Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Pošumljavanjem protiv badema, maslina i smokava

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

dragoslavicPoduzetnik Ante Dragoslavić je na Punti Križa posadio bademe, smokve i masline, no Hrvatske šume su na dijelu zasađenog terena najavile uklanjanje maslina, badema i smokava te pošumljavanje crnikom. Iz Hrvatskih šuma tvrde da je Dragoslavić bespravno posjekao šumu, prekršio zakon i opustošio kulturno dobro, dok on tvrdi da je Ministarstvo utvrdilo kako je kulturno dobro neoštećeno, izvještava Novi list

Uzalud je poduzetnik Ante Dragoslavić na terenu na kojem je prije nekoliko godina na Punti Križa posadio bademe, smokve i masline, čekao djelatnike Hrvatskih šuma čiji dolazak mu je bio najavljen iz Uprave buzetske podružnice. 

Naime, u dopisu u kojem se najavljuje pošumljavanje po nalogu Šumarske inspekcije Dragoslavić je upozoren da će djelatnici Šumarije Cres/Lošinj, u slučaju ometanja ili uznemiravanja biti prisiljeni kontaktirati nadležnu policijsku postaju radi zaštite radnika i imovine Hrvatskih šuma. Ta je konstrukcija Dragoslavića, otočnog poduzetnika koji na Lošinju niz godina uspješno vodi tvrtku More koja se bavi uzgojom i plasmanom ribe, a od prije desetak godina krenuo je s uzgojem maslina i drugih voćaka, konsternirala.

Prijete i policijom

– Upozorava me se da će budem li ih uznemiravao ili ometao, pozvati policiju. Kao da sam kriminalac, šalju mi upozorenja da će dovesti policiju. Moja je tvrtka d.o.o. kao što su i Hrvatske šume d.o.o. Do kraja kolovoza uplatio sam 1,5 milijuna kuna PDV-a, plus doprinose, koncesije i sva ostala davanja. Od tih sredstava plaćaju se državni službenici koji nam prijete jer provodimo razvojne projekte.

Hrvatske šume zbog kojih sam doveden u nezavidnu situaciju koriste državne institucije, prijete mi policijom, možda će i vojskom, a ja se pitam gdje je tu moja država, ogorčen nam je na terenu usred obrađene oaze svoju priču govorio poduzetnik Dragoslavić, koji je argumente potkrijepio »brdom« papira kojima dokumentira svoj poslovni pothvat, za kojeg je potpuno uvjeren da je ispravan i u skladu sa zakonom, zdravim razumom i tradicijom otoka, za razliku od, kako kaže, nerazumnih poteza s druge strane.

Ukratko njegova verzija izgleda ovako. Prije desetak godina, a u skladu sa sveopćim trendovima o revitalizacije otoka, potrebom obnavljanja tradicijskih djelatnosti, stvaranja novih vrijednosti, kultiviranja i oplemenjivanja zapuštenih otočnih terena odlučio je na Punti Križa krenuti s poljoprivrednom djelatnošću. U tom cilju kupio je pravo posjeda na oko 17 hektara od obitelji iz Nerezina, a to se nalazi unutar terena koji obuhvaća gotovo 100 hektara površine za koju Crkva traži povrat od države. Međutim, unutar tih 17 hektara za koje Dragoslavić uredno plaća porez na nekretninu, Hrvatske šume osporavaju pravo na oko šest hektara, sudski spor je u tijeku, a kako je na dijelu na kojem je posadio smokve, bademe i masline Dragoslavić iskrčio šumu, tereti ga se po više osnova, a umjesto nasada Hrvatske šume najavljuju pošumljavanje tog dijela.

Bolje šuma nego masline

– Gdje je tu pamet, pita se Dragoslavić i zaključuje kako Hrvatske šume nisu postupile po zakonu, jer pravo na teren temelje na zakonima SFRJ koje su zemljište oteli crkvi, a on kaže ne poštuje zakone bivše države te dalje navodi:

– Ugovorom o gospodarskim pitanjima između Svete Stolice i RH, država se obvezala da će Katoličkoj crkvi vratiti imovinu, što u ovom slučaju nije učinjeno. Uz to ne postupa se ni po Uredbi Vlade RH po kojoj se propisuje postupak za osnivanje prava služnosti u šumi ili na šumarskom zemljištu u vlasništvu RH radi podizanja višegodišnjih nasada. Još 2004. godine same su Hrvatske šume za ovu česticu navele da se radi o terenu na kojem se nalazi »panjača sa primjesama srednje do loše kakvoće«, dakle bolje je da tu bude šuma srednje i loše kakvoće nego nasadi smokava, maslina, lavande, badema. Svoj sam poslovni uspjeh izgradio na velikom trudu i radu, ništa mi nije išlo lako i nije bilo poklonjeno, nije prvi put da me se sprječava, ali ja se neću predati, kaže Ante Dragoslavić.

