Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Nafta iz jadranskog podmorja: dobar posao, samo za koga?

Korisnička ocjena:  / 1
LošeNajbolje 

Nakon bombastične najave ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka početkom godine prema kojoj bi "Hrvatska uskoro mogla postati mala Norveška", hrvatska je vlada učinila i drugi korak prema ostvarivanju svoje skandinavske utopije iz podzemne nafte. Naime, početkom travnja Ministarstvo gospodarstva je otvorilo prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju nafte na Jadranu. Natječaj je otvoren do 3. studenog ove godine, a potpisivanje prvih ugovora s kompanijama očekuje se početkom 2015. godine. Na otvaranju se pojavilo oko 40 naftnih kompanija "iz cijelog svijeta", između ostalih i američki Exxon i Hunt Oil, ruski Gazprom i Lukoil, talijanski Edison i Enel, francuski Total, njemački RWE, Turkish Petroleum, Hellenic Petroleum, irski Petroceltic, japanski Nippon, i dr.

Iako ministrova izjava spada u red propagandnih kratica kojima se u nedostatku konkretne razvojne strategije obećavaju čuda (ovoga puta iz podmorja), nadležni optimisti i ovog su puta "previdjeli" činjenicu da Hrvatska zapravo više nema nacionalnu naftnu kompaniju (dok je norveški Statoil koji je u državnom vlasništvu ujedno i jedanaesta najveća naftna kompanija na svijetu), već svoj strelovit razvoj planira isključivo davanjem koncesije nekoj od stranih multinacionalki, notornih po poticanju korupcije u zemljama u kojima rade, sudjelovanju u kršenju ljudskih prava i zanemarivanju standarda zaštite okoliša. Dakle, dok je jasno da obećanja skandinavskog standarda u budućnosti trebaju prikriti neprestano sustavno rušenje stvarnog standarda u sadašnjosti, ostaje manje jasno kako će ovakva koncesija doprinijeti uspostavi "norveških" razina radnih prava ili primanja.

Netransparentni deal

Transparentnost ni inače ne krasi naftne poslove hrvatskih vlasti. Priča o nafti u Jadranu nije novost. Još su krajem 90-ih talijanske firme vršile istraživanja: dok se na dijelu sjevernog Jadrana s hrvatske strane nalazilo tek 12 bušotina, na talijanskoj strani se nalazilo njih čak 189. Daljnja istraživanja su provođena 2002. i 2004. godine, ali nikada nisu dovela do nekih obećavajućih naznaka isplativosti eksploatacije nafte i plina. No, krajem prošle godine norveška tvrtka Spectrum ponovno je počela istraživati sjevernojadransko podmorje. Kako je Spectrum sklopio ovaj posao s Hrvatskom ni danas nije poznato. Javni natječaj nikad nije proveden, a glavno opravdanje ministra Vrdoljaka za takvo poslovanje je da će Spectrum istraživanje provesti "besplatno", iako ovo istraživanje inače košta oko 8 milijuna eura. Kako je teško vjerovati da će skupo istraživanje za koje je potrebna skupa tehnologija i koje traje pet mjeseci strana privatna firma obavljati iz dobročinstva, postavlja se pitanje što je vlada točno obećala zauzvrat Spectrumu?

I s pravnog stajališta jako je upitno koliko je legalno ponuditi nekome toliko vrijedan posao bez javnog natječaja. Ubrzo nakon objave dogovora sa Spectrumom, američka tvrtka ION Geo Ventures najavila je žalbu Europskoj komisiji zbog diskriminacije i kršenja zakona neotvaranjem javnog natječaja za ovo istraživanje. Prema Direktivi 94/22 obvezno je otvaranje natječaja u službenom EU glasniku u trajanju od 90 dana, a po zakonu se ugovor treba sklopiti s onom tvrtkom koja iznese najbolju ponudu. ION Geo Ventures tvrdi da su kao tvrtka ostali zakinuti, jer smatraju da je njihova ponuda bila bolja i povoljnija za Hrvatsku. Detalji žalbe te njeno rješenje još uvijek nisu poznati javnosti. Ukoliko se već odlučilo istraživanje povjeriti stranoj firmi, ostaje pitanje zašto je odabrana slabija ponuda.

