cijene, ali gazda istovremeno priča kako je u EU super, jer svaki mjesec kupi novi kamion."

"Bugarin (poslovni partner) priča kako je Bugarska živjela od izvoza voća i povrća, a sada sve uvoze iz EU, dok se država sve više zadužuje."

"Maðari pričaju kako su postali najamni radnici u (do jučer svojim) vinogradima, jer su ih Francuzi najprije uništili s niskim (dampinškim) cijenama, da bi, kada Maðari nisu više mogli vraćati banci kredite, od banaka kupili za sitan novac gotovo sve vinograde. Tako se sada najpoznatiji Maðarski vinogradi (Tokajac) nalaze u vlasništvu Engleza."

"U Češkoj je EU prisilila vlasnike šećerana da zatvore tvornice, dok su radnici završili na burzi, a sve zato jer EU ima previše šećera, a previše šećera ima zato jer ga EU uvozi iz Kube i na njemu je puno veća zarada."

"Njemačka je zbog prekoračenja kvote dozvoljenog zagaðivanja, prema sporazumu iz Kyota, veliki dio prljave industrije prebacila u Češku. Jedini čovjek koji je zbrojio dva i dva je češki predsjednik Klaus koji tvrdi da je ulazak Republike Češke u EU čisti promašaj i u znak protesta ne dozvoljava da se zastava EU izvjesi na njegovu rezidenciju."

Ovo su markantni dijelovi teksta čiji nastavak prenosim u cijelosti:

Prošle godine u veljači sam jedne nedjelje u vijestima na radiju u osam sati čuo u špici krajnje uznemirujuću vijest – U Maðarskoj graðani nezadovoljni s EU izišli su na ulice i krenuli prema parlamentu, policija napravila barikade, očekuje se ono najgore. Uključio sam radio da čujem vijesti , meðutim Maðarska se nije više spominjala. Navečer sam s nestrpljenjem čekao dnevnik na TV, o spomenutom dogaðaju ni riječi. Znači da je saborska komisija za informiranje već reagirala. Nakon par dana stjecajem okolnosti sreo sam se s nekim Maðarima pa sam upitao što je to bilo. Najprije nisu shvaćali na što mislim, a kada sam im objasnio što je bilo na vijestima, odmahnuli su rukom i rekli “Ma kod nas su stalno neke demonstracije protiv EU”. E pa sada se pitam gdje je demokracija, gdje je sloboda štampe, kojom se toliko busamo u prsa.

Tvrdim da je to zato jer bi protiv EU bilo ne 50% graðana RH, već 90% da se ovakve vijesti prikažu na našoj televiziji. Bojim se da na kraju graðani neće niti glasovati o ulasku u EU, već će do tog vremena Sabor promijeniti Ustav, pa će Sabor mjesto nas donijeti najbolje rješenje, a to je ulazak u EU, jer znaju da su im izgledi da narod glasa za EU veoma mali.

Tako je bilo u Nizozemskoj i Sloveniji, kada su kroz ispitivanje javnog mijenja shvatili da će narod biti protiv ulaska u EU. Kada se puk pobunio što se nije izišlo na referendum, odgovor je bio: “Vi ste glasali za našu stranku, koja je u svom programu imala ulazak u EU i mi sada samo izvršavamo ono što smo vam u predizbornoj kampanji obećavali”. Nadalje, zašto Ustav EU nije prošao u Francuskoj i Nizozemskoj, zašto su pribjegli Lisabonskom sporazumu, zašto Lisabonski sporazum prihvaćaju parlamenti, zašto ga ne daju na referendum? Zato jer bi prošli kao u Irskoj, a u Irskoj znamo nisu prošli.

Da li su naši političari svjesni toga što čine ovom narodu? Da li su svjesni toga da će ulaskom u EU u vrlo kratkom roku sva dobra prijeći u vlasništvo bjelosvjetske mafije i da će naš narod biti najamna radna snaga, bolje rečeno robovi. Oni nisu svjesni da kada vlasnik plati porez na dobit, ostatak dobiti završava van granica RH. Samo ako je vlasnik Hrvat ta dobit se opet investira u RH. Znam dobro o čemu pričam, jer sam donedavno radio u stranoj tvrtci i znam koliko novca je svake godine vlasnik odnosio iz RH.

Što je to potaklo sve naše stranke da u svojim programima gotovo svi (osim nekih malih stranaka) imaju ulazak u EU? Kao jedini logični odgovor nameće mi se misao da su kupljeni, jer bogatoj EU (s velikim osjećajem za pronalaženje zlatnog rudnika) nije problem podijeliti našim političarima stotinjak milijuna eura da bi ovi napravili sve što se od njih traži. Njima investirati taj novac je kao meni dati prosjaku 5 kuna.

Zar nitko ne vidi da su vodeće članice EU (Engleska, Francuska, Nizozemska, Portugal, Španjolska i Njemačka), sve od reda bile kolonijalne sile, da su kolonije osvojili ratom, da su u tim ratovima poubijali milijune ljudi i opljačkali sve što se opljačkati moglo? Ali sve što su oružjem dobili, oružjem su i izgubili. Sada imaju muzeje pune umjetnina, zlata, bjelokosti i dragulja, ali imaju i izdajnike (one koji su za njih ratovali u vlastitoj domovini protiv vlastitog naroda), koji su im sada problem (U Francuskoj: Marokanci, Tunižani, Alžirci, Mauri i.t.d.). London ima preko 50% obojenog stanovništva, a da ne pričamo o tome na što sliči Nizozemska) i izvor su kriminala. Sada imaju i jedno veliko iskustvo, pa su poučeni Aljaskom, koju su SAD kupile od Ruskoga cara došle do zaključka: što se otme oružjem, oružjem se može vratiti, ali što se kupi, može se samo kupnjom vratiti, pa su sada krenuli osvojiti sv ijet na novi način: globalizacijom.

Pročitajte malu plavu knjižicu EU-a, koja se zove Ustav EU-a, u kojoj sve piše… I sada su te zemlje lansirale priču o globalizaciji. Što se to krije iza globalizacije? Globalizacija je kolonizacija bez ispaljenog metka. I mi nasjedamo tim hohštaperima, koji nas uče što je to demokracija, što je dobro, a što je zlo, a do jučer su sijali smrt širom svijeta. Istrijebili su cijele civilizacije. Najveći demokrati na ovome svijetu, SAD, donedavno su imali robove, a do jučer se nisu vozili u istim autobusima sa crncima, dok je Dubrovačka republika 1642. godine donijela zakon o ukidanju ropstva, dakle u vrijeme kada je Sjeverna Amerika još bila engleska kolonija i nije postojalakao država (SAD su oformljene kao država 1776. godine). I sada im je taktika da žrtvu najprije bace na koljena (najčešće kroz financijska zaduženja), a onda dolaze s kovčezima novca, odvjetnicima i ugovorima, pa sve vrijedno kroz k ratko vrijeme promijeni vlasnika, naravno za sitan novac, jer i kralj u pustinji, kada umire od žeði, daje kraljevstvo za kap vode.

Ja jesam za EU, ali ne EU s ovakvom politikom, politikom koju vode kapitalisti, a ne političari. Kakva je to politika kada su kapitalisti zbog svoje gramzljivosti, pohlepe i nepresušne želje za što većim bogatstvom svoj kapital radi veće zarade prebacili u Kinu (gdje radnik radi za 1 $ dnevno), a radnike uz čiju pomoć su stekli taj isti kapital šalju na burzu, da bi robu proizvedenu u njihovim tvornicama u Kini dopremili u EU da je prodaju svojim dojučerašnjim radnicima, koji sada žive od socijalne pomoći. Tako su do sada uništili tekstilnu industriju u EU, obućarsku industriju, načeli drvno-preraðiva čku industriju, automobilsku industriju i.t.d.

Tvrdim da ovakva politika EU nije dobra, da se bazira samo na kapitalu, a za čovjeka više nitko ne brine. Sada više nije dovoljno raditi radnim danom što bi rekli Zagorci od ve do ve, već je potrebno raditi i subotom i nedjeljom, ali to samo kod nas, dok ti isti centri u svojim matičnim državama nedjeljom ne rade (Austrija i Njemačka).

No, ta politika je politika rezanje grane na kojoj se sjedi, jer kada 50% radnika u EU završi na burzi, a druga polovica više ne bude mogla plaćati socijalu radnicima na burzi, ponovo će poteći krv potocima. Da li će se to krvoproliće zvati Oktobarska ili Francuska revolucija nije bitno, ali to je s ovakvom politikom EU neminovno.

Bogataše u EU kod nas najviše zanima Slavonska ravnica, izvori pitke vode i naša obala zajedno s otocima. Industrija ih ne zanima, to imaju kod sebe u Koreji, Kini, Vijetnamu, Turskoj i Indiji. Njih naša industrija koja im konkurira smeta. Nju treba uništiti. Pogledajte samo kakav pritisak rade na našu vladu u vezi brodogradilišta . Naša brodogradilišta im smetaju jer konkuriraju Korejskima, koja su u njihovom vlasništvu. To opravdavaju slobodnim tržištem i zaštitom tržišnog natjecanja. Kad smo već kod slobodnog tržišta, da kažem i to da je njihova teorija da sve što nije profitabilno, dakle što ne može na tržištu opstati, treba propasti. Ali to pravilo važi samo za neke, iako tvrde da smo svi jednaki (sve svinje su jednake, samo su neke jednakije, Orwell), pa pitam se zašto onda sada u ovoj krizi nisu pustili da propadnu sve banke u EU i SAD-u, jer su po toj logici trebale propasti, zašto su automobilskoj industriji dali financijsku injekciju, zašto je samo Amerika, da spasi svoje gospodarstvo, žrtvovala preko tisuću petsto milijardi USD? Zar mi dotacijama ne spašavamo svoje gospodarstvo? Zar nije bolje da im pomognemo sa dva tri milijuna USD, nego da ti radnici završe na burzi, gdje će koštati proračun desetak puta više?

