Prijedlog: Obavezna sterilizacija pasa i mačaka

Korisnička ocjena:  / 4
LošeNajbolje 

drustvoPred Europskim parlamentom je prijedlog rezolucije o obaveznoj sterilizaciji pasa i mačaka. Društvo za zaštitu životinja predložilo je Gradu Malom Lošinju da uvede obavezu za sve držatelje pasa i mačaka da steriliziraju svoje životinje mačaka, osim za one koji imaju dozvolu za uzgoj. Procjenjujemo da na području Grada Malog Lošinja ima slobodnih oko 2.000 mačaka, koje su zbog toga izložene patnji, izgladnjivanju, čestim okotima i bolestima, koje narušavaju prirodnu ravnotežu i druge vrste, a potencijalno mogu postati i javnozdravstveni problem. 

Obavezna sterilizacija jedini je način humanog rješavanja ovog problema, nastalog zbog neodgovornog odnosa ljudi prema životinjama. 

Društvo za zaštitu životinja prošle je godine, uz potporu prijateljske udruge Freunde der Tiere, uhvatilo 144 mačke i tri psa, dalo ih sterilizirati i platilo veterinarsku uslugu, što ni izdaleka nije dovoljno. Također, 59 vlasnika životinja koristili su pogodnost da kao članovi Društva ili udomitelji životinja steriliziraju svoje životinje po povlaštenoj cijeni.

Objava na FB stranica Društva za zaštitu životinja Mali Lošinj

Komentari: 

15 # Postupanje s kućnim ljubimcima i napuštenim i izgubljenim životinjama, poziv javnosti za davanje mišljenja i prijedlogamali-losinj.hr 2018-02-20 08:50
NACRT PRIJEDLOGA ODLUKE O UVJETIMA I NAČINU DRŽANJA KUĆNIH LJUBIMACA I NAČINU POSTUPANJA S NAPUŠTENIM I IZGUBLJENIM ŽIVOTINJAMA - POZIV JAVNOSTI ZA DOSTAVU MIŠLJENJA PUTEM INTERNETSKOG SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU

Objavljeno 19.02.2018.

ROK ZA PODNOŠENJE MIŠLJENJA, PRIMJEDBI I PRIJEDLOGA
Od 19.veljače do 21.ožujka 2018. godine

www.mali-losinj.hr/.../
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # »Ili žmiriš ili si za kastraciju«Volonter 2018-03-19 10:42
Potaknuta alarmantnom situacijom s napuštenim životinjama u Hrvatskoj i prepunim skloništima i domovima volontera, Mreža za zaštitu životinja pokrenula je nacionalni projekt „Ili žmiriš ili si za kastraciju”. Plakat ima koji će ovih dana osvanuti u Zagrebu, Osijeku i drugim gradovima te zajedničkim angažmanom na društvenim mrežama širit će se svijest o nužnosti propisivanja trajne sterilizacije.

Apel 21 udruge Mreže za zaštitu životinja, koje su samo prošle godine spasile ukupno 4899 pasa i mačaka, prenosimo u cijelosti:

„Nećemo se ispričati ni za jednu fotku koju ćete pogledati u našem albumu i na plakatima jer mi njih uživo gledamo svaki dan! Vrijeme je da i vi otvorite svoje oči i vidite isto ono što i mi – da je vrijeme da se nešto poduzme kako bi se sva ova bol i patnja smanjili! A ako vas ove fotografije ne diraju, onda vam treba liječnik!

Dosadilo nam je da smo u manjini jer znamo da nismo. Znamo da nas ima, samo što vječito šutimo zato što nemamo vremena jer smo prezauzeti zbrinjavanjem potomaka životinja koje skrbnici nisu kastrirali. Znamo da nas ima dovoljno da prodrmamo stvari u ovoj državi i da ih postavimo onako kako je potrebno da bismo zaštitili najslabije!

Izašao je novi Zakon o zaštiti životinja i on je prepustio svim gradovima i općinama jednu odličnu mogućnost – da propišu obaveznu trajnu sterilizaciju! Neki gradovi i općine već su to učinili i sada je vrijeme da nam se pridružite i budete glasni, najglasniji!

Jer dok žmirite i ostavljate nas i njih same u uličicama, šumama i azilima ništa se neće promijeniti! Snosit ćete svoj dio odgovornosti za svaku ovakvu sliku!

Kastracija uistinu spašava živote! Znate li uopće koliko ih je trenutačno po ulicama, po azilima, po lancima i u uvjetima koje nikome ne biste poželjeli? Ne znate! Jer ne postoje statistike! Ne znate jer ih je toliko da više nitko ne broji!

