Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Profit neprofitne pravne osobe

Korisnička ocjena:  / 5
LošeNajbolje 

"O čudnovatom poslovanju ŽLU dalo bi se puno pisati. Privatnoj tvrtki daju suglasnost za postavu pontona za komunalne vezove, a ne žele raspisati koncesiju nego sami obavljaju gospodarsku djelatnost u malološinjskoj luci, iako to smiju raditi samo ako nema gospodarskog interesa. U lošinjskoj ga luci, kao što je poznato, itekako ima." Da ova konstatacija iz članka Vrh sante leda ne bi bila samo pušalna tvrdnja po uobičajenoj praksi komunikacije u našem lokalnom javnom i političkom diskursu, probajmo dokazati tvrdnje.

Tvrdnja o čudnovatom poslovanju ŽLU u kontekstu u kojem je napisana sugerira na nezakonito postupanje u toga tijela u gradskoj luci. Da bismo ju dokazali moramo se malo vratiti u povijest. Nakon što je prethodnom koncesionaru isticala 10-godišnja koncesija za privez nautičkih vezova, ŽLU Mali Lošinj je provela postupak natječaja za izbor koncesionara na šlampav način. Što zbog vlastite nesposobnosti i nekompetencije, a što zbog političkih i drugih kalkulacija lokalnih moćnika ostali smo bez koncesionara.

Novi List je u travnju 2012. pisao o tome: "Turističku sezonu Mali Lošinj, jedno od omiljenih nautičkih turističkih odredišta, drugu godinu za redom dočekuje s nesređenom situacijom u luci. Lani je bila poremećena nakon izbora koncesionara, a nakon brojnih peripetija oko natječajne procedure i izbora, o čemu se i dalje vode sudski sporovi, došlo je do promjene budući da je Županijska lučka uprava Mali Lošinj izmijenila dotadašnju praksu i odustala od koncesioniranja u luci te je sama preuzela poslove koje je od 1995. godine obavljala lošinjska tvrtka Y/C Marina."

Svoju nesposobnost ŽLU pokazala je i kod raspisivanja natječaja za ugradnju pontona, nakon što je nezakonito odlučila samo upravljati nautičkim vezovima u luci. Morala je poništiti i taj natječaj za nabavu i ugradnju pontona. Zanimljivo bi bilo raspraviti o legalnosti postavljanja pontona i pri tome kršenja odredbi zakona o gradnji i uporabi pontona bez uporabne dozvole, ali idemo o bitnome.

Nakon što nije uspjela na vrijeme provesti postupak izbora koncesionara u gradskoj luci, ŽLU je sama odlučila obavljati tu djelatnost. Osebujna i nadasve površna predsjednica Upravnog vijeća ŽLU ovako (u Novom Listu 4.5.2011.), ležerno objašnjava odluku da više neće tražiti koncesionara: "... ona (Ljiljana Rukonić) ističe da sada više nema vremena za raspisivanje natječaja i izbor koncesionara te da će lučka uprava iskoristiti zakonsku mogućnost i sama organizirati poslove u luci, jer - kaže - ako se koncesionarima isplati ponuditi koncesije u visini od 1,3 do 1,7 milijuna kuna, onda će se i Lučkoj upravi isplatiti voditi taj posao." Predsjednica UV ŽLU Rukonić temelji svoju odluku na navodnoj zakonskoj mogućnosti za to. Naravno, nije navela ili citirala članak ili odredbu zakona koji to dozvoljava, valjda zato što takva odredba ni ne postoji.

U članku 2. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama Čl.2. Stavak 1. točka 5. definira da je "koncesija pravo kojim se dio pomorskog dobra djelomično ili potpuno isključuje iz opće upotrebe i daje na posebnu upotrebu ili gospodarsko korištenje fizičkim ili pravnim osobama, sukladno prostornim planovima".

Članak 7. Glasi: „Za posebnu upotrebu ili gospodarsko korištenje dijela pomorskog dobra može se u Zakonom propisanom postupku fizičkim i pravnim osobama dati koncesija."

Istina je i da u Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama postoji odredba po kojoj lučke uprave mogu obavljati i gospodarske usluge (čl.78.st. 2), ali samo ako ne postoji gospodarski interes za pružanje tih usluga. A nastala gužva oko koncesije za malološinjsku gradsku luku pokazala je da je interesa itekako bilo.