Dakle mi sve slijepo vjerujemo tim bjelosvjetskim lažovima.

Možda ćete reći da sam pregrub u iznošenju svojih ocjena. Ne nisam pregrub, ja sam očajan, mogu ovo pismo poslati i u novine ali one ga neće objaviti.

Goebbels, Hitlerov šef propagande je za ove današnje managere propagande bio dječji vrtić. Ovi danas su učenici Američkog agresivnog marketinga roðenog u potrošačkom društvu. Marketing, što je to ustvari? Jedna definicija kaže da je potrošačko društvo izgradilo marketing, koji je sposoban čovjeka uvjeriti da kupi nešto što mu ne treba, za novac koji nema (karticu). To pak znači da čovjeka treba nagovoriti da se što više zaduži, jer je onda s njime lakše vladati. Ako čovjek nikome ništa ne duguje, tada si može puno toga dopustiti, ali ako duguje, za auto, za kuću ili stan, dovoljno mu je priprijetiti otkazom i čovjek šuti, jer ako ostane bez posla, ostat će bez svega, a nitko ne želi ostati bez egzistencije i dobara koja je stjecao mukotrpnim radom, pogotovo kada iza sebe ima obitelj, koja je svakom radniku svetinja.

Koliko su lažljivi, sjetit ćete se i sami, kada Vas podsjetim na obećanja stranih banaka. Dok nisu imali pristup u RH, onda su nas uvjeravali da ako im otvorimo vrata, da ćemo imati kamatu istu kao i u njihovim matičnim državama (kod njih je sada kamata 3%, a kod nas 13%). Kada su ušli obećavali su tvrtkama, koje preðu k njima iz tadašnjeg SDK, da će im platni promet raditi besplatno. No naše tvrtke na to nisu nasjedale, pa su onda dr. Šošić i dr. Ðodan javno popljuvali SDK, nazvavši SDK komunističkim mastodontom, koji treba ukinuti (jer takvo što ne postoji nigdje u svijetu), a poslovne subjekte prebaciti u poslovne banke. Napokon su donijeli zakon koji je tvrtke prisilio da račune i novac prebace u poslovne banke, ali tog časa više nijednoj banci nije palo na pamet održati obećanje o besplatnom platnom prometu, štoviše cijena platnog prometa je poskupjela otprilike pet puta. U tim istim ba nkama danas možete dobiti kredit za auto, kamion ili bilo što drugo proizvedeno na zapadu u roku par sati do par dana, dok za recimo farmu krava kredit će naš seljak ganjati par godina.

Naša vlast je po meni učinila najveći propust 1992. godine, kada je u pretpristupnim ugovorima s EU potpisala da će otvoriti naše tržište europskim proizvodima i da će prodati banke. Tim potezom smo uništili domaću industriju, poljoprivredu i tržište novca – ili rečeno šahovskom terminologijom, poklonili smo protivniku kraljicu i topove. Da nastavim sa šahovskom terminologijom: naša vlada igra šah s EU, a ima znanje početnika, koji zna samo kako se vuku figure, dok protivnik zna desetak poteza unaprijed i unaprijed zna gdje će nas navući na tanki led i matirati, odnosno postići sve ono što su naumili.

Za ulazak u EU najprije su nam uvjetovali suradnju s Haškim sudom. Zatim smo morali izručiti generala Gotovinu, pa smo morali prihvatiti ZERP, sada ćemo morati dati Slovencima 90% onoga što traže i tako malo po malo, najednom ćemo se naći na koljenima bez hlača. Ako se samo malo suprotstavimo, izvući će asa iz rukava, a to je da će preko noći zatražiti povrat svih dugova, što je ovoga časa oko 50 milijardi USD.

I što mislite što nas onda čeka? Čeka nas jedino moguće, a to je uvoðenje maksimalnih poreza na sve moguće i nemoguće, od poreza na rogatu stoku za seljake, porez na višak stambenog prostora, porez na vikendice, aute (neke od tih poreza već imamo, ali će sada biti nekoliko puta veći), porez na porez – i do čega će to dovesti? Dovest će do drastičnog pada cijena nekretnina i do općeg kolapsa u zdravstvu, školstvu i trgovini. I sada je jasno zašto EU inzistira na brzom sreðivanju gruntovnice i zemljišnih knjiga.

Prošle godine, naš bivši premijer je rekao da je Hrvatska jedna velika obitelj, s čime se ja u potpunosti slažem, samo se pitam da li je u njegovu malu obitelj dolazila policija i centar za socijalni rad raditi reda ili je taj red radio sam, pa se pitam zašto mu u velikoj obitelji EU treba raditi reda?

Nadalje, mnogi besplatni programi EU su izmišljeni za to da pripreme teren za dan D. Npr. program po kojem emisari EU uče naše lumene kako gospodariti društvenom imovinom, a za to im trebamo dati popis društvene imovine s procjenom vrijednosti. Da li Vam to što govori?

Autor teksta je stručnjak za gospodarstvo pod inicijalima N.N., a Znanost.com djeluje isključivo kao medij te se ograðuje od bilo kakvih autorskih prava vezanih za ovaj članak.

Link Text (znanost.com/.../...)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # www.znanost.comGuest 2012-01-07 10:41
Istina o kojoj se u Hrvatskoj šuti

Preuzeto sa Link Text (znanost.com/.../...)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ne ratueu 2012-01-07 13:31
N.N. (niko neznanović) je napisao priču i analizu naše zemlje prišivajući joj europske epitete. Svi navedeni primjeri mogu se naći u našoj zemlji i još gori. Nisam ni ja za takvu Europu a ni za takvu Hrvatsku. Laprdajte malo protiv rata. Ne zaboravite da je Hrvatska u NATO-u i da i mi ratujemo po svijetu gdje NATO ide i da učestvujemo u ubijanju nedužnih civila. Zemlje (EU, SAD) spremaju rat i otimačinu protiv Irana a mi obični europski i američki puk ćemo ga plaćati kao što otplaćujemo sve ratove koji oni vode. Priča o krizi i raspadu EU je priča da se skrene pozornost s prave teme. Zanima me kako zemlje koje su u krizi mogu spremati rat protiv Irana? Gdje će biti novi September 11th ili 9/11. koji će im dati razlog da napadnui Iran. Hoćete li šutjeti i ignorirati kao i Irak Libiju Avganistan Egipat. Recite NE ratu!
preporučam daljnu literaturu William Engdahl: Stoljeće rata I i II
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # smrad 2012-01-07 13:54
Samo da Dorijan ponovo ne gladuje !
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2012-01-07 18:11
Kako se Hrvatsku mitom i silom ugurava u Europsku uniju

Genijalno britki Nigel Farage o propagandi u Hrvatskoj za ulazak u EUniju.

I ponudama radnih mjesta našim političarima u Europarlamentu.
Dvije minute istine...

...istine koje nema na HRT-u, niti u hrvatskim novinama...

(ima i prijevod na hrvatski)

Video Link (www.youtube.com/.../)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # moja teorija zavjereeu 2012-01-07 20:41
Ne znam što Vas fascinira kod ovog seratora Nigel-a farage-a? Koliko je on plaćen da ovo priča što priča? On o Hrvatskoj nema pojma! Za razliku od Engleza koji rijetko govore i razumiju drugi jezik osim engleskog Hrvati govore i razumiju više jezika a informacije su dostupne na različitim jezicima i kulturama. One informacije koje nama nisu dostupne nisu ni njemu. Hrvatskoj nije bilo loše u Jugoslaviji, pitajte starije koji su tamo živjeli, a propala je upravo zahvaljujući ovakvim seratorima poput nigel-a. Kolika je njegova plaća i tko ga plaća da govori to što govori? Znamo mi vrlo dobro našu povjest ne treba nam dopunska iz povijesti! Neka predloži Cameron-u, Merkelici i Sarkozyju da pare za bombardovanje Irana uloži u nova radna mjesta i da spase euro. Dragi moji radi se o parama koje trebamo pristupom dobiti jer je to trošak i trebamo se odreći toga da bi te pare išle za bombe za Iran! Cameron-ov predhodnik i Bush su zbog nepoznavanja geografije umjesto Irana bombardovali Irak. SRAMOTA! Optužiti i pobiti sirote ljude za atomske bombe! DOKLE! Jučer Irak Avganistan Libija, sutra Iran Pakistan Koreja? Treba pobit pola svijeta zbog paranoje zapadnih čelnika. Boli Nigel-a neka stvar za nas! Ne zaboravite to! Pokušajte doznati što se krije iza njegove "dobronamjernos ti"
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # bogovi novca.... 2012-01-07 23:14 Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # novac kao dug... 2012-01-07 23:42 Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2012-01-08 14:01
Nigel Farage warns Croatia about joining the European Union

Video Link (www.youtube.com/.../)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # neueuneueu 2012-01-12 17:16
NEŠTO ŠTO MORATE ZNATI O EU

1. Hrvatskoj vladi je nareðeno da se svih 35 potpisanih poglavlja drže u
tajnosti i da Vam nastave prodavati maglu do konačnog ulaska, pa sad
pročitajte ISTINE koje su se Hrvatskoj dogodile, ili bi se dogodile ulaskom
u Eu, pa će Vam biti jasno zašto ih hrvatska vlada i hrvatski predsjednik
skrivaju od Vas.

2. Ulaskom u EU gubi se suverenitet, neovisnost i pravo na slobodu
odlučivanja. Sve daljnje odluke su ustvari naredbe po volji Bruxellesa koje
moraju biti izvršene, inače slijede kazne i sankcije!

3. Lisabonski ugovor (Ustav Eu) napisan je na nerazumljivih 2800 stranica
koje nitko iz vlade nije niti pročitao, jer su i sami priznali da nemaju
prijevod Lisabonskog ugovora!

