Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Ne, to nije šala niti vic!

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

 Nakon što je projektna dokumentacija za muzej Apoksiomena gotovo u cijelosti završena, pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci Lilian Stošić dosjetila se da bi trebalo preispitati je li predviđena lokacija za smještaj antičke skulpture u Malom Lošinju uopće primjereno odabrana. Ne, to nije šala niti vic koji se na račun poslovično zakašnjelih reakcija riječkih konzervatora prepričava po kuloarima, već živa istina, javlja Novi list.

U dopisu kojim se definiraju posebni uvjeti zaštite vezano uz prenamjenu Palače »Kvarner« u muzej Apoksiomena, crno na bijelo stoji kako s obzirom na važnost eksponata za koji se oformljuje muzej, u riječkom Konzervatorskom odjelu smatraju potrebnim preispitati planiranu lokaciju.

Da je odluku o prenamjeni Palače »Kvarner« u muzej Apoksiomena donijela nekakva skupina ljubitelja antičkih spomenika ili mjesna zajednica Malog Lošinja, možda bi to još i imalo nekakvog smisla, ali kako su odluku donijeli Hrvatsko muzejsko vijeće i Hrvatsko vijeće za kulturna dobra, a iza svega stao sam ministar kulture Božo Biškupić, postavlja se pitanje čije odluke Konzervatorski odjel u Rijeci ovime opstruira. Pa ne valjda Ministarstva unutar kojega djeluje?

U uvodnom dijelu dopisa, stoji doduše rečenica kako je Konzervatorski odjel suglasan s prenamjenom Palače »Kvarner« u muzej Apoksiomena, ali se odmah u nastavku kaže kako odluku o lokaciji treba preispitati, pri čemu se nudi i alternativna solucija. Po mišljenju Lilian Stošić bilo bi, eto, optimalno da se sada – nakon što je u provedbu natječaja i izradu projektne dokumentacije utrošeno cirka pola milijuna kuna – izvidi bi li možda bilo bolje da se muzej locira u zgradi Pomorske škole!

"S obzirom na važnost eksponata za koji se oformljuje muzej, kao i mjesto njegova pronalaska, smatramo potrebnim preispitati planiranu lokaciju, budući da skulptura koja će postati simbol kulturnog identiteta svoje sredine zaslužuje reprezentativnije izložbeno mjesto, kao što je npr. zgrada Pomorske škole, i sama pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, koje je i svojim izdvojenim položajem u matrici grada i svojim memorijalnim značajem za Mali Lošinj kao pomorsko središte s dugom tradicijom svakako primjerenija lokacija za predmetno kulturno dobro" – stoji u rješenju koje je datirano još 22. 12. 2009. godine, a sadrži i stanovite primjedbe na račun idejnog projekta riječkih arhitekata Saše Randića i Idisa Turata.

Tako se, primjerice, ne prihvaćaju predložene intervencije na krovištu Palače »Kvarner«, jer se – a kako drukčije nego naknadno – uspostavlja i njegova zaštita, iako je natječajnim uvjetima utvrđeno da je »zbog novih prostornih uvjeta, pri rekonstrukciji zgrade dozvoljena potpuno nova organizacija volumena zgrade«.

Rješenje Konzervatorskog odjela sadrži i primjedbe vezane uz tretman antičke skulpture, no uz iskazano mišljenje o pogrešnom odabiru lokacije muzeja, one u ovom trenutku postaju sporedne.

Podsjetimo, odluka o prenamjeni Palače »Kvarner« u muzej donesena je u listopadu 2007. a natječaj u organizaciji UHA-e i grada Malog Lošinja raspisan je godinu kasnije, u listopadu 2008. godine. Dakako, komentar čitavog slučaja potražili smo i u Ministarstvu kulture, zamolivši pojašnjenje ne samo pročelnice Lilian Stiošić, već i mišljenje glavnog konzervatora Miljenka Domijana koji je kao član žirija sudjelovao u natječaju za izradu idejnog rješenja muzeja Apoksiomena, a isto tako i ministra Biškupića. Tijekom jučerašnjeg dana nismo ih uspjeli dobiti, između ostalog zbog službenog odsustva ministra, no glasnogovornica Ministarstva Ivana Krušec najavila je mogućnost da se očituju danas.

