Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Prijedlog: Obavezna sterilizacija pasa i mačaka

Korisnička ocjena:  / 4
LošeNajbolje 

drustvoPred Europskim parlamentom je prijedlog rezolucije o obaveznoj sterilizaciji pasa i mačaka. Društvo za zaštitu životinja predložilo je Gradu Malom Lošinju da uvede obavezu za sve držatelje pasa i mačaka da steriliziraju svoje životinje mačaka, osim za one koji imaju dozvolu za uzgoj. Procjenjujemo da na području Grada Malog Lošinja ima slobodnih oko 2.000 mačaka, koje su zbog toga izložene patnji, izgladnjivanju, čestim okotima i bolestima, koje narušavaju prirodnu ravnotežu i druge vrste, a potencijalno mogu postati i javnozdravstveni problem. 

Obavezna sterilizacija jedini je način humanog rješavanja ovog problema, nastalog zbog neodgovornog odnosa ljudi prema životinjama. 

Društvo za zaštitu životinja prošle je godine, uz potporu prijateljske udruge Freunde der Tiere, uhvatilo 144 mačke i tri psa, dalo ih sterilizirati i platilo veterinarsku uslugu, što ni izdaleka nije dovoljno. Također, 59 vlasnika životinja koristili su pogodnost da kao članovi Društva ili udomitelji životinja steriliziraju svoje životinje po povlaštenoj cijeni.

Objava na FB stranica Društva za zaštitu životinja Mali Lošinj

Komentari: 

15 # Postupanje s kućnim ljubimcima i napuštenim i izgubljenim životinjama, poziv javnosti za davanje mišljenja i prijedlogamali-losinj.hr 2018-02-20 08:50
NACRT PRIJEDLOGA ODLUKE O UVJETIMA I NAČINU DRŽANJA KUĆNIH LJUBIMACA I NAČINU POSTUPANJA S NAPUŠTENIM I IZGUBLJENIM ŽIVOTINJAMA - POZIV JAVNOSTI ZA DOSTAVU MIŠLJENJA PUTEM INTERNETSKOG SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU

Objavljeno 19.02.2018.

ROK ZA PODNOŠENJE MIŠLJENJA, PRIMJEDBI I PRIJEDLOGA
Od 19.veljače do 21.ožujka 2018. godine

www.mali-losinj.hr/.../
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # »Ili žmiriš ili si za kastraciju«Volonter 2018-03-19 10:42
Potaknuta alarmantnom situacijom s napuštenim životinjama u Hrvatskoj i prepunim skloništima i domovima volontera, Mreža za zaštitu životinja pokrenula je nacionalni projekt „Ili žmiriš ili si za kastraciju”. Plakat ima koji će ovih dana osvanuti u Zagrebu, Osijeku i drugim gradovima te zajedničkim angažmanom na društvenim mrežama širit će se svijest o nužnosti propisivanja trajne sterilizacije.

Apel 21 udruge Mreže za zaštitu životinja, koje su samo prošle godine spasile ukupno 4899 pasa i mačaka, prenosimo u cijelosti:

„Nećemo se ispričati ni za jednu fotku koju ćete pogledati u našem albumu i na plakatima jer mi njih uživo gledamo svaki dan! Vrijeme je da i vi otvorite svoje oči i vidite isto ono što i mi – da je vrijeme da se nešto poduzme kako bi se sva ova bol i patnja smanjili! A ako vas ove fotografije ne diraju, onda vam treba liječnik!

Dosadilo nam je da smo u manjini jer znamo da nismo. Znamo da nas ima, samo što vječito šutimo zato što nemamo vremena jer smo prezauzeti zbrinjavanjem potomaka životinja koje skrbnici nisu kastrirali. Znamo da nas ima dovoljno da prodrmamo stvari u ovoj državi i da ih postavimo onako kako je potrebno da bismo zaštitili najslabije!