5. Vijeće ministara EU bespogovorno potpisuje sve zakone koje im EU
komisija (EU Vlada) daje na potpis i pečatiranje. (Priznali da su 2008.
potpisali sve zakone, a samo 15% pročitali jer '*vjeruju'* Eu komisiji).

7. Zakone za EU komisiju piše 3000 radnih grupa za koje nitko ne glasa i
nitko ne zna tko su. Ispisano je već 100,000 stranica zakona preko kojih se
graðani polako privikavaju na novi robovlasnički sistem!

8. U EU možete glasati samo da bi izabrali zastupnike u EU parlamentu.
Hrvatskoj je dozvoljeno samo 12 mjesta u EU parlamentu koji trenutno broji
čak 784 zastupnika!

10. Odluke poput rasprodaje svih hrvatskih nacionalnih bogatstava,
naseljavanja Hrvatske, broja izbjeglica za prihvat, odlaganje radioaktivnog
otpada, uzgoj GMO kultura će se donositi bez pristanka Hrvatske!

11. BBC već sada savjetuje cijeli svijet da razgrabi hrvatsku obalu i
otoke. Postoje planovi o naseljivanju 250,000 ljudi i to samo u Dalmaciji!
Ulaskom u EU, Španjolska je naseljena sa 5,5 milijuna useljenika, od čega
samo 780,000 Rumunja, dok je Poljsku, nakon ulaska u EU, naselilo 60,000
Vjetnamaca. Tako će i Hrvatska dobiti nove stotine tisuća useljenika, pored
285,000 nezaposlenih Hrvata, gdje tzv. kukuriku koalicija sa hns-ovom kozom
već priprema teren za veliko useljenje Hrvatske ako doðu na vlast, dok
druga hdz-ova koza tjera Hrvate da rade van!

13. Hrvatska vlada je potpisala ugovor o rasprodaji hrvatskih oranica i
zemlje Europskoj uniji 7 godina nakon ulaska. Aneksom se hrvatska vlada
obavezala da EU može jednostrano i poništiti taj ugovor već nakon 3 godine!
Ne zaboravite: riječ zemlja se često koristi u zamjenu za riječ država!

14. Eventualnim ulaskom Hrvatske u EU, NE otvaraju se nikakve nove
mogućnosti izvoza hrvatskih proizvoda u EU, a koje već nisu ostvarene kroz
"Sporazum o slobodnoj trgovini izmeðu Hrvatske i EU".

15. Eventualnim ulaskom u Europsku uniju bit će Vam zabranjeno zaposlenje u
uniji slijedećih 7 godina, dok se danas tamo možete zaposlit odmah, ako
naðete posla pored njihovih 30 milijuna nezaposlenih.

18. Eventualnim ulaskom Hrvatske u EU, hrvatski dug će enormno porasti.
Primjer za to su države poput Portugala, Irske, Italije, Grčke, Španjolske
koje Europska unija pogrdno naziva skraćenicom PIIGS (SVINJE), dok će
izlazak iz EU značiti plaćanje do 30% jednogodišnjeg proračuna

20. Omjer ravnopravnosti Hrvatske u Europskoj uniji kao i mogući njen
utjecaj u EU:**** ****
Europska unija (500 milijuna stanovnika)
Hrvatska (4,3 milijuna stanovnika)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # strah od neugodnih pitanjaeuROPE 2012-01-12 17:19
Pitajte gradsku vlast, zašto ne organiziraju tribinu o ulasku u EU, na kojoj se može postavljati pitanja?
Pametnome dosta.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # koliko košta EUneueu 2012-01-13 11:39
Spektakularna rastrošnost Europske unije: Tko to može platiti?

„Za jedan euro dobijete tri, samo glasajte za Europsku uniju!“… „Iz unijskih fondova smiješe nam se milijarde!“ — kriči zlonamjerna i od Unije potplaćena udružena hrvatska oligarhija. Je li Europska unija zbilja nekakva dobrotvorna organizacija koja će nam pomoći da u treptaju oka preporodimo svoje gospodarstvo, svi veselo radimo u svojim tkaonama i na prešama i popodne sveudilj peglamo svoje zlatne American-kartic e? Ako vas i ne zanima ništa o Europskoj uniji, možda biste ipak mogli pročitati neke brojke koje Uniju predstavljaju u pravom svjetlu. Možda bi vas one mogle zainteresirati. Istina je malčice drukčija od onoga što vam serviraju na dnevnoj bazi. Dopustite da vam objasnimo…
„Očekujem da i one stranke koje izgube na izborima, a zalagale su se za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, i nakon izbora podupru snažnu proeuropsku kampanju!“ — reče nedavno svojim hipnotizirajući m monotonim glasom Predsjednik Republike i ostade živ samo tako.
Naravno, kao i svi njegovi pajdaši iz udružene hrvatske političko-gospo darsko-crkvene oligarhije, i opet je propustio reći vam koliko će vas koštati unijska priča. Bitno je da vas sluge unijske federacije nagovore da glasate za njihovu ideju. Dalje će oni lako.
Živimo u jednostranačkoj državi

Probudite se. Nema više ni „ljevice“ ni „desnice“: živimo u jednostranačkoj državi. Nema tog komunizma ni staljinizma koji bi imao uniformnije poglede na budućnost koju moramo izabrati. I pritom biti veseli. Upravo je nevjerojatno koliko čak i izabrani dužnosnici, poput već spomenutog notornog hipnotizirajuće g Predsjednika, a koji bi trebali zastupati sve graðane, umjesto da to čine zastupaju isključivo jednu ideju: onu unijsku. Pa makar se nebo srušilo.
Koju god opciju (prividno) zastupali, njihova je misao uvijek ista. „Unija ili smrt!“, papagajski ponavlja udružena oligarhija. Još samo da ih izaberemo na izborima (koga god, nije važno) i poslije toga glasamo za pristupanje Uniji koje oni postavljaju kao svoj (ne i narodni) „sveti povijesni cilj“.
Ali, ma za koju od impresivnijih stranaka glasali, izabrali smo unioniste! Jer svi su oni upravo to: svi pjevaju tu istu nevjerojatno dosadnu pjesmu. I još su potrošili 15 milijuna naših proračunskih kuna kako bi nas putem bezobrazno infantilne prounijske indoktrinacijsk e kampanje uvjerili da moramo misliti kao oni.
A „oni“ svi misle posve isto: od Jadranke Kosor preko Ive Josipovića, Zorana Milanovića i Vesne Pusić do Angele Merkel i pape Ratzingera! I tu nikom nije ništa sumnjivo? Vrijeme je da se probudimo. Ma koliko netko bio opijen unijskim idejama, brojke su upravo idealan način za to. Vrijeme je za buðenje.
Pa idemo onda malo s brojkama. Ako vas i ne zanima ništa o Europskoj uniji, prije no što izaðete na izbore i referendum, možda bi bilo dobro da ipak bacite oko na podatke koji slijede. I da, vežite pojaseve i spremite se za prinudno slijetanje…
Ateriranje u surovu stvarnost

Ukupni godišnji trošak EU iznosi upravo nevjerojatnih 1.147.885.101.6 16 €. Znate li, zapravo, uopće pročitati tu brojku? Pa tko to može platiti? Toliko moraju izdvojiti „članice“ Unije, ili bolje reći, toliko moraju izdvojiti graðani EU! Pa lijepo…
Ali, kamo ide sav taj silni novac? Vidite, 281.977.916.466 € otpada na troškove provedbe zakona, 93.992.638.822 € su PDV i ostale europske porezne prijevare, 46.996.319.411 € za više cijene hrane po Zajedničkoj poljoprivrenoj politici, 35.247.239.558 € plaća se za EU-službenike u zemljama članicama, 7.049.447.911 € su troškovi administracije, a 118.665.706.513 € su ostali troškovi. I to je to. (izvor: Taxpayers Alliance)

Europska unija u brojkama
Ajmo se malo zabaviti i nasmijati (ali pritom ne smijemo zaboraviti da netko i to mora platiti). Evo nekoliko nadasve zanimljivih izdataka:
· 5,25 milijuna € porezni obveznici Unije platili su flotu luksuznih automobila članova Parlamenta u Strasbourgu.
· 5,5 milijuna € košta izgradnja “Beach Cityja” kraj Budimpešte.
· 18.798 € Europski fond za agrikulturu dodijelio je austrijskoj pokrajini Tirol za projekt povećanja emocionalne povezanosti s pejzažem.
· 50.521 € graðane Unije koštao je hip-hop laboratorij u Lyonu.
· 1.057.417 € stajao je njemački golf-park i wellnes.

Sviðaju vam se gornje brojke? Biste li voljeli sudjelovati u navedenim plaćanjima? Ma nije beg cicija, idemo dalje! Čelnici Europske unije potrošili su oko 8.000 eura za nabavu „lasera“. Kakvih lasera, pobogu? Udruga koja se bavi proučavanjem trošenja proračunskog novca (Taxpayers Alliance) u nedostatku pojedinosti i svrhe lasera duhovito zaključuje: „Ne znamo čemu služe. Možda za osvjetljivanje diskokugle u uredima službenika, a možda nam vlade prave tajno superoružje.“
Ako ste ljubitelj životinja, vjerojatno će vas razveseliti podatak da je Unija više od 160.000 eura potrošila na projekt psećeg fitnes-centra u Maðarskoj. Apsurdna je činjenica da centar nikad nije otvoren. Ali, je li to netko platio? Želite li da i vaš Fifi uživa u psećem-fitnessu svakako glasajte za Europsku uniju!

