Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Pokret otpora prema blagdanskoj histeriji potrošnje

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

 Koliko smo deklarativni, a koliko je "globalno" iskren rad, u krajnjem i stav, prema zaštiti prirode, borbi za zdrav i čist okoliš, štednji energije i prirodnih resursa, najbolje se pokazuje u predbožićnom periodu, a s kulminacijom u novogodišnjoj noći. Rastrošnost i ponašanje tipa pijanog milijunaša-jednom se živi prihvaćaju gotovo svi, pa makar samo na nekoliko dana, pišu elektroničke novine za civilno društvo i urbanu kulturu Zamirzine.

U Hrvatskoj se tek naslućuje tihi, pojedinačni glas otpora građana prema histeriji potrošnje u posljednim danima tekuće, kalendarske godine. Ali u susjedstvu već je drugačije: Austrijanci su ove godine sa njihovih božićnih sajmova izbacili američku priču Djeda Božićnjaka sa bocom Coca Cole, istovremeno uvodeći likove iz starih legendi: prvo Santa Nicolaus, odnosno Sveti Nikola, onda Christkindel, a božićno-novogodišnjem dekoru pokušali su dati neki arhaičan stil, lišen plastičnih figurica koje pjevaju jingle bells.

 Građanske inicijative protiv blagdanske potrošnje

 Gdje je nestao mali Isusek na slamici u štalici (umjesto božićne čestitke) . . .

 U Europi i SAD-u već nekoliko godina aktivna je neformalna grupa pod zajedničkim imenom "Buy nothing day", odnedavna pojačana pokretom "Buy Nothing Christmas". Njihov je cilj vratiti među ljude izvorne običaje božićnog vremena. Za sada su njihove akcije usmjerene prema javnosti, s pozivom da smanji kupovanje bezveznih božićnih poklona i bezvrijednih stvarčica koje u većini završavaju na smeću već u prvim danima siječnja.

Kanađani i Evropljani u Britaniji, Francuskoj, čak i u Italiji prihvatili su pozive građanske inicijative Buy Nothing Christmas, pa podupirući jedni druge, otvorili blogove i forume o temama poput ozelenimo svoj božić, neću kupiti ništa novo, 100 dolara za poklone spremam u svoj džep, ili forum sličan "second shopu", gdje se razmjenjuju ideje, savjeti i pokloni temeljene na 3+1R – reduce, recycle, reuse, rethink.

U ime smanjenja globalnog zatopljenja

0 Zanimljiv je i koristan ad hoc pokret protiv novogodišnjih iluminacija i svijetlećih predmeta, organiziran u New Yorku, koji se ubrzo proširio i u Evropu. Cilj grupe građana i nekoliko "električara" je upozoriti i konačno smanjiti broj svijetlećih lampica kojima su pretprana domaćinstva u gradovima. Da bi dokazao njihovu štetnost, Buildings Technology Center of the Department of Energy’s Oak Ridge National Laboratory objavio je još prošle godine podatke koliko troše božićne lampice. Naprimjer, 100 žica sa 100 malih žaruljica koje trepte tijekom prosinca potroše između 4,65 i 6,43 WAT struje, što za prosječnog stanovnika New Yorka iznosi povećanje računa za struju za 136 USD, a Havajca oko 160 USD mjesečno.

Osim neprirodnog, umjetnog i opasnosnog osvjetljavanja okoliša, emitiranje topline iz ogromne količine svijetlećih tijela postavljenih na krovove, fasade, ulice i vrtove, podiže mikrotemperaturu za "nezamjetnih 1-2 stupnja". No, ako se uzme u obzir ono što navode protivnici uporabe božićnih električnih svjetlucavih ukrasa, da se dužina upotrijebljenih žica za iluminacije mjeri u milijunima metara a komadi mini-žaruljica u milijardama, može se zaključiti da toplina koju zajednički emitiraju u "noćno nebo" zaista utječe na zatopljenje: makar na topljenje snijega leda u naseljima i urbanim sredinama!