Nadalje, važno je napomenuti da se Vlada o dogovoru sa Spectrumom nije konzultirala niti sa Saborom, niti je javnost upoznala s istim. Sve s čim Vlada jest upoznala javnost je činjenica da će seizmički podaci koje snimi Spectrum za Hrvatsku biti "besplatni", što zapravo samo znači da će se spomenuta tvrtka naplatiti prodajom podataka zainteresiranim naftnim kompanijama. Također, spominje se da će novac od prvih pet prodaja ići u potpunosti Spectrumu, a da će se ostale prodaje dijeliti po pola. No konkretni dogovor i interes privatne tvrtke nije poznat, kao ni cijena snimaka, niti je izgledno da će to postati kada prodaja doista i počne. Unatoč tome, cijeli je deal među političkim akterima prošao bez problema i ova pitanja očito muče malo koga u vladi ili oporbi. Nakon prvotne objave "značajnih potencijala nafte i plina", na gotovo istodobnim presicama Mirela Holy je izjavila "Tko je donio takvu odluku i zašto Vlada privatnoj tvrtki daje u ruke hrvatske strateške interese koje će ta tvrtka kasnije prodavati? To je štetno ekonomski, ekološki i politički", a Branko Vukšić iz laburista postavio je pitanje "Kako to da je Spectrum uopće dobio pravo kada mu tijela nadležna za istraživanje nafte i plina nisu dala dozvolu? Uprava za rudarstvo dala je negativno mišljenje o ugovoru između Vlade i Spectruma". Nitko nakon tih prvotnih sramežljivih propitivanja procedure nije pokazao interes da se bavi ovim pitanjem.

Prikrivanje rizika

Sama procedura je svakako bila upitna. Naime, nakon što spomenuta Uprava za rudarstvo nije dala zeleno svijetlo za sklapanje posla, projekt je proglašen znanstvenim istraživanjem, nakon čega je Spectrum direktno pregovarao s Ministarstvom znanosti. "Sve to izgleda kao šlamperaj ili postupak pogodovanja jednoj privatnoj stranoj tvrtki koja je u vlasništvu JP Morgana – glavnog krivca za ekocid u Meksičkom zaljevu" – upozorava Holy. Sumnje oko prikrivenog vlasnika misteriozne "norveške" tvrtke Spectrum sasvim su opravdane. Prilikom sličnog istraživanja koje je Spectrum proveo u Libanonu, ista je tvrtka predstavljana kao britanska (gdje je i registrirana), a za njezine poslove otvoreno je lobirao britanski ministar vanjskih poslova William Hague. Ekocid u Meksičkom zaljevu koji spominje Holy dogodio se upravo na morskoj bušotini Deepwater Horizon British Petroleuma 2010., a to je i najveća ekološka i humanitarna katastrofa koju je prouzročila jedna naftna kompanija čije će se posljedice osjećati još desetljećima.

jnaftaNo proceduralni problemi očito nisu samo indikator nedostatka transparentnosti, već se čine kao osmišljena strategija prikrivanja karaktera cijelog deala. Je li vanproceduralno angažiranje Spectruma zapravo pokušaj prikrivanja konkretnijeg dogovora s nekom tvrtkom sa zabrinjavajućim dosjeom po pitanju ekoloških standarda? Bez obzira na to tko će biti eventualni koncesionar, već sada je jasno kako je otvaranje naftnih bušotina u Jadranu vrlo riskantan posao, prije svega za živote i zdravlje lokalnog stanovništva i okoliš, ali i za turizam, koji čini nezamjenjiv dio proračuna, te ribarstvo, pa se čini da se zbog upitnih potencijalnih profita već ugrožava vrlo važan dio domaće ekonomije. Ako i nije sigurno da će bušenje nafte u Jadranu dovesti do katastrofe slične onoj u Meksičkom zaljevu, čak bi i znatno manje izlijevanje, kakva su puno češća, dovelo Hrvatsku u situaciju kakvu teško može kontrolirati. Naposljetku, nesposobnost države da se nosi sa katastrofama imali smo i nedavno priliku provjeriti.