Predstavnici Grada Malog Lošinja također su nam ostali nedostupni, pa jedini kometar za sada dolazi od arhitekta Idisa Turata koji nam je, na pitanje je li upoznat s idejama Lilian Stošić, kazao:

– Upoznat sam i nevjerojatno iznenađen! Mi smo u završnoj fazi izrade izvedbenog projekta, a dopis sam primio prije tri dana i iz njega saznao ne samo da se negiraju bitni elementi na natječaju odabranog idejnog rješenja, već se i lokacija muzeja dovodi u pitanje. Na taj način doveden je u pitanje ne samo naš posao koji je već daleko odmakao, već cijela procedura natječaja i prethodnog odabira lokacije muzeja. Iskreno, uopće ne znam što sada napraviti.

Dopis konzervatora datiran još 22. 12. 2009. godine, autori projekta arhitekti Idis Turato i Saša Randić dobili su prije tri dana! 

Komentari: 

0 0 # Već rečenoVeć rečeno 2010-03-19 16:45
Da, planovi su savršeni i genijalni. Usporedimo li ih sa proračunskim stavkama, onda je odmah jasno da Grad Mali Lošinj ovaj projekt neće realizirati, jer je u proračunu predviðeno milijun kuna. Znamo što je moguće sa milijun kuna.

Ako Cappelli nema osiguran novac iz drugih izvora - a znali bismo da ima i već bi to bilo slavodobitno obznanjeno u svim medijima - onda je i ovo jedno zamazivanje očiju. Odličan plan: Sanader presudi u korist Maloga Lošinja kao krajnjeg odredišta Apoksiomena, svi svršavaju, hvale HDZ, sanadera i Cappelija, onda se ne dogodi ništa, nitko ništa ne gradi, projekti su odlični i svi ih hvale još par godina ( a političari i računaju samo na kratke staze, mandat, najviše dva), a Apoksiomen je negdje drugdje. Tako HDZ uspjeva pobijediti zakone fizike, Apoksiomen je i tu i tamo, birači su i tu i tamo, svi su sretni.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # 8čan 2010-03-19 18:21
Prije dva dana gledam na tv-u Apoxiomen dolazi u Zadar i ostaje do 10. mjeseca a možda i duže,očigledno se priprema teren da tamo i ostane.Kako netko može predlagati da se Apoxiomen stavi u staru pomorsku školu kad je ona privatno vlasništvo,a danas vidim da se pojavila i Kerumova ekipa i kopaju nešto po školi,ako je čovjek to kupio kako njemu netko može narediti da unutra stavi nešto što njega možda uopće ne zanima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2010-03-19 18:39
Istina polakao dolazi na soje štuko i pitura otpada i postaje jasno da su od početka lagali i Gari i Ðurða Apoxiomen nije nikad ni imao šanse da doðe u Lošinj on je jedino bio alat za one budale koji su se dvoumili zašto gariju dati glas pa evo zašto ste mu dali glas u sedam godina nije uspio završiti cestu niti je završio zgradu za smještaj Apoxiomena.
Ali evo pošto je lidl odustao od dolaska u Lošinj predlažem da tamo stave kopiju Aposiomenusa te Ðurðu za kustosicu jer kako izgleda kao kopija loših kopija to bi bio primjeren posao za nju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # eee 2010-03-19 18:52
Odakle ti to da se lagalo? To što nekakva pročelnica sada predlaže da se preispita lokacija to je na vrbi svirala jer odluka za bivšu Modu je donesena i natječaj je završen. A to za dovršetak zgrade je druga priča jer je pitanje novca kojeg je sve manje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # zavjerakonzerva 2010-03-20 10:45
Već rečeno je smislio zgodnu teoriju zavjere da je Apoksiomen i tu i tamo, birači su i tu i tamo, svi su sretni. Ali to su naša posla : Capelli ne valja jer je za Lošinj dobio Apoksiomena, a da nije dobio opet ne bi valjao. A kad smišljamo teorije zavjere evo još jedne. Vidimo da konzervatorica gura nos u posao koji nije njezin, a to je biranje smještaja za Apoksiomena i muzej. Njeno je da se brine za zgradu koja je odabrana, a ne da se mješa u nadležnost Grada, muzejskih stručnjaka i Ministarstva kulture i da predlaže druge lokacije. E sad zašto se petlja u tuði posao? Sigurno zna da stara nautika nije gradska nego privatna te da je ruševina, pa bi sprečavanjem da se Apoks. smjesti u Modu (jer u nautiku ne može) postigla da ga se smjesti u Rijeku. A možda ona ima dil s Kerumom pa da grad bude primoran da od njega za veliki novac otkupi ruševinu s kojom ne zna šta bi i samo ima troškove.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # svinjarijadfg 2010-03-20 11:02
Ima o toj svinjariji konzervatorskog zavoda danas u Novom Listu:

Prijedlog o Palači »Kvarner« kao lokaciji za trajni smještaj Apoksiomena star je osam godina, pa tim više čudi prijedlog riječkog Konzervatorskog odjela da se ta lokacija sada preispita

Link Text (novilist.hr/.../...)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # briga za baštinuguba 2010-03-20 12:03
Ma vidi ti brige za baštinu. A kako to da je konzervatorici promaklo rušenje vile "Mirasole" na Čikatu? Biće da je dala dozvolu, jer da će investitor sagraditi ljepšu i stariju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2010-03-20 14:48
Gospoða pročelnica iz Rijeke je više nego profesionalna odradila je ono što se od nje tražilo dala je mišljenje struke to što Capeli radi po sistemu Sanadera pa sve odluke idu nekim drugim putem i uvjek zaobilazi hijerjarhiju i struku pa na kraju kad struka progovori onda drvlje i kamenja te omalovažavanje, ali što možete očekivati od inžinjera prometa koji se bavi cijeli život bavio iznajmljivanjem apartmana.
Pročelnica je tamo jer je netko procjenio da ta istanca treba da bi pripremala situacije za više instance meðutim što je tu je sad će bit što bude a biti će to da Apoksiomena nećemo vidjeti nikad jer Domijan je i od trenutka kad je izvaðen govorio da ga treba u Zadar staviti i gle čuda ovo ljeto će biti u zadru gdje je on inače glavni za sva arheološka pitanja.
A što se tiče tvrdnje da je gari apoksiomena dobio za lošinj je notorna glupost jer to je samo bila navlakuša za izbore i ta je navlakuša stara skoro šest godina to je razlog zašto mu se prigovara jer šest godina je dovoljno svakoj budali da shvati da je navučen na prevaru.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # botox 2010-03-20 15:14
Ajde ne lupetaj nego reci dje je gða pročelnica bila osam godina i kako pismo od prošle godine stiže tek sada. Nadalje tko je pa ona da odreðuje gdje će Grad i ministarstvo smjestiti eksponat i još upravljati tuðom imovinom tj. Kerumovom i to još ruševinom. Njena nadležnost staje na zgradi palača Kvarner, a drugo je se ne tiče. Gospoða je ta koja zaobilazi hijerarhiju i nadležnosti a glede struke eno primijera struke i brige za baštinu na Čikatu. A u svezi pljuvanja po inženjeru prometa ima sitnica: inžinjer prometa nije odlučivao sam nego što piše u članku: "a za mjesto stalnog postava još je 2002. godine bila odreðena Palača »Kvarner« na lošinjskoj rivi, što su pismom namjere definirali Grad Mali Lošinj i Ministarstvo kulture." Gða pročelnica je to sigurno znala, ali sve do sada je šutjela.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Zdrav razumlovro 2010-03-20 15:37
Pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci je zaista neovlašteno ugazila u tuðe dvorište i tu je Botox sasvim u pravu. Njeno je da prosudi eventualne intervencije na Palači Kvarner i tu njena nadlećnost prestaje. Predlažući smještaj Apoksiomena na drugu lokaciju ona uzurpira nadležnost ne samo lokalne samouprave nego i Ministarstva kulture, a predlažući da ga se smjesti u zgradu koje Grad Mali Lošinj nije vlasnik, zaista izaziva sumnju ako ne baš u neki poseban poslobvni interes, onda u zdrav razum, utoliko više što se radi o ruševini. Priču o nekakvim izbornim navlakušama smatram uobičajenim malomišćanskim folklorom pa se na nju neću ni osvrnuti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # prijedlogIskra 2010-03-20 20:31
Činjenica je da se kod nas sve radi zbog neobičnih interesa, bilo da su izbori u pitanju, bilo uvlačanje vlasti bilo trpanje love u vlastite ðepove.
Sve te gluposti koje se kod nas dogaðaju ne mogu biti slučajne.
Obzirom da je onaj grozan objekat na Bočacu napokon pri završetku, a naš je dragi gradonačelnik Gari najavljivao veliko zapošljavanje, jako mi se sviða ideja da se tamo smjesti Apoksiomen. Pored njega trebalo bi napraviti malo manju skulpturu gradonačelnika, pa još manjeg Mujagića.
Tako bi se moglo zaposliti još ljudi, svakog bi mogla čuvati bar dvojica.
Brine me jedino jel nam gradonačelnik pred smjenjivanjem kad mu ovako podmeću!?
Znam da je Ivo bio njegov zaštitnik, a sad ga više nema!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2010-03-20 22:09
Botox i Lovro nisu pratili cijelu priču u kompletu pa seru bez veze jer gospoða pročelnica iz rijeke je dala mišljenje na upit ministarstva a ne zato jer joj se to prohtjelo netko se sjetio da bi po proceduri trebalo pitati struku i sad kad struka reče svoje svi laju baš kao i ova dva branitelja HDZ-a gore navedeni.
PS. pozdrav mala.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # hjhkl 2010-03-20 22:36
A šta ta struka ima predlagati drugi smiještaj i to još u tuðu zgradu koja samo što se nije srušila. A ti mora da si neki politčar ka ti je HDZ tiha patnja :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # HDZ ZNAmala 2010-03-20 23:17
Bez brige, nije potrebno da osoba bude politicar pa da mu HDZ bude ne samo tiha, nego i GLASNA PATNJA. Dovoljno je vidjeti sto nam napravise od drzave pa se onda spustiti na lokalni nivo i vidjeti kako stvari funkcioniraju kada HDZ uzme stvari u svoje ruke. A ti valjda cekas da drzava i sluzbeno proglesi bankrot pa da vidis o cemo se prica. Smijesno je da netko u danasnje vrijeme ima uopce vise volje i snage braniti HDZ.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Glasna patnjabubašvaba 2010-03-21 09:10
Znači ne zanima iskru i malu priča o apoksiomenu nego oni o svojoj patnji zbog hadezeja. još će reći da je i apoksiomen hadezejac :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # mala 2010-03-21 11:36
Prica o apoksiomenu je prica o HZD-u. Strasno si duhovit s tom forom da ja apoksiomen hadezejac, vi hadezejovski vojnici dezurate na forumu i optuzujete ljude da su politicari jer imaju nesto protiv HDZ-a, sta je to kao neka uvreda reci nekom da je politicar? Zar nije svima jasno, nema vise tatice sanadera, nema apoksiomena. A za pretpostaviti je i da Gari nece dugo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Apox 2010-03-21 12:32
Smatram da je bezobrazno i pokvareno od nekih komentatora što problem smještaja Apoksiomena stavljaju u politikantski kontekst stranačkog prepucavanja, a dobivanje te vrijedne statute prikazuju kao isključivu zaslugu gradonačelnika Kapelija i blagonaklonosti bivšeg premijera Sanadera. Ovi komentatori naprosto lažu, no u politici je to uobičajena metoda. Zato u ime istine iz članka ICM u Novom listu citiram sljedeće:

«Otkad je Apoksiomen 27. travnja 1999. godine izvaðen iz mora i procijenjen jednim od najdragocjeniji h hrvatskih arheoloških nalaza svih vremena, trajala je bitka za mjesto njegova stalnog postava, a govorilo se o Malom Lošinju, Rijeci, Zagrebu, Zadru.

Apoksiomen je niz godina bio u središtu javne polemike u koju su se uključili mnogi – od otočana, stručnjaka, političkih stranaka, zavičajnih klubova, turističkih djelatnika, institucija, ustanova, medija...

Lošinj je svoje pravo na Apoksiomena polagao na temelju prakse po kojoj se artefakt trajno izlaže u mjestu nalaza, a za mjesto stalnog postava još je 2002. godine bila odreðena Palača »Kvarner« na lošinjskoj rivi, što su pismom namjere definirali Grad Mali Lošinj i Ministarstvo kulture.

Meðutim na konačnu odluku da Apoksiomen bude smješten u Malom Lošinju trebalo je čekati sve do listopada 2007. godine kada su tu odluku donijeli Muzejsko vijeće i Vijeće za kulturna dobra RH.

Dakle prijedlog o Palači »Kvarner« kao lokaciji za trajni smještaj Apoksiomena star je osam godina, pa tim više začuðuje prijedlog riječkog Konzervatorskog odjela da se ta lokacija sada preispita.»