Jer urbanizirali smo pse i mačke i onda dopustili da ih se baca po kontejnerima, utapa, iživljava na njima kao da su samo stvari. Majke, očevi, djeca. To su oni. Stotine nesretnih naspram jednog privilegiranog. Zar zaista želite takav svijet?

Nemojte žmiriti pred ovim fotografijama!
drive.google.com/drive/folders/1ErpPtbYkx8f5_MAaLIHUAD23E4dVKkhx

Preuzmite odgovornost jer ‘prirodno’ više ne postoji. Prirodno je postalo da svaka hrvatska udruga ima stotine ovakvih slika i da radimo dok se ne potrošimo. I premda je velik, još uvijek je premali broj onih koje spasimo. Nemojte držati nekastriranog psa ili mačku (bilo mušku ili žensku) kada niti ne želite da ima potomstvo. Kastracijom sprječavate patnju životinja, a i nastanak raznih bolesti.

Ujedinimo se i zatražimo od svojih gradova i općina propisivanje obavezne trajne sterilizacije! Pišite svojim gradovima i općinama, pošaljite im ove fotografije. Objasnite im! Vi ste glas iza svake ove slike! Vičite onoliko glasno koliko vrište psi i mačke iz ovih slika, svi oni bezimeni, nikad blagoslovljeni za nježan dodir i život dostojan svakog živog bića!

Jer – ili žmirite ili ste za kastraciju!”
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # Peticija za veterinarsku stanicuTea 2018-03-28 10:23
Otok Cres je najveci otok u Hrvatskoj, smjesten na sjeveru Jadranskog mora.
Cres ima 10000 ovaca, brojne divlje zivotinje i kucne ljubimce. Godisnje cak 100 tisuca turista posjete otok, mnogi dolaze sa svojim ljubimcima u pet friendly kampove.
Ali Cres nema veterinarsku ambulantu!
Unatrag 4 godine kad se zatvorila stara ambulanta, Cres nema svojeg veterinara.
Grad Cres ima ugovor sa Veterinarskom stanicom Rijeka koja treba brinuti za otocke zivotinje. Ali na otoku Cresu i dalje nema ambulante gdje bi veterinari mogli raditi.
Svi vlasnici ljubimaca i volonteri koji spasavaju zivotinje, moraju dugo putovati do veterinara na kopno ili na susjedni otok Losinj.
Zivotinje nemaju nikakvu veterinarsku skrb na otoku a zastitu zivotinja je nemoguce provoditi.
Molimo sve nadlezne da hitno nadju rjesenje i organiziraju novu veterinarsku ambulantu na otoku Cresu!

The island of Cres is the biggest island in Croatia. It is situated in the north part of the Adratic sea.
There are 10 000 sheep on the island. On the island also live many wild animals including many pets. Every year 100 000 tourists visit the island. Many of them bring their pets with them to the pet friendly auto camps.
BUT Cres does NOT have a veterinarian clinic.
Since the old clinic closed down 4 years ago, Cres has not had a veterinarian.
The town of Cres has a contract with the veterinarian clinic in Rijeka to care about the animals on the island.
BUT the island of Cres still does NOT have a place where the vets from Rijeka could do their job.
The nearest vet clinic is in Rijeka on the mainland and the nearest island of Losinj. To get there is a costly trip and many people can not afford it.
It is impossible to care about the animals on the island without a help of the veterinarian.
We are asking all involved in this matter to find a solution so the vet clinic could be open asap!

Potpišite peticiju:
thepetitionsite.com/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Šlag na tortiD. 2018-03-28 19:30
Objava jedne cresanke na fejsu o temi brige o životinjama:
Mali pogled na otočku situaciju. Ili, kako brinuti o životinjama na Cresu, otoku BEZ VETERINARSKE AMBULANTE!
Sve životinje moraju biti prevezene do veterinara u Rijeci, ili u ambulantu na Lošinju.
Ako imate nekih komentara slobodno se obratite gradskim vlastima Cresa, oni i dalje ne vide razlog zašto bi jedan od dva najveća jadranska otoka imao svoju veterinarsku ambulantu. Iako Cres ima tisuće ovaca i drugih životinja kao i kućne ljubimce koji trebaju normalnu veterinarsku skrb.
Plus turističku sezonu kad brojni turisti dolaze sa svojim ljubimcima.