Gomilanje blagdanskog smeća

Veliki svjetski gradovi, uključujući svakako i hrvatske, upravo za vrijeme prosinca pokazuju svoju neodrživost, a i neprincipijelnost kada je u pitanju zaštita okoliša. U vrijeme blagdana često pucaju energetski sustavi, vodoopskrba, transport, a na kraju obavezno i komunalne službe. Tome su nažalost podjednako krivi i stanovnici kao i gradske uprave. Svjesni učestalih božićno-novogodišnjih infrastrukturnih kolapsa, pojedine nevladine organizacije, ustanove i pojedinci u velikim europskim gradovima pokušavaju utjecati na "široke mase" da svoje jednokratno predprazničko razmišljanje promijene u smjeru shvaćanja posljedica.

 Poziv upućen Britancima Not another rubbish Christmas, odaslan je kako bi se smanjilo 3 milijuna tona komunalnog smeća, kojeg London proizvede tijekom blagdana. Gotovo pola te količine su ukrasi za bor, plastika, plexiglas, staklo, aluminijske folije i slično. Dr Martin Gibson, programski direktor Envirowise, čiji je rad pod motom "Smanji otpad, povećaj profit" usmjeren ka poduzetničkom i gospodarskom sektoru, objašnjava: Mi ne želimo pokvariti ljudima proslave i veselje, nego smatramo da uvođenje jednostavnijeg načina proslave Božića i nove godine bitno utječe na smanjenje ogromnih količina smeća. Želim poručiti ljudima da i tijekom božićno-novogodišnjih praznika i proslava zadrže principe zaštite okoliša, za koje se bore tijekom cijele godine. Male stvari, poput korištenja staklenog i keramičkog posuđa, izrade "recikliranih" ukrasa i nakita za božićna drvca, isključivanje lampica i drugih svjetlećih ukrasa tijekom dana, te pripremanje hrane u kući u vlastitom posuđu, pa i izbjegavanje pakiranja mnogobrojnih sitnih poklončića, doprinijet će smanjenju ambalažnog otpada, organskog otpada, na kraju i opasnog i nerazgradivog otpada. Garantiram da će se uz promenu ponašanja, i ljudi osjećati bolje i korisnije.

Dakle, na primjeru londonske računice nije teško izračunati koliko tona smeća zatrpa Europu nakon božnih blagdana. Milijunskih gradova ima dosta: Rim, Pariz, Budimpešta, Prag, Bon, Zagreb…

Šareni papiri, gomile papirnih čestitki i oblaci konfeta

U višegodišnjem istraživanju britanska Agencija za praktične savjete u gospodarstvu dobila je zastrašujuće podatke za svoju državu: količina šarenog ukrasnog papira za poklone potrošena tijekom blagdana doseže 83 kvadratna kilometra. Problem njegovog bacanja je što je taj papir većinom plastificiran, ili je na bazi alu folije, obojan sumnjivim bojama i slično. Gotovo se može svrstati u opasni otpad. Isti je slučaj i sa vrpcama i trakicama za vezanje: njihova "metraža" može se izraziti u milijunima.

 Snimke novogodišnjih dočeka u velikim gradovima prikazuju nebo i zemlju pokrivenu oblacima konfeta i papirnatih spirala, plastičnih balona koji nakon letenja u vis padaju pod noge slavljenika. Komunalne službe i čistači pokupe taj otpad zajedno sa svim drugim smećem, pa već spomenuta britanska agencija navodi da je prosjek količine tog uličnog smeća oko 120 tisuća kontejnera. Predbožićni dani prava su muka za britanski Royal Mail, koji se odjednom optereti sa prosječno 150 milijuna poštanskih čestitki, od kojih se na smetlištima kasnije baci 20 tisuća tona. I na kraju, neizostavne božićne svijeće i svijećice, vrtni lampioni sa "živom" vatrom, te ostali izvori plamena, računajući i vatromete, tijekom nekoliko dana u prosincu proizvedu i satelitski uočljive količine ugljičnog dioksida, čije nagomilano emitiranje utječe na ukupno stanje atmosfere.

Ručkovi, večere, ribe i purice

Milenijski ciljevi borbe protiv siromaštva i gladi u svijetu postaju bezvrijedni ako se spomene podatak da se onaj Zapadni, "civilizirani", kršćanski dio svijeta na Planeti toliko "oždere" da bi zbroj svih božićnih i novogodišnjih ručkova i večera poslagan u lanac, dva puta omotao zemaljsku kuglu.

