<<< Natrag

Datum objave: 7.4.2005   Rubrika: Otoci

UČENICI LOŠINJSKIH ŠKOLA PIŠU GRADONAČELNIKU
Ekopatrole traže ekorasvjetu


MALI LOŠINJ – »Poštovani gradonačelniče, budući da je bolje spriječiti nego liječiti, molimo Vas da postavite novu ekološku i ekonomičnu rasvjetu, kako bismo i mi mladi u budućnosti imali zvjezdano nebo, okoliš s očuvanim životinjskim vrstama i manje troškove rasvjete.
    Očekujemo da pokažete na taj način pažnju prema ljudima i okolišu te da očuvanjem ljepote i sklada otoka sačuvate i nama mogućnost da zarađujemo od turizma. Nadamo se da će na novouređenoj rivi svjetla sjati samo prema dolje, iz rasvjetnih tijela postavljenih pod kutom od 90 stupnjeva, sa zaštićenim gornjim površinama i bez živinih žarulja«. Pismo ovog sadržaja gradonačelniku Draganu Baliji uputili su iz Ekopatrole lošinjske Udruge za zaštitu životinja. U Ekopatroli su učenici osnovne i srednje škole, a s obzirom na odlučnost koju pokazuju u ovoj akciji, odlučili su javno »pritisnuti« sve one koji svojim činjenjem ili nečinjenjem, narušavaju okoliš.
    Već duže vrijeme kroz »Mrak projekt za zvjezdano noćno nebo«, ekoaktivisti na Lošinju upozoravaju na štetnost neekološke rasvjete i traže da se kod postavljanja nove javne rasvjete koristi isključivo ekološka kao i da se za određeno vrijeme postojeća neekološka zamijeni. Ekopatrola plakatima upozorava na to što se u rasvjeti mora mijenjati, a ovih dana provest će anketu među građanstvom kojom žele doznati mišljenje i čuti prijedloge građana o javnoj rasvjeti. U ovoj akciji posebno su bili aktivni Jakov Matunci i Armin Alagić iz šestog razreda, zatim Kristina Volarić i Mirta Kučić koje polaze prvi razred srednje škole te Tena Ivas iz drugog razreda srednje. Kristina kaže da se nadaju da će poslušati njihove zahtjeve jer traže nešto od čega će koristi imati ljudi, životinje i cijeli okliš. Kristina i Mirta misle da općenito stvari s rasvjetom ne štimaju, jer je prvi red uz rivu i trg totalno osvijetljen i preosvijetljen, a već iza prvog kantuna mrkli mrak i ne vidiš kuda hodaš.

I. C. M.


© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by
1-0-1;1