Koji je razlog da se na terenu gdje je podignut višegodišnji nasad i za koji je Grad Mali Lošinj dao suglasnost za vodoopskrbu, od strane Hrvatskih šuma predlaže pošumljavanje, pitali smo u upravi Hrvatskih šuma i od glasnogovornice dobili obećanje da ćemo danas dobiti odgovor.

Dragoslavić: Zemljište namijenili visokopozicioniranom dužnosniku

Na cijeloj Punti Križa koja je najvećim dijelom zarasla, neprohodna, po kojoj haraju divlje svinje, problem je teren na kojem sam ja posadio nasade, pa to je strašno, ali još je strašnije što mi je jedan djelatnik iz samih Hrvatskih šuma rekao da je sve to zbog toga što je upravo ovaj teren zapeo za oko i čuva se za jednog visokopozicioniranog hrvatskog dužnosnika.


Hrvatske šume: Ante Dragoslavić prekršio zakon; opustošio je kulturno dobro 

Dragoslavić je bespravno posjekao šumu, poručuju iz Hrvatskih šuma dodajući da je kazneni postupak u tijeku i da neće javno polemizirati 

Koji je razlog da na terenu gdje je podignut višegodišnji nasad i za koji je Grad Mali Lošinj dao suglasnost za vodoopskrbu, Hrvatske šume d.o.o. predlažu pošumljavanje, odnosno uklanjanje maslina, badema i smokava, kako bi se na tom prostoru posadila crnika, pitali smo u Hrvatskim šumama. Pitanje smo postavili nakon što je za naš list lošinjski poduzetnik Ante Dragoslavić iznio svoju verziju priče u kojoj je kazao kako mu se na terenu za koji je kupio pravo posjeda, platio porez, dobio pravo na vodovodni priključak, od Hrvatskih šuma osporava pravo na nasade te najavljuje da će se teren pošumiti, a bude li ih on sprječavao, upozorava ga se da će biti pozvana policija. 

Iz ureda glasnogovornice Hrvatskih šuma, Ane Juričić Musa, odgovararaju da je prije svega potrebno napomenuti da se u predmetnom slučaju radi o imovini u vlasništvu Republike Hrvatske s upisanom kulturom »šuma« uz zabilježbu Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine RH, te da ista predstavlja svojstvo kulturnog dobra.

– Šteta je počinjena na k.č. 1180, k.o. Punta Križa koja je obuhvaćena Programom za gospodarenje državnim šumama u sklopu Gospodarske jedinice »Punta Križa, odsjeka 20 b, c i d« opisanih kao panjača crnike starosti 40, 45 i 20 godina. Dakle, neupitno se radi o šumi i šumskom zemljištu u vlasništvu RH. Počinitelj bespravne sječe, Ante Dragoslavić, počinio je kazneno djelo pustošenja šuma. Hrvatske šume nemaju ništa protiv planova o revitalizaciji otoka i podizanju trajnih nasada, dapače, ali kad se to radi na poljoprivrednom, a ne na šumskom zemljištu. Šumarska inspekcija rješenjem od 26. listopada 2010. godine, naložila je pošumljavanje opustošene površine, te je Uprava šuma Podružnica Buzet dopisom od 14. rujna 2011. godine obavijestila gospodina Antu Dragoslavića da se započinje s radovima pošumljavanja, uz napomenu da će se u slučaju ometanja radova zatražiti zaštita policije. Razlog pozivanja na eventualnu policijsku zaštitu i strahovanja za sigurnost djelatnika Šumarije Cres-Lošinj je u činjenici da je gospodin Ante Dragoslavić zatvorio prilaz predmetnom terenu i uz crtež psa istaknuo tablu sa natpisom »Private nabrušen gazda!?«, odgovaraju iz Hrvatskih šuma.

Na Dragoslavićev navod da je teren zapeo za oko i da se čuva za nekog visokopozicioniranog dužnosnika, kažu kako predstavlja čistu objedu. Uz to ističu da je u tijeku sudski postupak za naknadu štete, te da na tom tragu Hrvatske šume d.o.o. Zagreb do okončanja postupka neće dalje polemizirati kroz medije.

Prstom nisu maknuli

Ante Dragoslavić pak kaže da će ustrajati i neće dozvoliti da se nasadi smokava i maslina unište i pošume. Podsjeća da njegova tvrtka ostvaruje dobit, zapošljava 20 djelatnika i redovito podmiruje svoje obveze, a najviše ga boli kada kao i sva ostala poduzeća temeljem Zakona o šumama iz ukupnog prihoda mora izdvojiti 0,0525 posto kao doprinos za opće korisne funkcije šuma.

– Kad izvršavam tu transakciju, kaže Dragoslavić, razmišljam kamo taj silni novac od svih poduzeća u Hrvatskoj odlazi, a istovremeno na lokaciji gdje sam posadio nasade, zbog čega me sada terete, u proteklih 70 godina nisu ni prstom maknuli. Veliki moćnici pojavili su se kada sam raskrčio stari put, a sada to žele prisvojiti i ponoviti 1948. godinu, bolje reći nastaviti istim putem otimačine, navodi Ante Dragoslavić. 