Izašao je novi Zakon o zaštiti životinja i on je prepustio svim gradovima i općinama jednu odličnu mogućnost – da propišu obaveznu trajnu sterilizaciju! Neki gradovi i općine već su to učinili i sada je vrijeme da nam se pridružite i budete glasni, najglasniji!

Jer dok žmirite i ostavljate nas i njih same u uličicama, šumama i azilima ništa se neće promijeniti! Snosit ćete svoj dio odgovornosti za svaku ovakvu sliku!

Kastracija uistinu spašava živote! Znate li uopće koliko ih je trenutačno po ulicama, po azilima, po lancima i u uvjetima koje nikome ne biste poželjeli? Ne znate! Jer ne postoje statistike! Ne znate jer ih je toliko da više nitko ne broji!

Jer urbanizirali smo pse i mačke i onda dopustili da ih se baca po kontejnerima, utapa, iživljava na njima kao da su samo stvari. Majke, očevi, djeca. To su oni. Stotine nesretnih naspram jednog privilegiranog. Zar zaista želite takav svijet?

Nemojte žmiriti pred ovim fotografijama!
drive.google.com/drive/folders/1ErpPtbYkx8f5_MAaLIHUAD23E4dVKkhx

Preuzmite odgovornost jer ‘prirodno’ više ne postoji. Prirodno je postalo da svaka hrvatska udruga ima stotine ovakvih slika i da radimo dok se ne potrošimo. I premda je velik, još uvijek je premali broj onih koje spasimo. Nemojte držati nekastriranog psa ili mačku (bilo mušku ili žensku) kada niti ne želite da ima potomstvo. Kastracijom sprječavate patnju životinja, a i nastanak raznih bolesti.

Ujedinimo se i zatražimo od svojih gradova i općina propisivanje obavezne trajne sterilizacije! Pišite svojim gradovima i općinama, pošaljite im ove fotografije. Objasnite im! Vi ste glas iza svake ove slike! Vičite onoliko glasno koliko vrište psi i mačke iz ovih slika, svi oni bezimeni, nikad blagoslovljeni za nježan dodir i život dostojan svakog živog bića!

Jer – ili žmirite ili ste za kastraciju!”
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # Peticija za veterinarsku stanicuTea 2018-03-28 10:23
Otok Cres je najveci otok u Hrvatskoj, smjesten na sjeveru Jadranskog mora.
Cres ima 10000 ovaca, brojne divlje zivotinje i kucne ljubimce. Godisnje cak 100 tisuca turista posjete otok, mnogi dolaze sa svojim ljubimcima u pet friendly kampove.
Ali Cres nema veterinarsku ambulantu!
Unatrag 4 godine kad se zatvorila stara ambulanta, Cres nema svojeg veterinara.
Grad Cres ima ugovor sa Veterinarskom stanicom Rijeka koja treba brinuti za otocke zivotinje. Ali na otoku Cresu i dalje nema ambulante gdje bi veterinari mogli raditi.
Svi vlasnici ljubimaca i volonteri koji spasavaju zivotinje, moraju dugo putovati do veterinara na kopno ili na susjedni otok Losinj.
Zivotinje nemaju nikakvu veterinarsku skrb na otoku a zastitu zivotinja je nemoguce provoditi.
Molimo sve nadlezne da hitno nadju rjesenje i organiziraju novu veterinarsku ambulantu na otoku Cresu!

The island of Cres is the biggest island in Croatia. It is situated in the north part of the Adratic sea.
There are 10 000 sheep on the island. On the island also live many wild animals including many pets. Every year 100 000 tourists visit the island. Many of them bring their pets with them to the pet friendly auto camps.
BUT Cres does NOT have a veterinarian clinic.
Since the old clinic closed down 4 years ago, Cres has not had a veterinarian.
The town of Cres has a contract with the veterinarian clinic in Rijeka to care about the animals on the island.
BUT the island of Cres still does NOT have a place where the vets from Rijeka could do their job.
The nearest vet clinic is in Rijeka on the mainland and the nearest island of Losinj. To get there is a costly trip and many people can not afford it.
It is impossible to care about the animals on the island without a help of the veterinarian.
We are asking all involved in this matter to find a solution so the vet clinic could be open asap!