Najtužnije je što se gotovo jedna trećina pripravljenje hrane na kraju baca u smeće, završava u gradskoj kanalizaciji. Podatak, opet samo iz Velike Britanije, kaže: oko 160 tisuća tona nekonzumirane hrane i ostataka završava u smeću već drugi dan nakon novogodišnjeg dočeka. Ne smije se zanemariti da je unutar prehrambenih namirnica dio bez kontrole i nadzora, jer se na tržištu nudi sve i svašta.

Na taj način su i otpaci od hrane bačeni u smeće, potencijalna opasnost za sve koji kasnije kopaju po smeću: od pasa i mačaka do velegradskih klošara. Pripremanje "običajnih" i tradicionalnih jela prouzrokuje uništavanje životinjskog svijeta, uključujući i nehumani farmski tretman životinja koje uobičajeno ljudima ulaze u prehranu: perad, goveda, svinje. Svjetske organizacije za zaštitu i prava životinja već godinama upozoravaju i podastiru brojčane podatke koliko glava padne za jedan trenutak obiteljske božno-novogodišnje večere.

 No, problem oko hrane životinjskog porijekla mnogo je dublji: rješavanje klaoničkog otpada i njegovo propisno uklanjanje riješeno je u vrlo malo europskih gradova (u odnosu na količinu konzumenata). U ruralnim sredinama, bez obzira bilo to u Francuskoj, Turskoj ili Kanadi, a da ne spominjemo Hrvatsku, otpad od klanja životinja razbacuje u okoliš, u šumarke ili u vodotokove - samo da se ne uoči i da što prije nestane iz vidokruga mesara. Tu leže uzroci boleština, bjesnoće, zaraznih bolesti, emisija dioxina, trovanja podzemnih voda.

U svečane jelovnike ubraja se povećana potrošnja vode, pa dok trećina čovječanstva pati od žeđi, opet naš "civilizirani svijet" pere suđe, pere sebe, pere bijele stoljnjake, pitku vodu propušta kroz vodokotliće. U toj vodi je nemjerljiva količina kemijskih sredstava, pomoćnika "zdravog i čistog" domaćinstva, higijene i jamca "zdravog" života. U otpadnim vodama završavaju milijuni litara masti i jestivog ulja, jer se potrošnja povećala za gotovo 40 %, a pretpostavlja se da taj "višak" završi odbačen u okoliš, kanalizaciju, otvorene tekućice ili u more.

Gdje je nestao mali Isusek na slamici u štalici (umjesto božićne čestitke)

Na kraju, kao i na početku: koliko smo dvolični kad vičemo da nam je jedini dom, planeta Zemlja, ugrožen?

Koliko smo besmisleni gurajući se u još veći razvoj, da bismo trošili još više?

0 Na kraju je i sama legenda o malom Isuseku na slamici rođenom, u noći kad su njegovi roditelji bježali od neprijatelja, koji je bio bogat i "zlatom optočen", postala dezavuirana. Čini se da ni kršćani više u nju ne vjeruju. A u što se pretvorio naš Božič pomalo je i degutantno: besplatne CD-ove s božićnim pjesmuljcima i vrećice zrna pšenice možete dobiti nalijepljene na naslovnice domaćih mainstream novina, tik uz naslov Ubio ženu i dvomjesečnu bebu, Grad poklanja 100 ručkova za beskućnike, Narkomafija u državnom vrhu i slično.

Žao mi je malog Isuseka na slamici u štalici i njegovih roditelja izbjeglica. Žao mi je što je propala poruka iz dva tisućljeća stare legende da se ljudi trebaju popraviti, biti dobri, čuvati prirodu, voljeti se međusobno, ne ratovati, ne tući, ne uništavati, ne rušiti.

Zahvaljujući omjeru srednje bogatih odnosno relativno siromašnih građana Hrvatske i onih rastrošno-bogatih, koji imaju drugačiji odnos prema priči o malom Isuseku, božićno-novogodišnje posljedice po okoliš u Hrvatskoj još ove godine neće imati ovako grozne posljedice kakve su u Europi ili SAD.

Vjerujmo i djelujmo da nam se to nikada ne dogodi!