Predsjednica UV ŽLU s izraženim poduzetničkim duhom i istančanim smislom za logiku i ekonomično postupanje, prema navodima iz Novog Lista, zaključuje: " ... ako se koncesionarima isplati ponuditi koncesije u visini od 1,3 do 1,7 milijuna kuna, onda će se i Lučkoj upravi isplatiti voditi taj posao." Takav stav je logičan za nekoga tko je na tržištu i bavi se gospodarskom djelatnošću. Na žalost predsjednici UV ŽLU nitko nije objasnio ulogu ŽLU, a nije baš normalno da predsjednica ŽLU nema pojma kako Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama definira funkciju lučkih uprava i njihovih tijela. Na web stranici ŽLU stoji da je lučka uprava neprofitna pravna osoba čije je osnivanje, ustrojstvo i djelatnost uređeno Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama, pa je stoga nelogično da neprofitna pravna osoba obavlja komercijalnu djelatnost. Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama (čl.48) utvrdio je razloge osnivanja lučkih uprava radi upravljanja, gradnje i korištenja luke otvorene za javni promet, a ne radi obavljanja gospodarske djelatnosti. Takvo poslovanje ŽLU je protivno ustavnom određenju prema kojem su poduzetnička i tržišna sloboda temelj gospodarskog ustroja Republike Hrvatske, a prema osebujnom shvaćanju ustava i zakona predsjednice upravnog vijeća Županijske lučke uprave Mali Lošinj, tamo gdje se može ostvariti profit privatnom poduzetniku ne treba dopustiti pristup.

Uloga ŽLU kao tijela preko kojeg država upravlja pomorskim dobrom, a koje dobro je od posebne važnosti (zato i je ustavna kategorija), jest, ukratko, osigurati nesmetano funkcioniranje luka, a ne zarađivanje, kako to tumači predsjednica ŽLU. Zbog toga i ŽLU jesu neprofitne pravne osobe koje su van poreznog sustava. Poslovna logika predsjednice UV ŽLU počiva na konceptu "vidjela žaba da se konji potkivaju pa digla nogu." Privatnici zarađuju, pa zašto ne bismo i mi. Osim što takvo postupanje ŽLU nije u skladu sa zakonima i društveno je štetno, šteti državnom proračunu.

Površna i slikovita, analiza temeljem podataka za kratki vremenski period (svibanj-kolovoz 2012. god, naravno nereprezentativan period, ali će poslužiti da prikaže model), a prema javnim podacima same ŽLU, pokazat će štetnost takvog postupanja. Ostvaren je prihod od 1.828.736 kn. Naravno, neprofitna pravna osoba nije u sustavu PDV-a, pa ga nije ni obračunala ni uplatila u državni proračun, a nije ostvarila ni oporezivu dobit. Da je isti posao odradio koncesionar državni proračun bi naplatio 341.958,76 kuna PDV-a. Koncesionar bi kao obveznik poreza na dobit platio ovisno o godišnjoj prijavi i porez na dobit. Kada to radi ŽLU koja je van poreznog sustava, ne uplaćuju ni jednu kunu u državni proračun. Dakle samo na ovom primjeru, u periodu od 4 mjeseca jedne godine, šteta za državni proračun je 400.000 kuna. Bit će zanimljivo kako će reagirati Vlada Republike Hrvatske na takvo postupanje ako imamo na umu kako je vlast reagirala na doniranje novca koji je sadašnja Predsjednica RH donirala stranci kako ne bi morala platiti poreze, a to postupanje za razliku od postupanja ŽLU, nije kršenje ni jednog zakona. Vlastitom voluntarističkom odlukom ŽLU je sama sebe proglasila gospodarskim endemom. Obavlja gospodarsku djelatnost i pri tome otima proračunu sredstva, a istovremeno se ista ŽLU dijelom financira iz proračuna.

U slučaju da je koncesionar obavljao djelatnost koju je uzurpirala ŽLU, tada ŽLU ne bi morala trošiti 4.000.000 kuna za postavu pontona, a za koji kredit je jamčila Županija Primorsko-goranska.

