Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Vijeće kao u Mrduši Donjoj

Korisnička ocjena:  / 5
LošeNajbolje 

otoadPod predsjedanjem novog predsjednika jednice Gradskog vijeća Grada Malog Lošinja poprimaju obrise groteske. Način na koji vodi sjednice podsjeća na radnju kazališne predstave »Hamlet u Mrduši Donjoj« u kojoj lik upravitelja seoske zadruge i sekretara mjesnog aktiva Partije pretvarao Hamleta u Omleta. Tako i lošinjski veterinar, neslužbeno privatni poljoprivrednik s najviše gradskog zemljišta u najmu, predsjednik Vijeća Devčić poput Brešanovog Bukare pretvara Grad Mali Lošinj u Mrdušu Donju

Na zadnjoj sjednici je ležerno pregazio Zakon, Statut i Poslovnik o radu Gradskog vijeća prvo pretumbavanjem najavljenog dnevnog reda, a zatim cirkusom oko glasanja. Aktualni sat je s početka prebacio na kraj sjednice te skinuo više točaka najavljenog dnevnog reda. Za hirovito prebacivanje aktualnog sata na kraj sjednice nije dao nikakvo objašnjenje, a nije ga mogao ni imati. Jednostavno – tako je odlučio i točka. Prema vođenju sjednica moglo bi se zaključiti da mu nisu rekli kako postoji poslovnik o radu, pa ne zna da se mora raditi isključivo po njemu. Ali uz vijećnički staž od osam godina to je mogao saznati. No možda mu vremenski razapetom između službenih veterinarskih obveza i privatnih poslova kao poljoprivrednika nije bilo do čitanja poslovnika.

Iako Poslovnik izričito ne dozvoljava promjenu redoslijeda ni skidanje točaka s najavljenog dnevnog reda, naš Bukara je sam pretumbao dnevni red i izbacio pojedine točke. Naime, poslovnikom je određeno da pojedina točke mogu povući samo predlagatelji, a predlagatelji izbačenih točki bile su gradske tvrtke i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja. A ne predsjednik Gradskog vijeća – pa ih on nije imao pravo ni skinuti.

A da tijek glasanja zaslužuje epitet cirkusa vidi se i po tome što glasanje o dnevnom redu nije bilo prema poslovniku. Tako u Poslovniku piše da se pri utvrđivanju dnevnog rada prvo odlučuje o prijedlogu da se pojedina točka izostavi. Četiri točke dnevnog reda bile su izostavljene, ali niti o jednom skidanju nije se glasalo.

Da mu se nije samo omakla opisana greška sa glasanjem, nego da nema pojma o poslovniku pokazao je i prilikom glasanja o amandmanima gradonačelnice po prvoj točki dnevnog reda. Odmah po otvaranju te točke za riječ se javila gradonačelnica te nešto kratko i nesuvislo izblebetala, a nakon nje Tanja Jović dodala nešto više riječi bez ikakve stvarne argumentacije, predsjednik Vijeća je na glasanje stavio cijeli paket podnesenih amandmana. Umjesto da se o dopunama glasa nakon rasprave i to za svaki amandman pojedinačno kako to nalaže Poslovnik amandmani su izglasani prije početka rasprave - u paketu.

Zlobnik bi mogao pomisliti da je taj poslovnički propust predsjednik Vijeća učinio po želji predlagateljice amandmana, one koja mu je bez natječaja dala na korištenje tisuće kvadrata gradskog poljoprivrednog zemljišta na 30 godina i nešto poticija za poljoprivredu pride. Ipak svi ti propusti s utvrđivanjem dnevnog reda i glasanjem bili su tek blagi uvod u gaženje zdrave pameti u nastavku sjednice, ali u režiji gradonačelnice.

Oneščišćivač (ne) plaća
A kao prva točka dnevnog reda bilo je donošenje Odluke o načinu pružanja javne usluge skupljanja komunalnog otpada. Kao što je samo vođenje sjednice prokazalo predsjednika Vijeća kao površnog vršitelja dužnosti vođe gradonačelničine većine tako je i način tretiranja ove teme pokazao karakter gradonačelnice. Pokazala se njena nezainteresiranost za svoje obveze i za građane, ali i visoka motivacija za čuvanje svoje fotelje i osjetljivost za interese velikih investitora.