 

Komentari: 

0 0 # Dvorska luda 2006-12-25 20:59
Da je način na koji se obilježava Božić izgubio svaki smisao i postao štetočinski, rekli su, svak na svoj način svi: crkveni oci, ekolozi, zabrinuti roditelji, etičari....
Ipak, u odbranu domaćeg prežderavanja, olokavanja i kupovanja preko granica izdržljivosti valja reći da je to upravo uzor koji se postavlja pred hrvatskog graðanina na razne načine: u blagdansko vrijeme na javnoj televiziji deseci filmova prepunih patetike i kiča, sa najviših mjesta u državi američki način života postavljen kao uzor (od ruke na srcu prilikom slušanja himne, do "odbjeglih" engleskih riječi koje pokazuju da su nam skoro bliže od naših materinjih.
Iz crkve poruke jedne, djela druga.
Ako se od graðana ne očekuje da budu kritični kada se govori o vrednovanju dosega vlasti, donošenju prostornog plana ili ponašanja crkvenih vlasti, jasno je da ne mogu pokazati niti kritičnost prema uvezenom kičerskom uzoru božićnog slavlja.
Kad se tome doda da smo generalno osiromašeni i poniženi lažima, prevarama, korupcijom i povlaštenim lopovlukom, zar je neobično da želimo oživotvoriti par dana šarene laže promovirane na sve javne i nejavne načine? Koga pritom briga i za duhovnost i za okoliš i za svjetlosno zagaðenje, kada je opća poruka koju dobijamo od svih crkvi i od vlasti da smo mali, bespomoćni, nevažni i da nas se ne računa za ozbiljno. Zar da takve nevažne osobe pokušaju svojim ponašanjem utjecati na svijet? takve osobe plivaju u najjačoj struji.
Sretan Božić, nevoljnici!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # eko-eko 2006-12-26 10:14
O prizivanju duhovnih vrijednosti imam svoje mišljenje. Zanima me u kojoj ili s kojom žive crkveni autoriteti. I što je to uopće? Pa to pozivanje i prozivanje naroda je samo isprazna glupost. I to vrlo iritantna. Kada bi pokušo nabrojiti duhovne vrijednosti, bilo bi još jasnije u kakvom licemjerju živimo, uključujući i formalnu religioznost plus najprizemnije političko i materijalističk o djelovanje današnje crkve. Zato je to prozivanje još gluplje i neautentičnije!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Djed Mraz 2006-12-26 10:25
Ovo što možemo pročitati u tekstu o Austrijancima je isto toliko neautentično koliko i Djeda Mraz coca-cole.Pa vidimo iz hrvatskog primjera kako izgledaju nakaradno kreirane "tradicije", pozivanje i oživljavanje izmišljene povjesti i simbola.Simboli imaju drugu snagu i značenje i ne uvode se dekretom. Koju snagu imaju "mrtvi" i ispražnjeni povjesni simboli? Zato je ta priča promašena. Pitajmo se što u nama pobuðuje prva pomisao na današnjeg npr. predstavnika crkve koji bi valjda trebao predstavljati primjer , oličenje kako se živi takozvana duhovnost.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # I meni je žao malog IsusekaKriskindl 2006-12-26 13:19
"Žao mi je malog Isuseka na slamici u štalici i njegovih roditelja izbjeglica. Žao mi je što je propala poruka iz dva tisućljeća stare legende da se ljudi trebaju popraviti, biti dobri, čuvati prirodu, voljeti se meðusobno, ne ratovati, ne tući, ne uništavati, ne rušiti."

Od Isuseka su napravili trgovačku marku, brand. Postao je isto što onaj nilski konj Hypo banke, tigar kojim se reklamira šveps, ona ljubičasta Milka krava ili lukavi lisac što hvali detergent.

"Jer mi smo to zaslužili" :D
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # gost 2006-12-26 14:05
Djed Mraz pita "što u nama pobuðuje prva pomisao na današnjeg npr. predstavnika crkve koji bi valjda trebao predstavljati primjer, oličenje kako se živi takozvana duhovnost".

O tome piše božićni Feral pored ostalog: Naravno da im, njima crkvenim ljudima, danas nije lako vidjeti kako im, nakon sve te muke da se vjeri i bogu vrati sve pučanstvo bez iznimke, ljudi radije hrle u potrošačke centre nego u crkve, ali zaboravljaju da su isti ti, njihovi vjernici od kojih traže redovite lemozine, gledali i kako se ta Crkva bogati, kako bahato i bez milosti traži povrat svih svojih bivših dobara, kako će uvijek radije graditi crkvu nego sklonište za sirotinju, kako oni rijetki meðu njima koji se usude kritizirati i svoju instituciju zauvijek ostaju na dnu hijerarhijskog lanca.