Dapače, postoje osnovane sumnje da je već i samo istraživanje napravilo ozbiljnu štetu okolišu. Takve informacije Vlada je odlučno demantirala, ali Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja odbilo je provesti procjenu utjecaja na okoliš, uz obrazloženje "kako ona nije potrebna" zbog čega je nevladina organizacija Zelena akcija podnijela i tužbu Upravnom sudu u Zagrebu. Istraživanje je naime provedeno "seizmičkim zračnim puškama" koje aktiviraju glasne eksplozije ispod vode, a te eksplozije mogu biti snage i do 240 decibela. Zvučne detonacije u razmacima od 10 minuta mogu teško oštetiti morske organizme i prouzročiti dugoročnu štetu, upozoravaju ekološke udruge. Na ovo ukazuju mnoga iskustva iz drugih zemalja, poput Norveške, Grenlanda i SAD-a, a mnogim slučajevima došlo je do drastične migracije i pomora ribe.

Osim nelogičnog popuštanja privatnoj tvrtki po pitanju ekoloških standarda, u pitanje je došla i racionalnost naručivanja samog istraživanja. Naime, područja na kojima je istraživao Spectrum, već je ranije istraživala i INA1. Je li se prepuštanje vrijednih podataka o naftnim potencijalima stranoj kompaniji moglo izbjeći? Iz Sindikata naftnog gospodarstva upozoravaju kako se Spectrumovim istraživanjem neće se dobiti ništa što već nije poznato "jer je INA obavila puno opsežnija 2D seizmička snimanja (45.773 km² u odnosu na Spectrumovih 12.280 km²), a uz to i 7.365 km² 3D seizmičkih snimanja s kojima se po kvaliteti ne mogu mjeriti 2D snimanja." Osim toga, INA-ina ranija istraživanja otvaraju još jedno pitanje: zašto prilikom prodaje INA-e mađarskom MOL-u država nije uračunala i podatke o naftnim potencijalima podmorja, već ih je kasnije prepustila drugoj stranoj kompaniji pod nepoznatim uvjetima?

Skandinavski snovi između geopolitičkih kalkulacija i mutnih poslova

Dok čekamo kraj natječaja i odabir koncesionara, ono što je poznato je da će odabir provoditi "stručno povjerenstvo" od sedam članova na čelu kojeg se nalazi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a od ponuditelja će se tražiti bankarske garancije od 500 tisuća eura. "Kad je riječ o natječaju, dovoljno je reći da se njime traže nova 2D i 3D seizmička mjerenja što je dodatni argument u prilog tvrdnje da Spectrumova mjerenja nisu bila potrebna. Moglo bi se reći da se u natječaju ciljano ide protiv INA-e koja ima sva ta mjerenja" – rekao nam je za Bilten predsjednik Sindikata naftnog gospodarstva Božo Mikuš. I dok posao sa Spectrumom baca već dovoljno sumnje na postupak odabira koncesionara, kao novi faktor pojavljuju se i geopolitičke kalkulacije. Naime, s obzirom na napetosti oko Ukrajine između Rusije s jedne i EU i SAD-a s druge strane i nastojanja zapadnih zemalja da dugoročno smanje ovisnost Europe o ruskom plinu njegovom zamjenom plinom iz škriljca iz američkih i europskih izvora, Hrvatska je već pod vanjskopolitičkim pritiskom odustala od prodaje terminala za ukapljeni plin u Omišlju ruskoj tvrtki i trenutno o istom poslu pregovara s američkim kompanijama.