Znači, za Apoksiomena je bilo natjecanje u kojem je Lošinj imao jaku konkurenciju, a u javnu polemiku su se uključili mnogi – od otočana, stručnjaka, političkih stranaka, zavičajnih klubova, turističkih djelatnika, institucija, ustanova, medija... i dobio ga je Lošinj. Dakako da za to zasluge ima i gradonačelnik, odnosno njegov položaj u vladajućoj stranci, ali sigurno je da je u tome pripomogao i pritisak javnosti. A gospoda s nikovima Već rečeno, 8čan, BEZIMENI, Iskra i mala mogli su o tome saznati i na ovom sajtu pod Apoksiomen gdje je mnoštvo članaka o toj borbi. Moj je dojam da su gradske vlasti nevoljko prihvatile taj « dar « jer su znali kakav teret to nosi, ali to je samo moj dojam. Štoviše, politikanti iz naših kala i kalica umanjuju značaj te vrednote i govore da šta će to Lošinju, a da je Grad nije dobio posipali bi drvlje i kamenje da je gradonačelnik nesposoban. A to što mala kaže da je priča o apoksiomenu priča o HDZ-u pokazuje da nju uopće ne zanima apoksiomen nego HDZ i da se samo nada da Gari neće dugo. A mene ne zanima ni HDZ ni Gari nego istina i Apoksiomen pa se njenim i sličnim glupostima mogu samo smijati.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # darmala 2010-03-21 13:09
''Moj je dojam da su gradske vlasti nevoljko prihvatile taj « dar « jer su znali kakav teret to nosi, ali to je samo moj dojam'' :D

Savrseno su skrivali tu nevoljkost!!! Cak je zvucalo kao da se time hvale!!! Ali to objesnjava zasto je Gari u saboru glasao protiv onog prijedloga da se odigura nekih ekstra miljun kuna ili koliko je vec bilo za losinj da lakse stekne uvjete za smjestaj apoksiomena. Valjda je on zna kakav teret to nosi kako kazes, pa nije htio uzimati pare za nesto sto ce se ispostaviti kao prevelik teret.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # bam 2010-03-21 13:15
mala, ubij me ako ja kužim šta hoćeš reći. Ali da sereš sereš :-) samo ti je do toga da Gari neće dugo, ali ako je to samo do apoksiomena može mirno da spava.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # S nadom u srcuApox 2010-03-21 13:24
Mala je prava političarka. Ka buldog zagrizla to što kažem da je samo moj dojam i ne ispušta, ali ništa na ono da je bezobrazno i pokvareno što problem smještaja Apoksiomena stavlja u politikantski kontekst stranačkog prepucavanja. Jer nu nju kako sam rekao uopće ne zanima apoksiomen nego HDZ i samo se nada da Gari neće dugo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # mala 2010-03-21 13:46
Sta to znaci da moze da mirno spava, jel to znaci da ce apoksiomen doci ubrzo na losinj? Nego u kakav stavit nego u politikantski kontekst, ili zelis reci da Gari nije zasluzan za tobznje dobivanje apoksiomena? Ti meni kazes bezobrazno i pokvareno, ja tebi odgovorim i tako se prepucavamo, ne vidim svrhu odgovarati na taj nivo primjedbi. A legitimno je da me zanima i apoksiomen i gari, ne vidim zasto jedno iskljucuje drugo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # apoxuiskra 2010-03-21 14:22
Ma dragi moj što je danas izvan politike i politikanstva, sve se radi samo radi "viših" interesa.
Svi se trude za dobrobit zajednice, sve sami altruisti oko nas. Blago nama!
Ne moramo mi brinuti za budućnost kad nas ovakvi vode! Prodati će sve da bi plaće za novozaposlene hadezejovce osigurali. A hvali se naš Gari kako će se sada 70-ak novih radnih mjesta na Bočacu otvoriti, sva zemljišta i vile po Lošinju se prodaju.
Sigurna sam da će biti posla za čuvare plaža i vila u zimskom periodu. lošinj će se pretvoriti u ljetovalište bogatih stranaca a zimi postati mrtav grad.
Priznaj Apoxe ako smiješ da nam je aktualna vlast za to kriva!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Apox 2010-03-21 14:26
mala piše "zelis reci da Gari nije zasluzan za tobznje dobivanje apoksiomena?"

Hajde mala ne budali, meni nije do suradnje u tvojem djetinjastom političkom prepucavanju. Ja ne želim reći to što bi ti voljela da kažem, tj da Gari nije zasluzan za dobivanje apoksiomena, a ne nasjedam ni na na tvoje glupavo podmetanje o toboznjem dobivanju.

Lijepo sam napisao da je pokvareno prikazati to kao isključivu zaslugu gradonačelnika Kapelija i naveo iz Novog lista da je bio pritisak javnosti. Znači, nisam napisao da Gari nije zaslužan nego da su i drugi pripomogli. Ali ti nebi bila političar kad nebi ćerala vodu na svoj mlin, pa melješ, melješ, melješ.