Prema izjavi od poslovnog uspjeha ošamućene predsjednice UV ŽLU, koncesionar je u tom periodu 2011. godine platio koncesiju u iznosu od 1,1 milijun kuna. Prema logici predsjednice UV ŽLU prihod veći od 728.000 kuna jest dokaz pametnih odluka. Naravno, šteta koju je pri tome pretrpio državni proračun i ulaganje od 4 milijuna kuna u pontone su nebitni detalji.

U cilju stvaranja slike u javnosti o sjajnim rezultatima nisu iskazani troškovi koje ŽLU ima zbog toga što sama naplaćuje nautičke vezove. Npr. u 2012. ŽLU je imala povećane rashode za radnike za više od 300.000 kn, povećane troškove održavanja i troškove energije (u 2012. iznos od 265.000 kn).

Po istoj poslovnoj logici "vidjela žaba da se konji potkivaju pa digla nogu" ŽLU je mogla kupiti i glisere pa ih rentati. Ako se nekome isplati platiti vezove ŽLU za glisere, PDV i poreze onda se i Lučkoj upravi isplati voditi taj posao.

Iako je u zavjetrini, jer je pod ingerencijom i kontrolom Županije Primorsko-goranske, ne znači da se nema što zanimljivo vidjeti u njihovim poslovnim knjigama. Zanimljiva je dinamika porasta plaćanja nekih usluga npr. intelektualnih usluga i naknada osoba izvan radnog odnosa. U 2012. godini na tim pozicijama bilo je utrošeno manje od 4.000 kuna, da bi u 2013. i 2014. godini taj trošak bio gotovo 600.000 kuna. Moguće je da je motivacija za poduzetničkim gledanjem na javnu djelatnost upravljanja lukom u nekakvoj vezi s rastom tih vrsta troškova.

Je li ponašanje tijela ŽLU Mali Lošinj štetno kao što se ovdje tvrdi ili nije, treba provjeriti onaj tko je nadležan - Vlada Republike Hrvatske i to temeljem čl. 37.a. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji kaže: Republika Hrvatska može poduzimati sve radnje radi zaštite pomorskog dobra, kao i podnositi tužbe radi naknade štete ili stjecanja bez osnove protiv osoba koje gospodarski koriste ili su koristile pomorsko dobro bez koncesije i time ostvarile određenu korist ili svojim radnjama uzrokovali štetu.

Uzimajući u obzir navodne prisne odnose premijera i predsjednice UV ŽLU, za objektivnu procjenu takvog postupanja ŽLU vjerojatno će trebati čekati, u ponovljenom postupku, 2016. godinu.

Komentari: 

