Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Promjena bez promjene

Korisnička ocjena:  / 6
LošeNajbolje 

 

Tijekom jučerašnjeg dana u Hrvatskoj je održan drugi krug predsjedničkih izbora, pobjedu je - s iznimno malom prednošću - odnijela Kolinda Grabar-Kitarović, predstavnica konzervativnog desnog centra, HDZ-a. 

Prema zadnjim informacijama, nakon što je obrađeno 99% glasačkih mjesta, Kitarović odnosi 50,44%, dok je dojučerašnji predsjednik, Ivo Josipović, dobio 49,56% glasova.

Dakle, razlika je minimalna, a izlaznost je bila čak iznenađujuće visoka. Štoviše, a znati će se nakon objave službenih rezultata, moglo bi se ispostaviti kako je izlaznost na jučerašnjim izborima čak bila i rekordna.

Što sve ovo zapravo znači? Kao prvo, Kolindina pobjeda uz prednost od svega 1% glasova zapravo pokazuje da sinoć nitko nije pobjedio - ovaj rezultat dokaz je o strogoj podijeljenosti hrvatskog biračkog tijela, a jučer su glasali primarno na temelju ideološke motivacije.

promjenaRazlike između ova dva kandidata primjećujemo tek kada stvari stavimo strogo na lokalnu razinu i kada im se maksimalno približimo, kako njima, tako i cjelokupnoj "okolini" koja gravitira oko njih. Kada bismo te detalje zanemarili uočili bismo kako se radi o dvije vrlo slične politike.

Naime, unatoč činjenici da je Kolinda Grabar-Kitarović donedavno bila visoka dužnosnica u NATO paktu, predsjednik Ivo Josipović također je bio veliki zagovornik dotičnog saveza. Tijekom 5 godina mandata nije jednom riječju kritizirao poteze istog, a mnoge EU članice ipak jesu, od Italije, Mađarske, Češke itd.

Za vrijeme mandata Ive Josipovića je, prema pisanju američkog lista The New York Times, oružje iz Hrvatske, preko Jordana, prebacivano za sirijski front gdje je dolazilo u ruke islamističkih ekstremista. Nadalje, izvještaj američkog Kongresa krajem prošle godine otkriva kako je Hrvatska također bila tranzit za ilegalna CIA-ina prebacivanja zarobljenika.

Dakako, Hrvatska sada postaje možda i prva zemlja na svijetu koja će biti pod nekom vrstom direktne kontrole NATO pakta, ali ta kontrola se eventualno samo steže, neće postati nikakva novost. No, upravo to "stezanje" ne dolazi kao nešto iznenadno - glasači u Hrvatskoj su jako dobro znali tko je Kolinda Grabar-Kitarović i koju politiku, koju sferu interesa, ona predstavlja. Zato su joj očito i dali glas, preko 1,1 milijun glasova. Oni kojima je ova činjenica pomalo neugodna mogu se jutros tješiti time da će sada, ipak, još i bolje znati na čemu su.

Teško se danas ne zapitati što bi bilo da je sinoćnji rezultat bio obrnut, da je nekim slučajem Josipović pobijedio s jedva 1% glasova prednosti? Je li bi HDZ prihvatio takav tijesni poraz? Ili još direktnije - da li bi takav poraz prihvatile osobe koje su sinoć blokirale jednu od centralnih zagrebačkih ulica, Savsku ulicu?

Moglo bi se zaključiti da je "radi mira u zemlji" bolje da je pobijedila Kitarović, no njen sinoćnji govor - i "obećanje" još veće integracije s NATO paktom - uopće ne nagovještavaju mir.

Što se lokalne političke scene tiče, za očekivati je da će HDZ nastojati kapitalizirati na ovoj pobjedi te je proširiti i na onu važniju, parlamentarnu. Sada imaju ponovno kontrolu nad funkcijom predsjednika, po prvi put nakon dugo godina, i za očekivati je da će nova predsjednica Kitarović - bez obzira na njene priče o "hrvatskom jedinstvu" - gledati što brže i što efikasnije zamijeniti vlast SDP-a s vlašću HDZ-a. Po hrvatskom Ustavu njene ovlasti nisu baš velike, ali može vršiti pritisak na aktualnu koalicijsku vlast tvrdeći da ista nije u stanju "izvući zemlju iz krize".

