Pet milijuna kuna za prvi korak do Muzeja Apoksiomena

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

muzejGradonačelnik Gari Cappelli očekuje financijsku potporu za rekonstrukciju Palače Kvarner i njenu prenamjenu u Muzej Apoksiomenna kako na razini države, tako i od Primorsko-goranske županije iz koje se pružala velika potpora da se Apoksiomen vrati na Lošinj, ali je u financijskoj potpori puno manje ažurna, javlja Novi list

Za rekonstrukciju Palače Kvarner i njenu prenamjenu u Muzej Apoksiomen u proračunu za ovu godinu Grad Mali Lošinj izdvojio je pet milijuna kuna. Gradonačelnik Gari Cappelli kaže da će taj iznos biti dovoljan za prvu fazu koja se planira realizirati u ovoj godini. Inače cjelokupna investicija teška je oko 21 milijun kuna.

Sada je u tijeku ishodovanje dozvola, lokacijska je pri kraju, uskoro se očekuje i potvrda glavnog projekta, a raspisivanje natječaja za izvođača radova, Cappelli najavljuje za dva do tri mjeseca, pa bi kaže, radovi na pripremi građevine kao i unutrašnji radovi koji ne bi stvarali buku mogli početi već tijekom sezone, a intenzivirat će se po njenom završetku.

Cappelli u idućoj godini očekuju financijske potpore projektu s razine države, ali i Primorsko-goranske županije te kaže kako su iz Županije bili glasni i pružali veliku potporu da se Apoksiomen vrati na Lošinj, ali da su u financijskoj potpori projektu mnogo manje ažurni, pa za sada nisu osigurali ni kune.

Da podsjetimo, najznačajniji hrvatski arheološki nalaz svih vremena, brončani kip Apoksiomen, iz mora nedaleko Lošinja izvađen je 27. travnja 1999. godine, nakon što je na dubini od 45 metara ležao više od dvije tisuće godina. Do 2006. godine trajala je njegova restauracija, a stalno mjesto boravka imat će u Palači Kvarner na Rivi lošinjskih kapetana u centru grada. Apoksiomenov budući dom osmislili su riječki arhitekti Saša Randić i Idis Turato. Apoksiomen će biti prezentiran u svojevrsnom arhitektonskom umetku unutar postojećeg prostora što ga definiraju vanjski zidovi i krov palače Kvarner. Ova »kuća u kući«, razlomljenog oblika, bit će čeličnim nosačima ovješena na kamene zidove kao da lebdi iznad prizemlja postojeće građevine. U njezino središte, kroz dvije etaže, arhitekti su smjestili staklenu kapsulu s kipom Apoksiomena čime se brončanom kipu iz antičkih vremena osiguravaju optimalni mikroklimatski uvjeti. Prostori između zidova palače i Apoksiomenove kapsule bit će iskorišteni za urede, radionice i druge muzejske prostorije te stubište koje ih povezuje.

Scenarij izložbenog postava muzeja sastoji se od nekoliko ambijentalnih cjelina u kojima se angažiraju i potiču sva čula posjetitelja i to različitim svjetlosnim i zvučnim efektima kao i taktilnim senzacijama te mirisima i bojama. Iz prizemlja do etaže na kojoj je izložen kip, dolazit će se posebnom cijevi, koja će poslužiti za čišćenje od vanjskih utjecaja i pojačati doživljaj susreta s »darom morskih dubina«, Apoksiomenom.

Prije susreta, posjetitelji će prolaziti kroz nekoliko prostora i dvorana, gdje će se upoznati s cijelom pričom o Apoksiomenu te pogledati film, da bi vrhunac doživjeli u sobi periskopa, gdje će iz specifične, žablje perspektive prvi put vidjeti kip. Izlaskom iz ove sobe počinje uspon uz rampu koja u obliku dvostruke ovojnice okružuje staklenu kapsulu s Apoksiomenom, koji će s te razine biti moguće razgledati u cijelosti. Kip će biti obasjan snopovima jarkog svjetla koja će se paliti u trenutku kad posjetitelji započnu uspon uz kapsulu.

Sobu će ispunjavati snažna, ali ne glasna muzika, a uspon je obložen crnim teškim plišem, što rampu s koje posjetitelj gleda skulpturu pretvara u svojevrsnu tihu sobu poput kazališne dvorane. Uspon kroz muzej i obilazak izložbe završit će u sobi »bijelog satena«, koja izlazi iz krova palače s otvorenim pogledom na rivu i malološinjsku uvalu. Na ovoj razini će se nakon kulturnih sadržaja ponuditi i ugostiteljski, a želja je da cijeli ovaj prostor postane centralni generator kulture i javnih događanja mjesta.