13 # SDP-ovo masloljilja 2015-06-02 20:18
Eto, po svemu sudeći, ako je ŽLU doista neprofitna državna ustanova i ako je oštetila svojim poslovanjem državni proračun, onda će voditelj ŽLU-a i gospođa Rukonić morati u zatvor. Eto, tako je to kada lokalni stranački aparatčiki uzmu malo vlasti. A tek kada se uđe u strukturu oviz intelektualnih usluga u visini od 600.000,00 kuna. biti će tu posla i za DORH i USKOK, baš me zanima koje je tu ŽLU Mali Lošinj plaćala intelektualne usluge. Kome, kada, kako i koliko, te za koji obavljeni posao, odnosno pružene usluge.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
13 # riba od portavincek 2015-06-02 21:46
Ljilja je lošinjska politička ikona i premazana svim mastima, teško da će ona vidjeti Remetinec iznutra. :eek:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
13 # Štuk iPitura 2015-06-03 09:12
Ma ona je premazana samo šminkom i puderom koje godinama ne skida !
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
13 # ipak se ulovilapremaz 2015-06-03 11:37
Evo, gospođa se ipak ulovila. Morati će odgovoriti na brojna pitanja. Belagoda u ŽLU je očigledna i ljudima unutra nije svejedno. Gospođa, kakva inače je: arogantna, nametljiva i lažljiva, a uz sve to i častohlepna ovaj puta će morati istražnim organima - istražiteljima mnogo toga pojasniti. Lijepo je povremeno pojavljivati se na Upravnom vijeću ŽLU, telefonski nalagati podređenima, ali će i oni sada biti u prilici istražiteljima reći tko ih je zvao, što je tražio od njih, kako da postupaju itd. Doduše i gospođa će imati priliku reći tko je "Odozgo" od nje zahtijevao neke stvari. Ali dolazi vrijeme da ona javnosti položi račune.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
13 # pupet on a stringsandy 2015-06-03 16:14
Citat premaz:
Doduše i gospođa će imati priliku reći tko je "Odozgo" od nje zahtijevao neke stvari. Ali dolazi vrijeme da ona javnosti položi račune.
Zna se tko je "odozgo" i tko je postavio upravno vijeće ŽLU, gospođa je samo lutka na koncu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
14 # I ne samo onaPogliano 2015-06-03 16:09
Ima ih još tamo koji zatvaraju oči i primaju pinkicu u đep
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # +-Quaso 2015-06-08 23:03
Prije su krali jedni ,sada drugi.Meni je to isto.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ptice grabljivicerondo 2015-06-09 07:15
Citat Quaso:
Prije su krali jedni ,sada drugi.Meni je to isto.
Uopće nije isto, kad kradu komunisti oni imaju u jednoj ruci srp a u drugoj čekić pa što uhvati, dok katolički vjernici imaju krunicu oko vrata i grabe sa obim rukama.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 # spaljena zemljabruno 2015-06-09 16:41
Citat rondo:
Citat Quaso:
Prije su krali jedni ,sada drugi.Meni je to isto.
Uopće nije isto, kad kradu komunisti oni imaju u jednoj ruci srp a u drugoj čekić pa što uhvati, dok katolički vjernici imaju krunicu oko vrata i grabe sa obim rukama.
Više je pokradena Hrvatska u ovih 25 godina tzv. demokracije i slobode nego u svim protuhrvatskim režimima od stoljeća sedmog. :-x
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Za mene opet istomali bosanac 2015-06-11 18:31
Što god radio za mene opet isto JA NEMAM VEZ....... POMOZITE I PLAĆAM
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # Kad inteligentni imaju političku moćFoka 2015-06-12 09:38
Predjsednica ŽLU je posebna...osim što ima IQ veći od Einsteina ima i izuzetnu praktičnu inteligenciju. Jedini problem je što uz tu silnu inteligenciju ne može razumijti da se zakoni ne smiju kršiti i da zakoni vrijede za sve pa tako i za superinteligent ne ljude. Tu joj ni navodna izuzetna političku moć (sa Zokijem je stalno na telefonu) neće moći pomoći.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # telecomglavoč 2015-06-12 11:48
Citat Foka:
Jedini problem je što uz tu silnu inteligenciju ne može razumijti da se zakoni ne smiju kršiti i da zakoni vrijede za sve pa tako i za superinteligentne ljude. Tu joj ni navodna izuzetna političku moć (sa Zokijem je stalno na telefonu) neće moći pomoći.
Nije samo sa Zokijem na stalnoj vezi nego i sa predsjednicom države, čelnicima (trenutno) oporbenih stranaka i još mnogim drugima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Žena zvana hrabrostLjubopitljivi 2015-06-12 12:01
Hoće li gospoda iz Državne revizije i odvjetništva imati hrabrosti s njom uopće razgovarati...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Lošinj holdingoskar 2015-06-12 16:46
Citat Ljubopitljivi:
Hoće li gospoda iz Državne revizije i odvjetništva imati hrabrosti s njom uopće razgovarati...
Što ste se uhvatili Ljilje, dok vam je namještala građevinske terene u prostornom planu bila vam je super !!!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # magla oko naszeko 2015-06-13 07:59
Citat oskar:
Citat Ljubopitljivi:
Hoće li gospoda iz Državne revizije i odvjetništva imati hrabrosti s njom uopće razgovarati...
Što ste se uhvatili Ljilje, dok vam je namještala građevinske terene u prostornom planu bila vam je super !!!
To je trik kao rasprave o ustašama i partizanima da se ne raspravlja o bitnim stvarima. Raspravljajte o Lj. R. da ne raspravljate o G. C. i njegovoj škvadri.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
12 # Eh kad bi ti....ljiljanka 2015-06-12 19:35
Eh da je Ljilja gradonačelnica, a nije. Kako bi tek ovaj naš otok procvjetao. Prije svega kao izrazito inteligentna osoba ona bi uložila u obrazovanje. Od onih najmlađih u jaslicama do završnih razreda srednje škole, a tek kako bi unaprijedila studentski standard. Izgradila bi đački dom na Lošinju kako bi na Lošinj mogli u našu znamenitu Pomorsku školu (iako joj nije više ravnatelj blagoumirovljen i profesor i erudita Tomislav Gospodnetić) dolaziti i upisivati đaci iz susjednih nam općina i županija.Tako bi naš grad postao i grad znanja. Naravno da bi i našu Glazbenu školu podigla na jednu novu razinu, s još stručnijim glazbenim kadrom, gdje bi sve vrvilo koncertima, kako tijekom sezone gdje bi učenici mogli zaradinti i dobrodošao đeparac, ali i kroz puste zimske mjesece gde bi se izgrađivali kao pravi glazbenici. Uz grad učenika i znanja, naš grad bi bio i grad glazbe. Niti naše amatersko kazalište ne bi zapostavila, dapače ona bi ga "pogurala" izvan granica grada i županije, bio bi to glas kulture ovog otočja. Nikako se ne bi zaboravila niti limena glazba, društvo naša djeca, brojna kulturna i folklorna društva, dani Josipa Kašmana i da ne spominjem naše muzejske vrijednosti. Zapravo, pod Ljiljom naš grad bi disao punim plućima, cvalo bi znanje i kultura, mladi sve manje bili po oštarijama, u drogama i alkoholu. Eh, da je samo pobijedila, jer ...... tko zna da li ćemo ikada to doživjeti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Martinadrlje 2015-06-13 10:03
Pa ovdje je pisano o Ljilji, ali se sve ovo odnosi na Garijevu najdražu gradsku ministricu Martinu, obzirom da ona vodi obrazovnu i kulturnu politiku grada. Mađutim, vrlo je dobro sve opisano.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # slika i prilikabobi 2015-06-13 11:58
Citat drlje:
Pa ovdje je pisano o Ljilji, ali se sve ovo odnosi na Garijevu najdražu gradsku ministricu Martinu, obzirom da ona vodi obrazovnu i kulturnu politiku grada. Mađutim, vrlo je dobro sve opisano.
Ljilja ili Martina svejedno, ova ekipa dobiva glatko slijedeće izbore.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # ekipa iz snovaGUP 2015-06-13 12:54
Citat bobi:
Citat drlje:
Pa ovdje je pisano o Ljilji, ali se sve ovo odnosi na Garijevu najdražu gradsku ministricu Martinu, obzirom da ona vodi obrazovnu i kulturnu politiku grada. Mađutim, vrlo je dobro sve opisano.
Ljilja ili Martina svejedno, ova ekipa dobiva glatko slijedeće izbore.