Dakako da vlast na čelu sa SDP-om nije u stanju izvući zemlju iz krize, u stanju je eventualno zakopati je u još dublju krizu, ali zemlju iz krize posve sigurno neće izvući niti HDZ.

Naime, razlika između ove dvije stranke nalazi se samo u vanjštini, dok se u suštini radi o dvije vrlo slične politike. Obje stranke u sebi zapravo imaju elemente lijevog i desnog centra. Štoviše, obje stranke pune su vlastitih kontradikcija. Primjerice, HDZ-ova socijalna politika ponekad je i konkretnija od one SDP-ove, ali na kraju se ipak obje stranke poprilično dobro "izravnaju" i u konačnici su vjerni zagovaratelji tržišnog kapitalizma uz pokušaje čuvanja socijalnog mira (u prijevodu: mira za sebe i svoju operativu).

Što se tiče vanjske politike, tu možda postoje neke razlike, ne između HDZ-a i SDP-a, već između Kolinde Grabar-Kitarović i Ive Josipovića. Zna se gdje leži lojalnost Kolinde Grabar-Kitarović, zna se da su njenom pobjedom nedvojbeno presretni interesi američke politike i američkog kapitala. Josipović je pak ostavljao dojam više "prevrtljivog" aktera, osobe koja bi - u slučaju zanimljive ponude - razmotrila ponekad i druge strane priče.

SAD takvo što u današnjoj Europi ne dozvoljava. Strategija je jasna - imati što više zemalja koje bi bile posve lojalne američkoj sferi interesa i kojima nikada ne bi palo na pamet koketirati, a kamoli otvorenije i prisnije, surađivati i poslovati s Rusijom.

SAD mogu biti zadovoljni, za novu hrvatsku predsjednicu mogu biti još i znatno sigurniji da neće "skrenuti s puta", mada je i njen prethodnik bio iznimno lojalan saveznik Washingtona (na slici: američki potpredsjednik Joe Biden i Kolinda Grabar-Kitarović)

Iz te perspektive Kolinda Grabar-Kitarović je idealan, najidealniji mogući, kandidat. Dakako, ne bi narodi svih EU zemalja tako lako pristali da im dojučerašnji vrh NATO saveza danas preuzme funkciju predsjednika države. Narod u Hrvatskoj očito bi, ali to je već poznata priča.

Kretanje u nekakve "veće integracije s NATO paktom" u ovom trenutku je poprilično loše po Hrvatsku, po njenu stabilnost i nacionalnu sigurnost. No, budimo realni, neutralnost jučer uopće ni nije bila na stolu, da je to zaista bila "karta", onda bi na nju igrao poraženi Ivo Josipović, ali nije.

U suštini to znači da birači zapravo ni nisu imali neki vrlo različit izbor, ali ovakve deficite današnje demokracije birači mogu osuditi vrlo jednostavno - ostankom kod kuće. To se ipak jučer nije desilo, izlaznost je po svemu sudeći bila rekordna, što bi značilo da velik broj stanovnika ove zemlje zaista smatra da ovo dvoje ponuđenih kandidata može nešto učiniti bolje od drugoga.

Dakako, postoje svjetonazorske razlike - opći stavovi SDP-a ipak će uvijek biti progresivniji od onih HDZ-a. Nažalost, ti neki opći, svjetonazorski, stavovi SDP-a jedino su što taj SDP još uvijek pozitivno može ponuditi, a to u vrijeme ovakve duboke krize jednostavno nije dovoljno.

U konačnici se stvari svode na ovo: SDP ili HDZ, Kolinda ili Ivo, suštinski se jako malo toga mijenja, zemlja u oba slučaja nastavlja istim putem, krivim putem.

Kitarović je u svom jučerašnjem pobjedničkom govoru u više navrata naglasila kako je njena pobjeda dokaz da Hrvati žele "promjenu". Potpuno krivo - niti Hrvati žele promjenu niti će ona tu promjenu donijeti. Hrvatska se danas probudila s jednim te istim problemima, strahovima i bezizlaznim situacijama, od svega ima samo malo drugačiju retoriku, s još većom dozom populizma.

Ovo je promjena bez promjene - Hrvatska nastavlja danas tamo gdje je stala jučer, nastaviti će se zaduživati, nastaviti će pokazivati koliko joj kronično nedostaje autonomije u unutarnjoj i vanjskoj politici, nastaviti će ponavljati unaprijed pripremljene izjave koje će stizati iz Bruxellesa i Washingtona i nastaviti će s jačanjem unutarnjih tenzija koje proizlaze iz naivnosti upravo njenog naroda koji je spreman angažirati se u procesu davanja legitimiteta jednom ili drugom krilu gotovo identične politike, da bi isto moglo nastaviti brinuti o svojim sebičnim, često isključivo materijalnim, interesima.