Između sumnjivih poslova s netransparentnim privatnim tvrtkama i nepredvidivih geopolitičkih kalkulacija, pitanje ostaje koliko će prilikom dodjele koncesije biti prostora za skandinavske ambicije vlade ili promišljanje o razvojnim strategijama. I dok konkretnih podataka o isplativosti iskorištavanja nafte u Jadranu još uvijek nema, a kao senzacionalna otkrića navode se podaci koji su još 1987. godine objavljeni u Naftaplinovoj monografiji, Hrvatska uvozi više od 50 posto primarne energije, 90 posto nafte i naftnih prerađevina, 40 posto električne energije i plina, i čak 100 posto potreba za ugljenom. Sve ostalo su za sada samo bajke.

nafta

www.bilten.org

Komentari: 

02 # izborgost 2014-06-12 14:23
citiram:
... odabir provoditi "stručno povjerenstvo" od sedam članova na čelu kojeg se nalazi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak...
A u čemu je to g. Vrdoljak stručan???
Uostalom, čini se da nitko ne smatra da je eksploatacija nafte totalno kontraindiciran a razvoju turizma!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # ....ja sam gost 2014-06-12 17:15
Ovo je fantastično otkriće.Čim je tu Vrdoljak onda svakako mora u to stručno povjerenstvo biti i Sanjin Šolić.Zamislite vi jedan takav projekt a da nema Šolića.Pa to bi bila katastrofa.Šole ima nos za biznis,i on će samo skoknuti do Vrdoljaka i kazati mu da to proglasi strateški interes i poso je gotov.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # santo subitobaltazar 2014-06-14 15:39
Citat ja sam gost:
Ovo je fantastično otkriće.Čim je tu Vrdoljak onda svakako mora u to stručno povjerenstvo biti i Sanjin Šolić.Zamislite vi jedan takav projekt a da nema Šolića.Pa to bi bila katastrofa.Šole ima nos za biznis,i on će samo skoknuti do Vrdoljaka i kazati mu da to proglasi strateški interes i poso je gotov.
hitno predložiti Šolića za premijera da konačno krenu velike investicije u RH !!!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # samo sebisumma 2014-06-13 20:54
ako Šolić poveže ruski kapital sa naftom u Jadranskom podmorju , ma to će biti posao stoljeća , za sad smo samo na Lošinjskom preporodu
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # pohlepa nema granicaekolog 2014-06-14 09:30
a onda nam se pred nosom desi ekološka katastrofa tipa BP u Mexičkom zaljevu

hr.wikipedia.org/wiki/Izljev_nafte_u_Meksi%C4%8Dkom_zaljevu_2010.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...nik 2014-06-16 16:58
Za koga dobar posao?,mislim da za sve samo ne za hrvate što se vidi iz svih "poslova" od osamostaljenja Hrvatske,ako ubodeš gdje treba sva vrata su ti otvorena.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Jadranu se crno pišeGazprom 2014-06-29 19:03
Jadran, more koje je zajedničko dobro svih stanovnika njegovih obala, ali i stanovnika njegovih voda, more koje je još jedino što hrvatsku državu drži iznad vode, prepušteno je na milost i nemilost lovcima na profit.

Norveška tvrtka "Spectrum" koja je seizmički snimala Jadran, ni nakon tri mjeseca nije poslala izvještaj hrvatskim institucijama o provedbi uvjeta zaštite prirode. Ako već "Spectrum" misli da se može igrati s hrvatskim zakonima, ako već ovaj minimum zaštite okoliša nije poštovan, što možemo očekivati kada u Jadran stignu mnogo jači igrači?
"Najviši standardi zaštite okoliša, najviši standardi zaštite okoliša", ponavljali su ovu mantru kao papige iz Ministarstva gospodarstva na svaku kritiku vezanu uz brzinsko guranje koncesioniranja Jadrana najvećim svjetskim zagađivačima, naftnim korporacijama. I dok čekamo da vidimo hoće li osjetljivim ekosustavom Jadrana haračiti Shell koji je već sredio deltu Nigera, Exxon - odgovoran za izlijevanje tankera čije se posljedice i nakon više od dvadeset godina osjete na Aljasci, BP koji je zavio u crno Meksički zaljev, ili netko sličan ili svi oni skupa, saznajemo što je ostalo od proklamiranih najviših standarda - ama baš ništa.