Prema Zakonu o gospodarenju otpadom gradonačelnica je odgovorna za zbrinjavanje otpada, pa je dužna Vijeću predložiti odluku o zbrinjavanju otpada. No iz svega viđenog na sjednici i onoga što se nalazi u materijalima za sjednicu očito je da to u stvari nije njena odluka. Ona se zbrinjavanjem otpada jednostavno nije željela ozbiljno baviti pa prijedlog odluke nije pisala ni ona niti njena gradska uprava. To se dade naslutiti iz činjenice da je za izvjestitelja gradonačelnica odredila člana uprave komunalnog društva, a ne nekoga iz Jedinstvenog upravnog odjela zaduženog za komunalni sustav.

Da prijedlog odluke nije izašao iz gradske uprave može se zaključiti i iz primjedbi iznesenih u javnom savjetovanju. U mjesec dana javnog savjetovanja na prijedlog odluke stigle su samo dvije primjedbe i to – pazi ovo – od Odsjeka za urbanizam, komunalno gospodarstvo i gospodarenje gradskom imovinom!

Jasno je, dakle, da prijedlog odluke nije pisala gradska uprava, odnosno gradonačelnica, već netko drugi. Gradonačelnica se ovdje pojavljuje isključivo kao poštar; prijedlog sročen od strane Komunalnih usluga proslijedila je Gradskom vijeću na usvajanje. Sastavljanje same odluke o pružanju usluge skupljanja otpada gradonačelnica je prepustila samom pružatelju usluge, što to po logici stvari nije pametno, ali nije ni zakonito. Ali to ni sve!

Nakon što u 30 dana javne rasprave osim spomenute dvije primjedbe drugih primjedbi nije bilo gradonačelnica na „svoj" prijedlog odluke – u zadnji čas – na samoj sjednici podnosi čak četiri amandmana!

Prvi od njih pokazuje da ni gradonačelnica ni njena gradska uprava nemaju pojma što im piše u Zakonu. Također pokazuju da ne razumiju ni osnovna načela u gospodarenja otpadom, poput onog temeljnog da „onečišćivač plaća". Tako u Zakonu, čl. 66. stavak 1. točka 6. stoji da odluka u načinu pružanja javne usluge usluge sadrži iznos cijene obvezne minimalne javne usluge s obrazloženjem načina na koji je određena. Naravno u podnesenom prijedlogu odluke se nalazi samo iznos minimalne cijene javne usluge (fiksni dio) ali nema niti slova, a kamo li brojke, obrazloženja o tome zašto kućanstva trebaju plaćati paušal od 70 kn mjesečno a nekućnastva 515 kn mjesečno odnosno 150 kuna prema amandmanu gradonačelnice. Odluka koja ne sadrži zakonom predviđeno obrazloženje cijene minimalne javne usluge nije zakonita i kako takva past će na Visokom upravnom sudu.

Činjenica da je prijedlogom prvotno predložen iznos minimalne cijene javne usluge od 515 kn mjesečno za nekućanstva, a da je vlastim amandmanom – iako u javnom savjetovanju nije uopće bilo primjedbi na visinu cijene – gradonačelnica sama smanjila tu cijenu za skoro tri i pol puta. To govori da gradonačelnica naprosto ne razumije problem; ona ne zna kako primijeniti načelo „onečišćivač plaća". Također pokazuje i da je javnost formalno pozvana na sudjelovanje u javnim savjetovanjima shvatila da je u njima besmisleno sudjelovati jer ni najpametnije primjedbe neće biti prihvaćene. Mnogi su shvatili da je nekima dovoljno da osobno gradonačelnici nešto kažu i ona će to na njihovo zadovoljstvo riješiti amandmanom.