Kad sam doselila na Cres prije skoro 11 godina, otok je imao veterinarsku ambulantu. Danas grad ''nema prostor'', premda postoji veterinar koji želi dolaziti barem par puta tjedno (Veterinarska stanica Rijeka ima koncesiju za cresko-lošinjsk i arhipelag).
I šlag na torti: grad je upravo odbio sudjelovati u troškovima sterilizacija slobodnoživućih mačaka.
Živimo li u 21. stoljeću ili smo još u srednjem vijeku?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # Sterilizacijads 2018-03-29 11:21
Citat D.:
I šlag na torti: grad je upravo odbio sudjelovati u troškovima sterilizacija slobodnoživućih mačaka.
Živimo li u 21. stoljeću ili smo još u srednjem vijeku?
Tako u Cresu, a za Grad Mali Lošinj u članku piše "Društvo za zaštitu životinja prošle je godine, uz potporu prijateljske udruge Freunde der Tiere, uhvatilo 144 mačke i tri psa, dalo ih sterilizirati i platilo veterinarsku uslugu, što ni izdaleka nije dovoljno. Također, 59 vlasnika životinja koristili su pogodnost da kao članovi Društva ili udomitelji životinja steriliziraju svoje životinje po povlaštenoj cijeni." Da li to znači da je i gradska vlast sudjelovala u potpori za troškove ili je sve palo na inozemnu udrugu i privatne donacije?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # Sramotni i neljudsko djelogost 2018-05-15 09:26
Jučer je Društvo za zaštitu životinja na fejs stavilo objavu: Ova je maca izašla sinoć u 22:30 iz svoga doma u ulici Bože Milanovića 33. Vratila se je nakon samo 40 minuta ustrijenjena zračnom puškom. Danas je eutanazirana zbog šest prostrijelnih rana koje su joj nepopravljno oštetila crijeva.
Bila je to kućna maca, ženka koja se nije skitala i jasno je da je ubijena doslovno na kućnom pragu, od susjeda. Društvo je podnijelo kaznenu prijavu protiv počinitelja.
Sramotno je i neljudsko ovo djelo!


Zna li se tko je počinitelj ili je podnesena prijava protiv "nepoznatog počinitelja"? Iskreno sumnjam u pozitivan ishod prijave tim prije što se ne zna ni što je bilo s onim nemilim slučajem huškanja psa od strane poznate osobe na nedužnu mačku i to pred svjedocima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Što radi policija?R. V. 2018-05-15 09:43
Citat gost:
Zna li se tko je počinitelj ili je podnesena prijava protiv "nepoznatog počinitelja"? Iskreno sumnjam u pozitivan ishod prijave tim prije što se ne zna ni što je bilo s onim nemilim slučajem huškanja psa od strane poznate osobe na nedužnu mačku i to pred svjedocima.
Od prijave tog jezivog slučaja prošlo je više od četiri mjeseca, počinitelj se zna, postoje svjedoci, a rezultata očigledno nema. Što radi Policija?

Ovo je bilo tada objavljeno na fejsu:

# Okrutni sadist tu pored nas — Očevidac 2017-11-27 08:56
Događaj nad kakvim se zgražamo kad pročitamo u novinama, dogodio se danas pred očima djece i naših sugrađana na našem trgu u 13.30 h. Krvavo ubijanje nedužne ulične mace za koje je zaslužni neodgovorni vlasnik psa ravno je horor filmu. Napominjemo da je udruga već upozoravala na neodgovornost vlasnika! Očevici se mogu javiti u inbox, objavljeno je prije devet dana na FB stranici Društva za zaštitu životinja Mali Lošinj.
Na ovaj stravični događaj pred brojnim svjedocima i očima užasnute djece Društvo je podsjetilo sljedećim tekstom:
Još uvijek nas progoni slika naše jadne ispaćene Matilde (naše i vaše mace trikolorke pored hotela Apoksiomen) koja je u subotu takoreći nasred trga prolazila agoniju dok ju je pas sad vec znamo svi čiji pas čerupao i zadavio, a dotični gospodin njezino beživotno tijelo bacio "bez beda" u kontejner za smeće na Priku! Zahvaljujući vama i vašim dojavama izvukli smo našu Matildu iz smeća. Dvoumili smo se dal da stavimo sliku naše Matilde ali poštedit ćemo djecu i vas, nažalost mnoga djeca to su vidjela i uživo. Mi ne spavamo mirno i poduzeli smo sve radnje, svima je prijavljeno i nadamo se da će se ovo riješiti za stalno da nebi bilo kasno! Apeliramo za u buduće u ovakvim i sličnim slučajevima iz istih stopa poziva se policija da izađje na mjesto događaja, prijave policiji, veterinaru i nama. Moglo je biti u pitanju nečije djete, ovaj put je bila "SAMO" mačka
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # IstragaFelix 2018-05-15 10:39
Citat R. V.:
Citat gost:
Zna li se tko je počinitelj ili je podnesena prijava protiv "nepoznatog počinitelja"? Iskreno sumnjam u pozitivan ishod prijave tim prije što se još ne zna ni što je bilo s onim nemilim slučajem huškanja psa od strane poznate osobe na nedužnu mačku i to pred svjedocima.
Od prijave tog jezivog slučaja prošlo je više od četiri mjeseca, počinitelj se zna, postoje svjedoci, a rezultata očigledno nema. Što radi Policija?
Na fejsu društva piše "Ne znamo počinitelja, ali imamo metke i očekujemo da ga policija pronađe. Zlostavljanje i ubijanje životinja Zakon o zaštiti životinja zabranjuje i dužnost je svih koji išta znaju o tome da se jave." Mislim da je naivno očekivati da će policija i tražiti a kamoli pronaći počinitelja. Da li je pronađen sadista koji je nahuškao psa da pred očima užasnute djece rastrga bezazlenu mačkicu? Nije. A u ovom slučaju može se opravdano sumnjati na osobu s adresom u blizini mjesta zločina, a nju policija sigurno neće htjeti pronaći :sad:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
12 # Nečovjeku iz susjedstvagost 2018-05-16 09:05
Na fejsu se javila vlasnica ubijene mace: Maca je bila naša. I bila je divna. Nije smetala, vrijeme je uglavnom provodila na svom zidiću ili svojem jastuku kraj peći. Skončala je nemoćna, u neopisivim mukama i bolima. Zahvaljujući nekome koga vjerojatno na dnevnoj bazi pozdravljamo želeći mu dobar dan. Nama je danas netko priredio vrlo tužan i ružan dan. Mace nam više nema. Ostaje gorka nevjerica da itko može ovo napraviti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Svi šuteSve se zna 2018-05-16 23:41
Tko je počinitelj?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # zeit geisthranitelj tuljana 2018-05-17 06:23
Citat gost:
Skončala je nemoćna, u neopisivim mukama
Jadna maca, ali što točno očekivati od društva u kojem je legalno prekinuti ljudski život u majčinoj utrobi...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # ...Licemjer 2018-05-17 15:52
Citat hranitelj tuljana:
Citat gost:
Skončala je nemoćna, u neopisivim mukama
Jadna maca, ali što točno očekivati od društva u kojem je legalno prekinuti ljudski život u majčinoj utrobi...

Komentar nema veze s člankom.
Molim da ga se obriše.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom uz koju su uneseni bit će premješteni u "škovacu" ili uklonjeni. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj 

Članak 69. Ustava RH

Volim LošinjSvatko ima pravo na zdrav život.
Volim LošinjDržava osigurava uvjete za zdrav okoliš.
Volim LošinjSvatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša.

setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Plan guranja otpada pod tepih

  gost 24.05.2018 09:59
  KontejNerezine
  Dakle trazim neka objasnjenja zasto se ne prazne kontejneri i to nije trenutni problem.
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  bubimir 24.05.2018 08:54
  Visenamjenska imovina
  Ako cemo zenu smatrati imovinom, majka vrijedi vise nego televizor jer je multifunkcional ni ...
   
 • Malo obećali, još manje izvršili

  alan 23.05.2018 21:37
  šetebandijere
  Sve su to posložili Gari i Anto, a kako stvari stoje tako će biti i dalje.
   
 • Malo obećali, još manje izvršili

  Kolovodja 23.05.2018 21:27
  svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje
  Rukavic je izgradjen zar ne? Zgrade su tu i gdin Mujagic je svoje napravio, i to dosta ...
   
 • Malo obećali, još manje izvršili

  gost 23.05.2018 21:13
  Lako njima s takvim biračima
  Znači, još prije pet godina Andrino i Elvis su bili IDS-ovac i HNS-ovac u HDZ-ovskoj koži.
   
 • Malo obećali, još manje izvršili

  pršut iz plodina 23.05.2018 20:58
  torba iz plodina
  14. Listopad 2013. otoci.net/.../... (http://www.otoci.net/index.php/u-politici/1088-dolazi-novi-trgovacki-lanac) ...
   
 • Malo obećali, još manje izvršili

  Perica 23.05.2018 18:49
  Madam Nedostupna
  Dosada najbolji clanak, svaka cast Arsenu. Ne samo da ništa nije ostvareno već sve pomalo ide ...
   