Koga zanima cijeli članak može ga naći na ovom linku. (feral.mediaturtle.com/look/weekly1/article_tisak.tpl?IdLanguage=7&IdPublication=1&NrArticle=14997&NrIssue=1109&NrSection=2&ST1=text&ST_T1=kolumna&ST_PS1=1&ST_AS1=1&ST_max=1)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Lilith 2006-12-26 17:28
Lako je ljudima prigovarati i zazivati neku duhovnost. Ja mislim da se ljudi osjećaju baš duhovno kad sebi i dragim si ljudima za blagdane uspiju kupiti neki poklončić. Da, znam, darivanje ne mora biti materijalno. Ali da bi došao do Ne kupi ništa dana prvo trebaš imati mogućnost da to svojevoljni odbaciš. Takva filozofija iz pozicije siromaštva i nije baš nešta.
Što se tiče omatanja poklona, neekološke ambalaže i suvišne rasvjete, o tome zbilja treba razmisliti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # gost 2006-12-26 17:38
He, he ... djed Mraz u saonicama Cocacole pokrio se dekicom s hrvatskom šahovnicom :P Tako i treba kad i naš premijer malo-malo pa pred TV kamerama blebne neku englesku riječ da se vidi da je svjecki čovjek :D
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Majmunsko oponašanjeHakuna Matata 2006-12-26 18:34
Svjecki ljudi više ne znaju što je dobro, nego im je cool, ne staju na crveno nego na red light, ne nose odjeću nego autfit, ne izlaze na pozornicu nego na stejdž, slavni su postali celebritis i šoubizface, itd. Hrvatski će zaboravit Hrvati i mumljat će nešto što će zvat RTL-hrvatski.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Dvorska luda 2006-12-26 19:10
I sva ta frustrirana malograðanština nam se servira kao uzor koji tebamo slijediti!
Ali kada netko ponudi alternativu, zaštitu prirode, ekološka rješenja i autentične vrijednosti, onda ga se odmah nastoji zgaziti kao neprijatelja i opoziciju.
I takve poruke više volimo čuti iz engleskih govornih područja nego od purgera, vikendaša i ostalih mrskih došljaka.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # gost 2006-12-26 19:20
Za šaku eura zagaðuju sve oko sebe, more, prirodu i prostor, a za taj novac kupuju zagaðenje vlastite kulture, tradicije, vjere i identiteta. Slave Noć vještica, irskog svetog Patrika, zagaðuju materinji jezik. I još se diče tobožnjim domoljubljem.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Mrak 2006-12-26 19:21
Što se tiče suvišnog svjetla odaslanog u noćno nebo i naplate računa za takvo ponašanje, u Malom Lošinju je provoðen Mrak projekt i gradskim vlastima, bivšim i sadašnjim, poslan prijedlog pravilnika o vanjskoj rasvjeti. Nitko nije niti odgovorio na njega. Da se realizira jedan takav prijedlog, koji je u samom vrhu ekoloških trendova i za koji ne treba novaca, potrebna je samo osjetljivost za okoliš, za potrebe zajednice i civiliziranih posjetitelja i za svjetske pozitivne trendove.
Zašto biti u nečemu prvi i bolji, kada je dovoljno kopirati od drugih ono što je već davno out, rekli bi celebrities.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Hakuna Matata 2006-12-26 19:33
U Novom listu je hvalisavo najavljeno da će po uzoru na, mislim, Korčulu koja je već riješila ekološku rasvjetu, Grad naručiti projekt. I skupo ga platiti, naravski.