Politika Ane Kučić: Društveni gubitak za privatni profit
A da suštinski ne razumije problem i da se njime nije uopće ozbiljno bavila gradonačelnica pokazuje i time što je prvo uputila u javno savjetovanje prijedlog odluke s cijenom minimalne javne usluge za kućanstva i nekućanstva koju je sama u zadnji tren na samoj sjednici drastično promijenila. Tako je drastično sa 515 na 150 kuna, smanjila cijenu minimalne javne usluge za nekućanstva. Razlika između te dvije cijene ukupno je teška više od 11,5 milijuna kuna! Kako je obrazložila taj milijunski amandman? Kratko i nejasno. Jednom jedinom rečenicom. Citiram rečenicu, odnosno cijelo obrazloženje: „Amandmanom se mijenja iznos cijene obvezne minimalne javne usluge za korisnika koji nije kućanstvo jer je ocjenjeno da se dio cijene naplaćuje u cjeniku za vrijabilni dio što se pozivitno odražava na veći broj malih obrtnika i iznajmljivača te gospodarstvo s manjim brojem zaposlenih osoba, a koji su evidentirani kao veći broj nekućanstva u ukupno broju." Tko razumije tu rečenicu idealan je kandidat za zapošljavanje u gradskoj upravi trenutne gradonačelnice.

Da je ostala pri prijedlogu odluke s prvotno predloženom cijenom od 515 kn mjesečno za nekućanstva tada bi davatelj usluge samo od minimalne cijene usluge, dakle samo od paušala, naplatio 23.377.020 kn. Komunalne usluge su u 2019. godini, dakle u godini rekordne sezone i vjerojatno rekordne proizvodnje komunalnog otpada, imali rashode povezane s gospodarenjem otpada u iznosu od 17.967.186 kuna. Samo paušal prema izvorno predloženoj odluci bi iznosio više od 23 milijuna kuna. Dakle varijabilni dio se uopće ne bi trebao naplaćivati? I nakon drastičnog smanjenja minimalne cijene javne usluge prihodi od nje iznose skoro 12 milijuna kuna. Da bi zbrinuli otpad u količni iz rekordne 2019. godine iz varijabilnog dijela cijene treba naplatiti polovicu iznosa skupljenog od minimalne cijene usluge. Pojednostavljeno od ukupnih troškova zbrinjavanja otpada 2/3 će se prikupiti iz minimalne cijene, a samo jedna trećina iz varijabilnog dijela cijene. Naravno da takav odnos fiksnog i varijabilnog dijela cijene dokazuje da se na takav način prikupljanja otpada ne poštuje Zakon i ne primjenjuje se načelo „onečišćivač plaća". I određivanjem cijene minimalne javne usluge za kućanstva kao i vrludanje s cijenom za nekućanstva pokazuje da gradonačelnica ne razumije to načelo,  a to ne bi bio problem da to njeno neznanje neće skupo platiti građani i mali poduzetnici koji proizvode malo otpada i što će to platiti upravo oni koji ga revno odvajaju. Zbog nesposobnosti gradonačelnice štetu će imati građani, mali poduzetnici i privatni iznajmljivači a korist veliki poduzetnici. Profitirati će jedino najveći proizvođači otpada odnosno najveći poduzetnici. To je politika iz stripova o Alanu Fordu – gubitak je društven a profit privatan.

Komentari: 