No Unija se, treba znati, ne ograničava na trošenje novaca unutar svojih granica. Jer, 24 tisuće eura uloženo je u Srbiju. Projekt: snimanje nijemog slapstick filma koji treba promovirati neverbalnu komunikaciju. Kakvi su odjeci na ovaj uradak u Srbiji, nije poznato. Ali je zato jasno da je i to netko platio. Tko? Angela i Barroso iz svog džepa ili graðani Unije, što mislite?
A da se u Uniji, kad se ugase kamere i kad se više ne mora imati ozbiljno lice, troši luðački, vidljivo je i iz podatka da je više od 300.000 eura potrošeno na koktel partyje (!), od toga čak 75.000 eura u samo jednoj amsterdamskoj noći, a da je Barrosov ured u samo devet mjeseci uspio potrošiti čak 249.000 € na korištenje privatnih zrakoplova. U navedenom razdoblju ovaj istaknuti političar često je posjećivao UN-ove konferencije o klimatskim promjenama. Očito, nije mogao letjeti redovitim linijama. Zašto i bi, kad mu Europljani mogu priuštiti privatni avion?

Gigantska unijska administracija: plaćaju li je dobre vile?
Ali, pustimo priče i manimo se zabavnih podataka! Gorka je istina ova: saveznu unijsku administraciju netko mora financirati, a tko ako ne zemlje-članice? Ta ogromna administracija raspolaže ogromnim brojem tijela, institucija i agencija, a ondje rade ljudi koje netko treba platiti.

Za raspisivanje natječaja i zapošljavanje službenika u europskim institucijama i agencijama, zadužen je Europski ured za odabir zaposlenika (EPSO). Ugovorni službenici koji su zaposleni na odreðeno vrijeme imaju plaću od 1847 do 6599 eura. Najniža početna plaća stalno zaposlenog asistenta iznosi 2654 eura, a uz to ima pravo i na 16 posto od plaće kao naknadu za život izvan svoje zemlje, te na još neke dodatke, primjerice, ako ima djecu. Najviša predviðena službenička plaća je 18.370 eura. Administratori počinju s 4349 eura. Solidne plaćice, ne?

Najvažnija podjela europskih službenika je na asistente, za koje se ne traži akademsko obrazovanje, i službenike sa završenim fakultetom – administratore. No, ni tu nema pravedne popune: Najviše europskih službenika dolazi iz Belgije. Tako ih je meðu asistentima i administratorim a u Europskoj komisiji, u kojoj radi oko dvije trećine zaposlenika, gotovo petina. Željeli ste postati europski administrator? Nema problema, još samo morate srediti svoje nadmoćne belgijske konkurente i na konju ste. Za četiri tisuće eura, vrijedi se pomučiti, je li?

Nebesa! Zbilja moramo raditi više kako bismo sve to platili
Što mislite tko plaća svu tu unijsku administraciju? Dobre vile? Pa samo članovi parlamenta imaju – bili nazočni na sjednicama ili ne, dakako – plaćicu od 7339 €! Uz to primaju i neoporezivu naknadu za troškove u iznosu od 3980 €! Plus 284 € dnevnice po danu zasjedanja u parlamentu, što uz 12 dana zasjedanja iznosi dodatnih 3408 € mjesečno! Kad to sve zbrojite radi se o prosječnoj europarlamentar skoj plaćici od 14.727 € mjesečno.

A ima 736 parlamentaraca. Ako bi Hrvatska kojom nesrećom ušla u Europsku uniju, naših 12 parlamentaraca činilo bi 1,6% zastupnika – bili bismo, dakle, na nivou statističke pogreške, ali bismo zato uredno plaćali sve unijske troškove, kao i svi drugi. No, dvanaest sretnika uživalo bi u nešto manje od 15.000 € mjesečno! Nije vrag da im to ne želite priuštiti?
A gdje su tek komesari Europske komisije s 23.000 € mjesečno! I mi bismo trebali više raditi kako bismo to plaćali?! Sjetite se, u posljednje vrijeme apsolutno svi političari, i domaći i strani, i u nas i u Grčkoj i u Njemačkoj bez razlike, pjevaju istu pjesmu: trebamo raditi više. I duže. Najbolje dok ne krepamo. Evo sad znamo i zašto.

Prema podacima službene EU-stranice europa.eu, samo Komisija zapošljava oko 38.000 ljudi. U Europskom parlamentu koji broji preko 700 zastupnika (a svaki zastupnik ima i svoje osoblje) radi još i oko 6000 ljudi u njegovu Generalnom sekretarijatu. U Generalnom sekretarijatu Vijeća EU radi preko 3500 djelatnika. Jeste li zbrojili koliko biste drkača trebali plaćati? No, ne… nisu to svi! Ima još!
Jer, tu su i drugi djelatnici. Primjerice, Europska komisija ima jednu od najvećih prevodilačkih službi u svijetu, ondje radi oko 1750 lingvista i 600 pomoćnih djelatnika. Interpretacijsk a služba Komisije broji 600 zaposlenih prevoditelja, tim od 3000 honorarnih prevoditelja i 250 pomoćnih djelatnika. I tako dalje, i tako dalje… A graðani Europe moraju financirati čitavu tu birokratsku vojsku. Želimo li im se pridružiti?

Punjenje nevjerojatno dubokog džepa Europske unije: ajmo i mi sudjelovati!
Proračun EU financira se sredstvima Unije (own resources) koja nisu podložna meðuvladinim pregovorima. Postoje četiri vrste vlastitih prihoda kojima se financira proračun: poljoprivredne pristojbe, carine, udio u PDV-u i uplate zemalja članica. Prva dva oblika prihoda, tj. poljoprivredne pristojbe i carine, koristili su se u početku djelovanja Unije i bili su dostatni za njezino financiranje. No s vremenom je njihovo relativno značenje slabilo i pojavila se potreba za novim izvorima financiranja. Tako se danas glavnina proračunskih prihoda prikuplja novim vlastitim sredstvima: udjelom u PDV-u i uplatama zemalja članica.
Proračun za 2011. u visini od 126,5 milijardi eura veći je za 2,91 posto ili 3,5 milijarde eura u odnosu na prošlogodišnji. Parlament je tražio povećanje od 5,9 posto, što zemlje članice nisu htjele prihvatiti.

Postoji gornje ograničenje visine ukupnih vlastitih prihoda pa tako oni ne mogu biti veći od 1,24% ukupnog BNP-a (bruto nacionalnog prihoda) zemalja članica. Visina i struktura vlastitih sredstava odreðuju se ovako:

· Poljoprivredne pristojbe - čine oko 2% proračunskih prihoda, a prikupljaju se od carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja koje nisu članice Unije;
· Carine - obuhvaćaju oko 13% proračunskih prihoda, a prikupljaju se od carina na uvoz iz zemalja koje nisu članice Unije;
· Udio u prihodima od PDV-a - čini oko 35% proračunskih prihoda EU i transfer je dijela PDV-a ubranoga u zemlji članici. Odreðuje se primjenom jedinstvene stope na osnovicu PDV-a svake zemlje članice. Stopa je 2004. godine smanjena na 0,5%, a primjenjuje se na osnovicu koja ne smije iznositi više od 50% BNP-a;
· Uplate razmjerne BNP-u - čine polovicu ukupnih sredstava proračuna EU. One su dodatni izvor jer se odreðuju tako da se nadoknadi manjak koji može nastati zbog nedostatka sredstava iz prethodna tri izvora. Na taj se način osigurava da proračun nije nikad u deficitu.

Ali, tko su dobre vile koje pune taj proračun? Pa, Europljani, točnije državljani zemalja-članica Unije. A ako se nedajbože priključimo Uniji, i mi. Na našoj podstranici EU-danas pogledajte kako točno izgleda EU-proračun u cent. I razmislite jeste li ludi da im to platite.

Bizarna UK-korekcija — jesu li vam ikad rekli za nju?
Ali ni tu priči nije kraj! Jer, Margaret Thatcher je 1985. izborila posebne pogodnosti za Ujedinjeno Kraljevstvo. Prema tim “pogodnostima” britanski bi se doprinos svake godine umanjivao za dogovoreni iznos, koji se u proračunu vodi kao “UK-Correction” . O tome nećete čuti u Dnevniku. O čemu je riječ?
Čelična Margaret uspjela je u svom naumu, pa manjak koji nastaje zbog smanjenog doprinosa Ujedinjenog Kraljevstva nadoknaðuju sve ostale članice – uplatom dodatnog iznosa za Ujedinjeno Kraljevstvo.
Jednostavno, zar ne? I odlično za Ujedinjeno Kraljevstvo, ali loše za vas ako niste podanik Ujedinjenog Kraljevstva! Pogledajte na tablici proračuna EU, na našoj podstranici EU-danas, koliko zemlje članice uplaćuju u duboki unijski džep kako bi nadoknadile britanski manjak. Riječ je o 3 milijarde eura!

Ali ne… ni to još nije sve! Ni taj iznos nije jednak ni pravedan, jer su neke lukave članice uspjele progurati da njihov doprinos za Ujedinjeno Kraljevstvo ne bude veći od 25% onoga što bi prema formuli trebali platiti na ime manjka kojeg je stvorila Britanija. Ostale zemlje članice nadoknaðuju tako još i taj dodatni manjak!

Na našoj podstranici EU-danas molimo pogledajte navedenu “UK-korekciju” u proračunu Unije za 2011. Pa uočite da, recimo, siromašna Rumunjska mora financirati dug Ujedinjenog Kraljevstva s preko 51 milijun eura, a mala Slovenija sa 14,3 milijuna. Bilo bi zanimljivo vidjeti jesu li graðani Irske sretni što moraju financirati Britaniju s 53 i pol milijuna eura i sviða li se stanovnicima prezadužene Grčke što će, htjeli ne htjeli, uplatiti za Ujedinjeno Kraljevstvo čak 93,5 milijuna eura! I Hrvatska će imati čast financirati Ujedinjeno Kraljevstvo, uðe li kojom nesrećom u Uniju. Koliko ćemo to platiti? Pokušajte pitati nekog od lokalnih unionista. Oni znaju, ali mislimo da vam to neće reći.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # koliko košta EU 2neueu 2012-01-13 11:40
Boli li vas glava od svih ovih brojki?
Sad je vrijeme da malo zastanemo. Naravno da vas boli glava od ovih groznih podataka, nije čudo, koga ne bi? Ali, sve te brojke nisu uopće čudne. Europska je unija skupa. Nakaradne i neprirodne federacije poput Europske unije ili Sovjetskog saveza imaju tu manu — one koštaju. Puno koštaju.