To je po poslovici da nitko nije prorok u vlasttom selu. A bolje je platiti nego dobiti besplatno :-x
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Dvorska luda 2006-12-30 10:19
Pa da, jer dok se naðe tko zna napraviti projekt, tko je za to podoban i na pravoj liniji, kok se projekt napravi i stavi pred pučanstvo, mandat je prošao. Tako nikoga priča ne obavezuje, a zvuči dobro. daje privod moderne ekološki orijentirane vlasti, ali stvarnost je da se Cappelllijeva učinkovitost iscrpljuje u rečenicama izgovorenima bez daha i završetka, bez konkretnoga djela.
Neka naruči projekt. Neka ga i plati, nije šteta troška. Samo neka to učini odmah.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # gost 2006-12-30 13:43
Mislim da bi lošinjska "eko-mafija" trebala i ovoj vlasti pod nos gurnuti svoj prijedlog pravilnika o vanjskoj rasvjeti (www.volim-losinj.org/.../) koji je Balijina škvadra ignorirala ;-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Mrak 2007-01-01 20:09
Pa jasno da je nova vlast dobila pod nos prijedlog pravilnika.
To još ne znači da ga i pročitala. Sve dobre ideje moraju doći od HDZ - ovih poslovnih partnera, nije dozvoljeno da doðu od nekih budala koji si utvaraju da su pogled na zvijezde i očuvana životinjska staništa vrijednost.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


Članak 69. Ustava RH

Volim LošinjSvatko ima pravo na zdrav život.
Volim LošinjDržava osigurava uvjete za zdrav okoliš.
Volim LošinjSvatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša.

setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Ilegalna partijska ćelija u Županijskoj lučkoj upravi Mali Lošinj

  skrbnik 21.07.2019 12:32
  .......
  pravi gradić Peyton
   
 • Ilegalna partijska ćelija u Županijskoj lučkoj upravi Mali Lošinj

  gost 21.07.2019 10:51
  Dotur Luigi
  A barem jednu od dotičnih raspuštenica možda ipak odvede pred oltar veli dotur Luigi :lol ...
   
 • Svaštara br. 3

  gost 21.07.2019 09:59
  Trol u službi nj.v. jadranke d.d.
  Ali Marko time ne čini ništa nezakonito i kažnjivo. No boreći se protiv buke kao paravanom ...
   
 • Svaštara br. 3

  hranitelj tuljana 21.07.2019 07:59
  jeste
  Ne, Marko iz mog primjera nije borac protiv buke, nego protiv svog susjeda. Buka mu služi kao ...
   
 • Ilegalna partijska ćelija u Županijskoj lučkoj upravi Mali Lošinj

  Zlizec 20.07.2019 17:44
  Klub zadovoljnih žena
  Uz Garijeve raspuštenice veseliti se mogu i njegove cure koje su ostale u braku. Trebaju ...
   
 • Svaštara br. 3

  gost 20.07.2019 16:08
  Tuljanski masturbator
  Znači, masturbiraš. ne smeta tebi devastacija okoliša, nego to što neke ljude smatraju ...
   
 • HDZ-ova bau-štela

  Fukara 20.07.2019 15:59
  Pragmatični političari
  Ovo mi se sviđa. Prave riječi, na pravom mjestu u pravo vrijeme. I Plenković se predstavlja ...
   
 • Svaštara br. 3

  hranitelj tuljana 20.07.2019 15:45
  dosljednost pati...
  Zašto bih išta poduzimao, nisam ja taj koji gradi imidž zaštitara okoliša. A ako se gradi na ...
   
 • Svaštara br. 3

  Džaba ste farbali 20.07.2019 14:43
  Kolaps zdravstva na Lošinju
  www.mali-losinj.hr/.../ (https://www.mali-losinj.hr/sastanak-grada-i-doma-zdravlja-pgz/) ...
   
 • Svaštara br. 3

  dalmacijanews.hr 20.07.2019 14:33
  Kolaps zdravstva na Lošinju: Od tuge mi se stislo grlo. Pregled traje minutu, a ispis recepta 20!
  Kolaps zdravstva na Lošinju: Od tuge mi se stislo grlo. Pregled traje minutu, a ispis recepta ...
   
 • Ilegalna partijska ćelija u Županijskoj lučkoj upravi Mali Lošinj

  điđi 20.07.2019 10:34
  prodana nevjesta
  Nisu krivi ni amerikanci ni talijani, krivi je ministar koji se prodao rusima.
   
 • Ilegalna partijska ćelija u Županijskoj lučkoj upravi Mali Lošinj

  Čuvar plaže u zimskom periodu 20.07.2019 10:23
  šutnja je zlato
  Bit će da je upravo iz tog razloga odlučio neobjavljivati podatke o broju turističkih ...
   