Za one koji preferiraju demokraciju koja donosi stvarne promjene, temeljne i dalekosežne, s posljedicama za cijelu Europu, neka zaborave na jučerašnji dan i strpe se još dva tjedna jer 25. siječnja održavaju se parlamentarni izbori u Grčkoj, a to će biti nešto vrijedno posebne pažnje jer potencijalna - a ovog puta itekako očekivana - pobjeda ljevičarske SYRIZA-e, biti će nagovještaj velikih i temeljitih promjena u europskoj politici. U usporedbi, drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj je "prelijevanje iz šupljeg u prazno", trivijalan čin i narodno veselje u tmurnim danima nove godine.

Ne znači da tako mora biti i ostati, vrijeme je da i u Hrvatskoj bukne novi politički val, da zastupnička mjesta u parlamentu postanu predmet borbe nekih novih političkih opcija i pravaca. To je razlog više zašto predstojeće izbore u Grčkoj treba pozdraviti, jer pobjeda "radikala" biti će slom psihološke barijere, dokaz da je takvo nešto ipak moguće i da - nadajmo se - takvo nešto vodi u konkretan boljitak za cijelu zemlju.

 

Komentari: 

34 # ZA referendumGuido Carinik 2015-01-12 22:28
Dvadesetpet godina samostalnosti sasvim je dovoljan period za (pr)ocjenu uspješnosti jedne ljudske zajednice s obilježjima državnosti... Poučen veeeelikim demokratskim, društvenim i gospodarskim postignućima Lijepe naše od osnutka do danas, predlažem raspisivanje referenduma za otcijepljenje i osnivanje Republike Istre od Trsta do Rječine, uključujući, naravno, Cres i Lošinj.
Otvaram diskusiju.
Za diskutante je poželjno da imaju završenu srednju školu i da aktivno govore jedan strani jezik, da znaju plivati, voziti bicikl, veslati, skijati i plesati valcer, te da su barem jednom u životu bili na turističkom putovanju u inozemstvu (maturalci se ne računaju)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
32 # Krasna zemljo, Istro mila!Ol-tajmer 2015-01-13 11:23
Ja sam za. Cres i Lošinj su se u jednom povijesnom trenutku stvarno zvali Istarski otoci, pa zašto ne bi ponovo. Bar bi ponovo dobili prometne veze s Pulom i Trstom.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # dome roda hrvatskogveli jože 2015-01-14 19:56
Citat Ol-tajmer:
Ja sam za. Cres i Lošinj su se u jednom povijesnom trenutku stvarno zvali Istarski otoci, pa zašto ne bi ponovo. Bar bi ponovo dobili prometne veze s Pulom i Trstom.
dobra ideja, javi se Andrinu koji radi na tom projektu..
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 # !!!maršal Marmont 2015-01-14 20:35
Citat veli jože:
Citat Ol-tajmer:
Ja sam za. Cres i Lošinj su se u jednom povijesnom trenutku stvarno zvali Istarski otoci, pa zašto ne bi ponovo. Bar bi ponovo dobili prometne veze s Pulom i Trstom.
dobra ideja, javi se Andrinu koji radi na tom projektu..

a u jednom drugom trenutku ovi otoci su bili Ilirske provincije, pa zašto ne bi opet?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Za referendumJoe 2015-01-16 11:14
Zašto Republika Istra kad imamo Region? On je mnogo bre uspešan tako da se Istra može da se ukine.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # .gost 2015-01-12 22:42
Ako su rezultati predsjedničkih izbora želja Hrvati za promjenama nesposobnih,ond a su rezultati na Lošinju još veći razlog da nesposobna Lošinjska vlast ode 62:38.Sramota kako su nas HDZ-ovci osramotili kod naše drage Kolinde.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
16 # u ime ocavibor 2015-01-13 08:19
Citat gost:
Ako su rezultati predsjedničkih izbora želja Hrvati za promjenama nesposobnih,onda su rezultati na Lošinju još veći razlog da nesposobna Lošinjska vlast ode 62:38.Sramota kako su nas HDZ-ovci osramotili kod naše drage Kolinde.