Naravski da je legitimno da te zanima i apoksiomen i gari i da jedno ne iskljucuje drugo, ali malo poštenja i poštivanja istine ti ne bi škodili.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2010-03-21 14:28
[cenzurirano]te , kakve sad veze s apoksiomenom ima prodaja vila i radna mijesta na Bočacu sa apoksiomenom.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Muzej bljeska i obećanjaKustosica 2010-03-21 14:31
Mišljenja sam da je Gari, ovakvi turistički i razvojni koncepti samo odraz današnjeg vremena. Važnija je poza, projektno i tematsko "gospodarenje". Ovo nisu vremena za dugotrajne strategije, odgovorna promišljanja i dugoročnije vizije. Ljudi u svom kućnom odgoju, pa onada obrazovanju i medijskim i širim društvenim okruženjem ne dobivaju poruke da se projekti ne postavljaju preko noći, živeći u črtverogodišnje m ritmu praznih i nesadržajnih izbora.Ne vidim nužno problem u Garijevoj osobi, već društvenom trenutku, da se izrazim riječnikom prošlih dana. Samo površnost, neznanje je moglo izroditi onako skandalozan prikaz Lošinja kao onaj od neki dan u emisiji Hrvatska u živo ili kako se već zove ta emisija.Meni je ovo oko Apox. samo logičan slijed posljedica koje donosi improvizacija, želja za kratkotrajnim "bljeskovima nade i obećanja"...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # mala 2010-03-21 14:38
Nije ti do suradnje u mojem politickom prepucavanju, a odgovaras mi, dakle suradjujes, iako nepistojno. Kad kazes da sam politicar mislis na to da pripadam nekoj stranci ili da sam politicar onako u dusi? Mene zanima da li bi bilo moguce dobiti apoksiomena samo pritiskom javnosti i brigom za to od strane vlasti koja ne bi bila HDZ-ova. Znaci govorim o hipotetickom slucaju da su se slicne radnje poduzimale od strane nekog tko nije HDZ. Da li ista u ovoj zemlji moze proci bez veza i vezica i barba Luki koji sredjuju stvari.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # igre su započelebotox 2010-03-21 14:44
mala, i mene zanima da li bi bilo moguce dobiti apoksiomena samo pritiskom javnosti i brigom za to od strane vlasti koja ne bi bila HDZ-ova, ali ne znam odgovor. Znam samo da se vodila borba i da smo ga dobili. A koje su igre sada započelo ja ne znam, no ne pada mi napamet stvarati teorije zavjere. Jer se ne bavim politikantstvom .
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # mala 2010-03-21 14:49
Ako smo ga dobili onda dobro, ali sto je onda s ovim natpisima? Sto ako konzervatorski odjel ne da suglasnost?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # javnostpretraživač 2010-03-21 15:04
Mislim da su zasluge gradske vlasti za dobivanje Apoksiomena nesporne, ali vjerujem da je uspjehu doprinijela i javnost. Malo sam pretraživao ovaj sajt i evo što sam našao:

KUD Apoksiomen(?)
Nakon što je Lošinjski Apoksiomen naprasno postao Hrvatski Apoksiomen, Mali Lošinj je na neobičan način zaobiðen u prvom konkretnom koraku za dobijanje kipa Apoksiomena: nisu mu, prema našim saznanjima, upućeni Uvjeti za čuvanje i izlaganje kipa Apoksiomena.

Usprkos uzusima prema kojem se kulturno blago čuva i izlaže tamo gdje je pronaðeno, usprkos sporazumu o povratku Apoksiomena koji je Ministarstvo kulture potpisalo sa Gradom Malim Lošinjem, te usprkos nedvosmisleno izraženoj političkoj volji - premijer Sanader je izjavio da smatra da je mjesto Apoksiomenu na Lošinju - Ministarstvo kulture je, saznajemo, propustilo poslati uvjete u Mali Lošinj. Neslužbeno smo dobili uvjete koje je potrebno ispuniti za čuvanje i izlaganje kipa.

Grupa ad hoc organiziranih graðana i eksperata usred je procesa osnivanja inicijative koja se prozvala KUD Apoksiomen(?), te je koristeći svoje graðansko pravo temeljeno na članku 4. Zakona o pravu na pristup informacijama, uputila Ministarstvu kulture zahtjev za sljedećim informacijama, na koje je ono dužno odgovoriti u roku od 15 dana:

* koji su Uvjeti za čuvanje i izlaganje kipa Apoksiomena,
* popis adresa, koje ministar Biškupić u medijima izrijekom naziva „svima zainteresiranim a", na koje su upućeni Uvjeti za čuvanje i izlaganje kipa Apoksiomena,
* kriteriji temeljem kojih su odabrani „svi zainteresirani" ,
* ako se na tom popisu ne nalazi, obrazloženje zašto nije meðu „svima zainteresiranim a" Grad Mali Lošinj, na čijem je području kip pronaðen te sa kojim je Ministarstvo kulture potpisalo sporazum o povratku Apoksiomena,
* informaciju da li Arheološki muzej u Zagrebu, u kojem se trenutačno nalazi Apoksiomen, ispunjava Uvjete za čuvanje i izlaganje kipa Apoksiomena.