Ministarstvo utvrdilo da je kulturno dobro neoštećeno 

Narod je žrtva nakaradnog sustava, pa i ja među tom masom. Lako je govoriti neka pravna država i njene institucije rade svoj posao s aspekta mog progonitelja, kad samo u jednom danu na dotičnu lokaciju, za koju tvrde da je njihova i za koju imaju jedini dokument o otimanju iz 1948. godine, dođe 12 državnih namještenika s pet džipova, među kojima nema neovisnih, već su to sve probrani i »poslušni« ljudi. S njihovim dolaskom stavljen je omjer snaga 12/1, naravno u korist mog progonitelja, time, zna se ishod – tko gubi. Kako bi bilo da su uloge zamijenjene?

Tvrdnja Šuma, mog progonitelja, da sam počinio kazneno djelo na kulturnom dobru, netočna je. Rješenjem Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci, broj K-DO-24/10-XV, od 8. prosinca 2010. godine, kaznena prijava protiv mene je odbačena. Pozivam ih da argumentirano i potkrijepljeno dokumentima potvrde svoje optužbe, što će biti teško, jer dokumenti ne postoje, a ni nedjela, osim onih za koga se čuva navedena parcela.

Predstavnici Ministarstva kulture bili su na spornoj lokaciji i utvrdili da nije povrijeđen niti jedan milimetar kulturnog dobra. S njima sam uspješno surađivao i dobrovoljno pružao svoju pomoć, u okviru mojih mogućnosti, oko istraživanja lokaliteta povijesne vrijednosti iz 13. stoljeća. Jadna je Država i njene institucije kad ne može prikupiti nikakve dokaze o dotičnom slučaju, osim onih iz 1948. godine, iz doba komunističke vlasti po čijoj prošlosti pljuju. Pridružujem se u pljuvanju po takvom Zakonu, ali poštujem zakone Republike Hrvatske. Kako će na ovaj način mali čovjek, poduzetnik, ili bilo tko drugi, doći do traženih dokumenata od tih istih ako oni ne mogu prikupiti to što imaju, odnosno nemaju.

Za navedeno kulturno dobro 70 godina nisu dozvoljavali legitimnom vlasniku da priđe, jer je to oteto 1948. Što narod može pomisliti u kakvom je to danas stanju. Kulturno dobro o kojem je riječ, kažu arheolozi, toliko je vrijedno da je u rangu najvrjednijih spomenicika na Brijunima, ali o tome malo tko zna i nitko ne piše, jer je bilo nedostupno prići. Kada se zahuktao spor, gdje su moji progonitelji mislili da su naišli na »malog od kužine«, počeli su tražiti tu vrijednu kulturnu baštinu o kojoj ništa nisu znali, na što sam im ponudio svoju pomoć. Ljutito su je odbili, već bi se vraćali više dana i sami tražili tu lokaciju. Od traženja i lutanja šumom vraćali bi se izgrebani, krvavi od drača i šiblja, kao da su ih zvijeri grizle. To su dušobrižnici našega kulturnog dobra. Neka dokažu argumentirano gdje i što sam ja to devastirao, osim što sam pomagao i još pomažem i surađujem s istraživačima. Neka se pravna država i njene institucije pozabave kako se gospodari u Hrvatskim šumama na lokalnoj razini i u njihovoj Upravi u Buzetu. Za sve što sam učinio imam dokaze. Svi dokumenti su kod mene, a neki i kod mog progonitelja. Kome god treba mogu ih pokazati. Ponosan sam na svoja djela i u potpunosti stojim iza toga moralno i materijalno. Neka oni to isto naprave pred narodom za svoj djela, poručuje u svom reagiranju Ante Dragoslavić. 

 (Ira Cupać Marković)

Komentari: 