Sljedeći put kad vam bilo tko – od urednika Dnevnika do Predsjednika Republike – bude trabunjao o tome kako će naša zemlja „sigurno ući u Europsku uniju jer to svi ionako žele i kako će nam ondje biti famozno“, — pokušajte se sjetiti nekih ovih brojki.

Jer, svi oni koji nas tako žarko žele prevesti žedne preko vode i „pomoći nam“ da se odlučimo za ulazak u Europsku uniju, — svi oni imaju debelog razloga zašto to čine. A čine to upravo zato što žele biti dijelom aparata koji bismo i mi trebali plaćati. I to bogami masno. Oni u Europsku uniju, mi u kontejner. Hoćemo li im to omogućiti ili ih zdušno otpraviti u ropotarnicu povijesti?

Izvor: www.europskaunija.yolasite.com
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...europa 2012-01-13 11:42
35 poglavlja (www.mvep.hr/.../110616_EU.pdf)
Pitaš se zašto gradska vlast ne organizira tribinu o ulasku u EU, na kojoj se može postaviti pitanja?
Zato što prije svega nezna organizirati takve tribine! U gradskom poglavarstvu se ljudi zapošljavaju po rodbinsko-prija teljskoj vezi i preporuci a ne po stručnosti i izboru graðana.
nemamo ni d od demokracije! Što god napravili oni trabunjaju po starom, kad zasjednu u stolicu nedaju se pomjeriti! Boli njih za volju graðana i tribine.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # maškara 2012-01-13 11:49
Ali zato je dala lovu za organizaciju karnevala pa ćemo sve saznati iz Testamenta. Imaš danas članak u Novom listu "I maškare se pita hoćemo li u EU".
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Clear Water 2012-01-13 11:53
Bambi pazi šta pišeš. Lošinjski Asange iz Zagreba zna sve i prati što se piše i sprema za "kad zatreba".

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Copy rightBlackwater 2012-01-13 12:47
Iako pišem pod nickom sasvim mi je svejedno da li to neko prati jer ono što ovdje napišem je uvijek istina i to isto govorim i u društvu,na poslu ili ulici ,pa ne vidim zašto se električna voda brine ,a nije ni rekao ništa novo što i drugi neznaju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...europa 2012-01-13 13:41
za sve koji se plaše progona i praćenja lošinjskog Asangea iz Zagreba neka koriste free proxy server
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Test inteligencijeMuddy Water 2012-01-13 13:48
Blackwater:
Citat:
ne vidim zašto se električna voda brine ,a nije ni rekao ništa novo što i drugi neznaju.
Električna voda zapravo nije ništa rekao, nego samo da zna sve, ali neće ništa pisati jer da admin vidi tko piše i da je to opasno. Kad bi to bilo istina, a nije, Električna voda bi bio/bila najgluplji stvor na planetu, jer bi svemoćni lošinjski Asange znao tko razotkriva tu strogo čuvanu tajnu, t.j. tko se krije iza njegovog nicka. Znači, Čista voda je pao na testu inteligencije :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # evropski uzoriživijoeu 2012-01-19 01:02
Glasajte za EU i pogledajte kako EU zastupnici u parlamentu zastupaju svoje birače. Ko da su doktorirali u Hr saboru :cry:
link video
www.youtube.com/.../

Sad znate zašto nas ''naši'' političari guraju u EU

A ima još za one kojima još nisu neke stvari jasne:

www.youtube.com/.../
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ispravak linkova na videoživijoeu 2012-01-19 01:09 Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # dva razmišljanjaGuest 2012-01-19 22:01
Publicist i voditelj emisije Na rubu znanosti govori o panici koja je zahvatila hrvatske političare koji u strahu od neulaska u EU prijete vlastitom narodu, secira njihove veze sa svjetskim moćnicima koji ih drže na uzdi, te objašnjava zašto ne treba vjerovati hrvatskim novinama. Link Text (www.dnevno.hr/.../540992.html)

Poznati hrvatski znanstvenik Davor Pavuna izjavio je u povodu referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji da nije za ulazak Hrvatske u ovakvu EU-tvorevinu jer se i globalistička konstrukcija i EU raspadaju. Link Text (dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/pavuna-nisam-za-ulazak-u-ovakvu-eu-tvorevinu-koja-se-raspada.html)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Otkrivanje tople vodeeuro 2012-01-20 10:53
Meni još uvijek nije jasno što su se EU-protivnici povampirili u zadnjih dva mjeseca pa trabunjaju o nepripremljenos ti Hrvatske za ulazak u EU. Poznato je da je 21. veljače 2003. godine Hrvatska formalno podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. U travnju 2004. Europska komisija je izdala “pozitivno mišljenje” o spremnosti Hrvatske za početak pregovora s EU-om, a 4. listopada 2005. dvije strane su formalno započele pregovore. O tome je izvješćivao dnevni tisak a i tv.
Možemo zaključiti da je bilo dosta vremena za pripreme ZA i PROTIV ali čini se nitko se nije sjetio zadnjih desetak godina da pokrene europsko pitanje. Mi smo propala država sa Europom ili bez nje! EU si je dosad uzimala iz Hrvatske što joj je trebalo i kad je trebalo a uzimaće i nadalje sa EU ili bez EU. Mi smo sebi sami najveći neprijatelji što smo i pokazali zadnjih 20 godina a idanas poazujemo da nas vodi nagon i niske strasti a ne razum! Svi vi koji optužujete političare za propast zemlje, sudjelovali ste u tom razaranju kada ste šutnjom odobravali i podržavali te političare koji su nas vodili u propast.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Fotografija obitelji EUneuron 2012-01-20 19:54
Za Hrvatsku će biti ispod svih napravljena još jedna prečka:

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # EU or not EUfreebie 2012-01-20 21:06
Ovo je stvar povjerenja prema ljudima koji nas vode, bez obzira iz koje su stranke.

Prvo pitanje je: Vjerujete li političarima?
Odgovor: Više od 90% stanovnika RH ne vjeruje političarima.

Drugo pitanje je: Koje kategorije ljudi u 20 godina postojanja RH dobro žive u ovoj državi?
Odgovor: Političari i političari lopovi.

Iskustvo me uči da sve što političari rade, rade isključivo za svoje dupe, i za sada me nisu uvjerili da promjenim mišljenje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # pitanje za neuronadanke dojčland 2012-01-20 22:35
je li ono gore na vrhu racinger?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Štednjapušmipuli 2012-01-21 02:18
telegraph.co.uk/.../...
Evo linka što nas meðu ostalim stvarima čeka u EU. Štedne žarulje će biti obavezne a ove dobre stare se izbacuju silom iz upotrebe. Sad će nas još silom i trovati.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...eu 2012-01-21 10:45
ovo sa štednim žaruljama već je duže poznato i propala stvar. Odavno je poznato da u dimu cigarete postoje takoðer mnogi karcinogeni a kod nas svi puše i truju djecu i okolinu! Treba učiti i misliti svojom glavom! Ovakvi zakoni nisu doneseni s namjerom kako to vole promicati obožavatelji teorije zavjera da se pobije svijet nego zbog štednje, zaštite okoliša i dr.... Nažalost nemamo puno obrazovanih da to razumiju i na vrijeme otkriju pa se dogode ovakve stvari. Nitko na svijetu niti jedan znanstvenik ni učen čovjek 1945 nije znao ni slutio što će izazvati atomske bombe bačene na Hirošimu i nagasaki 1945! To je jedan primjer iz prošlosti koji pokazuje što se može dogoditi ako dopustimo da nas vode zadrti nazoviznanstven ici i poluobrazovani diplomci! Samo cjeloživotno obrazovanje i dobra informiranost može spriječiti takvo nešto! Tako na ulazak u EU ne treba gledati kao ulazak u klaonicu, već mogućnost da promijenimo nešto na bolje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # .....pušmipuli 2012-01-21 11:06
Onda neka zabrane proizvodnju i upotrebu automobila sa preko 2.000 ccm zapremine motora jer samo jedan motor od 4.8 lit. emitira co2 kao nekoliko stotina tisuća žarulja pod uvjetom da se energija za iste proizvode iz ugljena. O kakvoj štednji uopće pričaš. Zar će meni EU diktirati koju ću žarulju imati u kuhinji. Dali će me ta žerulja zračiti? A šta kad sve te žarulje završe na deponiju. O kakvom okolišu pričaš???????????????
Sreća pa imamo puno obrazovanih kao što si ti i Pusićka da nam to rastumače.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # .......gbgdfhs 2012-01-21 11:10
J**** njegovo obrazovanje. Ko puši njegov izbor ko hoće žarulju da ga zrači neka je kupi. Ja neću i neću u EU.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..eu 2012-01-21 13:45
što ako pusićka govori istinu?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...... 2012-01-21 14:25
žarulje nemaju posebno štetna zračenja nego kancerogene kemikalije koje mogu ako se razbiju izaći u okoliš. Pričam o štednji prirodnih resursa koja je u rukama moćnih bedaka koji žele sve sad a za sutra boli ih neka stvar. zahvaljujući tvojim "neće mi nitko zabranjivati ni propisivati što ću raditi" i bježeći od odgovornosti, daješ podršku tim bedacima da ustraju i budu još moćniji. Moraš se naučiti postavljati pitanja, zahtijevati i pronaći odgovor, razumno obrazložiti tj. moraš naučiti voditi razgovor bez prkosa i slijepog žara. Žarulje se ne bacaju na deponiju već na posebna odlagališta ako nisi znao. Kao ni stari lijekovi baterije, idrugi štetni odtpad odlaže se za to predviðena odlagališta. Ako ih bacaš na deponiju gradskog smeća, svjesno sudjeluješ u zagaðenju okoliša i uništenju majčice Zemlje. Ponovi malo osnovno znanje iz kemije, fizike, biologije, ekologije! EU ne diktira nego predlaže a ti ako nemaš ništa protiv usvajaš te prijedloge. Pušenje nije moj izbor ali ako osoba puši u zatvorenom prostoru prisilno me tjera da udišem kancerogene! Pušači su bezobzirni sebičnjaci koji žele zadovoljiti svoju ovisnost bez obzira na druge čak i djecu! Iako je zabranjeno pušiti u zatvorenom prostoru mnogi pušači puše i dalje u zatvorenom prostoru pred djecom i nepušačima! Tebi je za to kriva europa? Nitko te nije tjerao prisilno u Europu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # UPOZORENJE IZ SLOVENIJEfreebie 2012-01-21 17:54
Središte EU crpi siromahe, a bogati se i dalje bogate