 • Malo obećali, još manje izvršili

  Gost 23.05.2018 17:13
  Master mind
  Iza dečki i cure iz Hotmaila stoji Borislav Škergo iz NO Jadranke d.d.
   
 • Malo obećali, još manje izvršili

  Popaj 23.05.2018 17:11
  Dečki i cura s Hotmaila
  Nemojte misliti da afera Agrokor koja je prerasla u sramotnu aferu Hotmail nema veze s nama ...
   
 • Malo obećali, još manje izvršili

  maks 23.05.2018 16:34
  tundra
  Tamo gdje dođu rusi tu trava više ne raste.
   
 • »Svaštara«

  mali-losinj.hr 23.05.2018 16:25  
 • Malo obećali, još manje izvršili

  poligraf 23.05.2018 15:44
  mali čovjek
  potencijalni glasač za HDZ
   
 • Malo obećali, još manje izvršili

  Plodine 23.05.2018 15:34
  Dolazi novi trgovački lanac?
  14. Listopad 2013. otoci.net/.../... (http://www.otoci.net/index.php/u-politici/1088-dolazi-novi-trgovacki-lanac) ...
   
 • Malo obećali, još manje izvršili

  Pionirka 23.05.2018 14:24
  minimoji
  Šta je to mali čovjek?
   
 • Malo obećali, još manje izvršili

  Ružno pače 23.05.2018 14:03
  tko prvi njemu djevojka
  U podnaslovu Prvi u urbanističkim rješenjima autor članka između ostaloga kaže: "Održivim i ...
   
 • Malo obećali, još manje izvršili

  Man 23.05.2018 13:26
  X
  Istina Gary je bio nikakav bio na usluzi velikim investitorima , ali se ipak kao pravi ...
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  Sluškinja 23.05.2018 13:11
  Nakon ratifikacije IK u RH ubijene tri žene
  Članice Ženske mreže posvjedom tražile od Vlade implementaciju Istanbulske konvencije ...
   
 • Malo obećali, još manje izvršili

  Maneken 23.05.2018 10:40
  Lepršavi gradski čelnici
  Gradonačelnica i njezin zamjenik su suodgovorni za kaos koji je ostao nakon "lepršavog ...
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  Gost 23.05.2018 10:18
  Zlatni tuš
  Tuljan jednostavno uživa u tome da se po njemu šprica. Ima i takvih....
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  dr House 23.05.2018 10:15
  tuljanova posla: troll forever
  Već nekoliko dana čekamo tuljanov vjerodostojni odgovor na članak sa Tportala kojega je ...
   
 • Konzervativni pokret buja na temeljima loše politike

  tk 23.05.2018 09:59
  Sisoborstvo
  Da si pokušao čitati s razumijevanjem, umjesto što si se prepustio emocijama, zapazio bi ...
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  Gost 23.05.2018 09:51
  Čini mi se
  Inače mislim da se umišljenoj budali hranitelju tuljana daje previše važnosti. On je ...
   
 • Malo obećali, još manje izvršili

  Alien iz svemira 23.05.2018 09:39
  nije Ana blesava, ali je okružena pogrešnim ljudima
  Zatekneš nešto ako u nepoznatu situaciju padneš s Marsa na glavu. Gradonačelnica je već ...
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  af 23.05.2018 09:21
  Šamari i zavrtanje ušiju
  Tuljane, pročitan si :P Odgovaraš gostu, ali ne na ono što je on u komentaru napisao ...
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  gost 23.05.2018 08:44
  Piši si sam ZA
  Nediću aj' ti piši za, piši afirmativme članke o sjajnom upravljanju gradom.
   
 • Malo obećali, još manje izvršili

  loznat 23.05.2018 08:41
  ne pretjerujte
  U svezi naše gradonačelnice, a i njenog zamjenika ne treba pretjerivati. Svima je jasno ...
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  Marko 22.05.2018 23:45
  Kukavičluk
  Mediju koji uređuješ ti Kiko je sve zanimljivo što je protiv osim tvoje otpremnine !
   
 • Malo obećali, još manje izvršili

  008 22.05.2018 23:00
  from Russia with love
  Uskoro će ponestati rublja za pranje, a znamo i zašto, pa će nestati i provizije i prestati ...
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  hranitelj tuljana 22.05.2018 22:19
  stajanka za abortus
  Ostali građani-koji nisu došli stajati. Dakle dvadesetak ljudi je doseg volimlosinj.org ...
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  hranitelj tuljana 22.05.2018 22:15
  ...
  Ne slažete se da majka vrijedi više nego televizor?