KUD Apoksiomen(?) ima sljedeće ciljeve: prikupljati, pratiti i distribuirati informacije vezane uz kip, proces donošenja odluka i sadržaj odluka o čuvanju i izlaganju Apoksiomena, okupljanje domaćih i inozemnih stručnjaka te senzibiliziranj e javnosti.

Na stranici su objavljeni UVJETI ZA ČUVANJE I IZLAGANJE KIPA APOKSIOMENA
Link Text (volim-losinj.org/.../...)

Kamo s Apoksiomenom?
Link Text (volim-losinj.org/.../...)

Lošinjski Apoksiomen izgubljen u prijevodu
Link Text (volim-losinj.org/.../...)

Hrvatska inačica lorda Elgina
Link Text (volim-losinj.org/.../...)

Tko o čemu - i Vjesnik o salinitetu ...
Link Text (volim-losinj.org/.../...)

Apoksiomen: Imaju li graðani pravo glasa?
Link Text (volim-losinj.org/.../...)

Ima toga još, a zanimljivi su komentari ispod članaka ;-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Mićo 2010-03-21 15:30
Da li palaca Kvarner ima direktni prometni pristup?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Početak krajaMilanoljubac 2010-03-22 19:30
Poanta je da je Kosorica dobila na stol tzv. „posebno izvješće“ koje se tiče oštećivanja gradskog proračuna zbog političkog zbrinjavanja Milana Mužića u Vodovodu. S obzirom da se u politici ne može čovjeka preko noći sbuksati potrebno je prvo za to spremiti teren. Prva faza je da mu se odrežu projekti na kojima radi i koji mu donose bodove u stranci i u lokalnoj zajednici. Za Garija je takav projekt Apoksiomen. Iduće što možemo očekivati je objavljivanje dogovora po kojemu je Gari navodno trebao odraditi samo pola saborskog mandata (već viðen scenarij). Činjenica da mu je Sanader bio idol sigurno mu neće biti olakšavajuća.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Ajoj! Nešto stvarno nije u redu!

  Bože, Bože zašto si nas ostavi 07.08.2022 14:12
  Ratnici
  Bio je na istom kao i ovaj koji stoji na groblju pored Nedića, čovjek koji je prijetio ...
   
 • Ajoj! Nešto stvarno nije u redu!

  ... 07.08.2022 13:32
  GC, i sam branitelj
  Nekoliko puta se pohvalio da je kao branitelj sudjelovao u domovinskom ratu. Nikada nije ...
   
 • Ajoj! Nešto stvarno nije u redu!

  Grad za Tebe 07.08.2022 09:39
  Ratnici s kauča
  Ona nije ni mogla biti. To i nije problem,problem su ovi koji se prave da su bili u ratu, a ...
   
 • Ajoj! Nešto stvarno nije u redu!

  gost 06.08.2022 17:24
  Pinokio Kapeli
  Bez imalo stida gospodin saborski zastupnik se pred Saborom i pred TV kamerama znači za ...
   
 • Ajoj! Nešto stvarno nije u redu!

  Miro 06.08.2022 15:39
  ...
  Bila je na ratištu isto koliko je bio i gospodin saborski zastupnik pored nje.
   
 • Ajoj! Nešto stvarno nije u redu!

  Grad za Njega 06.08.2022 14:39
  Bespravni graditelj
  Taj isti koji je prijetio vatrenim oružjem nije ni dana bio na ratištu, isposlovao sve ...
   
 • Ajoj! Nešto stvarno nije u redu!

  Grad za Tebe 06.08.2022 12:56
  A tko si ti ?
  Ovo je još jedan primjer kako se omalovažava domovinski rat. Odjednom su prevladane ...
   
 • Ajoj! Nešto stvarno nije u redu!

  Zez 06.08.2022 12:06
  Šminka?
  Šta Volarićka bila na ratištu ili joj je to samo šminka?
   
 • Ajoj! Nešto stvarno nije u redu!

  gost 06.08.2022 11:02
  Zajedništvo vlasti s braniteljima
  A sada portal javlja Branitelji i gradska vlast zajedno na Dan pobjede i "Potvrđeno je ...
   