ukoliko struačnjaci iz gradskog odbora za urbanizam i pogodovanje ne završe gdje im je mjesto
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Jad, jadnostdragan 2015-06-14 11:54
Ako je ona ministrica z obrazovnu politiku ovog grada, onda je to najveća bijeda koja je mogla zadesiti ovaj grad. Netko tko je nepismen ne bi smio biti niti blizu tako nečemu, ali "zna se" .....
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 # topla vodahranitelj tuljana 2015-06-14 14:39
Najveća bijeda koja može zadesiti neki grad su njegovi moralno relativizirajuć i građani koji svjesno glasaju za ološ i kriminalce "jer to su naši". Pogledati recentni primjer jednog velikog grada na jugu Hrvatske.

Što dobro očekivati u državi u kojoj su dvije debelo najpopularnije stranke zločinačka organizacija i nasljednica fašističke KPJ...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # TuljanologijaDodo 2015-06-14 15:14
Citat hranitelj tuljana:
Što dobro očekivati u državi u kojoj su dvije debelo najpopularnije stranke zločinačka organizacija i nasljednica fašističke KPJ...
Što očekivati od prosječnog birača kraj pseudopolitolog a poput tebe koji ljude dovode u nedoumicu imbecilnim pojmovima poput "fašistička KPJ".
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Knjigu u rukehranitelj tuljana 2015-06-14 15:42
Evo već se jedan prepoznao u upisu...