Potpišite peticiju:
thepetitionsite.com/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Šlag na tortiD. 2018-03-28 19:30
Objava jedne cresanke na fejsu o temi brige o životinjama:
Mali pogled na otočku situaciju. Ili, kako brinuti o životinjama na Cresu, otoku BEZ VETERINARSKE AMBULANTE!
Sve životinje moraju biti prevezene do veterinara u Rijeci, ili u ambulantu na Lošinju.
Ako imate nekih komentara slobodno se obratite gradskim vlastima Cresa, oni i dalje ne vide razlog zašto bi jedan od dva najveća jadranska otoka imao svoju veterinarsku ambulantu. Iako Cres ima tisuće ovaca i drugih životinja kao i kućne ljubimce koji trebaju normalnu veterinarsku skrb.
Plus turističku sezonu kad brojni turisti dolaze sa svojim ljubimcima.

Kad sam doselila na Cres prije skoro 11 godina, otok je imao veterinarsku ambulantu. Danas grad ''nema prostor'', premda postoji veterinar koji želi dolaziti barem par puta tjedno (Veterinarska stanica Rijeka ima koncesiju za cresko-lošinjsk i arhipelag).
I šlag na torti: grad je upravo odbio sudjelovati u troškovima sterilizacija slobodnoživućih mačaka.
Živimo li u 21. stoljeću ili smo još u srednjem vijeku?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # Sterilizacijads 2018-03-29 11:21
Citat D.:
I šlag na torti: grad je upravo odbio sudjelovati u troškovima sterilizacija slobodnoživućih mačaka.
Živimo li u 21. stoljeću ili smo još u srednjem vijeku?
Tako u Cresu, a za Grad Mali Lošinj u članku piše "Društvo za zaštitu životinja prošle je godine, uz potporu prijateljske udruge Freunde der Tiere, uhvatilo 144 mačke i tri psa, dalo ih sterilizirati i platilo veterinarsku uslugu, što ni izdaleka nije dovoljno. Također, 59 vlasnika životinja koristili su pogodnost da kao članovi Društva ili udomitelji životinja steriliziraju svoje životinje po povlaštenoj cijeni." Da li to znači da je i gradska vlast sudjelovala u potpori za troškove ili je sve palo na inozemnu udrugu i privatne donacije?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # Sramotni i neljudsko djelogost 2018-05-15 09:26
Jučer je Društvo za zaštitu životinja na fejs stavilo objavu: Ova je maca izašla sinoć u 22:30 iz svoga doma u ulici Bože Milanovića 33. Vratila se je nakon samo 40 minuta ustrijenjena zračnom puškom. Danas je eutanazirana zbog šest prostrijelnih rana koje su joj nepopravljno oštetila crijeva.
Bila je to kućna maca, ženka koja se nije skitala i jasno je da je ubijena doslovno na kućnom pragu, od susjeda. Društvo je podnijelo kaznenu prijavu protiv počinitelja.
Sramotno je i neljudsko ovo djelo!


Zna li se tko je počinitelj ili je podnesena prijava protiv "nepoznatog počinitelja"? Iskreno sumnjam u pozitivan ishod prijave tim prije što se ne zna ni što je bilo s onim nemilim slučajem huškanja psa od strane poznate osobe na nedužnu mačku i to pred svjedocima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Što radi policija?R. V. 2018-05-15 09:43
Citat gost:
Zna li se tko je počinitelj ili je podnesena prijava protiv "nepoznatog počinitelja"? Iskreno sumnjam u pozitivan ishod prijave tim prije što se ne zna ni što je bilo s onim nemilim slučajem huškanja psa od strane poznate osobe na nedužnu mačku i to pred svjedocima.
Od prijave tog jezivog slučaja prošlo je više od četiri mjeseca, počinitelj se zna, postoje svjedoci, a rezultata očigledno nema. Što radi Policija?

