Konzervatori se konačno smilovali Apoksiomenu

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

ApoksiomenKonzervatorski odjel u Rijeci ovog tjedna konačno je dao suglasnost na projekt zgrade budućeg Muzeja Apoksiomena, autori kojega su riječki arhitekti Idis Turato i Saša Randić, izvješćuje Novi list.

Na izdavanje ove suglasnosti dugo se čeka, naime, Grad Mali Lošinj je zahtjev za lokacijsku dozvolu podnio još krajem prošle godine. Preduvjet izdavanju lokacijske je »blagoslov« konzervatora i izdavanje posebnih uvjeta, budući je zgrada spomenik kulture. Spominjalo se i da konzervatori imaju primjedbe na ponuđeno rješenje krova Palače Kvarner, na kojem se predviđa završetak postava Apoksiomena i to formiranjem svojevrsnog vidikovca.

Kako je Hrvatsko vijeće za muzejska dobra dalo suglasnost na projekt, to se preporučilo i nadležnom konzervatorskom odjelu, rekao nam je prije nekoliko dana gradonačelnik Gari Cappelli, koji je pomoć tražio i od ministra kulture.

Najveći svih vremena Antički brončani kip Apoksiomena najznačajniji je hrvatski arheološki nalaz svih vremena. Iz mora nedaleko Lošinja izvađen je 1999. godine, nakon što je na dubini od 45 metara ležao više od dvije tisuće godina. Do 2006. godine trajala je njegova restauracija, nakon čega je predstavljen u nekoliko hrvatskih gradova i Firenzi. Trenutno je izložen u Zadru, koji je bio jak konkurent Malom Lošinju u borbi za stalni postav.

Odluci da trajno bude izložen u Malom Lošinju, što su 2007. godine odlučili Hrvatsko vijeće za kulturna dobra i Hrvatsko muzejsko vijeće, uz kvalitetu programa presudila je i praksa po kojoj se artefact trajno izlaže na mjestu pronalaska.

Kuća u kući

Apoksiomen će biti prezentiran u svojevrsnom arhitektonskom umetku unutar prostora što ga definiraju vanjski zidovi i krov Palače Kvarner. Ova »kuća u kući«, razlomljenog oblika, bit će čeličnim nosačima ovješena na kamene zidove kao da lebdi iznad prizemlja. U njezino središte, kroz dvije etaže, arhitekti Randić i Turato smjestili su staklenu kapsulu s kipom Apoksiomena čime se antičkom kipu osiguravaju optimalni mikroklimatski uvjeti. Do etaže s kipom dolazit će se posebnom cijevi, koja će poslužiti za čišćenje od vanjskih utjecaja i pojačati doživljaj susreta s Apoksiomenom. Prije toga posjetitelji će se u nekoliko prostora i dvorana upoznati s cijelom pričom o Apoksiomenu te pogledati film. U sobi periskopa gosti će iz specifične, žablje perspektive prvi put vidjeti kip obasjan snopovima jarkog svjetla. Izložba završava u sobi bijelog satena, koja izlazi iz krova palače s otvorenim pogledom na rivu i malološinjsku uvalu, a upravo je taj izlazak na krov bio sporan konzervatorima. Na ovoj razini će se, nakon kulturnih sadržaja, ponuditi i ugostiteljski, a plan je da cijeli prostor Muzeja Apoksiomena postane centralni generator kulture i javnih događanja Malog Lošinja, piše Ira Cupać Marković.

Lošinj osigurao pet milijuna kuna

Sada, nakon dobivanja suglasnosti, nastavlja se procedura ishodovanja lokacijske dozvole, potom slijedi potvrda glavnog projekta, pa javni natječaj za izvođača radova, pa početak gradnje. Dakle, s obzirom na sve što još slijedi, u najboljoj varijanti, radovi bi mogli početi krajem godine, što je već debelo kašnjenje u odnosu na najave. Za rekonstrukciju Palače Kvarner i prenamjenu u Muzej Apoksiomen u proračunu za ovu godinu Grad Mali Lošinj predvidio je pet milijuna kuna.