Što je Unija dala, a što uzela susjednoj nam državi Sloveniji, upitali smo tamošnju sociologinju Martu Gregorčič. Njezino viðenje Unije nakon osam godina uglavnom je negativno. No, osim prema politici Unije vrlo je kritična i prema odnosu slovenskih elita prema toj politici za koje tvrdi da ne promišljaju alternativu.

Cijeli članak na Link Text (danas.net.hr/hrvatska/page/2012/01/19/0384006.html)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # gdje?pionirka 2012-01-21 20:02
gdje na svijetu obican,prosjeca n covjek zivi bolje nego u eu?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # pionirkaAlija Sirotanović 2012-01-21 20:15
ti se šališ? :eek:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ribar 2012-01-22 09:31
Ako niko drugi, protiv ulaska u EU trebaju glasovari ribari.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Za razmisliti ...ue skeptik 2012-01-22 10:38
Svakakvih smo se razloga za i protiv Europske unije naslušali proteklih dana i tjedana, ali titulu najčudesnijeg mogao bi odnijeti onaj o 60 milijuna Talijana koji će, ako Hrvatska postane članica EU-a, moći slobodno naseliti otoke, Istru i Dalmaciju.

Taj bi podatak bio uistinu uznemirujući, da se ne radi o besmislici: može li itko, stvarno, zamisliti horde Talijana kako nakon 1. srpnja 2013. sele u Hrvatsku?

Jer, to bi podrazumijevalo barem jednu od sljedećih stvari. Ili da je Hrvatska - gospodarski, financijski i na svaki drugi način - toliko dobro mjesto za život, da svi samo čekaju da se granice ukinu pa da pobjegnu na naše obale.

Ili da su Talijani toliko krajnje neinfomirani o stanju u Hrvatskoj - o visokoj nezaposlenosti, o niskim investicijama, o rastućim cijenama - da će pohrliti k nama potpuno uvjereni da ih ovdje čeka med i mlijeko.

No, niti je Hrvatska u tako sjajnoj formi, niti su Talijani tako nenormalni.

Ovakvi i slični "argumenti", kojima se posljednjih dana nastoji ljudima dokazati da Hrvatsku u Europskoj uniji čeka vrlo sumorna budućnost, skepticizam prema članstvu u Uniji čine, zapravo, pomalo smiješnim i krajnje neuvjerljivim. A kad se čovjek malo osvrne oko sebe, vidi da ima toliko dobrih, racionalnih razloga da bude skeptičan prema toj integraciji.

- Na primjer, možete biti skeptični prema Uniji jer je godinama ne samo tolerirala, nego, dapače, promovirala budalaste standarde o voću i povrću, prema kojima je opseg rajčica smio biti ovoliki, a zakrivljenost krastavaca onolika.

- Možete biti skeptični prema Uniji jer ima instituciju, Europski parlament, koji radi u dva grada, Strasbourgu i Bruxellesu, pa se zastupnici sele amo-tamo što je gubitak i vremena i novca.

- Možete biti skeptični prema Uniji jer je dopustila da joj se dogodi Grčka. I Irska. I Portugal. I tako dalje.

- Možete biti skeptični jer je talijanski premijer nedavno imenovan bez izravnog izbornog legitimiteta.

- Možete biti skeptični prema Uniji jer joj je sjedište u zemlji koja više od 500 dana nije imala vladu i koja se svaki čas može raspasti na dva dijela.

Ali, ja sam osobno puno skeptičnija prema Hrvatskoj koja nije u Europskoj uniji.

- Ne zato što smo mi nekakva nesposobna zemlja bez potencijala i pameti pa da se ne bismo mogli sami brinuti o sebi. Ne. Skeptična sam prema Hrvatskoj koja nije u Europskoj uniji jer me posljednjih deset godina tako naučilo.

- Evo, samo jedan simptomatičan primjer: bi li ikad ikoga u ovoj zemlji bilo briga što nam je sudstvo toliko sporo da se neki sporovi do pravomoćne presude vuku i više od desetljeća da nije bilo pregovora s Bruxellesom? Mislite li stvarno da bi nekoga u Banskim dvorima ili na nekoj drugoj adresi ozbiljno uznemirila takva (ne)pravda da nije bilo (i) pregovora s Bruxellesom?

U proteklih šest ili više godina - od početka pristupnih pregovora ili od predaje molbe za članstvo - neke su se stvari u ovoj zemlji ipak promijenile. Neke su se stvari ipak pomaknule s mjesta i Hrvatska je postala bolje mjesto za život. Možda je to teško vidjeti od danas do sutra, a pogotovo teško vidjeti u ovim vremenima krize. Meðutim, u odnosu na prije deset godina, ovo je ipak drugačija zemlja.

Dio zasluga za to pripada i Europskoj uniji. Naša je bizarna sreća sve ove godine bila što su političari s domaće scene žudjeli za tim da sjede za famoznim stolom u Bruxellesu. To im je bio glavni motiv za promjene koje su, posljedično, i cijelu zemlju dovele pred vrata kluba u kojem je, primjerice, Finska. I Švedska. I Njemačka. I Francuska.

A ako bude malo pameti i razuma, uskoro i Hrvatska.

Iz Novog lista
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # gdje?pionirka 2012-01-22 19:00
alija,nisi odgovorio na pitanje,gdje obican covjek ,na svijetu, zivi bolje nego u eu?
rusija,kina ,mexiko,sirija, srbija...mos misliti
ne zaboravi nismo svicarci(kod nas ne cuva novac cijeli svijet),ni norveski naftasi
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Alija Sirotanović 2012-01-22 19:18
Kanada, SAD, Australija, Japan, jel dovoljno!?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # uuuhpionirka 2012-01-22 21:02
ima li sta blize majstore?
po cemu je npr.amerika bolja od eu?zdravstvenom osiguranju u kojem biras koji ce ti prst spasiti?
japan ? prenapucena stijena sa 50 nuklearki na vulkanu?
kanada i australija,mozda
centar svijeta je evropa,bila i bice
i hvala bogu mi smo na njenoj periferiji
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Alija Sirotanović 2012-01-22 21:37
Pionirka draga, nemam vremena da ti izvlačim podatke o standardu u svakoj od zemalja EU. Europa je širok pojam. Europa su razvijene zemlje Zapadne Europe kao i njen krajnji istok koji za tom tvojom Europom kaska nekih 20 godina. To što ćemo bit svi dio jedne ogromne zajednice ne znači da će nam svima bit dobro. Za primjer sam ti naveo zemlje koje imaju koliko-toliko homogeni standard na cijelom svojem području. Europa po tom pitanju nije homogena niti će to ikad biti. Ili smatraš da Bugarska, Rumunjska ili Estonija imaju isti standard kao Njemačka, Francuska ili Švedska??
Citat:
centar svijeta je evropa,bila i bice
i hvala bogu mi smo na njenoj periferiji
Zbog ovakvih tuka kao što si ti nikad i nećemo bit dio razvijenijeg svijeta. Dok god se govori Mi smo najpametniji, Europa je kolijevka civilizacije, centar svijeta, najbolje mjesto za život, Mi, Mi, Mi znači da smo obični hvalisavci i jebivjetri koji ne vide dalje od svog nosa, a za razvijenim svijetom zaostajemo dobrih 20 godina.