Ovo je bilo tada objavljeno na fejsu:

# Okrutni sadist tu pored nas — Očevidac 2017-11-27 08:56
Događaj nad kakvim se zgražamo kad pročitamo u novinama, dogodio se danas pred očima djece i naših sugrađana na našem trgu u 13.30 h. Krvavo ubijanje nedužne ulične mace za koje je zaslužni neodgovorni vlasnik psa ravno je horor filmu. Napominjemo da je udruga već upozoravala na neodgovornost vlasnika! Očevici se mogu javiti u inbox, objavljeno je prije devet dana na FB stranici Društva za zaštitu životinja Mali Lošinj.
Na ovaj stravični događaj pred brojnim svjedocima i očima užasnute djece Društvo je podsjetilo sljedećim tekstom:
Još uvijek nas progoni slika naše jadne ispaćene Matilde (naše i vaše mace trikolorke pored hotela Apoksiomen) koja je u subotu takoreći nasred trga prolazila agoniju dok ju je pas sad vec znamo svi čiji pas čerupao i zadavio, a dotični gospodin njezino beživotno tijelo bacio "bez beda" u kontejner za smeće na Priku! Zahvaljujući vama i vašim dojavama izvukli smo našu Matildu iz smeća. Dvoumili smo se dal da stavimo sliku naše Matilde ali poštedit ćemo djecu i vas, nažalost mnoga djeca to su vidjela i uživo. Mi ne spavamo mirno i poduzeli smo sve radnje, svima je prijavljeno i nadamo se da će se ovo riješiti za stalno da nebi bilo kasno! Apeliramo za u buduće u ovakvim i sličnim slučajevima iz istih stopa poziva se policija da izađje na mjesto događaja, prijave policiji, veterinaru i nama. Moglo je biti u pitanju nečije djete, ovaj put je bila "SAMO" mačka
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # IstragaFelix 2018-05-15 10:39
Citat R. V.:
Citat gost:
Zna li se tko je počinitelj ili je podnesena prijava protiv "nepoznatog počinitelja"? Iskreno sumnjam u pozitivan ishod prijave tim prije što se još ne zna ni što je bilo s onim nemilim slučajem huškanja psa od strane poznate osobe na nedužnu mačku i to pred svjedocima.
Od prijave tog jezivog slučaja prošlo je više od četiri mjeseca, počinitelj se zna, postoje svjedoci, a rezultata očigledno nema. Što radi Policija?
Na fejsu društva piše "Ne znamo počinitelja, ali imamo metke i očekujemo da ga policija pronađe. Zlostavljanje i ubijanje životinja Zakon o zaštiti životinja zabranjuje i dužnost je svih koji išta znaju o tome da se jave." Mislim da je naivno očekivati da će policija i tražiti a kamoli pronaći počinitelja. Da li je pronađen sadista koji je nahuškao psa da pred očima užasnute djece rastrga bezazlenu mačkicu? Nije. A u ovom slučaju može se opravdano sumnjati na osobu s adresom u blizini mjesta zločina, a nju policija sigurno neće htjeti pronaći :sad:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
12 # Nečovjeku iz susjedstvagost 2018-05-16 09:05
Na fejsu se javila vlasnica ubijene mace: Maca je bila naša. I bila je divna. Nije smetala, vrijeme je uglavnom provodila na svom zidiću ili svojem jastuku kraj peći. Skončala je nemoćna, u neopisivim mukama i bolima. Zahvaljujući nekome koga vjerojatno na dnevnoj bazi pozdravljamo želeći mu dobar dan. Nama je danas netko priredio vrlo tužan i ružan dan. Mace nam više nema. Ostaje gorka nevjerica da itko može ovo napraviti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Svi šuteSve se zna 2018-05-16 23:41
Tko je počinitelj?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # zeit geisthranitelj tuljana 2018-05-17 06:23
Citat gost:
Skončala je nemoćna, u neopisivim mukama
Jadna maca, ali što točno očekivati od društva u kojem je legalno prekinuti ljudski život u majčinoj utrobi...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # ...Licemjer 2018-05-17 15:52
Citat hranitelj tuljana:
Citat gost:
Skončala je nemoćna, u neopisivim mukama
Jadna maca, ali što točno očekivati od društva u kojem je legalno prekinuti ljudski život u majčinoj utrobi...