016 # AmandmaniRoko Prč 2022-02-07 22:21
To što je ovo Gradsko vijeće izglasalo amandmane prije početka rasprave, odnosno u paketu, dovodi u pitanje što je gradsko vijeće uopće usvojilo. Sama procedura usvajanja nekog pravnog akta bitna je isto toliko koliko i njegova materija, odnosno sadržaj. Pa svjedoci smo toga kolike su presude donesene upravo u korist ili na štetu pojedinih stranaka samo radi propusta u proceduri donošenja. Propust u proceduri glasanja oko amandmana znači da je dovedeno u pitanje koji dio prijedloga odluke je usvojen i na koji način.
A to da je predsjednik vijeća skinuo s dnevnog reda pojedine točke, a za što nije bio nadležan, samo je dokaz njegove političke prodaje HDZu i gradonačelnici, jer da je kojim slučajem on skinuo neku točku s dnevnog reda a da to nije bilo u dogovoru s gradonačelnicom , onda bi se svi vijećnici iz redova HDZ i pa sama gradonačelnica upirali na povredu poslovnika i njegovu nenadležnost da to učini, i opet bi gromoglasno i histerično vikali da su maske pale.
Ovako u ovom vijeću kako se čini da se ne zna tko pije a tko plaća, da nema nikakvog reda u provedbi poslovnika, istina je da to vladajućima ovako sasvim odgovara.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
012 # Grad za njihHahar 2022-02-08 07:53
Citat Roko Prč:
Ovako u ovom vijeću kako se čini da se ne zna tko pije a tko plaća, da nema nikakvog reda u provedbi poslovnika, istina je da to vladajućima ovako sasvim odgovara.
To je vladajući nered kako bi imali Grad za sebe.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
17 # Zero waste otokGost 2022-02-08 17:14
I dok Ana, njena uprava i većina vjeća brljaju i mrljaju Krk grabi da bude prvi. Ma ne od tisuću otoka u ovoj vukojebini nego u Europi
novilist.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

ZADNJI KOMENTARI

 • Kad pravna država utihne dogode se Ustrine

  gost 03.12.2023 18:29
  Ljiga
  On se nada da će netko vaditi kestenje iz vatre da on ne opeče prste :sad:
   
 • Kad pravna država utihne dogode se Ustrine

  hranitelj tuljana 03.12.2023 17:53
  NEĆE
  Nadam se da će se u jednom od sljedećih članka obraditi bespravno sagrađen mol u Vinikova i ...
   
 • Raznorazno

  aRa 03.12.2023 17:28
  Lobiranje kod Boga
  Katolički fanatici, okupljeni u inicijativu koja se zove "Muževni budite", i ove subote ...
   
 • Kad pravna država utihne dogode se Ustrine

  gost 03.12.2023 15:26
  Plenki ipak prelomio
  Plenković smijenio Franu Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a zbog bespravne gradnje ...
   
 • Kad pravna država utihne dogode se Ustrine

  az 03.12.2023 09:49
  Preseravanje
  Opravdana sumnja postoji samo u tvoju inteligenciju ako misliš da ovo preseravanje nije ...
   
 • Kad pravna država utihne dogode se Ustrine

  hranitelj tuljana 03.12.2023 09:12
  "Zašto baš sada"
  Kad se ovako iznenada na otoku preplavljenom bespravnom gradnjom, pojavi "članak" koji ...
   
 • Kad pravna država utihne dogode se Ustrine

  gost 03.12.2023 03:08
  ,,,,
  I za radove na djedovini trebaju papiri. A zašto ti nisi digao glas kad je Talijan sagradio ...
   
 • Kad pravna država utihne dogode se Ustrine

  dežurni 02.12.2023 22:16
  samo naprijed
  Da kojim slucajem radi Slovenac ili Zagrebcanin, onda bi to bilo uredu (sljedeca uvala ...
   
 • Tko su odgovorni?

  Yo 02.12.2023 13:22
  More do koljena na Aleji kapetana
  Do spomenika propaloj brodogradnji danas more još malo pa do koljena na aleji kapetana :sad ...
   
 • Njoj je žao ...

  ... 01.12.2023 17:30
  neka visi Pedro
  Dok se potpisuju ugovori onda su svi prijatelji, spremni za slikanje. Kada se situacija ...
   
 • Njoj je žao ...

  cestar 01.12.2023 16:36
  raskid ugovora
  PGŽ-i lučkoj upravi je odgovarao takav slijed događaja. Imali su neuspjele dogovore s ...
   