Nisu nas osramotili već su samo na listiću vidjeli na prvom mjestu ime Ivo pa su pomislili da je to bivši premijer.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # adio pametitrta 2015-01-13 17:50
Citat gost:
Ako su rezultati predsjedničkih izbora želja Hrvati za promjenama nesposobnih,onda su rezultati na Lošinju još veći razlog da nesposobna Lošinjska vlast ode 62:38. Sramota kako su nas HDZ-ovci osramotili kod naše drage Kolinde.
To je zato što je maknut šator s trga pa nije bio dernek kao u zagrebačkom šatoru

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # kazalište u kućigaravi 2015-01-13 18:24
Citat trta:

biti će šator na našem trgu za karneval, pa će valjda doći k nama i predsjednica...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # pobjeda !!!mujić 2015-01-14 19:59
Citat gost:
Ako su rezultati predsjedničkih izbora želja Hrvati za promjenama nesposobnih,onda su rezultati na Lošinju još veći razlog da nesposobna Lošinjska vlast ode 62:38.Sramota kako su nas HDZ-ovci osramotili kod naše drage Kolinde.
zašto onda HDZ-ovci svaki dan slave kao da su dobili izbore...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # Pogled sa straneDodola 2015-01-16 09:33
'U bitci između Lignje i Barbike pobijedila je Barbika', tim riječima je britanski The Economist počeo tekst o raspletu hrvatskih predsjedničkih izbora i političkoj situaciji u zemlji. U daljnjem tekstu The Economist objašnjava da su Lignja i Barbika, nadimci aktualnog predsjednika Ive Josipovića i izazivačice Kolinde Grabar Kitarović koji su odmjerili snage u drugom krugu predsjedničkih izborima na kojima je pobijedila Grabar Kitarović.

List navodi da ona je naslijedila duboko podijeljenu zemlju. Pobjeda Grabar Kitarović koju je potpomogla hrvatska dijaspora, posebno u Hercegovini, smatraju britanski novinari, iznenadila je analitičare javnog mnijenja čije su ankete predviđale pobjedu Josipovića. U The Economistu također su mišljenja da je ovaj važan test za predstojeće parlamentarne izbore pokazao da su birači siti politike.

Dalje u tekstu objašnjavaju kako je Ivan Vilibor Sinčić, 24-godišnji populist koji se bori protiv banaka, Europske unije, NATO i hrvatske političke elite osvojio 16 posto glasova u prvom krugu izbora. Njegova baza, smatraju u Economistu, srodna je bazi krajnje lijeve Syrize u Grčkoj i pokreta Pet zvijezda u Italiji. Navode i da je Sinčić pozvao birače da u drugom krugu ponište svoje listiće što je i učinilo više od 60 tisuća birača, dvostruko od razlike s kojom je Grabar Kitarović pobijedila svoga oponenta.

Josipović je, smatraju, izgubio jer socijaldemokrat ska vlada nije uspjela zemlju izvesti iz krize. Grabar Kitarović je, navode, obećala da će se uhvatiti u koštac s posrnulom ekonomijom iako kao predsjednik nema velike ovlasti u tom području.

The Economist je i premijera Milanovića nazvao, neodgojenim zbog izjave, nakon što je Josipović izgubio izbore kada je konkurenciju nazvao 'kriminalnom skupinom', a sebe i svoju vladu jedinom branom njihovom povratku na vlast. Njegova bijesna retorika ogleda se u Tomislavu Karamarku koji ljevicu optužuje za jugonostalgiju. Karamarko je vjerojatni budući hrvatski premijer, objašnjavaju, ali se čini da ne želi izbore prije prosinca ove godine. Neki smatraju, piše The Economist, da je to zato što HDZ nema plan kako izliječiti bolesnu ekonomiju.

Will Bartlett iz London School of Economics, izjavio je za The Economist da je malo manevarskog prostora za odgovorene u Hrvatskoj. Velika devalvacija kune ne dolazi u obzir, smatra Bartlett, jer mnoge tvrtke i kućanstva imaju kredite u stranoj valuti. Također, nastavio je, domaća ekonomija je i u rukama Europske komisije koja nadzire provođenje postupka prekomjernog deficita. A dotakao se i obrazovnog sustav, koji po njegovom mišljenju, vrišti za reformom dok proizvodi diplomante koji se potom ne mogu zaposliti. Slabi su bili pokušaji i da se smanji natečena i sklerotična javna uprava, smatra. Pretpostavlja se da će Milanović izgubiti izbore u prosincu, navode.