Nema nedoumice za one koji su školovani.

Jer, ako na kantu punu boje napišemo "pijesak" je li u kanti boja ili pijesak?

Ali, skrećemo s teme...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Contradictio in adiectoDodo 2015-06-14 15:54
Citat hranitelj tuljana:
Nema nedoumice za one koji su školovani.
Sasvim točno: Oni koji su školovani nisu u nedoumici jer znaju da si napisao glupost. Neki znaju i latinski naziv za tu vrstu gluposti:
hrleksikon.info/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Titojugendhranitelj tuljana 2015-06-14 16:13
Gadno si mi spustio evo idem lizati rane.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # ...hranitelj tuljana 2015-06-14 16:15
"Nakon smrti predsjednika Josipa Broza Tita 1980. u Jugoslaviji se 1987. još uvijek održavao ritual Titove štafete. Odbor za pripremu proslave objavio je javni natječaj za dizajn plakata i štafete na koji se javila i slovenska grupa Novi kolektivizam. Njihov rad temeljio se na slici njemačkog umjetnika iz doba Trećeg Reicha, Richarda Kleina. U njihovom dizajnu, nacistička zastava s Kleinove slike zamijenjena je jugoslavenskom, a njemački orao bijelom golubicom mira. Od nekoliko predloženih radova, komisija sastavljena od likovnih stručnjaka i političara odabrala je upravo taj prijedlog..."
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Poruka za adminagost 2015-06-14 16:24
Tu piše da Komentari koji nemaju veze s temom uz koju su uneseni bit će premješteni u "škovacu" ili uklonjeni. Kakve veze s temom ima ovo pres*ravanje?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


Satirička analiza

ishoda izbora 2020.


SVJETSKI STATISTIČKI PODACI U STVARNOM VREMENU


 

Članak 69. Ustava RH

Volim LošinjSvatko ima pravo na zdrav život.
Volim LošinjDržava osigurava uvjete za zdrav okoliš.
Volim LošinjSvatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša.

setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Svaštara br. 3

  Rialto 13.08.2020 18:25
  E moj tifusaru
  Tifusaru, doduše krezubi, zaista si pretjerao. Zapravo zasrao. Sve moraš silovati? Biti ...
   
 • Baš izvanredna sjednica

  asd 13.08.2020 15:00
  Hihotanje s Jurkotićem
  To će gradonačelnica minorizirati i zataškati jednim hihotanjem u Điru s Jurkotićem uoči ...
   
 • Baš izvanredna sjednica

  PRdac 13.08.2020 12:10
  Prvi nakon 329.
  Dakle Grad Mali Lošinj nije "Prvi od 1.000" nego 330-ti od 340? Nismo dobili uređene ...
   
 • Baš izvanredna sjednica

  Arsen Mujagić 13.08.2020 09:57
  Ponižavajući rezultat Prvog od 1000
  Na prijedlog gradonačelnice Gradsko vijeće je 7. rujna 2018. dalo suglasnosti za provedbu ulaganja ...
   
 • Svaštara br. 3

  Krezubi tifusar 13.08.2020 09:45
  Revizija domoljublja
  Domoljublje se uspoređuje s praznovjerjem – "mnogo štetnijom, okrutnijom i neljudskijom ...
   
 • Svaštara br. 3

  gost 12.08.2020 22:10
  Domoljublje
  Ovakav izljev domuljublja opravdava izreku da je domoljublje posljednje utočište hulja.
   
 • Svaštara br. 3

  Snob 12.08.2020 09:38
  Što pojam revidiranje povijesti znači meni tebe zanima samo toliko da nasjednem na provokaciju ...
   
 • Svaštara br. 3

  hranitelj tuljana 11.08.2020 20:00
  O zubima, rode
  Ne, mene stvarno zanima što to vama znači "revidiranje povijesti". Treba li se u opće išta ...
   
 • Demokracija kroz Stožer civilne zaštite

  Stožerlija 11.08.2020 12:36
  Reciklaža demokracije
  Milanović: Stožer je u stvari ništa, grupa anonimaca koja pokušava upravljati našim životima ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  Zx 10.08.2020 07:58
  Pošteda?
  Zanimljivo da nije nagazio druge spomenute u anonimnnom pismu. Tko zna zašto 8)
   
 • Svaštara br. 3

  Snob 09.08.2020 09:57
  Krezubo trolanje
  Ne zanima tebe odgovor ni na jedno od ovih pitanja. Kao već dobro uvježbani trol koristiš klasična ...
   