P.S.
Sam debilitet tvojeg komentiranja na ovim stranicama vidljiv je iz tvoja posljednja dva komentara. U prvom pozivaš da ti se nabroje države na SVIJETU u kojima se bolje živi nego u EU. Kad si dobila odgovor, pobjedonosno uzvraćaš sa "ima li šta bliže majstore". Bliže od čega? Australija i Kanada su na Marsu?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..... 2012-01-22 22:49
IDEMO U EUROPU!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # jn 2012-01-22 23:00
Ajme meni? Tamo treba raditi a "ne muda laditi"
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ZAuEUeuropa 2012-01-22 23:58
Moj alija, Amerima je trebalo 100 godina da postanu homogeni i da dobiju crnoputog predsjednika! Zbog takvih tukaca ko što si ti, kaskamo za razvijenim svijetom. Jest treba radit na tome a ne muda ladit ispraznim proročanstvima kako ćemo završit. Reci ti meni po čemu je život u Kanadi i Australiji bolji nego u Europi? Ameriku Australiju Kanadu kakvu danas znamo stvorili su ljudi iz Europe! Nikada se u povijesti svijet brže nije razvijao nego danas. Kod nas su još prije par godina prosječne plaće bile 2000 kuna a cijene živežnih namirnica bile su duplo veće nego u Njemačkoj! Kad smo preživjeli sve što nam se ispodogaðalo preživjet ćemo i tvoje crno proročanstvo! Mnogo toga se promjenilo u zadnjih par godina kod nas.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # europaAlija Sirotanović 2012-01-23 00:31
Molim prije nego počneš srat po meni da ponovo pročitaš moj gornji komentar. Ne volim se upuštat u komentiranje sa osobama koje selektivno čitaju komentare i u svojim odgovorima se referiraju samo na dijelove koji im pašu. Kao što sam napisao i pionirki europa je širok pojam. Države zapadne i sjeverne europe daleko su razvijenije i naprednije od država balkana i istočne europe u kojem god hoćeš segmentu. Te se zemlje, izmeðu ostalog, zasigurno mogu smatrati jednim od najboljih mjesta za život na svijetu. Pogreška je pod te razvijene zemlje nasilno svrstavati ostale zemlje Europe, bile one u Uniji ili ne jer razlika u standardu je nebo-zemlja. Kao dokaz tome prouči tablicu na donjem linku pa ako budeš imao volje uočit ćeš da je razlika u GDP-u izmeðu najbogatije i najsiromašnije države 2.5 puta Link Text (en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_European_Union)
Jedino u čemu se mogu složit s tobom jest činjenica da nam neće nitko napravit da nam bude bolje doli nas samih, i da treba zasukat rukave i radit, a to je jasno i bez da nam EU to mora reć, zar ne?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # statistikeeuropa 2012-01-23 09:55
Jasno da nitko ne voli da se sere po njemu vidiš kako je to! Tvoj problem je da na statistike gledaš kao božiju presudu, "status quo"! Znaš kako je Winston Churchill rekao "Ja ne vjerujem statistici koju nisam sam krivotvorio" Statistika je informacija a ne presuda. Zašto Rumunjska Bugarska, Hrvatska i općenito sve balkanske zemlje ne napreduju u svom razvoju meni nije jasno? Bog im je dao izvrstan, geografski položaj, smještaj, klimu, rijeke, more.. zapravo u većini balkanskih zemalja životni uvjeti su ko u raju! Zašto Hrvatska mora uvoziti krompir salatu i drugo povrće voće žitarice i mnogo čega drugog, iz Italije, Egipta i što ja znam od kud sve, a ima idealne uvjete da takvo povrće proizvodi u svojoj zemlji. Povrće uvezeno iz daljih zemalja se zrači gama zracima i tretira kojkakvim kemikalijama da bi zadržalo svježinu i izgledalo kao upravo ubrano i kao takvo upitna je njegova nutritivna vrijednost. Na našem otoku imamo par ribnjaka gdje se ribe hrane s genetski modificiranim organizmima pa mi se smuči kad naši političari u javnosti trabunjaju kako smo GMO sigurna zemlja. Ljudi imaju pravo na informacije i treba to da znaju a to možemo samo ako pišemo i izvještavamo o tome! Ovdje na otoku mi porezni obveznici plaćamo svoje obveze i doprinose a besplatne knjige za djecu dobijemo samo kada se mjenjaju ministri, dok u Zagrebu djeca u osnovnoj školi redovito dobiju besplatne knjige i gradski prijevoz. Do nedavno smo plaćali cijenu trajekta kao i turisti iz razvijenih zemalja a važimo za nerazvijene! nema nam napretka i boljeg sutra dok ljudi vjeruju da su statistike činjenica i da nam Brisel kroji sudbinu te dok ne počnemo probleme analizirati i rješavati.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # svi ludi od srećefreebie 2012-01-23 16:18
Hrvatski narod se ponaša kao da mu je potrebna kolektivna eutanazija.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # statistikabtanko 2012-01-23 17:45
a=ukupno upisanih birača cca 4,4 mlijuna
b=izašlih cca 1,9 milijuna (cca 44% od a)
c= ZA cca 1,25 milijuna (66% od b; 29% od a (!!!!))
d= NE cca 650.000 (cca 33% od b 15% od a)
e= nije izašlo cca 2,5 milijuna (cca 56% od a), i konačno
f(ukupan broj onih koji su glasali NE i oni koji nisu izašli) - cca 3,15 milijuna (cca 71% od a (!!!))

znači, 30% birača odlučilo je i odvelo je u propast preostalih 70% (cca) birača....
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # uuupionirka 2012-01-23 18:33
odvelo u propast???uuuh
koja demagogija katastrofe
takvim zbrajanjem glasova je do sada hdz vodio hrvatsku 20 god
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

● ZADNJI KOMENTARI

 • Građani kao publika za naslikavanje

  Mrmo 22.02.2024 08:51
  ......
  Danas je 14 dana od izvanredne sjednice gradskog vijeća, a pozivi za redovnu sjednicu moraju biti objavljeni najmanje 7 dana prije sljedeće sjednice. Znači, ništa još najmanje 7 dana, a posljednja redovna sjednica GV je održana još 14. prosinca 2023.

  Read more...

   
 • Dobro upravljanje gradom

  ppu-prof_Pr 22.02.2024 08:48
  Утепление и штукатурка дома снаружи цена
  Наша бригада профессиональны х исполнителей готова предлагать вам актуальные средства, которые не только предоставят надежную охрану от заморозков, но и подарят вашему собственности трендовый вид. Мы эксплуатируем с новейшими компонентами, ассигнуруя ...

  Read more...

   
 • Građani kao publika za naslikavanje

  Doremi 21.02.2024 10:33
  Strah od aktualnog sata?
  Još je pokroviteljski kazala da će imati aktualni sat na sljedećoj redovnoj sjednici za tjedan dana, ali sjednice nije bilo premda je tjedan već prošao.

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  glupkokur 20.02.2024 14:32
  oporba u kope premijer u spade
  Iz perspektive današnjeg Hrvata, recimo, Andrej Plenković glup je kao [cenzurirano]: Demonstracije i javni gnjev zbog funkcije državnog odvjetnika za jednog najblaže rečeno suspektnog tipa, intimnog prijatelja cijele prve lige hrvatskog organiziranog ...

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 20.02.2024 10:14
  Savjetnik
  To pitanje bi ležalo vijećniku Joviću. On je na sjednici GV već (uzalud) pitao gradonačelnicu o ulozi i plačanju njenog osobnog savjetnika. youtu.be/Y_3QHry96Ao (http://youtu.be/Y_3QHry96Ao) http://www.youtube.com/watch?v=Y_3QHry96Ao

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Pa sad će 20.02.2024 06:34
  Još malo
  Ne pada snijeg, ali tragova ima, još malo pa će i plima.

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 19.02.2024 20:56
  ......
  Nadam se da će neki oporbeni vijećnik tražiti pojašnjenje zašto se do sada nije prikazivalo plaćanja savjetniku.

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  .... 19.02.2024 20:46
  Njonjo je najbolji
  Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nazvao je u ponedjeljak prosvjed oporbenih stranaka na Markovom trgu prije dva dana proruskim skupom, na kojemu je ‘‘jedanaest razularenih revolucionara vrijeđalo premijera i vladajuću stranku‘‘.

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 19.02.2024 11:43
  vrati pare
  A da vratiš pare što ti je plaćala dopunsko osiguranje ?

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Gost 18.02.2024 16:08
  Ministar panj
  Ovoj "proturazvojnoj " budali ozbiljno konkurira ministar Beroš koji je izvalio da je prosvjed bio tragikomičan jer da ti ljudi kao da žive u svemiru. Taj panj kojem je AP povjerio hrvatsko zdravstvo još nije saznao da i on, cijeli njegov HDZ i svi ...

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  ML 18.02.2024 11:54
  ...
  Možda čovjek nema djece, a braća su mu poumirali. Uostalom, šta to tebe briga? Koliko znam ni AK nije stvorila svoju familiju. Je li to problem? Jesi li ti nečiji odvjetnik ili bi moguće za sebe htio nužni dio?

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Grunf 18.02.2024 11:53
  Test inteligencije
  Bio je to očito test inteligencije. Ti ga nisi prošao. Istraživanje koje je proveo Harvard Business School došlo je do zaključaka kako je sarkazam "najviši oblik inteligencije", prije čega su istraživali kognitivna iskustva mozga i ponašanja pojedinca ...

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  hranitelj tuljana 18.02.2024 10:43
  ni vau ni mjau
  Za razliku od - tebe? Nemaš nikome ostaviti nego neznanki? Ili - besramno i patetično lažeš?

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Grunf 18.02.2024 10:28
  Proturazvojni ljevičari
  Nakon prosvjeda oporbe na Markovom trgu uz objavu jednog od Plenkijevih ministranata HDZ piše "Zar nekoliko tisuća proturazvojnih ljevičara, jedva okupljenih iz cijele Hrvatske uz tjedan dana priprema i agresivne kampanje, stvarno misli da ćemo zbog njih ...

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Mikula 18.02.2024 09:55
  budimo realni
  Ja sam star i nemoćan, nalazi mi nisu dobri i neću još dugo. Zato Njoj koja u 20 godina rada i radnim danom i vikendom nije stvorila ništa, u imovinskoj kartici nema upisanih ni nekretnina ni pokretnina, ovime poklanjam Uskrsnicu, te svoj stan u Ćunskom ...

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Venerin brežuljak 18.02.2024 06:50
  Mjesečni troškovi njene Radosti
  Čekaj malo, polako, bez guranja, samo jedan po jedan... Prvo mora podmiriti mjesečne troškove od 1659,04 eura svom osobnom savjetniku koji već dvije godine svaki mjesec umjesto nje neumorno radi na EU fondovima, radi čega se po cijelom otoku grade ...

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  samo na Prvom od 1000 17.02.2024 23:57
  Uskrsnice?
  Nakon što je krajem prošle godine podijelila poticaje i onima kojima treba i onima kojima ne treba, postavlja se pitanje hoće li ove godine umirovljenici kao najugroženija skupina građana dobiti Uskrsnice. Mnogi gradovi su već davno najavili ...