Ali Dejan Jović, politolog koji je radio u Uredu predsjednika Josipovića kaže da ako socijaldemokrat i dobro upakiraju svoje skromne uspjehe i ako razdoblje kohabitacije s Grabar Kitarović prođe glatko, Hrvati bi mogli odlučiti da ne žele velike promjene. Mnoge birače bi mogao odbiti Karamarkov povratak na nacionalizam iz devedesetih godina prošlog stoljeća pa bi se mogla dogoditi i situacija da nitko ne bude u mogućnosti sastaviti vladu nakon idućih izbora ili pak široka koalicija stranaka. S obzirom na groznu ekonomsku situaciju pravo je čudo kako se Hrvati drže zajedno i u sadašnjoj mjeri, zaključili su na kraju u The Economistu.
tportal.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
13 # „Imamo predsjednicuu!“Karalinda 2015-01-17 10:14
Kolinda je stajala na pozornici okružena razdraganim kolegama, u moru hrvatskih zastavica, i nasmiješena čekala da šef njene stranke prestane pričati. Upravo je pobijedila na predsjedničkim izborima, no Tomislav Karamarko prvi se latio mikrofona i obznanio da „imamo predsjednicuu!“ , a onda nastavio govoriti još nekoliko minuta.

„Hrvatski narod donio je pravi izbor da smo za predsjednicu dobili doista jednu hrabru ženu koja se borila, gledali smo ovih mjeseci što su sve radili, i njoj i stranci, i pobijedila je. Hvala svima na toj pobjedi, i tebi, Kolinda draga, najviše, i Jakovu koji je to morao trpiti!“, govorio je Karamarko.

„JAKOVE! JAKOVE! JAKOVE!“, skandirali su okupljeni.

Prvih nekoliko minuta svog trijumfa Kolinda je morala čekati da Karamarko završi s govorom kako bi dobila riječ, doslovno postavljena na drugo mjesto. Šef HDZ-a obratio joj se s „Kolinda draga“, s nježnošću politički rezerviranom samo za žene, a potom se „šaljivo“ zahvalio njenom mužu, koji je morao trpiti ambicioznost svoje supruge, žrtvujući se onako kako se supruge političara konstantno žrtvuju, ali ne dobiju skandiranje. U tih smo nekoliko minuta mogli dobro vidjeti konzervativni, rodno normativni, duboko patrijarhalni okvir njene pobjede. Bilo je zastrašujuće i Kolinda je pobijedila.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
12 # Zajednooo! Zajednooo!Liepa plavka 2015-01-17 16:08
Citat Karalinda:
Kolinda je stajala na pozornici okružena razdraganim kolegama, u moru hrvatskih zastavica, i nasmiješena čekala da šef njene stranke prestane pričati. Upravo je pobijedila na predsjedničkim izborima, no Tomislav Karamarko prvi se latio mikrofona
Voze se crnka i plavuša u liftu. Odjednom se lift zaglavi između katova. Crnka odmah počne vikati: „Upomoooć! Upomoooć!“, a plavuša samo šuti...
- Crnka: „Bolje će nas čuti ako vičemo zajedno!“
- Plavuša: „Zajednooo! Zajednooo!“
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
12 # Dvonožni simbol šupljeg suverenitetaPlišani medo 2015-01-30 09:12
«Ne znam zbog čega bi Hrvatska trebala imati predsjednika države, figuru s ceremonijalnim ovlastima čiji je smisao da bude dvonožni simbol ionako šupljeg suvereniteta. Realno je to funkcija plišanoga mede, kojeg naviješ demokratskim ključem zato da besciljno luta rezidencijom, troši javne pare i povremeno pada ničice pred svjetskim moćnicima.»
h-alter.org/vijesti/predsjednik-bez-drzave
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # MedoCigla 2015-01-31 19:58
Naš suverenitet je šupalj samo toliko koliko,je šuplja politika sadašnjeg premijera i vlade,ali doći će i tome uskoro kraj.Pet godina rata je financijski nanijelo manju štetu nego ove četiri godine vladavine plana 21 od čega nije ispunjeno ni jedan.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Divna je to zemljaBing 2015-02-01 08:39
Citat Cigla:
Naš suverenitet je šupalj samo toliko koliko,je šuplja politika sadašnjeg premijera i vlade,ali doći će i tome uskoro kraj.Pet godina rata je financijski nanijelo manju štetu nego ove četiri godine vladavine plana 21 od čega nije ispunjeno ni jedan.
A što je s ostalim godinama prije Plana 21 da je i jedan premijer zaglavio u Remetincu?