Već za prvi korak u ovom poslu koji će sigurno nekima donesti dobru zaradu, dok će većini značiti tek još jednu otimačinu javnog dobra, "najviši" standard zaštite okoliša je zaobiđen, a onaj minimalni - nije ispunjen. Naime, 2D seizmičko snimanje Jadrana proglašeno je prvo znanstvenim istraživanjem pa nije napravljena procjena utjecaja na okoliš tih radnji koje donose neizmjernu buku, jačine do 240 decibela, u podvodni svijet morskih sisavaca i drugih životinja iznimno osjetljiva sluha.

Jedini spomen prirode i okoliša u cijeloj proceduri dijeljenja Jadrana privatnom kapitalu dosada su uvjeti zaštite prirode za Spectrumova istraživanja provođena od rujna prošle godine do 19. siječnja ove godine, koje je izdalo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Ti su uvjeti nalagali Spectrumu da na svojim brodovima ima stručnjake koji su trebali vršiti monitoring morskih sisavaca i drugih životinja. O istome su trebali podnijeti izvještaj Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta koje je nadležno za znanstvena istraživanja, a koje je pak trebalo isto proslijediti MZOIPU-u. Međutim, kako H-Alter saznaje, ni nakon više od tri mjeseca od isteka roka, Spectrum nije poslao izvještaj.

"Po završetku istraživanja, u ožujku ove godine, Ministarstvo je diplomatskim putem zatražilo dostavljanje predmetnog izvješća. Od ožujka do lipnja ove godine, putem Ministarstva vanjskih i europskih poslova nekoliko smo puta požurnicom zatražili izvješće o provedenom istraživanju, međutim isto i dalje nismo zaprimili. Zadnja požurnica Ministarstvu vanjskih i europskih poslova upućena je sredinom lipnja.", odgovaraju H-Alteru iz MZOS-a.

Na upite kakve su sankcije za kršenje uvjeta zaštite prirode i koliko će još ministarstva moliti norvešku tvrtku da se sjeti poštivati hrvatske zakone, iz MZOIP-a nam do završetka ovoga teksta nisu odgovorili.

Za vrijeme bombardiranja podmorja zvučnim topovima s talijanske su strane Jadrana stizala izvješća o uginulim nasukanim kornjačama i dupinima koje su Talijani povezivali s istraživanjima na našoj strani. Tako je u listopadu pronađeno 14 uginulih dupina s popucanim bubnjićima koje je mogla prouzročiti jedino buka, tvrdili su talijanski stručnjaci. Iz hrvatskih se institucija nitko o tome nije oglasio, kao ni o više slučajeva pojave uginulih kornjača.

U međuvremenu, u ožujku ove godine, prekasno za Jadran, Europski je parlament odlučio kako seizmička istraživanja europskog podmorja u potrazi za naftom i plinom stvaraju zagađenje bukom te će se sva ubuduće morati podvrgnuti procjeni utjecaja na okoliš.

Spectrum je, podsjećamo, ovaj unosan posao dobio bez javnog natječaja, direktnom pogodbom. O ovom snimanju kao ni o sljedećim koracima koncesioniranja Jadrana za naftne i plinske bušotine nije provedena nikakva javna rasprava.

Iako smo prema Zakonu o pravu na pristup informacijama tražili ugovore s ovom tvrtkom od Ministarstva gospodarstva još u rujnu prošle godine, nakon višemjesečnog natezanja od Vrdoljakovog smo Ministarstva dobili odgovor kako su pitali Norvežane za suglasnost za objavu ugovora "te je ista uskraćena". Nadalje, iz Ministarstva navode kako "je u provedenom testu razmjernosti utvrđeno da bi omogućavanje pristupa traženoj informaciji ugrozilo gospodarski interes i investicijsku klimu Republiku Hrvatske".