0 0 # mafijaroko prč 2011-09-28 23:45
mafija, sused, mafija!
ante je jedan od rijetkih poštenih privatnika koji uredno i dobro plaća svoje ljude, zato ga valjda treba s[cenzurirano] ova mafija na vlasti (ne mislim na lokalce, ovo je debelo iznad njih)
Kad bi HR vodili ljudi kakav je Ante bili bi jači od Švicarske.
Ante, nedaj se!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # jednim udarcem dvije muheekolog 2011-09-29 00:30
koji će nam k.... crnika? Mleci su izumrli a skoro nitko se ne grije na drva! Možda je nerezinski šerif odlučio izraðivati brodove od crnike pa osigurava budućnost? Mi smo gladni i nama treba rane a ne tamo neka šuma za nove Mletke! Zato Ante svaka čast sadi masline, bademe i smokve, imaš podršku ekonoma i ekologa!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # A ŠTO RADI GRADONAČELNIKAPOXIOMEN 2011-09-29 09:24
A ŠTO JE PO TOM PITANJU PODUZEO DIČNI SABORSKI ZASTUPNIK GARI CAPELLI ILI ON TAMO ZASTUPA SAMO SEBE??
ZAR MU NIJE U INTERESU DA SE U LOŠINJU STVARA PODUZETNIŠTVO POPUT ATE-OVOG ILI ĆE I ANTE BITI OTJERAN NAKON TOLIKO GODINA TRUDA I RADA.
KOGA ON ZASTUPA U TOM SABORU SHVAĆA LI DA JE ON TAMO NAŠ ZASTUPNIK ZAR GA NIJE SRAM DA NAKON TOLIKOG POVJERENJA KOJE SU MU DALI GRAÐANI ON UNIŠTAVA ILI DOZVOLJAVA DA PROPADNU PROJEKTI POPUT ANTETOVOG.
dOZVOLIO JR DA NAM PROPADNE NAUTIČKI TURIZAM,OTJERAO MARINU IZ LOŠINJA, STANOVI SU SKUPLJI NEGO IKAD GRAD SE PRETVORIO U MALU ALBANIJU I TAKO BEZ KRAJA E MOJ GRADONAČELNIČE??
I NA KRAJU PITANJE A GDJE JE APOXIOMENUS? :-?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Upitnik 2011-09-29 10:14
Meni nije jasno iz teksta člnaka čija je to na kraju zemlja. Osobno smatram sve ode i laude Haračiću potpuno promašenima, jer je pošumljavanje uništilo zemlju, devastiralo suhozide, nestao je teren za poljoprivredu.
Uzgoj maslina i smokava smatram nečim što je za svaku pohvalu. Ali, u skladu za zakonima. Ako je to područje u prostornom planu područje šume i ako je ona sasječena bespravno, onda se to ne može podržati. Ako Hrvatske šume kažu da se radi o kulturnom dobru, a znamo da je Punta Križa zaštićeno područje, onda je to nešto što ne smijemo podržati, ma koliko imali sipatije za obnovu starih poljoprivrednih kultura.
Izjava da netko ne priznaje zakon stare države pa da, dakle, može raditi što hoće, nije u redu. To je uplitanje politike najnižih strasti u jedan pravni spor koji treba riješiti legalistički. Hrvatska ima više zakona stare države koje nije mijenjala, oni su dakle važeći hrvatski zakoni i valja ih se pridržavati.
Zato ne očekujem od gradonačelnika svoga grada da se pokušava u pravni spor koji treba riješiti nadležni sud. Od gradonačelnika očekujem krajnje legalističko ponašanje u svakom slučaju spora, jer je temelj pravnog poretka dioba vlasti.
Dragoslavić može biti super osoba, odličan i sposoban poduzetnik, zapošljavati i dobro plaćati svoje radnike, a da je pritom potpuno u krivu ako je iskrčio zaštićenu šumu. O slučaju znam samo ono što piše u gore prenesenom tekstu, ali mi je nebulozna (a bogme i utuživa) nedokaziva tvrdnja da je netko bacio oko na tu zemlju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ?pionirka 2011-09-29 10:29
zašto on spominje 48-u i sfrj?
šta mu onda ono što je stekao do 90-te nije legalno kad ne priznaje zakone?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # EkologEtna 2011-09-29 11:07
ŠTO ĆE ŠERIFU ANTINA CRNIKA KADA IMA U MJESTU DOVOLJNO MATERIJALA. NEREZINČANI SVE SAMA BUKVA DO BUKVE JOŠ VAM JE SAMO NEDOSTAJALA JEBSTRANICA