 • Ilegalna partijska ćelija u Županijskoj lučkoj upravi Mali Lošinj

  ac 20.07.2019 07:33
  sex i Grad
  Sve je dobro kad se dobro svrši :P
   
 • Svaštara br. 3

  gost 19.07.2019 18:46
  ....
  A da li si ti išta od toga prijavio nadležnima ili samo masturbiraš. Otkud ti pravo da bilo ...
   
 • Svaštara br. 3

  freelancer 19.07.2019 13:44
  !!!!!!
  Po meni, čak nije toliki problem u planiranju gradnje na Malinu, koliko u planiranju kampa ...
   
 • Ilegalna partijska ćelija u Županijskoj lučkoj upravi Mali Lošinj

  gost 19.07.2019 13:22
  Dobra vijest za vesele raspuštenice
  Vesele raspuštenice imaju razloga za veselje jer je njihov ministar izmaknuo čupanju korova ...
   
 • Svaštara br. 3

  a 19.07.2019 12:53
  Malin
  Ali može ga se napraviti tako da ide u korist gradonačerlnika i njegovog brata.
   
 • Svaštara br. 3

  freelancer 19.07.2019 12:46
  čisto muljanje
  Patak izmišlja i laže. Jasno je da se ne može napraviti plan koji ide u korist svih građana.
   
 • Svaštara br. 3

  hranitelj tuljana 19.07.2019 12:46
  Pjesnici su čuđenje u svijetu
  Ne znam je li stvar u tome da ciljana publika portala ne posjeduje plovilo ili se ne ...
   
 • Svaštara br. 3

  Popaj 19.07.2019 09:39
  Hajka na nesposobne ministre
  Hajci na korumpirane i nesposobne ministre pridružio se i portal Narod.hr. Dr. sc. Hrvoje Pende ...
   
 • Svaštara br. 3

  Zumbul 19.07.2019 09:16
  Cappelli kralj slučajnog turizma
  Odličan članak. Ovo je suvislija kritika politike hrvatskog turizma od mnogo čega što ...
   
 • Svaštara br. 3

  Čuvar plaže u zimskom periodu 19.07.2019 06:05
  HRVATSKI TURIZAM
  Britanac 17 godina živi u RH i piše o "kraljevima slučajnog turizma". Evo zašto Da sutra ...
   
 • Svaštara br. 3

  Zig Zag 18.07.2019 20:21
  Nagovještaj kraja svijeta
  Nagovještaj kraja svijeta nije niti ponovni dolazak Isusa, niti udar meteora na zemlju ...
   
 • Svaštara br. 3

  Žuja 18.07.2019 17:56
  Potpora mešetarima
  Ne bi oni bili tako uspješni da nisu imali potporu gradonačelnika politikom "gradit ćemo ...
   
 • Svaštara br. 3

  gost 18.07.2019 17:41
  Nagrada za lopovluk
  Otišli su na bolja mjesta. Loši ministri nagrađeni potpredsjedničk im funkcijama u Vladi ...
   
 • Svaštara br. 3

  Vanzemaljac 18.07.2019 17:31
  sličnosti i razlike
  Kolinda prelomila: Tko smatra da ovdje nije dobro, može otići 24sata.hr/.../...
   
 • Svaštara br. 3

  emeritus 18.07.2019 16:59
  mito&korupcija
  Svi su oni amateri prema lošinjskim mešetarima koji su doktorirali na projektu pretvaranja ...
   
 • Svaštara br. 3

  Zico 18.07.2019 16:01
  država u kojoj poštenog ministra moraš tražiti povećalom
  a svi su otišli samo radi medijske hajke, ništa drugo. i.imgur.com/EhvKv3u.jpg ...
   
 • Svaštara br. 3

  Branitelj 18.07.2019 09:31
  Pokojnica je kriva za sve
  Za izlete putevima Garija Kapelija (branitelja iz lošinjkih oštarija) pogodno je svako ...
   
 • Svaštara br. 3

  qwert 17.07.2019 14:27
  Kapelijevo ulizištvo i besramna lažljivost
  Hvala što si nas podsjetio na možda najgadljiviji primjer Kapelijevog ulizištva i besramne ...