Ako već Spectrum misli da se može igrati s hrvatskim zakonima i ne poštivati ih, ako već ovaj minimum minimuma zaštite okoliša nije poštovan, što možemo očekivati kada u Jadran stignu mnogo jači igrači, dokazani beskompromisni lovci na profit nauštrb ljudi i prirode, svjetske naftne korporacije? Sigurno je jedino da nemamo baš nikakvog razloga vjerovati u mantru koju će i dalje ponavljati iz Ministarstva gospodarstva. Zaštita prirode i okoliša u dosadašnjim postupcima vezano uz odobravanje bušenja u Jadranu nije uopće postojala, kao ni transparentnost ni sudjelovanje građana u odlučivanju, jedno od prava koje građanima daje Aarhuška konvencija, međunarodni ugovor koji je Hrvatska dužna poštivati.

Jadran, more koje je zajedničko dobro svih stanovnika njegovih obala, ali i stanovnika njegovih voda, more koje je još jedino što hrvatsku državu drži iznad vode, prepušteno je na milost i nemilost lovcima na profit, a slabe hrvatske institucije ne mogu čak dobiti ni neki pro forma izvještaj, a kamoli osigurati "najviše standarde zaštite Jadrana".

h-alter.org/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Naftna provincija HrvatskaGD 2014-06-29 20:19
Na stranici Agencije za ugljikovodike stoji slogan "Croatia - A New Oil Province at the Heart of Europe". Iako vjerojatno nisu imali tu namjeru, pogodili su u srž stvari. Hrvatska se država pokazuje kao tek provincija čiji su se šefovi stavili u vjernu službu naftnim lobijima koji pak vladaju svijetom. Bitka za pogonsko gorivo industrijske civilizacije sigurno će se sve više zaoštravati, jer je nafta sve teže dostupna, a s time i civilizacija gubi dah. Umjesto da rade na osiguravanju suvereniteta hrane i energije za sve stanovnike Hrvatske, te prilagodbi na promjene klime koje je opet potkurila industrijska civilizacija, vlastodršci nas guraju u ralje korporacija koje su glavni akteri niza sukoba koji se već događaju u svijetu, a s potpirivanjem novih sigurno nemaju namjeru stati.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 # Padaju s marsaSir Galahad 2014-06-30 00:29
@ Gazprom - po tebi ispada da je Jadran nevino more koje će sada pohlepni multinacionalci izbušiti zagaditi i uništiti -osim Izabele ima ih na talijanskoj strani preko 200 i do sada nije bilo ni jedng incidenta...čem u panika???
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ugodno i korisnoquasimodo 2014-06-30 07:27
Citat Sir Galahad:
@ Gazprom - po tebi ispada da je Jadran nevino more koje će sada pohlepni multinacionalci izbušiti zagaditi i uništiti -osim Izabele ima ih na talijanskoj strani preko 200 i do sada nije bilo ni jedng incidenta...čemu panika???
nema panike, treba samo lobirati da Gazprom dobije koncesiju i da bogati naftaši odsjedaju u Belevue-u.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # nafta njetkiril 2014-07-01 10:31
Citat quasimodo:
[quote name="Sir Galahad"]nema panike, treba samo lobirati da Gazprom dobije koncesiju i da bogati naftaši odsjedaju u Belevue-u.
ovo ti je račun bez krčmara, jer je delegacija Gazproma odgodila dolazak u Hrvatsku, mogao bi Belevue zjapiti prazan...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # 3.Studeni 2014S...... 2014-09-24 11:30
A gdje su platofrme na talijanskoj obali ? Ima li koja na ulazu u Veneciju ?Kad ti niknu platforme između Suska i sunčane uvale što ćeš reći koncesionaru,da si ti Hrvat ,da si ti oduvjek tu lovio lignje ,nek makne platformu ? Ili te je baš briga otkud će država punit proračun i davati ti plaću ,a ljudi što ovise o turizmu nek kao nakon peronospore i svjetskih ratova idu u Ameriku trbuhom za kruhom ?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # dopunaSir Galahad 2014-06-30 00:30
...platformi htio sam reći....
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Crno zlato u plavom moruEko 2014-09-22 15:18
»Dok smo se mi pitali je li brak zajednica muškarca i žene, Spectrum je provodio seizmička istraživanja hrvatskog podmorja, bez pitanja javnosti, bez javnog natječaja, i bez studije utjecaja na okoliš. Jedan dio utjecaja nešto je kasnije isplivao na talijansku stranu obale u obliku dupina kojima su popucali bubnjići od glasnih istraživanja«
Cijeli članak na
voxfeminae.net/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # naftanetko 2014-09-23 21:34
nana 6 kilometara od obala Lošinja ,Ilovika itd koncesionar smije postaviti naftne platforme
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Radio za ispiranja mozgova birača