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Parada KičaMisica 2015-02-09 14:55
Kolinda voli lentu i gardu, ali još više voli luksuz Sheratona.

Vrijeme od izbora do preuzimanja dužnosti Kitarović je provela u predsjedničkom apartmanu hotela Sheraton. Cijena po danu: 11 tisuća kuna. Tko je platio račun?

Nadamo se da je Kolinda Grabar Kitarović ostavila barem jednu čistu najlonsku vrećicu na kontejneru ispred hotela Sheraton.
U ovih skoro mjesec dana koliko je njezin ured bio smješten u predsjedničkom apartmanu najskupljeg zagrebačkog hotela.

Nadamo se da je barem takvom gestom, kakvom se inače hvalila u predsjedničkoj kampanji, kompenzirala trošak od tristotinjak tisuća kuna za korištenje apartmana od 300 kvadrata, s mramornom kupaonicom i jacuzzijem, u kojem su odsjedali Koffi Annan, Dennis Rodman i jordanska princeza Haya.

Da ne bi ljudi pomislili kako se nova hrvatska predsjednica, ona koja je toliko brinula za blokirane, siromašne, ovršene, nezaposlene, potplaćene i ucviljene, ona koja je govorila da će se odreći Pantovčaka radi jeftinije i skromnije Visoke ulice, nešto pretjerano luksuzira.

Ona se marljivo priprema za predsjednički mandat. U uredu za 11 tisuća kuna dnevno.

Lenta, garda i Sheraton

Očito je krenula na vlastitom primjeru ispunjavati obećanja o blagostanju. Osim lente, garde, plotuna, kravat pukovnije, nova predsjednica servirala nam je i predsjednički apartman u Sheratonu.

Ali nam još nije rekla tko to plaća.

Je li taj apartman dobila na korištenje od Anđelka Leke, vlasnika hotela? Ako jest, onda se to smatra donacijom koja mora biti prijavljena. Osim toga, može biti problem ako vrijednost donacije prelazi zakonom dopušteni iznos od 200 tisuća kuna, što bi ovdje lako mogao biti slučaj. Postizborne donacije se ne smiju primati.

S druge strane, ako to nije donacija, pitanje je tko je platio tih tristotinjak tisuća kuna za boravak u predsjedničkom apartmanu. Sama Kolinda od svoje ušteđevine od nekoliko stotina tisuća eura kojom se hvalila u kampanji? Je li to platio HDZ?
Ili je možda taj iznos namiren iz državnog proračuna? Je li u blagajni Sheratona završio novac namijenjen pobjedniku predsjedničkih izbora?

Skrivala se od javnosti

Sve su to pitanja na koja Kitarović još nije dala odgovor. Tjednima je izbjegavala pojavljivanje u javnosti, komunicirala je preko glasnogovornice ili priopćenja, tjednima se nije hvalila činjenicom da se za inauguraciju priprema u predsjedničkom apartmanu Sheratona, ali sada je došlo vrijeme da objasni kako je tamo osvanula i tko je to platio.

No, dok ne dođemo do financija, pozabavimo se samom gestom.
U svojim zadnjim premijerskim danima Jadranka Kosor koristila je svaku priliku da kritizira Zorana Milanovića i Radimira Čačića zbog socijalne neosjetljivosti , nakon što su na intervjuu kod Davora Butkovića nabadali sushi i razglabali ide li uz tunu pivo ili bijelo vino.

Da bi onda ona uredno odlazila na ručak u Sheraton.
Ovo što je napravila Kolinda Grabar Kitarović još je gore od toga.

Evita Peron

Kandidatkinja koja je u kampanji pozivala Ivu Josipovića da napokon progovori o sve većem siromaštvu u Hrvatskoj, koja je slala poruke o skromnosti i štedljivosti, o svom skromnom porijeklu, o radnim ljudima i seljacima, koja je put do pobjede krčila preko socijalne neosjetljivosti Vlade u najgoroj maniri Evite Peron, tjedne od izbora do preuzimanja dužnosti provodila je u Sheratonu.

Za usporedbu, Ivo Josipović je preuzimanje dužnosti šefa države čekao u svom izbornom stožeru na Iblerovu trgu. Kolinda Grabar Kitarović odabrala je predsjednički apartman u Sheratonu.