Komentar nema veze s člankom.
Molim da ga se obriše.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom uz koju su uneseni bit će premješteni u "škovacu" ili uklonjeni. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


Članak 69. Ustava RH

Volim LošinjSvatko ima pravo na zdrav život.
Volim LošinjDržava osigurava uvjete za zdrav okoliš.
Volim LošinjSvatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša.

setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Odgovor na pitanje protupitanjem

  Scot 22.07.2018 01:34
  Odgovor na pitanje protupitanjem
  Whats up very nice blog!! Guy .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your website ...
   
 • Prebacivanje problema na sugrađane

  Jenna 21.07.2018 23:59
  Prebacivanje problema na sugrađane
  Having read this I believed it was very informative. I appreciate you taking the time ...
   
 • Lošinj usluge: Povreda prava građana

  cezar 21.07.2018 21:17
  veni, vidi, vinci
  B.Dž. je zaštićena preko svog supruga koji drma u jadranci, gradu i još nekim službama.
   
 • Lošinj usluge: Povreda prava građana

  Licemjer 21.07.2018 20:58
  ...
  Ili se bolje parkirajte u lječilištu di su šljakeri makli ogradu. Ako može Džebićka tamo ...
   
 • Lošinj usluge: Povreda prava građana

  Licemjer 21.07.2018 20:55
  ...
  Natječaj počinje sljedeći tjedan. Neki su već poslali zahtjeve. Ako se ne želite jebavat ...
   
 • Gostovanje na domaćem terenu

  hranitelj tuljana 21.07.2018 20:54
  Kara wane prolesze
  Možda je zbog dramatičnijeg efekta površinu trebalo izraziti u cm kvadratnim... radi se ...
   
 • Gostovanje na domaćem terenu

  Al Curtone 21.07.2018 20:51
  Gorka činjenica
  Shvatio sam da je sarkazam. A i moj odgovor zvuči kao sarkazam, ali nije. To je gorka ...
   
 • Gostovanje na domaćem terenu

  bez penala 21.07.2018 19:59
  Čedo i Jadranka
  Ono je bio sarkazam.
   
 • Gostovanje na domaćem terenu

  Al Curtone 21.07.2018 19:52
  ....
  Ne bi pomoglo. Nema on tako dobre odvjetnike koliko mi imamo loše sudstvo.
   
 • Gostovanje na domaćem terenu

  bez penala 21.07.2018 19:45
  Čedo i Jadranka
  Da je u Moskvu sa sobom poveo i svoj odvjetnički par, garant ne bi onako izgubili ...
   
 • Gostovanje na domaćem terenu

  Al Curtone 21.07.2018 18:16
  Mafia Fashion
  Kraj ovakvog sudstva i "pravne države" veliki lopovi mirno spavaju. Tamne naočale nose prema ...
   
 • Gostovanje na domaćem terenu

  gospon 21.07.2018 16:11
  neprijatelj nikada ne spava
  Moraju nositi tamne naočale da se ne vide podočnjaci od nespavanja.
   