  Tok 31.01.2023 14:02
  Tik
  Sama je ovjerila cjenik, može se samo pokriti ušima. i.imgur.com/EwQHeKC.png ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  globalno i lokalno 31.01.2023 13:21
  Raspad HDZ-a
  I dok HDZ na čelu sa AP gotovo svaki dan niže nove i nove afere, AK u odgovoru MF ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  gost 31.01.2023 13:08
  Anin izbor
  Postupila je po formuli šutnja je zlato. Ni iz nadležnog ministarstva nitko se nije odazvao ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  Neumreženi građanin 31.01.2023 10:53
  Šest godina foliranja
  A mi obični neumreženi građani slobodno možemo reći da je u šest godina od kad AK vodi ovaj ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  gost 31.01.2023 10:39
  Nedopustiva objektivnost
  Nova TV joj se zamjerila izvještavanjem o projektu Mrtvaška. Bili su nedopustivo objektivni.
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  Flok 31.01.2023 07:00
  !!!
  Gradonačelnica kaže da se njen rad ne sastoji samo od pojavljivanja u medijima. Istina.
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  gost 30.01.2023 19:57
  Prevara birača
  U čemu se sastoji njen rad vidimo po rješavanju obećanja umirovljenicima da će dobiti ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  Tužibaba 30.01.2023 18:52
  Kruh sa sedam kora
  MF je na sjednici GV pitao AK zašto nije izašla pred TV kamere. Bubnula je da se njen rad ne ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  gost 30.01.2023 17:44
  Drastično poskupljenje
  Teško za povjerovat ali AK odbila izaći pred TV kamere :lol: Portal dnevnik.hr javlja ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  Tužibaba 30.01.2023 09:45
  Kićenje tuđim perjem
  U šest godina od kad ona vodi ovaj Grad, zaista je dosta toga napravljeno, ali sve to su ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  Dingo 29.01.2023 10:38
  Kad lošnjski jaganjci nestanu
  Reakcija s Unija na divlje koze i komentar "uz najavu da će u subotu biti lov na divlje ...
   
 • Tko je lošinjski uhljeb godine?

  ...... 28.01.2023 20:03
  ......
  Vidjela gradonačelnica da Cresani rade na izlovu divljih svinja pa i ona okupila lovce, nek ...
   
 • Tko je lošinjski uhljeb godine?

  urar 28.01.2023 19:00
  Balijina pročelnica
  Bila je jedna pročelnica od Balije koja je dobila ogromnu lovu za otić iz grada. To je opet ...
   
 • Kad Butković i Bilaver pišu zakon

  gost 28.01.2023 10:39
  Veli uspjeh Vlade: Šatoraški centar
  Optužbe da nije na pravoj strani povijesti, da podržava Putina i da je "rusoljubna" nisu ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  FF 28.01.2023 09:43
  Dogovoreno pitanje
  Fabijanić je na zadnjoj sjednici dobio zadaću da pita nježno da bi gradonačelnica mogla ...
   