Josipović je inauguraciju držao skromnom i decentnom, Kitarović nam planira servirati paradu luksuza i kiča.

Ovime je izabrana predsjednica poslala poruku svojim biračima, svojim građanima, kao i svima onima koji su joj javno dali potporu u kampanji, među kojima je primjerice i udruga Blokirani.

To je poruka luksuza, i to pretjeranog luksuza, to je poruka socijalne neosjetljivosti , kao i licemjerja na tragu ove famozne čiste najlonske vrećice kojom se hvalila u kampanji.
Pa ako već nema najlon vrećica na kontejneru Sheratona, izabrana predsjednica mogla je makar izračunati koliko se veš mašina moglo poslati u Komarevo za cijenu jednodnevnog boravka u predsjedničkom apartmanu.

Uglavnom, nakon Sheratona i bijega od Visoke ulice, jedna stvar je jasna: Kolinda Grabar Kitarović postala je predsjednica države i odlučila je u tome uživati do kraja.

24sata.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom uz koju su uneseni bit će premješteni u "škovacu" ili uklonjeni. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


Članak 69. Ustava RH

Volim LošinjSvatko ima pravo na zdrav život.
Volim LošinjDržava osigurava uvjete za zdrav okoliš.
Volim LošinjSvatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša.

setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Tiranija na "Prvom od 1000"

  Gost 19.08.2018 13:29
  Šutnja je zlato
  Šuti ministar i o udaru koji se sprema iznajmljivačima . Do sada su plaćali 150 do 300 kuna ...
   
 • Osvrt na dvanaest godina postojanja

  Gost 19.08.2018 09:28
  Nema da prođe!
  Pred čije bagere se bacila? Lošinj Beton?
   
 • Tiranija na "Prvom od 1000" epizoda 2.

  NL 19.08.2018 09:20
  zna se
  Stranka HDZ jedini koji su uspjeli u Hrvatskoj okupiti svu ljudsku političku ekonomsku ...
   
 • Osvrt na dvanaest godina postojanja

  Diditi 19.08.2018 08:14
  Dobro jutro svima, pa i njima
  »Branitelji prozvali ministra zdravlja Kujundžića. Traže njegovu smjenu ili najavljuju ...
   
 • Tiranija na "Prvom od 1000" epizoda 2.

  gost 19.08.2018 07:30
  Kontra samovolji
  Evo jedne takve kontre protiv samovolje "koja ukazuje na nesposobnost, korumpiranost ili ...
   
 • Tiranija na "Prvom od 1000" epizoda 2.

  nanobot 19.08.2018 06:52
  a vitar puše
  evala, i to joj je neko znanje. tajna uspjeha nije u dobroj organizaciji, nego u ...
   
 • Tiranija na "Prvom od 1000" epizoda 2.

  gost 18.08.2018 18:22
  Fikus nakon fikusice
  Tko to zna bolje od nje? Deset godina je uživala u visokoj plaći bez rada i odgovornosti.
   
 • Tiranija na "Prvom od 1000" epizoda 2.

  NoName 18.08.2018 18:11
  ...
  prvo neka ukine svog zamjenika, jer to mjesto ne služi ničemu, potpuno je besmisleno, a ...
   
 • Tiranija na "Prvom od 1000" epizoda 2.

  D. 18.08.2018 13:25
  Outsorcing gradonačelnice
  Prvo treba outsorsati posao gradonačelnice, ostalo bi se bez njenih psihologa i pravnika ...
   
 • Tiranija na "Prvom od 1000"

  Ogi 18.08.2018 13:10
  A ministar turizma šuti
  Mislim da u njegovo dodvoravanje spada i to što kao ministar turizam mudro šuti i pravi se ...
   
 • Tiranija na "Prvom od 1000" epizoda 2.

  gazda 18.08.2018 11:45
  jezda
  Dali plaća površinu zauzetu stolovima i stolicama na prolazu ? Komunalni redari koliko ...
   
 • Tiranija na "Prvom od 1000" epizoda 2.

  A.M. 18.08.2018 11:04
  Zamjena je teoretski nemoguća
  Cica je pričaju ljudi najuspješniji lokalni političar u povijesti Lošinja, koji dobija sve ...
   