 • Njoj je žao ...

  qwert 01.12.2023 09:46
  Županijski politički kažin
  Skupština PGŽ odbila izvješće o propalom projektu Mrtvaška. Javno Dobro: “Komadina i Butković ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 30.11.2023 14:39
  Koliko je sati?
  I bivši predsjednik Anine partije je volio ručne satove. Novine su pisale: Oko ruku domaćih ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Baksuz 30.11.2023 13:48
  Samo što ne iskače iz paštete
  Ne možeš izbjeći da je pratiš. Plaća za širenje statusa na fejsu, portalima i novinama ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  ZZ 30.11.2023 12:48
  Zakucavanje
  Da si sposoban razumjeti napisano znao bi da je ono bitno itekako istaknuto. U dramaturgiji ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Rambo 30.11.2023 12:25
  Događanje podupiranjem
  Osim ovog podupiranja obećala ih je još nekoliko: :P podupirat ćemo rješavanje stambenog ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  hranitelj tuljana 30.11.2023 11:48
  I svi sretni...
  Sretna je gradonačelnica koja ima tako vjerne pratitelje. I koji znaju prepoznati bitno.
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 30.11.2023 11:45
  Rado Ana za fejsbuk pozira
  Kaže "Danas je održano potpisivanje ugovora između ministra gospodarstva Davora Filipovića ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  ZZ 30.11.2023 10:43
  Oni će podupirat, a drugi neka rade
  O stalnom stanju samopromocije svjedoči i njena zadnja objava na službenim fejsu kao ...
   
 • »Televizija Mali Lošinj«

  Bing 29.11.2023 13:32
  Aleja glumatanja
  Ako je za vjerovat iTransparentnos ti tvrtka Televizija d.o.o., društvo s ograničenom ...
   
 • »Znamo mi otkud vjetar puše!«

  Admin. 29.11.2023 10:29
  "jede go*na" i "jede govna"
  U odgovoru se nisam pozvao na nešto što je netko mislio, nego na ono što je napisao. A ...
   
 • »Znamo mi otkud vjetar puše!«

  hranitelj tuljana 29.11.2023 10:04
  ne jagiti...
  Zanimljivo je a to se stalno ponavlja, kako jako dobro razumiješ što je točno mislio "drugi" ...
   
 • »Televizija Mali Lošinj«

  gost 29.11.2023 09:56
  Aleja za ulizivanje
  U osam dana video je prikupio samo 135 lajkova. Ali neizostavni su lajkovi njenog savjetnika ...
   
 • »Televizija Mali Lošinj«

  xy 29.11.2023 09:36
  U slavu kapetana malih barki
  Ni u videu od prije par dana nema ni n od novinarstva. To je jeftina samopromocija glumatanjem ...
   
 • »Znamo mi otkud vjetar puše!«

  Admin. 28.11.2023 20:19
  Tko to tamo "jede go*na"?
  Komentar je govorio samo o sličnosti istupa premijera i gradonačelnice protiv oporbe, a ne ...
   
 • »Znamo mi otkud vjetar puše!«

  hranitelj tuljana 28.11.2023 19:18
  ...
  1. Nije istina, komentar je govorio o gradonačelnicin oj izjavi, ja sam pisao isto. Doslovno ...
   
 • »Znamo mi otkud vjetar puše!«

  Admin. 28.11.2023 19:07
  Higijena, a ne cenzura
  Tvoja replika na citirani komentar nije imala nikakve veze sa sadržajem komentara. Nije ...
   
 • Raznorazno

  hranitelj tuljana 28.11.2023 18:47
  Prava strana povijesti
  Diljem svijeta ljudi su shvatili koliko je zla učinjeno ljudskim pravima u zadnje 3 godine.
   
 • »Znamo mi otkud vjetar puše!«

  hranitelj tuljana 28.11.2023 18:21
  Centura na 1./1000
  Kako admin briše svaki pokušaj rasprave, samo jedna strana smije pisati i iznositi, što god ...
   
 • Nagradom po glavi

  gost 28.11.2023 15:18
  Plaćanje prava građana da budu javno obmanuti
  Ne znamo koliko je Ana tada platila za titulu, ali ove godine prema iTransparentnos t od ...

Slikovnica-MEME

setnja

ubojstvoborocid

Komentiranje članaka