P.S. DOBRO JE DA EKOLOZI NISU BAREM PROTIV NEČEGA
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # gg 2011-09-29 11:14
Gradonačelniku imam štošta zamjeriti, ali Apoxiomenove zamjerke smatram neutemeljenim, pa i blesavim:
Citat:
dOZVOLIO JR DA NAM PROPADNE NAUTIČKI TURIZAM,OTJERAO MARINU IZ LOŠINJA, STANOVI SU SKUPLJI NEGO IKAD GRAD SE PRETVORIO U MALU ALBANIJU
- Nautički turizam nije propao, a za ovogodišnje probleme kriva je isključivo Županijska lučka uprava i njeno upravno vijeće koje imenuje županijska vlast.
- Tvrdnju da je otjerao Marinu iz Lošinja trebalo bi potkrijepiti argumentima, a bez njih je ta tvrdnja obična glupost. Valja spomenuti da je Marina ishodila sve dozvole u vrijeme kad je Kapeli bio gradonačelnik.
- Za to što su stanovi skuplji nego ikad krivi su ipak oni koji ih grade i prodaju, a to nije Grad.
- Na stranu to što je navod o Lošinju kao Maloj Albaniji šovinistička izdrk*****, treba spomenuti činjenicu da su Albancima kuće prodavali Lošinjani.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Dvorska luda 2011-09-29 11:23
Molim administratora da makne sve uvredljive primjedbe o Albancima, koji su naši susjedi i ravnopravni graðani malog Lošinja i Hrvatske.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # gg 2011-09-29 11:32
Micanje uvredljive primjedbe o Albancima i bilo kojoj drugoj nacionalnosti ili vjeri neće ukloniti i takve stavove i mišljenja. Ali dobro je znati da tu pored nas ima osoba s takvim neljudskim stavovima koje misle da su vrijednije od drugih samim tim što jesu ili nisu pripadnici odreðene nacije ili vjere. Da ih zaobilazimo u velikom luku.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # dobro došli na divlji zapadekolog 2011-09-29 11:37
48. spominje jer je ta zemlja 48. po dekretu partije oteta crkvi, a u novoj državi nikad nije vraćena vlasnicima. Ante je legalno kupio pravo posjeda platio porez i posadio voćke prije nekoliko godina a ne jučer! Čudno je da je Hrvatskim šumama trebalo nekoliko godina da otkriju kako je Ante prekršio zakon i opustošio šumu. Zašto ti zakoni nisu važili prije nekoliko godina a sad važe? Čini se da si savko zakon tumači kako njemu paše!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Pero 2011-09-29 11:50
Ne razumijem što je to "kupovina prava posjeda". Je li on vlasnik ili posjednik? Ako nije vlasnik, koliko god je Antin projekt za pohvaliti onda on nije u pravu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...ekolog 2011-09-29 12:59
kupovina prava posjeda jest zapravo da iznajmiš zemlju od vlasnika i obraðuješ ju i zato plaćaš porez ti a ne vlasnik.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # posjednik 2011-09-29 13:21
A možeš i samo ući na prostor i zauzeti pa si posjednik bez da plaćaš vlasniku :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # MLposjednik 2 2011-09-29 16:50
Npr. Dr. Ivo Sanader je u posjedu 10 milijuna eura koje je dobio kao mito za prodaju INE . Znači on je pravno rečeno posjednik 10 milijuna ali to ne znači da je vlasnik tih 10 milijuna.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2011-09-29 18:19
ne mogu mu doći hrvatske šume i pošumljavati bez sudske odluke. niti šume niti itko drugi. on je posjednik, pa makar i da je ilegalan, nema veze. posjed je posjed i može se tražiti povrat posjeda samo tužbom, nikako obavijesti da će oni doći staviti šumu. ne mogu mu iščupati stabla bez sudske odluke. bez obzira na sve.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # crnikaPosjednik 2011-10-01 17:31
Nedaj se Anteee!!!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # tko je tu lud?gost 2011-10-01 21:11
Kao potpuno neutralna osoba baš gledam na stranicama www.katastar.hr tko je vlasnik k.č. 1180 pa nigdje nema g. Dragoslavića! Pretpostavljam da vlasnik zemljišta ima pravo odlučiti što će s njim, jednako tako kako ja ne očekujem da netko na mojemu zemljištu počne saditi banane! Moće li malo pojašnjenja tko tu koga?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # javno mijenjepionirka 2011-10-01 21:26
smeta me kod lokalnih poduzetnika što počnu dozivati javno mijenje u pomoć kada im stvari prestanu odvijti po planu i počnu zazivati pravnu državu i ovo i ono,i 48-u,i partiju,
dok rade svoje dilove pod maslinama ili na domjencima,sa ovim ili onim organima sve je pet,kad baš eto ne ide ajmo u novine,kuknjava ,nevidljivi neprijatelji
isto kao kučići za marinu
uostalom ,sve to silno voće pojedu jeleni na kraju
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ... 2011-10-01 21:43
I meni je ta priča jako sumnjiva pogotovo zato što stvar prebacuje na 1948. godinu, znači komuniste i na otimanje zemlje od crkve, a sebe prikazuje žrtvom od tog doba kad možda još nije ni roðen :-) I još poziva da o njegovom slučaju sudi narod, kao za vrijeme komunizma Narodni sudovi. Osnovno pitanje je da li je on vlasnik, a ako je vlasnik da li ima pravo krčiti šumu. Sve drugo je bla bla ...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # vlasnik... 2011-10-01 21:47
vlasnik je Republika Hrvatska
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ....... 2011-10-01 22:53
ajmo pravnici i odvjetnici ajmo ðaci!
u teretovnici piše:
1.1. Primljeno: 24. ožujka 2009.g. Z 1948/09 ----> Z 1347/03
Na temelju rješenja od 19.2.2003. Klasa: UP-I-612-08/02- 01/904 ur. broj: 532-10/1-8(JB)- 02-2 Ministarstva kulture Uprava za zaštitu kulturne baštine Republike Hrvatske, zabilježuje se na nekretnini č.zem. 1180 svojstvo kulturnog dobra i zakonsko pravo prvokupa nad predmetnim kulturnim dobrom u korist :
1. MINISTARSTVO KULTURE, UPRAVA ZA ZAŠTITU KULTURNE BAŠTINE REPUBLIKE HRVATSKE
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Ðak 2011-10-02 17:04
Sve što je rekla pionirka stoji...