 • Medijska normalizacija nenormalnog

  diridonda 18.08.2018 10:44
  laži, laži, laži me
  radi 3 stvari istovremeno, gleda te u oči, laže i još ti se smije
   
 • Medijska normalizacija nenormalnog

  S.Jo. 18.08.2018 10:24
  Osnovno oruđe političara
  Istinite su obje tvrdnje. Kako je to moguće? Jednostavno: Ana je političar (tako piše na ...
   
 • Tiranija na "Prvom od 1000" epizoda 2.

  Kamarad 18.08.2018 10:00
  Drugovi i gospođa Cica
  Ovo je malo inovativniji pokušaj zataškavanja priče o glavinjanju gradske uprave od ...
   
 • Tiranija na "Prvom od 1000" epizoda 2.

  građanin 18.08.2018 09:41
  nepojmljivo
  Meni je potpuno otvorila oči ona situacija sa Mataldom, kada su gospođe koje su dobile ...
   
 • Tiranija na "Prvom od 1000" epizoda 2.

  Jimmy P. 18.08.2018 09:00
  Puni sebe, nos do neba
  Ne ide njima s ničim, prazne glave, ništa ih ne zanima, osim rezanja torti i ručkovi po ...
   
 • Tiranija na "Prvom od 1000" epizoda 2.

  Cica 17.08.2018 21:49
  Zamjena
  Ako njima u gradu ne idu papiri, a Arsenu ne ide poduzetništvo, možda da se zamijene..
   
 • Medijska normalizacija nenormalnog

  I. M. 17.08.2018 19:12
  I ovo je normalizacija nenormalnog
  UREDNIK NEWS BARA PRIMIO PRIJETNJE SMRĆU, SKUPA S RUTOM KOJOM SE INAČE KREĆE: ‘Dobit ćeš u ...
   
 • Otočna praksa

  gost 17.08.2018 18:38
  Mliječni put
  Zbog neekološke javne rasvjete mliječni put se noću ne može vidjeti iz naseljenih mjesta ...
   
 • Tiranija na "Prvom od 1000" epizoda 2.

  gost 17.08.2018 18:14
  Bitno - nebitno
  Tko je i zašto pomogao vlasniku objekta u rušenju nepotpunog rješenja i odgodi izvršenja ...
   
 • Tiranija na "Prvom od 1000" epizoda 2.

  Stjepko T. 17.08.2018 18:00
  Adresa je prava
  Mislim da se na silu nikome ne može pomagati pa je i tvoja insinuacija o nametanju suporta ...
   
 • Tiranija na "Prvom od 1000" epizoda 2.

  gost 17.08.2018 17:49
  Vreća za udaranje
  Šteta. Bio si dobar kao vreća za udaranje. Mi te mlatimo, a ti skvičiš :lol ...
   
 • Tiranija na "Prvom od 1000" epizoda 2.

  hranitelj tuljana 17.08.2018 17:28
  fjaka@apsirtydes.com
  Svjestan sam da se od mene, kao dobrog duha ovog portala, očekuje pravorijek i na ovu temu ...
   
 • Tiranija na "Prvom od 1000"

  Zagor 17.08.2018 17:10
  Političko domoljublje
  Ne znam za kršćanska načela, ali odradio je ritualno dodvoravanje braniteljima zajedno s ...
   
 • Tiranija na "Prvom od 1000" epizoda 2.

  Dumbo 17.08.2018 16:44
  Lošinjko frustrirko
  Nešto ti se pomiješalo. Radi se samo o tome da su Ana i njen Jedinstveni upravno odjel opet ...
   
 • Osvrt na dvanaest godina postojanja

  Fenix 17.08.2018 16:04
  zeleno je zeleno
  Ne zaboravimo da sa Kovčanjem u paketu ide i četvrta lokacija - Tovar. Na našim kartama ...
   
 • Osvrt na dvanaest godina postojanja

  gost 17.08.2018 15:33
  Ruski agenti u Jadranki dd?
  Potaknuo si zanimljivu temu ruskog interesa za otkup bivših vojnih baza na Lošinju. O tome ...
   
 • Tiranija na "Prvom od 1000" epizoda 2.

  Lošinjko 17.08.2018 15:29
  Legenda kaže...
  Pa kako i nece zvati Arsena, kad su on i Ruza specjalisti za pomorske skole.... legenda ...
   
 • Osvrt na dvanaest godina postojanja

  EMPR 17.08.2018 15:02
  interesting reading
  Vladimir Putin’s mafia summary empr.media/.../...