 • Ajoj! Nešto stvarno nije u redu!

  Sve što sja 05.08.2022 13:18
  Nije zlato
  Bit će da je kod nje trauma od Oluje sa malim zakašnjenjem počela djelovati na fakultetu ...
   
 • Ajoj! Nešto stvarno nije u redu!

  gost 05.08.2022 13:13
  Ratnik od formata
  Ovaj je za Anu nezaobilazan. Za vrijeme Domovinskog rata i Oluje imao je ratnu zadaću da ...
   
 • Ajoj! Nešto stvarno nije u redu!

  CroCodil 05.08.2022 10:35
  Di je bila za vrijeme Oluje?
  Mislim da i Ana može kao Banožić danas kazati da je i nju rat donekle traumatizirao. Vršnjaci ...
   
 • Ajoj! Nešto stvarno nije u redu!

  NN 05.08.2022 09:56
  Postrojavanje branitelja
  Koje dezertere će ove godine Ana Kučić pozvati da na Dan pobjede s njom postrojavaju ...
   
 • Banalnost neznanja

  NN 04.08.2022 10:30
  HDZ zna!
  Nije on glup. On misli da su svi građani glupi jer HDZ je unatoč aferama, pljački i siromašenju ...
   
 • Banalnost neznanja

  JK 04.08.2022 10:19
  ...
  To ti je zato jer si glup pa ne kužiš ni kujca.
   
 • Banalnost neznanja

  Zoomba 04.08.2022 10:13
  Ana ne laže
  Ovo gore je slika iz jednog od predizbornih video Đireva s Jurkotićem koji smo svi platili ...
   
 • Banalnost neznanja

  Gost, ma ne ovaj Anin trol 04.08.2022 09:48
  Palčevi dolje za GOST-a
  A koliko pozitivnih lajkova (palac gore) dobivaju tvoji hvalospjevi Ani Kučić, Nediću i ...
   
 • Banalnost neznanja

  Qwert 04.08.2022 08:55
  ###
  Teško onoj koju ti hvališ i braniš od kritika.
   
 • Banalnost neznanja

  možda ono 04.08.2022 08:42
  možda ovo
  Vučićeva retorika, mitomanija, najbolje odi sam na Jadranski.hr pa provjeri
   
 • Banalnost neznanja

  Qwert 04.08.2022 08:37
  Od pohvale boli glava
  Ovakva pohvala joj više škodi nego najgora pljuvačina :lol:
   
 • Banalnost neznanja

  GOST 04.08.2022 08:23
  ...
  Iz priložene slike su mogle biti izrezane pozitivne objave a ime je pokriveno (zašto, ako su ...
   
 • Banalnost neznanja

  Gost 03.08.2022 20:45
  Prilog promociji gradonačelnice
  Ne znam, ali ako služi ovo je moj prilog njezinoj promociji. Besplatan. Ona tako voli.
   
 • Banalnost neznanja

  WoW 03.08.2022 20:43
  !!!
  Vidljivo je da su i komentari građana sve redom pozitivni. Odišu ljubavlju prema HDZ-u i ...
   
 • Banalnost neznanja

  Lovac 03.08.2022 20:42
  Vila Saborka
  Kada rusi misle izvršiti primopredaju okupiranih čestica (pomorskoga dobra) i svega što su ...
   
 • Banalnost neznanja

  Simon 03.08.2022 19:56
  Freudian slip?
  Slažete se da ovaj portal služi promociji gradonačelnice?
   
 • Banalnost neznanja

  Gost 03.08.2022 19:35
  Uhljebi troše naše kune za svoju promidžbu
  Ne treba ih skupljati. Skupljeni su na ovom portalu a kupljeni su za novac nas poreznih ...
   
 • Privid političkog konsenzusa

  vito 03.08.2022 18:59
  ;;;;;;
  Svakom tko zna što znače pojmovi "istina" i "činjenica" jasno je da u tvojim komentarima ...
   
 • Banalnost neznanja

  Simon 03.08.2022 18:13
  Every breath you take
  Nisam ja taj koji skuplja njene foto-video materijale iz raznih izvora i pod hinjenim ...
   
 • Privid političkog konsenzusa

  ..... 03.08.2022 18:07
  GOST
  Pomažu mi ovi glupi komentari koji se nadovezuju na moje činjenice,kao tvoj,pa dobijem ...
   
 • Banalnost neznanja

  Gost 03.08.2022 16:19
  Projekt sapunanje mačora
  Na ovu sliku Simon treba svog mačora najviše sapunati. To je slika svih video spotova ...