No, čovjek je u posjedu i gotovo, on treba zvati policiju kad mu netko doðe i tražiti zaštitu i tužiti ih za smetanje posjeda. A RH treba tužiti njega za predaju u posjed i tek sa pravomoćnom presudom (bar 5-6-10 god.) tražiti iseljenje. Ako on neće, pokrenuti ovršni postupak da ga isele sa svoje zemlje, (još bar 5 god.) i onda doðe sudski ovršitelj i iseli ga, ako će sam ok, ako neće, preseli ga sud o njegovom trešku i još mu naplate skladištenje.
Mislim da nema veze što je rješenje upravnog tijela jer se gleda Zakon o vlasništvu i drugim sta+varnim pravima.
To je kao kad su se npr. Srbi vratili poslije rata a ljudi im žive u kućama. I doðe srbin (zemljišno-knji žni vlasnik) a ovi ga nagare vilama i lopatama i još ga tuže za smetanje posjeda. Možeš biti vlasnik sto puta ali uvijek se daje prednost posjedniku, barem na sudu.

A to da se vode sporovi ništa ne piše u zem knjizi, što je čudno, iako moguće da jednostavno nitko nije zabilježio, no svatko bi to u ovoj situaciji zabilježio, tako da tko zna. Iako, ako se i vodi nešto, ako na sudu ove familije što su upisane na dio u katastru dokažu da su u kvalificiranom posjedu negdje recimo od 1920. godine ili još bolje, i od ranije, i to baš toga dijela te parcele, onda RH ima problem. Ne znam gdje se tu uklapa Crkva i njezin povrat jer oni obično imaju svugdje zabilježeno gdje su ga tražili.

A sječa šume, za to će ga goniti u posebnom postupku neovisno o graðanskim parnicama. Mislim da je u teoriji zabranjeno sijeći šumu čak i na vlastitoj zemlji bez nekakvih dozvola šumarije ili tako nečega. No naravno, u praksi nitko to ne gleda, osim u ovakvim situacijama kad si navališ na vrat svaku teoretsku zabranu koja je ikada postojala :-) Platiš kaznu i peglaš dalje.

A ovaj teret, to je vjerojatno stvarno neki guzonja iz vlasti zapeo za to pa kad se riješi eventualni spor, da zna kad bude nekakva prodaja aktualna pa da to otme nekako preko ministarstva za 5 kuna. Tko zna tko je tu upleten.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # zašto 2011-10-02 17:25
Zašto me ova priča podsjeća na priču o dvorištu bivše kapetanije u vlasništvu Grada, a u posjedu jednog lošinjskog birtaša?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Ðak 2011-10-02 18:19
Zato je je to nažalost tako, i to već sto godina. Ajde, ne baš 100 ali recimo 50-60. Ti neki zakoni i postupci, sve mi se to čini da je već dugo, dugo tako, još iz Juge
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # pranje novcaS.D. 2011-10-02 23:29
Možda on tim posaðivanjem samo pere novac.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Pravo posjedamacmalic 2011-10-03 10:58
Bi li mi netko objasnio kako se to može kupiti "pravo posjeda"? Koliko ja znam kad se kupi nekretnina onda se dobije vlasništvo - posjed se ne kupuje. Može se unajmiti, ali onda si najmoprimac a ne posjednik...i da, šuma se ni na čestici kojoj si vlasnik ne smije sjeći bez odobrenja nadležne šumarije. That's all, folks a ostalo je mazanje očiju, naročito ono o komunistima, proganjanju i Crkvi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # pitanje za RHprognani 2011-10-03 19:05
i mene zanima kako se može kupiti ili dobiti pravo posjeda moga privatnog vlasništva
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # kulturno dobrogost 2011-10-04 15:45
Od kad je makija kulturno dobro i spada u kulturnu baštinu...to je takoðer zanimljivo pitanje??? Još da se radi o hrastu oštriki koji se nalazi u Studenčiću, to bih još mogao shvatiti...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Još se sićan riči što mi priča ćadida 2011-10-13 15:32
Kamionima spriječio šumare da masline zamijene crnikom

Iz jučerašnjeg Novog lista

Ovo je silovanje demokracije, posjednik sam na ovom terenu i do okončanja sudskog postupka neću dozvoliti ulazak djelatnika Hrvatskih šuma na posjed za koji sam platio obveze državi, rekao je poduzetnik Ante Dragoslavić, koji je postavljanjem dva kamiona jučer ujutro zaustavio djelatnike Hrvatskih šuma, koji su došli u namjeri da pošume teren za koji Dragoslavić tvrdi da je u njegovom posjedu, a šumarska inspekcija traži da se teren koji je Dragoslavić iskrčio i na kojem je posadio masline, smokve i bademe, pošumi crnikom, sukladno planu gospodarenja i tome da je teren u državnom vlasništvu i u knjigama zaveden kao šuma crnike.