 • Gostovanje na domaćem terenu

  zlo i naopako 21.07.2018 12:33
  prognoza vremena za vikend
  pa vidiš da je upeklo neko jako sunce, svi nose sunčane naočale :lol:
   
 • Gostovanje na domaćem terenu

  Pokemon 21.07.2018 12:00
  sunglasses
  za svaki slučaj stavi i sunčane naočale
   
 • Gostovanje na domaćem terenu

  opg 21.07.2018 10:10
  apoksi
  Ili se prošetaj do muzeja apoksiomena i tamo kupi Mirtine kreme iz opg a :P
   
 • Gostovanje na domaćem terenu

  apoksi 21.07.2018 09:24
  opg
  Ili se prošetaj do muzeja apoksiomena i tamo kupi Mirtine kreme iz opg a :P
   
 • Gostovanje na domaćem terenu

  Jezerko Vranković 20.07.2018 20:40
  Molba
  Dragi moji otočani,moram vam reći da mi nije dobro. Pomalao se sušim. Pod stare dane eto ...
   
 • Gostovanje na domaćem terenu

  Pokemon 20.07.2018 19:35
  sunglasses
  iz istog razloga radi kojeg ovi nose naočale empr.media/.../...
   
 • Lošinj usluge: Povreda prava građana

  LOŠINJ 20.07.2018 19:18
  Prijava DORH-u
  :cry: OTIŠLA PRIJAVA DORH-u odsjek.rijeka@uskok.dorh.hr :lol:
   
 • Gostovanje na domaćem terenu

  Bundaš 20.07.2018 18:29
  ne znam zašto nosi ove mafijaške naočale
  i.imgur.com/0jsvXtr.jpg (http://i.imgur.com/0jsvXtr.jpg)
   
 • Gostovanje na domaćem terenu

  domaći 20.07.2018 17:29
  pravna država
  ... a u Slavonskom Brodu nitko nije kriv za onaj užas sa zagađenom vodom telegram.hr/.../...
   
 • Gostovanje na domaćem terenu

  gost 20.07.2018 17:10
  ........
  U ovakvoj pravnoj državi kakva je Hrvatska okrivljeni bivši premijer godinama izbjegava ...
   
 • Gostovanje na domaćem terenu

  Glištun 20.07.2018 16:44
  pitka voda iz jezera
  Poznato je da je na otoku najvažnija pitka voda, bez pitke vode nema ničega. Gradonačelnica ...
   
 • Lošinj usluge: Povreda prava građana

  pero 20.07.2018 16:34
  ??????????
  Da i drugi na taj nacin
   
 • Gostovanje na domaćem terenu

  nikolaj 20.07.2018 16:16
  multimilijarder
  Na projektu golfa Matalda prvi put u povijesti ovih otoka složili su se bivši komunisti ...
   
 • Gostovanje na domaćem terenu

  Gost 20.07.2018 15:55
  Kao da je stanje redovno
  Znaju li Gradonačelnica i njena prateća kamarila (zamjenik, vijećnici, članovi odbora ...
   
 • Zbog pozajmice dao ostavku

  Mrs. Elizabeth 20.07.2018 15:24
  Ponuda zajma 2018, Prijavite se sada.
  Pozdrav, trebate li brzi, dugi ili kratkoročni zajam s relativno niskom kamatnom stopom čak ...
   
 • Gostovanje na domaćem terenu

  Herbicid 20.07.2018 15:21
  Pravna država u Hrvatskoj ne postoji
  Odvjetnik je barem dobio odgovor. Purić piše "Prvo pitanje iz publike postavila je Bojana Genov ...
   
 • Gostovanje na domaćem terenu

  građanin 20.07.2018 15:20
  brigo moja pređi na drugoga
  Budimo realni, Zavod uopće nije briga hoće li se ili neće desiti nekakav golf na Mataldi, oni ...
   
 • Gostovanje na domaćem terenu

  domaći 20.07.2018 14:51
  GMO
  Ovaj golf na Mataldi je kao GMO. Zanima me tko daje garanciju i preuzima materijalnu i ...