 • Svaštara br. 3

  gost 08.08.2020 16:22
  .....
  Sigurno ti se ta ljubav isplati. Dok te ne uhvate. I Sanader je volio Hrvate i Hrvatsku.
   
 • Svaštara br. 3

  DS 08.08.2020 13:27
  Tjedna doza trolanja
  Pitaj Plenkovića, ministra branitelja i Miloševića s kim se mire, a ne mene šta mislim. Ne ...
   
 • Svaštara br. 3

  hranitelj tuljana 08.08.2020 13:13
  Naslov
  Kako se to točno "revidira povijest". Je li povijest znanost? Mijenja li se znanost s novim ...
   
 • Svaštara br. 3

  hranitelj tuljana 08.08.2020 13:11
  Ajmo.
  Ja volim Hrvate i Hrvatsku. Volite li vi?
   
 • Svaštara br. 3

  hranitelj tuljana 08.08.2020 13:09
  Kako?
  Mislite na pomirbu između onih koji su se borili za Jugoslaviju i onih koji su se borili ...
   
 • Svaštara br. 3

  DS 08.08.2020 11:30
  Pomirba s figom u džepu
  Toliko novca za financiranje ovog proustaškog smeća koje h.t. rado citira dokaz je da ...
   
 • Svaštara br. 3

  Gost 08.08.2020 10:58
  Ti si samo malo pismeniji od krezubog fašistoida koji je napisao "..a gle, vama stoki ...
   
 • Svaštara br. 3

  hranitelj tuljana 08.08.2020 09:57
  Vastaše napadaju
  Grč. Agonija! Netko je dobio naše novce a nije ljevičar. Gotovo je. "Ovo je točno kao 1933".
   
 • Svaštara br. 3

  Zemo 08.08.2020 09:23
  ....
  i.imgur.com/QsTV3Tj.jpg (http://i.imgur.com/QsTV3Tj.jpg)
   
 • Svaštara br. 3

  Gost 08.08.2020 07:35
  Krezuba kultura
  Vijest o ovom sramotnom financiranju objavljena na portalu net.hr popraćena je komentarom koji ...
   
 • Svaštara br. 3

  hranitelj tuljana 08.08.2020 07:20
  Hm...
  Što je to "proustaški revizionizam" i kako se manifestira u javnosti?
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  Gost 07.08.2020 19:28
  Reforma
  Nakon lokalnih izbora dogodine broj zamjeničkih fotelja svest će se na 37. Zamjenici će se ...
   
 • Svaštara br. 3

  Snob 07.08.2020 16:24
  Ministarstvo medijskog mraka
  Bofl robu koju nam hranitelj tuljana podmeće kao izvor mudrosti hrvatska vlada bogato plaća ...
   
 • Karneval 2019.

  gost 07.08.2020 10:16
  Posebnost Lošinja?
  A koje bi to bile ostale znamenitosti po kojima je Lošinj poseban? Ne znam baš da li je ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  Nedo Pedo 06.08.2020 16:00
  Politički a ne moralno
  Garijev štićenik je anonimno pismo objavio da bi nagazio gradonačelnicu ali i dogradonačelnik ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  gost 06.08.2020 15:16
  Politika je obiteljski posao
  Članstvo lošinjskih ispostava političkih stranaka nema veze sa stranačkim programima. Okuplja ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  Uvijek isti pojedinci 06.08.2020 12:45
  Blefer, maher
  Ma cijela Jadranka sramoti struku. On je samo njihova protetska ruka koju stave kad im ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  gost 06.08.2020 09:05
  .......
  Normalno je da ne voliš blefera koji sramoti struku. Da je po njegovom turistički slogan ...
   
 • Naličje izbornog trijumfa

  Ko će koga 05.08.2020 14:10
  podmetanja gradonačelnici
  Prije nekog vremena kružilo je anonimno pismo o previranju u HDZ-u i podmetanjima gradonačelnici ...