Tko je u pravu odlučit će sud na kojem se o ovom predmetu već vodi postupak, a o jučerašnjem slučaju sve je zabilježila policija koju su jučer pozvale obje strane. Naime, poduzetnik Ante Dragoslavić tvrdi da je u posjedu terena kojeg je vlasnik temeljem kupoprodajnog ugovora s ranijim posjednikom, postupak s Hrvatskim šumama je na sudu i smatra da do njegovog okončanja, Hrvatske šume nemaju pravo ulaziti na teren, na koji su u ponedjeljak dovezli bager:
– O tome da sam zatekao bager na mom terenu u utorak ujutro izvijestio sam policiju, a kamione kojima sam spriječio ulazak postavio sam u ponedjeljak navečer. Imam pravo spriječiti ulazak na teren u čijem sam posjedu i koji sam kultivirao, tvrdi Dragoslavić.

U iskazu policiji ravnatelj Šumarije Cres/Lošinj Darko Pavičić, jučer je kazao kako su svoj dolazak i pošumljavanje najavili pismeno još 21. rujna. Radi se o obvezi temeljem nalaza šumarske inspekcije, a vezano za ovaj teren vodi se sudski spor s tim da je neupitno da se radi o državnom zemljištu, kazao je Pavičić policiji te dodao da je na njima da odrade posao za koji su plaćeni i koji je njihova obveza te da on upravi mora pravdati zašto to nije obavljeno, pa je stoga i izvijestio policiju, kako bi se utvrdilo stanje i konstatiralo kako je put do terena zakrčen, a oni spriječeni u obavljanju posla.

U konačnici nimalo ugodna situacija završila se bez većih incidenata i teških riječi, nakon što su obje strane dale svoje iskaze policiji, djelatnici Hrvatskih šuma su otišli, a Ante Dragoslavić očekuje da do okončanja sudskog postupka neće biti daljnjih postupanja na terenu.

Ante Dragoslavić: Čuvam posjed od grabežljivaca


Ante Dragoslavić je odaslao i nekoliko poruka s kamiona kojim je prepriječio prolaz do terena za koji tvrdi da je u njegovom posjedu, a Hrvatske ceste da je u državnom vlasništvu, pa kaže: »Ne silujte demokraciju i ne otimajte dok traje sudski postupak. Vrati ili plati!!! Usprkos svemu, Hrvatsku sine voli!«; »Hrvatske šume d.o.o. Malo lijepše umotano nego u Kutlino doba«; »Još se uvik sićan riječi što mi priča ćaća: »Nemoj sine nikud ići, nek te čuva kora kruha, zrno soli, smokva, maslina i drača«. Čuvam svoj posjed od grabežljivaca«.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Nevjerojatnoboleyn 2011-12-02 14:41
Mene najviše frapira koliko mediji prostora daju ovakvim likovima. O čemu uopće pričamo kad je jasno da je zemljiište državno??? A time onda povjereno Hrvatskim šumama na gospodarenje. Da netko meni u vrtu iskrči moje čemprese ili štoveć, i posadi smokve i bademe, pa zadavila bih ga. I onda se poziva na Boga, Državu, što već, uglavnom "više vrednote", ma to je za malu djecu. Mamićeva taktika.
Najviše me ustvari čude novinari koji nasjedaju na ovakve likove, a dobiju činjenično stanje stvari od druge strane. Univerzalne neznalice.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Medijski potpomognuta iluzija

  gost 09.08.2022 15:18
  Truli Anini projekti
  Recimo da je to tako, ali kave veze to njeno NE ima s ovim što je autor napisao :lol: Bitno ...
   
 • Medijski potpomognuta iluzija

  hranitelj tuljana 09.08.2022 14:14
  ...
  Ne odvraćam ništa nego vam lijepo pišem kako jest. Dok vas se zamara s glupostima nitko ni ...
   
 • Medijski potpomognuta iluzija

  gost 09.08.2022 13:40
  Režimu korisni idiot
  Ti si budala ili Anin trol. Što god da jesi, ti si režimu korisni idiot jer odvraćaš pozornost ...
   
 • Medijski potpomognuta iluzija

  pio 09.08.2022 13:20
  može se
  Kučerina je navodno od nekog Srbina,bespravn a gradnja 100%,a veza mu je Kamalić,naša ...
   
 • Medijski potpomognuta iluzija

  hranitelj tuljana 09.08.2022 12:56
  ...
  Ne zna nitko, ali i ne mari, dobro vas trola i šopa Anina vojska, o kovrčama, stavu, zubima ...
   
 • Medijski potpomognuta iluzija

  Zombi 09.08.2022 12:31
  *_*
  Nije bitno zanima li devastacija one koji "vole Lošinj". Bitno je zanima li devastacija one ...
   
 • Medijski potpomognuta iluzija

  Čombe 09.08.2022 12:22
  Politika prevrtljivosti
  U njenoj politici ništa se nije promijenilo. Bila ljigavica - ostala ljigavica. Dva mandata ...
   
 • Medijski potpomognuta iluzija

  Kučerina 09.08.2022 11:38
  Kučić
  Ima KuČerina na sve strane, evo i usred sezone se gradi punom parom po najljepšim uvalama.
   
 • Medijski potpomognuta iluzija

  zen 09.08.2022 11:25
  mi hrvati
  Dali možda netko zna čija je ono kučerina niknula na Liskoj Slatini?
   