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 17.02.2024 15:31
  Smještajni kapaciteti
  Izgleda da su počeli brinuti za budući smještaj pa sada ulažu u modernizaciju smještajnih kapaciteta. i.imgur.com/1brM1zN.jpg (http://i.imgur.com/1brM1zN.jpg)

  Read more...

   
 • Građani kao publika za naslikavanje

  ..... 16.02.2024 15:17
  ...
  Snimka početka sjednice youtu.be/.../ (http://youtu.be/AVC60X4jWEA?si=eOTTJdOYsH3C2PZG) http://www.youtube.com/watch?v=AVC60X4jWEA

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Građanin drugog reda 16.02.2024 15:13
  Uspjesi Vlade se nižu dok ih ne uhvate da rukama pekmezu
  Opet su mu zakazali radari, građane zanima kad će banda završiti iza rešetaka. Kako se ono zove ona uspješna ministrica, Lažac? A samo je jedna u nizu.

  Read more...

   
 • Građani kao publika za naslikavanje

  gost 16.02.2024 15:06
  Tko vodi sjednice GV
  I na ovoj sjednici se pokazalo da sjednice GV formalno vodi Devčić a da njega vodi Nedić. Snimka uvodnog dijela sjednice u kojem Nedić govori bez da traži i dobije riječ to nedvojbeno pokazuje. Ivkovićevo čuđenje što Devčić dopušta da se drugima radi ...

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 16.02.2024 14:16
  Tako se razgovara s novinarima
  Plenković nakon upada policije u Ministarstvo: ‘Mediji trebaju izvještavati o uspjehu Vlade, to je ono što zanima građane’ Premijera je malo zasmetalo pitanje o razlici između reduciranog izričaja i laži TELEGRAM

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  WoW 16.02.2024 12:53
  I to je to?
  Stari i nevažeći poslovnik iz 2009. godine?

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Venerin brežuljak 16.02.2024 12:09
  licentia poetica
  Pravi iskreni katolici su najčešće skromni i ponizni, i ne hvale se na pasja kola svojom vjerom. P.S. Moguće je da će sad onaj psihopat skočiti i reći da citiram kad je on to spominjao pasja kola. _ _

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  ML 16.02.2024 11:18
  ...
  Postoje i tzv. katolici ravnozemljaši. Oni se drže Biblije kao pijan plota i ne priznaju tekovine moderne znanosti. Tako npr. ne priznaju postojanje i opasnosti bolesti koja je u pandemijskim razmjerima poharala svijet. Naravno, bolest je najviše ...

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 16.02.2024 10:52
  Gradsko vijeće bez Poslovnika o radu
  Pa Poslovnika zapravo ni nema. Pokušaj ga naći na gradskom webu na ovo linku gdje bi se morao nalaziti: mali-losinj.hr/.../... (https://www.mali-losinj.hr/sluzbene-informacije/akti-grada/poslovnik-gradskog-vijeca-grada-malog-losinja/) Zato ga se vodi ...

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Popaj 16.02.2024 09:53
  Jedini katolik
  h.t. ne poriče da je veliki vjernik. Poriče samo da je to napisao na ovoj stranici. A s linka koji si poslao proizlazi da se smatra JEDINIM KATOLIKOM koji koji posjećuje ovu stranicu.

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  OMG 16.02.2024 07:52
  ...
  Možda ovo može poslužiti, ali ti sigurno čuvaš svoje skinšotove za slučaj da admin obriše tvoje veleumne komentare. volim-losinj.org/.../... (http://volim-losinj.org/politika/3017-izborna-podvala-obecanjima-bez-roka-ispunjenja#comment-78687) Čuo sam da ...

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  hranitelj tuljana 15.02.2024 20:29
  Ne jagiti...
  Pa kad je tako, zasigurno ti neće biti isuviše teško staviti koji moj citat u kojem tvrdim kako sam "veliki vjernik". Nije valjda da si - kukavni lažac?! Jer netko u komentarima laže, i netko lašca štiti, sad ćemo vidjeti tko.

  Read more...

   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  Krnjo 15.02.2024 15:33
  Korizmeni smijeh
  Korizmeni smijeh ministra vanjskih poslova u Vladi Andreja Plenkovića. i.imgur.com/iBHWwJZ.jpg (http://i.imgur.com/iBHWwJZ.jpg)

  Read more...

ZADNJI KOMENTARI (desno)

 • Građani kao publika za naslikavanje

  Mrmo 22.02.2024 08:51
  ......
  Danas je 14 dana od izvanredne sjednice gradskog vijeća, a pozivi za redovnu sjednicu moraju ...
   
 • Dobro upravljanje gradom

  ppu-prof_Pr 22.02.2024 08:48
  Утепление и штукатурка дома снаружи цена
  Наша бригада профессиональны х исполнителей готова предлагать вам актуальные средства ...
   
 • Građani kao publika za naslikavanje

  Doremi 21.02.2024 10:33
  Strah od aktualnog sata?
  Još je pokroviteljski kazala da će imati aktualni sat na sljedećoj redovnoj sjednici za ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  glupkokur 20.02.2024 14:32
  oporba u kope premijer u spade
  Iz perspektive današnjeg Hrvata, recimo, Andrej Plenković glup je kao [cenzurirano] ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 20.02.2024 10:14
  Savjetnik
  To pitanje bi ležalo vijećniku Joviću. On je na sjednici GV već (uzalud) pitao gradonačelnicu ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Pa sad će 20.02.2024 06:34
  Još malo
  Ne pada snijeg, ali tragova ima, još malo pa će i plima.
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 19.02.2024 20:56
  ......
  Nadam se da će neki oporbeni vijećnik tražiti pojašnjenje zašto se do sada nije prikazivalo ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  .... 19.02.2024 20:46
  Njonjo je najbolji
  Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nazvao je u ponedjeljak prosvjed oporbenih ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 19.02.2024 11:43
  vrati pare
  A da vratiš pare što ti je plaćala dopunsko osiguranje ?
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Gost 18.02.2024 16:08
  Ministar panj
  Ovoj "proturazvojnoj " budali ozbiljno konkurira ministar Beroš koji je izvalio da je ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  ML 18.02.2024 11:54
  ...
  Možda čovjek nema djece, a braća su mu poumirali. Uostalom, šta to tebe briga? Koliko znam ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Grunf 18.02.2024 11:53
  Test inteligencije
  Bio je to očito test inteligencije. Ti ga nisi prošao. Istraživanje koje je proveo Harvard ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  hranitelj tuljana 18.02.2024 10:43
  ni vau ni mjau
  Za razliku od - tebe? Nemaš nikome ostaviti nego neznanki? Ili - besramno i patetično ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Grunf 18.02.2024 10:28
  Proturazvojni ljevičari
  Nakon prosvjeda oporbe na Markovom trgu uz objavu jednog od Plenkijevih ministranata HDZ ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Mikula 18.02.2024 09:55
  budimo realni
  Ja sam star i nemoćan, nalazi mi nisu dobri i neću još dugo. Zato Njoj koja u 20 godina ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Venerin brežuljak 18.02.2024 06:50
  Mjesečni troškovi njene Radosti
  Čekaj malo, polako, bez guranja, samo jedan po jedan... Prvo mora podmiriti mjesečne troškove ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  samo na Prvom od 1000 17.02.2024 23:57
  Uskrsnice?
  Nakon što je krajem prošle godine podijelila poticaje i onima kojima treba i onima kojima ne ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 17.02.2024 15:31
  Smještajni kapaciteti
  Izgleda da su počeli brinuti za budući smještaj pa sada ulažu u modernizaciju smještajnih kapaciteta.
   
 • Građani kao publika za naslikavanje

  ..... 16.02.2024 15:17
  ...
  Snimka početka sjednice youtu.be/.../ (http://youtu.be/AVC60X4jWEA?si=eOTTJdOYsH3C2PZG) ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Građanin drugog reda 16.02.2024 15:13
  Uspjesi Vlade se nižu dok ih ne uhvate da rukama pekmezu
  Opet su mu zakazali radari, građane zanima kad će banda završiti iza rešetaka. Kako se ono ...
   
 • Građani kao publika za naslikavanje

  gost 16.02.2024 15:06
  Tko vodi sjednice GV
  I na ovoj sjednici se pokazalo da sjednice GV formalno vodi Devčić a da njega vodi Nedić. Snimka ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 16.02.2024 14:16
  Tako se razgovara s novinarima
  Plenković nakon upada policije u Ministarstvo: ‘Mediji trebaju izvještavati o uspjehu Vlade ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  WoW 16.02.2024 12:53
  I to je to?
  Stari i nevažeći poslovnik iz 2009. godine?
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Venerin brežuljak 16.02.2024 12:09
  licentia poetica
  Pravi iskreni katolici su najčešće skromni i ponizni, i ne hvale se na pasja kola svojom ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  ML 16.02.2024 11:18
  ...
  Postoje i tzv. katolici ravnozemljaši. Oni se drže Biblije kao pijan plota i ne priznaju ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 16.02.2024 10:52
  Gradsko vijeće bez Poslovnika o radu
  Pa Poslovnika zapravo ni nema. Pokušaj ga naći na gradskom webu na ovo linku gdje bi se ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Popaj 16.02.2024 09:53
  Jedini katolik
  h.t. ne poriče da je veliki vjernik. Poriče samo da je to napisao na ovoj stranici. A s ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  OMG 16.02.2024 07:52
  ...
  Možda ovo može poslužiti, ali ti sigurno čuvaš svoje skinšotove za slučaj da admin obriše tvoje ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  hranitelj tuljana 15.02.2024 20:29
  Ne jagiti...
  Pa kad je tako, zasigurno ti neće biti isuviše teško staviti koji moj citat u kojem tvrdim ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  Krnjo 15.02.2024 15:33
  Korizmeni smijeh
  Korizmeni smijeh ministra vanjskih poslova u Vladi Andreja Plenkovića. i.imgur.com/iBHWwJZ.jpg ...