 • Savjetnik koji sjedi na dvije stolice

  gost 27.01.2023 13:17
  Zapisnik kao zabavna literatura
  Izgleda da savjetnika za financiranje svojih izbornih obećanja Ana plaća prema učinku. Zato ...
   
 • Tko je lošinjski uhljeb godine?

  Smokie 27.01.2023 12:41
  Who the Fuck Is Cinico?
  A koje je to bilo radno mjesto?Nemoj izbjegavati odgovor.
   
 • Ivković: Sjednica Vijeća sazvana nezakonito

  asdf 27.01.2023 12:31
  "u nekim rokovima se to mora odraditi i tako će to biti"
  Ako se ovaj bezobrazluk vuče još od vremena kad je Gari bio gradonačelnik odgovor pročelnice ...
   
 • Tko je lošinjski uhljeb godine?

  NN 27.01.2023 10:48
  Tko je pripustio HDZ na vlast?
  Daj ne palamudi. HDZ računa na glasove oko trećine birača koji izađu na izbore i na kupovinu ...
   
 • Tko je lošinjski uhljeb godine?

  NN 27.01.2023 10:28
  Je li to bila uhljebarina ili ...?
  Mislim da ju je Ana degradirala s mjesta pročelnice. Ukinula je tri pročelnička mjesta i ...
   
 • Tko je lošinjski uhljeb godine?

  hranitelj tuljana 27.01.2023 10:14
  Mali krug velikih ljudi
  "Najveći uhljeb" ne postaje se samo tako... Čime je to Cinico zadužio G.C. da mu se tako ...
   
 • Tko je lošinjski uhljeb godine?

  URAR 27.01.2023 10:00
  iMA IH iMA
  Hrpa je uhljeba kod nas. Pa da li se sjećate pročelnice za društvene djelatnosti kojoj ...
   
 • Kad Butković i Bilaver pišu zakon

  Momo 27.01.2023 09:54
  Grad za tebe ...
  HDZ želi ostati na krivoj strani povijesti i rasprodajom pomorskog dobra kao što je na nju ...
   
 • Kad Butković i Bilaver pišu zakon

  gost 27.01.2023 09:39
  Protiv privatizavije javnog dobra
  Jahta ruskog oligarha pod sankcijama nestala, a njegov šef svako malo pljune na oporbu što ...
   
 • Tko je lošinjski uhljeb godine?

  Naša posla 27.01.2023 09:08
  ....
  Ali nisi odgovorio na jednostavno pitanje. Što se može reći o onima koji su nepoznatog ...
   
 • Tko je lošinjski uhljeb godine?

  ..... 27.01.2023 08:16
  Loger
  Točno to nije izmišljeno nego istinito.Cinico je bio najveći uhljeb kojeg je Lošinj imao.A ...
   
 • Tko je lošinjski uhljeb godine?

  Read my lips 27.01.2023 08:06
  Lažljiva gradonačelnica
  Slušamo se, ali se ne čujemo. Manipulatorica zayebava građane čak i u ovako benignoj ...
   
 • Tko je lošinjski uhljeb godine?

  gost 26.01.2023 18:52
  .........
  Na stranu glupost o zarađivanju bitcoina lajkanjem, ovo nije izmišljena afera nego ...
   
 • Tko je lošinjski uhljeb godine?

  ..... 26.01.2023 18:06
  Loger
  Tko pod drugim jamu kopa sam pada u nju.Ko je rekao Ciniku da čačka mečku.Ovo njemu služi samo ...
   
 • Tko je lošinjski uhljeb godine?

  NN 26.01.2023 18:03
  Ovo više nije normalno
  Napraviš najavu, ljudi to pročitaju, neki ti lajkaju i čekaju i čekaju. Nema nastupa na ...