 • Medijski potpomognuta iluzija

  hranitelj tuljana 09.08.2022 11:21
  Joj, nemojte...
  To o čemu pišete, ta silna devastacija ne zanima ni one koji "vole Lošinj"... "bitno" im je ...
   
 • Medijski potpomognuta iluzija

  zt 09.08.2022 10:15
  Skrivanje hadezejstva?
  [Na lanjske izbore Kučićka je izišla kao kandidat HDZ-a i partnera. Ali kad je izabrana za ...
   
 • Medijski potpomognuta iluzija

  da uzjaši Murta 09.08.2022 08:22
  Sjaši Kurta
  Nasa lijepa gradonačelnica. Lajk. Stotinu lajkova. A narod glup, stalno bira iste korumpirane ...
   
 • Medijski potpomognuta iluzija

  gost 08.08.2022 20:32
  Lud čovjek
  Ovaj GOST ka da ja pao s marsa. Njemu je sreća da imamo gradonačelnicu iz stranke osuđene za ...
   
 • Medijski potpomognuta iluzija

  Zašto 08.08.2022 19:16
  Zašto
  Zašto nije rekla NE ovome koji se slika s njom pred križem, a prijeti vatrenim oružjem ?
   
 • Medijski potpomognuta iluzija

  Tovar 08.08.2022 19:02
  Sve je počelo dolaskom HDZa na vlast
  Imamo gradonačelnicu iz HDZ-a koja je rekla NE klijentima svoga bivšeg šefa isto iz HDZ-a da ...
   
 • Medijski potpomognuta iluzija

  ..... 08.08.2022 18:41
  GOST
  Zar je sve ovo počelo dolaskom gradonačelnice na mjesto gradonačelnice. ili je prije nje ...
   
 • Medijski potpomognuta iluzija

  Tovar 08.08.2022 17:51
  Nije ovo Grad za svakoga
  Kako vrjeme odmiče tako Anina parola "Grad za tebe" iz predizborne kampanje a sada na njenoj ...
   
 • Medijski potpomognuta iluzija

  Nije Beg cicija 08.08.2022 17:14
  A nije ni kum dugme
  Zašto ne bi gradonačelnica pitala zašto je muž njene glasnogovornice povukao prijavu protiv ...
   
 • Medijski potpomognuta iluzija

  Katastar 08.08.2022 16:49
  Bedaci
  Bedasti moji sugrađani bez stana, trebao kao g.Dašmir,g.Kama lić i g.Jančić graditi na ...
   
 • Medijski potpomognuta iluzija

  Gost a 08.08.2022 14:59
  Luđaci
  Dal' je Mrtvaška Lošinjski model?
   
 • Medijski potpomognuta iluzija

  Građanin drugog reda 08.08.2022 14:36
  ???
  Nije uspjela pokrenuti gradnju znatno jeftinijih POS stanova u Ćunskom, a sada bi mi trebali ...
   
 • Medijski potpomognuta iluzija

  Bože, Bože 08.08.2022 14:34
  Zašto si nas ostavio ?
  Nevjerojatno je koliko oholosti ima u ovim svakodnevnim predstavljanjim a kula od ...
   
 • Medijski potpomognuta iluzija

  Hahar 08.08.2022 13:35
  Lažna obećanja
  da to što će biti za 20 godina Ana Kučić ne smatra svojim problemom znamo i po tome što je ...
   
 • Medijski potpomognuta iluzija

  toko 08.08.2022 13:17
  kako da ne
  Zbrinuti će se kao na Rukaviću:Sloven ci,Slovaci,Njem ci i ostali,kao i građani RH da dođu ...
   
 • Banalnost neznanja

  Baba se češlja 08.08.2022 09:19
  Selo gori
  Čak je i Hatunić bolji od Ane.
   
 • Banalnost neznanja

  robert 07.08.2022 21:31
  Nova Ana
  A kaj ćete naći bolju Anu od ove? :lol: :lol: :lol:
   
 • Ajoj! Nešto stvarno nije u redu!

  Bože, Bože zašto si nas ostavi 07.08.2022 14:12
  Ratnici
  Bio je na istom kao i ovaj koji stoji na groblju pored Nedića, čovjek koji je prijetio ...
   
 • Ajoj! Nešto stvarno nije u redu!

  ... 07.08.2022 13:32
  GC, i sam branitelj
  Nekoliko puta se pohvalio da je kao branitelj sudjelovao u domovinskom ratu. Nikada nije ...
   
 • Ajoj! Nešto stvarno nije u redu!

  Grad za Tebe 07.08.2022 09:39
  Ratnici s kauča
  Ona nije ni mogla biti. To i nije problem,problem su ovi koji se prave da su bili u ratu, a ...
   
 • Ajoj! Nešto stvarno nije u redu!

  gost 06.08.2022 17:24
  Pinokio Kapeli
  Bez imalo stida gospodin saborski zastupnik se pred Saborom i pred TV kamerama znači za ...